Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tablou electric

lucian_v

Postări Recomandate

Acum 54 minute, miticamy a spus:

Am profitat ca am capacul de la tablou dat jos si am facut o vizionare. In ap. intra 3 fire, unul negru de max 6mm cu izolatie ce este legat la rama metalica a tabloului si 2 fire de aprox 4mm cu izolatie, albe. De aceeasi rama mai sunt prinse 2 fire negre (fiecare cu surubul lui) de grosime ca si cele albe ce intra in doze. Sigur unul pt baie si unul pt bucatarie.

Cu siguranta cele albe(mai subtiri) sunt din aluminiu iar cel negru(mai gros) este din cupru... acela este nulul de protectie... se procedează asa pentru a asigura în orice situație declanșarea sigurantei de pe faza realizandu-se astfel protecția.. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Eusebiu Angelescu a spus:

Buna seara...nu vreau sa intru intr-o polemica.....dar in doua apartamente,unul construit in 1968 si unul construit in 1970 din ta loul de pe casa scarii nu vin decat doua fire: o faza si un nul (....in prezent cum spun electricienii "nul de lucru")

Asa este și la mine. Am contorul pe casa scării și de acolo vin 2 sârme de 6. În panoul din casa se formează nulul de protecție din nulul de lucru, și pleacă mai departe prin siguranțe în apartament, doar faza și nulul de lucru. Nulul de protecție

are o bareta unde vin toți conductorii pt protecție, împământare. La panoul vechi erau doar 2 sârme cuplate la rama metalica a panoului, dar în timp au mai fost adăugate circuite și montat panou cu siguranțe automate. Pe la majoritatea pe la care am fost, tot asa era branșament. Doar la blocurile de după 90 am întâlnit 3 fire pe întrarea în apartamente. Blocul meu e din 90, de fapt a fost terminat în 89.

Link spre comentariu

Asa ar trebui sa fie executata o instalatie electrica moderna din punct de vedere al protectiei impotriva electrocutarii...nu am mai figurat in schema dar disjunctorul este dotat si cu protectie diferentiala de 300mA:

IMG_20191224_0001 (FILEminimizer).jpg

Link spre comentariu

Eu stau la bloc. Conform schemei ar trebui sa am 3 fire de la priza si un fir la impamantare. Eu am un prelungitor cu 3 fire si atat. Unde ar trebui sa fie legatura aceea de impamantare? Vine tot de pe hol?

priza1.jpg

Link spre comentariu

Nu exista conductor independent legat la priza de pamant si trimis in locuinta!...cel putin eu nu am vazut la vreun apartament pana acum....in cofretul general de la parter ,coloana dvs de alimentare are nulul conectat ferm la priza de pamant a blocului....s-a considerat ca este suficient d.p.d.v. al protectiei....asa se facea pe vremea aia....acuma depinde mult si de cum isi fac treaba cei de la enel atunci cand se fac revizii....in special sa se refaca toate contactele electrice ,schimbat papucii de contact,etc...schema prezentata de mine se preteaza f.bine la casa particulara si este un standard de executie la locuintele noi....

Link spre comentariu

Conform normativului I7/2011,care reglementeaza proiectarea,realizarea si exploatarea instalatiilor electrice aferente cladirilor,pana la ultimul tablou de distributie,respectiv cel de pe casa scarilor,modul de tratare a nulului va fi TN-C.De la tabloul de distributie,modul de tratare a nulului va fi TN-S obligatoriu.Mentionez ca tabloul din apartament este tablou final la consumator,nu tablou de distributie.

In TN-C avem un conductor comun,PEN,care are rolul de nul si de protectie.In TN-S avem 2 conductoare distincte,PE este conductorul de protectie,iar N este nulul.Presupun ca de aici si confuzia,sau mai bine spus jargonul,cu nul de lucru si nul de protectie.

Mai exiista si modurile de tratare a nulului TT si IT,dar sa nu intram asa adanc in amanunte..........

Alex

Link spre comentariu

Asta am pe hol:

IMG-9428-1024-R.jpg

Alaturi sunt contoarele dar usita de acolo este incuiata. Dar se vede ca cele 6 fire negre legate pe bara comuna merg la o borna a contorului si continua cu fire albe la apartament. Firele negre care intra in apartamente sunt legate impreuna pe rama metalica a usii firidei si nu se vede nicio legatura cu firele negre din  poza.

CITAT:    ,respectiv cel de pe casa scarilor,modul de tratare a nulului va fi TN-C.De la tabloul de distributie,modul de tratare a nulului va fi TN-S obligatoriu

Iar vorbiti criptat, ce inseamna TN-C si TN-S? Daca vreti sa ajutati vorbiti in limbaj comun sau traduceti. Aici sunt electronisti nu energiticieni.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Poftiti aici câte ceva despre diversele moduri în care se pot realiza retelele de joasa tensiune. Desi prescurtarile provin din limba franceza, nu am gasit la repezeala material documentar în aceasta limba.

https://de.wikipedia.org/wiki/TN-System

https://de.wikipedia.org/wiki/TT-System

https://de.wikipedia.org/wiki/IT-System_(Elektrotechnik)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pe mine ma pierdeti cand plecati din casa mai incolo pe stalpi :scarpin (puncte de transformare, curent trifazic si asa mai departe...).

Dar revenind la cele 3 cabluri care intra in casa:

1 Faza

2 nul

3 Impamantare

Impamantarea nu trebuie trecuta prin siguranta - bifat (asa am facut tabloul)

Faza si nul trec prin sigurante (inclusiv prin siguranta cu protectie diferentiala - disjunctor).

Asa cum scria cineva anterior si eu aveam impamantare doar la frigider si masina de spalat (bloc vechi). De acum 15 ani eu am tras impamantare la toate prizele ca nu imi functiona PC-ul din sufragerie unde nu aveam nicio priza cu impamantare. Cum am pus impamantarea nu a mai facut probleme PC-ul.

Am vazut destul de multe normative: Stie cineva caracteristicile curentului care trebuie furnizat in locuinta? :offtopic2E foarte important ca nimeni nu a vrut sa-mi spuna transparent si corect. Furnizorul ma paseaza la distribuitor - distribuitorul nu a vrut sa spuna. Sa depun o sesizare si vin imediat.

Intrebarea e pentru fratele meu care are caderi de pana la 188 V in loc de 230-240 V (descoperite de curand ca si-a luat mai multe aparate de control).

O sa faca sesizare dar eu eram curios unde sunt reglementate abaterile admisibile daca stie cineva evident.

Link spre comentariu

Pentru  abateri a nivelului de tensiune trebuie sesizat distribuitorul (furnizorul nu are nicio treaba in acest caz).

Abaterile sunt reglementate in Standardul de performanta al serviciului de distributie al energiei electrice.

Il gasiti pe site la ANRE.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Buna ziua, mama mea si-a facut casa la tara, meseriasi nu sunt. Eu trebuie sa remediez problemele din executie+sa continui cu ea.
Incerc sa ma documentez cat se poate in ceea ce nu stiu.
Dupa ce am citit putin despre tablourile electrice, doresc sa intreb daca schema pe care doresc sa o pun in practica este ok..
Vreau sa comand materiale pentru electrice si as vrea sa comand toate sigurantele deodata.
Pentru inceput, casa este la tara, becuri putine, prize putine, consum mic.
In fiecare camera vor fi cate 2 prize duble, un intrerupator dublu, 2-3 becuri/corp iluminat.
In bucatarie vor fi 3-4 prize, fara cuptor electric, fara AC.
In baie si hol cate o priza si cate un corp iluminat.
Doresc sa pun :1 siguranta 20A pentru masina de spalat ( pe o priza)
2 sigurante 16A pentru toate prizele (impartite in 2)
2 sigurante 10A pentru becuri (impartite in 2)
1 siguranta monopolara 25A
1 diferential 25A 30mA de tip A.
Sigurantele sunt Eti, curba B.
Vreau sa stiu daca legaturile sunt ok ca in imagine, daca nu, ce trebuie sa modific si daca mai trebuie adaugat ceva.
Tot echipamentul va fi verificat de personalul ce va bransa casa la electricitate.
Va multumesc.

ehraerh.JPG

Link spre comentariu

Nu,nu este OK.In primul rand,instalatia electrica trebuie sa fie proiectata de catre o persoana/firma autorizata ANRE.In al doilea rand,instalatia electrica trebuie sa fie executata de catre o persoana/firma autorizata ANRE.In al treilea rand,nu are ce cauta o siguranta de 20A pe o priza care suporta maximum 16A.In al patrulea rand,alimentarea sigurantelor se face in partea superioara,iar plecarea spre consumator din partea inferioara.In al cincilea rand,nu are ce cauta o siguranta monopolara in circuit.In al saselea rand,diferentiala de 25A s-ar putea sa fie mica,ca si valoare de curent.In al saptelea rand,la aparitia unui defect de izolatie,va ramane toata casa fara curent.In al optulea rand,daca vei avea ca si consumator un motor de peste 1kw,iti va decupla siguranta,care o vrei curba B.In al noualea si cel mai important rand,nu ai pomenit nimic despre priza de pamant,care este cea mai importanta componenta a unei instalatii electrice.Si ma opresc aici..............

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns Alex.

Teoretic este asemanatoare schema cu cea din imagine, doar ca sigurantele sunt 1P+N.

Sigurantele de la Eti au iesirile spre consumatori pe sus.

Un motor de 1kw nu prea are ce cauta la acea casuta, iar din ce am citit, pt o locuinta curba B este cea indicata. 

Daca esti amabil sa ma indrumi spre o schema de tablou, as ramane recunoscator.

hadth.JPG

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări