+_Florin_+ Postat August 23, 2009 Partajează Postat August 23, 2009 Hai sa-i dam omului ceva concret totusi, poate aflam mai multe detalii.Iata un generator sinusoidal foarte performant, care poate genera frecvente intre 10Hz si 150kHz cu distorsiuni maxim 1% ( sub 0.5% la 1kHz) impartite in 5 subgame si reglabile continuu din potentiometrul liniar dublu de 10k care trebuie selectionat. O alta piesa mai "critica" este beculetul de 6V/50mA care se gaseste mai greu, dar absolut necesar pt stabilizarea oscilatorului cu retea Wien. Generatorul are, pe langa reactia pozitiva necesara oscilatiei, si un circuit de reactie negativa din care se regleaza distorsiunile (potentiometrul de 220ohmi din emitorul lui T3). Tensiunea de iesire este de cca 2Vef pe mica impedanta, deci poate ataca practic orice amplificator sau un modulator. Generatorul trebuie facut in doua exemplare, unul pt frecv ce trebuie modulata si unul pt frecv modulatoare de 10...20Hz sau cat se doreste (se observa ca sunt posibile o gramada de variante in ceea ce priveste frecventele, cred ca va functiona si pe creier de pisica ) Daca mai este de actualitate, atasez si modulatorul si amplificatorul final in functie de puterea dorita.Sa auzim de bine!PS. Condensatorul C5 este egal cu C10 si sunt de 3.7uF, NU 4.7 este o greseala in schema. Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 8, 2009 Partajează Postat Octombrie 8, 2009 este foarte simplu de generat frecven?a de 26 khz care este pu?in mai sus de cea audio, se poate folosi un generator. iar folosind un amplificator de audiofrecven?? po?i scoate ?i 100 wa?i. se poate folosi un tweter piezo care red? aceast? frecven?? sau ca anten? o bobin? care s? aib? impendan?a de 4 ... 8 ohm (câteva spire sârm? 1 mm bobinate pe un diametru de 2... 3 metri) ceva mai greu se poate face ?i un circuit rezonant, dar intervin probleme de adaptare cu finalul audio. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 8, 2009 Partajează Postat Octombrie 8, 2009 Problemele de adaptare se rezolva, de exemplu se poate face priza pe bobina circuitului oscilant. Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 8, 2009 Partajează Postat Octombrie 8, 2009 Problemele de adaptare se rezolva, de exemplu se poate face priza pe bobina circuitului oscilant.nu stiu exact cum e cu propagarea în aceast? frecven??. pentru 100wa?i condensatorul de acord ar trebui un ceramic de tensiune mare, deoarece la acord tensiunea cre?te mult.acordul se poate verifica prin apropierea unui tub de neon de cap?tul cald al bobinei care ar trebui s? se aprind? când e îndeplinit? condi?ia de rezonan??, se regleaz? cu diferite valori de condensatoare.personal cred c? lucru cu puteri considerabile la aceast? frecven?? poate fi periculos, ?i nu m? hazardez în a construi elemente radiante. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 8, 2009 Partajează Postat Octombrie 8, 2009 Undele foarte lungi au avantaje mari in ceea ce priveste propagarea, dar si un dezavantaj: necesita puteri mari la emisie.Caracteristici de propagare: nu au zone de tacere, au bune proprietati de difractie, pot ocoli obstacolele. Apa marilor si oceanelor, pamantul umed, etc reflecta excelent aceste unde indiferent de unghiul de cadere. La fel si straturile inferioare ale ionosferei. Ca urmare, legaturile sunt stabile indiferent de anotimp sau de ora din zi sau din noapte, ceea ce nu se intampla cu undele mai scurte (peste 500kHz).Sunt mai multe modalitati de acord, cea descrisa de tine e cam incomoda.Nu este periculos, antena se poate monta pe casa, pe bloc, etc. Si puterea de 100W nu este exagerat de mare pt aceste frecvente. Necesitatea unor puteri mari rezulta din faptul ca nu se poate realiza practic o antena clasica in lambda/2 sau l/4 din cauza lungimilor de unda kilometrice, iar antenele cadru, bobina in aer, etc este stiut ca au un randament f redus. Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 8, 2009 Partajează Postat Octombrie 8, 2009 se poate incerca un lambda/4 vertical cu un balon uria? cu heliu s? ridice zecile de kg de fir de cupru, eventual cu bobin? de scurtare.hai c? închei, din cauz? c? nu m? intereseaz? subiectul, poate autorul topicului o s? mai vin? cu idei noi de aplicare a frecven?ei de 26khz Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 8, 2009 Partajează Postat Octombrie 8, 2009 Nici eu nu cred ca prezinta interes practic aceasta banda pt amatorii de comunicatii radio. Daca incearca cineva "sa dea cu suta de W" pe frecventele astea, s-ar putea sa aiba o mica problema cu autoritatile Link spre comentariu
Yo4You Postat Octombrie 8, 2009 Partajează Postat Octombrie 8, 2009 Antena magnetica o bobina pe un suport in forma de X si un variabil a se vedea aici ceva practic insa pentru alta frecventa http://www.hard-core-dx.com/nordicdx/an ... op80m.html Link spre comentariu
Vizitator yo9gjx Postat Octombrie 9, 2009 Partajează Postat Octombrie 9, 2009 Un sit complet, antene, constructii VLF etc. www.vlf.it si un receptor vlf online la websdr http://websdr.pa3weg.nl/ e insa doar pana la 24 khz se poate face un receptor performant atasand o antena la placa de sunet a pc-ului si folosind unul din programele de analiza spectrala http://freenet-homepage.de/dl4yhf/spectra1.html si receptorul http://freenet-homepage.de/dl4yhf/speclab/vlf_rcvr.htm Este foarte interesant de urmarit zona VLF. Se intampla foarte multe lucruri acolo. Eu am o antena loop formata dintr-un cadru patrat din pvc pe care am bobinat 120m de sarma de Cu vinilin de 1mm si merge perfect. Puteti receptiona si submarinele rusesti pe 82hz detalii tot la situl italian de mai sus. In zona pana in 800hz-1khz apar si precursorii seismici. Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 9, 2009 Partajează Postat Octombrie 9, 2009 Interesant.Am f?cut un folder unde incep s? adun tot felul de materiale legate VFLÎncep s? fiu interesat de anumite softuri legate de comunica?ii .... etc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum