nicu82 Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Va salut , am facut 2 surse dupa niste poze de pe net. Vreau sa alimentez dintr-o baterie de masina un aparat de radio care merge cu 5 baterii, un grundig. La prima schema, cea cu 7805 am mai adaugat o dioda, deci 3 in total si aveam 7,1 v. La cea de a doua am pus in loc de 2n3055 un bd911.Acuma, am zis sa le si incerc.Le-am conectat la o sursa de calculator, la 12 v. Problema care e, o secunda sau mai bine merg, masor tensiunea, totul ok. Dupa cateva secunde, daca iau aparatul de masura de pe fire si il pun la loc, am 0,3-0,4 v in loc de 7,5 si amandoua montaje se incalzesc pana fierb. Am crezut ca o fi vreun fir pe iesire in scurt, dar sunt masurate si totul e ok. Atata doar ca firele sunt ceva mai lungi, vreo 2 metri pana la montaj si mai vreo 2 de la montaj pana la radio, dar ma gandesc ca nu e asta vreo problema. Oscileaza cumva sau ce se intampla? O fi din cauza sursei de calculator? E o rabla de sursa delux, nu am avut altceva la probe. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Dacă nu ai pus condensatorii din schemă la bornele lui 7805 atunci autooscilează pe frecvențe mari și asta îl supraîncălzește.Vezi fișa lui și specificațiile... Link spre comentariu
nicu82 Postat Ianuarie 24, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Am pus exact ca in schema, singura modificare a fost inca o dioda . Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Ai făcut proba și pe baterie ? Sursa de calculator poate genera ea însăși niște perturbații pentru LM 7805. Aparatul alimentat e în regulă ? Link spre comentariu
nicu82 Postat Ianuarie 24, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Nu am bateria langa mine.Radioul este pentru un prieten care sta la o coliba unde nu are curent, si este mai rentabil sa puna aparatul la baterie decat sa cumpere baterii r14. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Ai radiatoare pe elementele regulatoare? Daca da, poti pune poze sa vedem cat de mari sunt.Nu stiu cat consuma radioul ala, dar daca consuma 250-500mA, pai 2-3W pe elementul regulator cer un radiator cat de cat maricel. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 25, 2016 Partajează Postat Ianuarie 25, 2016 Ambele variante ar trebui sa mearga ok pentru aplicatia ta, pune condensatori electrolitici la 220-330-470uF ( de care din ele ai ) atat la intrarea in stabilizator cat si la iesire, fizic sa fie cat mai aproape de el posibil ( cat mai aproape de stabilizator ). Vezi asa daca este mai bine. Nu uita sa pui radiator potrivit, ar fi preferabil sa fie ceva mai mare decat cele folosite de obicei la sursele ATX ( asta ca sa-ti faci o ideie ). Link spre comentariu
nicu82 Postat Ianuarie 26, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 Va multumesc pentru raspunsuri. Sursele nu le-am testat cu aparatul de radio, doar in gol si se incalzesc intr-una. Ca radiator am folosit din acelea de surse de pc ... O sa caut mai mari si o sa pun si condensatorii. Revin cu rezultatele. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 In gol n-are voie sa se incalzeasca deloc nici fara radiator, pentru ca in gol curentul de sarcina este nul/0, deci disipatia 0. Prin urmare ori ai gresit tu ceva ori firele de legatura au scurt sau cine stie ce... Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 Se pot pune poze? Chiar daca lucrurile par simple, e loc de multe greseli. Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 In gol n-are voie sa se incalzeasca deloc nici fara radiator, pentru ca in gol curentul de sarcina este nul/0, deci disipatia 0. Prin urmare ori ai gresit tu ceva ori firele de legatura au scurt sau cine stie ce... suspectez că oscilează, am avut şi eu de-a face cu un sf din ăsta... Link spre comentariu
nicu82 Postat Ianuarie 27, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2016 Nu este mare radiatorul, dar ma gandesc ca nu ar trebui sa se incinga stand degeaba. Edit: folosește link-ul cu extensia IMG, pentru ca imaginea să apară direct pe forum... Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 27, 2016 Partajează Postat Ianuarie 27, 2016 (editat) Acolo ai un BD911 si rezistenta de 270ohmi. Unde e dioda? In termocontractabil? Par bine conectate, din ce se vede. Radiatorul e bun la 2-3W. Pe viitor copiaza linkul de sub "IMG Code for Forums & Message Boards" ca sa afisezi direct poza. Asa: Editat Ianuarie 27, 2016 de thunderer Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 27, 2016 Partajează Postat Ianuarie 27, 2016 Ce diodă Zenner ai folosit, de 1W (PL7v5) sau de 0,5W (DZ 7v5) ? O cauză a încălzirii în gol în cazul stabilizatorului serie cu tranzistor ar fi chiar disipația termică a rezistenței, dar nu ar trebui în niciun caz să fie fierbinte..... În cazul stabilizatorului cu tranzistor, chiar și în gol prin rezistența de 270 Ohmi trece un anumit curent relativ constant, fiindcă dioda Zenner e deschisă, fiind în conducție inversă.... Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 28, 2016 Partajează Postat Ianuarie 28, 2016 Imi face impresia ca foita aia de mica e cam degeaba acolo, ca se face contact prin surub cu radiatorul...fara niplu izolator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum