Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie la scurt folosind comparatoare

Ciprian Alexandrescu

Postări Recomandate

Acele mufe sunt mai scumpe si nu mam gandit la acest lucru cand le-am cumparat pe cele actuale care sunt deja puse si este sapata gaura ca sa incape exact in picioarele wooferului.Oricum circuitul meu va detecta deconectarea difuzorului de oriunde...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ciprian Alexandrescu

17

• zal

10

• cirip

4

• Sharky

3

Top autori în acest subiect

Pai faci in ambele capete cite o protectie din asta, si la amplif si la boxa. La boxa ii faci alimentare separata montajului, mai faci un oscilator pe citiva kiloherti si poti sa folosesti tweeterul (daca e) ca sirena de alarma. :director: Si poti pune si semnalizare optica. :pol:

Link spre comentariu

Pai eu fac treaba asta poentru frumusetea ei mai mult..in mod real nu cred ca se va desprinde cablul.Aici este schema..astept sugestii...daca o faceti de test..in simulari nu am incredere foarte mare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator donpetru

Vesnica problema a protectiilor la un AMP.... :smt006

Dupa indelungi teste si studii am trecut de acea parte detaliat tratata in acest topic pana acum. Am ajuns la o solutie interesanta aplicata in detectia impedantei unui traseu de alimentare a unei retele electrice de medie sau inalta tensiune.

Sigur o sa ma intrebati ce legatura are asta cu protectia la scurtcircuit a amplificatoarelor audio ?

Pai sa va spun: are. Am studiat mai intai functionarea unui releu de impedanta si a unui aparat di/dt utilizat in panourile de automatizare din statii electrice de medie si inalta tensiune. Aceste aparate sunt utilizate pentru masurarea impedantei unei linii electrice. Problemele care apar din punct de vedere a curentilor de defect sunt asemanatoare, mai putin difera gradientul curentului si bineinteles amplitudinea lui.

Schema de principiu a unui aparat di/dt este relativ complexa dar poate fi implementata in domeniu audio. Ca exemplificare va recomand sa studiati patentul nr. 4.549.147 din 22octomrie 1985. Un mini detector de impedanta realizat de Hikaru Kondo de la JVC. O sa vedeti ca probleme asemanatoare cu cele tratate pana in prezent pe acest topic au fost acum mai bine de 20 ani in atentia ing. de la compania japoneza JVC si nu numai.

Pentru inceput ii spun celui cu ideea minigeneratorului (parmise de 2,5Hz) cuplat pe iesirea difuzorului ca e interesanta, dar la acest lucru s-au gandit si ing. de JVC, concluzia (chiar va rog sa studiati cateva patente ca doar nu vrem sa reinventam roata): gradientul de scurtcircuit a curentului nascut in urma aplicarii unui semnalului de la generator era cu trei ordine de marime mai mic decat gradientul curentului de scurtcircuit al amplificatorului si ca drept urmare complicatia nu isi avea rostul deoarece probabilitatea detectiei unui scurtcircuit era doar de 30%, cei drept cam mica. Marirea coef. de probabilitate se putea face marind frecventa semnalului de la generator si implicit amplitudinea lui, dar acest lucru era deja prea costisitor si nu isi avea rostul.

Dar sa revin la aparatul di/dt. Putin stiu ca o linie electrica este protejata prin doua tipuri de protectie contra scurtcircuitelor: pt. scurtcircuit departat si pt. scurtcircuit apropiat. Ca o comparatie, acelasi lucru se aplica si in cazul protectiei unui amplificator cu observatia ca ne putem lipsi de protectia pentru un asazis scurtcircuit "apropiat". Pentru a simula un releu de impedanta sunt mai multe metode utilizand spre ex. tranzistoare si/sau amplificatoare operationale.

Scheme de protectii realizate cu integrate specializate sau in forma hibrida sufera de un inconvenient major: lipsa detectiei gradientului curentului si discriminarea formei de unda. De aici si rateurile unor astfel de protectii.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări