Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie amplificator pe Lampi

Florin31

Postări Recomandate

Colegul vad ca dispune de un traf de retea si unul de iesire dintr-un radio Darclee, nu contraza ce model. Cert este ca Darclee are in final, fie ecl 86, fie el84 punct. Iar darclee suna minunat.  Aas ca omule, functie de ce finala ai, foloseste schema de Darclee corespunzatoare. (sau alta) Va functiona din prima.  Bafta

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• romicap

10

• THOMAS

8

• Florin31

8

• gheo23

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da,toate bune si frumoase.

Sigur ca acest montaj va functiona,dar dupa cum am spus in nenumarate randuri tuburile "suporta" multe maltratari,un etaj final cu tub va functiona si cu un traf de sonerie pe post de OT,dar oare noi nu vom avea pretentie si de ceva calitate ???

Radioul DARCLEE4 S641A3,echipat cu tubul final EL84 are o putere declarata de 2,5W/10%THD si pe o sarcina de 2 ohmi (doua difuzoare de 3W si 4 ohmi in paralel),banda de frecvente redata(pentru amplificatorul de audiofrecventa) fiind de80Hz...7KHz (0dB) date in caietul service.

In primul rand daca vrem sa facem ceva cu cap,ar trebui sa stabilim de la ce fel de RR DARCLEE este recuperat acel OT (transformator de iesire),pentru ca intre EL84 si ECL86 sunt oarece diferente.

Finalul din DARCLEE4 S641A3 cu EL84 are un Ra=6530 ohmi (~6,5K/2 ohmi),iar finalul pentru ECL86 are Ra=7500ohmi/2 ohmi.

Daca se tine mortis sa se utilizeze aceste trafuri,am pus in desenul de mai jos datele originale pentru traful de la DARCLEE(S-641A3,S-622A,S-643A) cu EL84 in final si modificarile facute la secundar (numar de spire) pentru o sarcina de 8 ohmi,traf simplu,dar si o modificare pe acelasi miez pentru HI-FI si datele constructive pentru traful de iesire utilizand tubul final ECL86.

In cazul cand vom utiliza trafurile exact asa cum sunt ele construite si vom cupla o sarcina de 8 ohmi pe secundar,veti constata singuri ce impedanta reflectata va "vedea"  anodul tubului final,ca sa nu mai vorbesc de puterea pe sarcina :rade:  !

post-175212-0-12050500-1453828452_thumb.png

post-175212-0-28381500-1453831165_thumb.png

post-175212-0-76727100-1453831528_thumb.png

post-175212-0-61746100-1453832675_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Posted Image

Cu tot respectul ,pentru impedanta de  8 ohmi numarul de spire este de 111 la tubul ECL82 si 113 sp. pentru ECL68.Numarul de spire (70 )dat de dvs . corespunde cu aproximatie  impedantei de 4 ohmi . Pentru EL84 nr. spire in secundar este de 114 pe un miez de circa 5Cmp.

Editat de romicap
Link spre comentariu

Cu tot respectul ,pentru impedanta de  8 ohmi numarul de spire este de 111 la tubul ECL82 si 113 sp. pentru ECL68.Numarul de spire (70 )dat de dvs . corespunde impedantei de 4 ohmi. Pentru EL84 nr. spire in secundar este de 114 pe un miez de circa 5Cmp.

Daca veti fi mai atent modificarile sunt facute pentru DARCLEE S-641A3 ce are in final EL84,nici vorba de ECL82,nici nu a existat RR DARCLEE cu final ECL82 ci cu ECL86,iar pentru finalul cu EL84 ce are in secundar 2 ohmi si Ra=6530(~6500) ohmi SIGUR va rezulta pentru 8 ohmi un numar de 70 de spire.

Exemplu:

Ra=6530 ohmi/2 ohmi=3265=> n=(3265)=57.14

Np=2000sp => Ns(2ohmi)=2000/57.14=35sp

Ra=6530ohmi/8ohmi=816.25=> n=(816.25)=28.57

Np=2000sp => Ns(8ohmi)=2000/28.57=70sp

...pentru 4 ohmi vor rezulta 49 sp,urmand aceleasi calcule.

.....si asa mai departe pentru fiecare tip de transformator original postat de mine aici,datele sunt luate din caietele de service pentru receptoarele din seria DARCLEE.

Este o greseala capitala sa considerati ca numarul de spire pentru un secundar de o anumita impedanta se va dubla daca si impedanta se va dubla,atentie mare!!!!!

P.S incercati cand utilizati un citat, sa stergeti pozele,altfel ocupam prea mult spatiu fara rost,multumesc!

Aici facem vorbire de transformatoarele de la receptoarele DARCLEE,nu vorbim de trafuri de 5cm^2,sau alte trafuri construite de catre dv.,ati dat numarul de spire in secundare dar nu ati spus nimic despre numarul de spire din primar,sau de Ra,asa ar fi fost normal.

Am o erata privitoare la traful postat de mine HI-FI si anume numarul de spire pentru secundar este de 3X70sp/0.35mm in loc de 3x75sp/0.35mm,a fost o greseala la desenul in Paint,scuze!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Pentru primar la EL84 , nucleu de 5cmp. (trafo Darclee) 2921 de spire cuem.0,13 si secundar 114 sp. cuem 0,62. (8 ohmi)

Geo23 in loc de a face arbitraj inutil , mai bine contribuie si tu cu ceva pe aici ...

La 4 ohmi 2921 sp cuem. primarul si 80 de spire in secundar  (nu am dublat nici un fel de numar de spire ...si de aceea am spus ca al dvs . calcul este aproximativ pentru 4 ohmi.)

Nu se pune problema ca ar fi trafo Darclee ...e un transformator de iesire pt. tubul EL84 pe un nucleu de 5Cmp. pur si simplu.

Editat de romicap
Link spre comentariu

Pentru primar la EL84 , nucleu de 5cmp. (trafo Darclee) 2921 de spire cuem.0,13 si secundar 114 sp. cuem 0,62. (8 ohmi)

Geo23 in loc de a face arbitraj inutil , mai bine contribuie si tu cu ceva pe aici ...

La 4 ohmi 2996 sp cuem. primarul si 80 de spire in secundar 

Aceste calcule sunt bune,dar nu au legatura cu cele postate de mine mai sus,chiar nu au nicio legatura.Acele date sunt luate din caietele service pentru RR DARCLEE,adica chiar trafurile originale care nu prea au 5cm^2,cu toata parerea de rau,deci cele postate de mine sunt foarte CORECTE.

Traf DARCLEE 4 S-641A3 are datele postate de mine adica: primar 2000sp/0.14mm si secundar 35sp/0.8mm(2ohmi),suprafata sectiuni miezului S=4cm^2,tola E10.

Clar este ca nu au existat trafuri pentru RR DARCLEE pe 4ohmi sau 8 ohmi niciodata.

P.S probabil au fost facute traditional romaneste adica ,o sumedenie de tipuri de OT pentru aceste radioreceptaore,mai stii ??? :rade:

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Eu am dat date despre un transformator pentru EL 84 facut pe tole de trafo Darclee...ce au facut cei de la Electronica pe vremea aia ..asta este o alta poveste ...

Asa da!

chiar este o alta poveste,deci : "transformator pentru EL 84 facut pe tole de trafo Darclee...",subliniez,facut!..exact o alta poveste!

Sa stiti ca toate caietele service sunt toate originale si sunt editate tot de cei de la ELECTRONICA tot pe vremea aia si nu cred ca un caiet service poate fi gresit,in plus mai am 8-10 bucati de astfel de trafuri pe care,va asigur,ca le-am verificat si au ce spun cei de la ELECTRONICA.

Am avut foarte multe si (le-am) sau le fofosesc pentru drosele,nu sunt niste miezuri de luat in seama,sunt ceva mai bune decat cele de cadre dar tot ca drosele sfarsesc pana la urma,departe de a fi ceva de mare performanta.

P.S veti gasi,ma adresez colegilor nostri,foarte multe date de trafuri de iesire pentru radioreceptoare  romanesti si straine si in cartea albastra <SCHEME DE RADIORECEPTOARE VOL.1 & 2.>de; Ing.T.Chiriac.Ing.I.Dinu,Ing.N.Soroceanu editia 1973.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Eu cred ca dv nu citiți cu atenție despre ce este vb. Primarul are 2000 de spire! Hai sa nu băgăm lumea în ceata. Doar ce am scăpat de ea!!!

Si crezi ca Ra EL84 este ideal sau mai bine spus se incadreaza corect in cele 2000 de spire pe 5 Cmp  puse de fabricant?

Va cred Do`n Lazaroiu in legatura cu caietele service , Culmea este ca si alte firme au tot lucrat cu EL 84 si au alte caiete service...mult mai aproape de realitatea saracului EL84. Primul aparat al tatalui meu a fost tot un Darclee (pe care bineinteles, eu l-am facut zob... dar cat a mers a schimbat cateva lampi finale ) :rade:

Editat de romicap
Link spre comentariu

Si crezi ca un Ra de 3k8 al lui EL84 este ideal sau mai bine spus se incadreaza corect in cele 2000 de spire pe 5 Cmp  puse de fabricant?

Va cred Do`n Lazaroiu in legatura cu caietele service , Culmea este ca si alte firme au tot lucrat cu EL 84 si au alte caiete service...mult mai aproape de realitatea saracului EL84. Primul aparat al tatalui meu a fost tot un Darclee (pe care bineinteles, eu l-am facut zob... dar cat a mers a schimbat cateva lampi finale ) :rade:

Dl.Romica?  de unde ati scos 3K8 acel Ra ???...nu cititi cu atentie ce am postat eu acolo pentru traful original ??? nu ati urmarit calculele de mai sus ??

sunt 2000sp/0.14mm(primarul) si 35sp/0.8mm(secundarul pentru 2 ohmi) pe un miez de 4cm^2,deci Ra=6530ohmi adica 6.53K,de unde cei 3k8 ???

Pe Ra=6.53K EL84 merge lejer,nu-i asa ??...rectificati va rog!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Am gresit asa este ,  m-am inervat ca sunt useri care in loc sa contribuie cu ceva aici pe forum nu fac altceva decat o politica de culoarea galbena ( dealtminteri foarte la moda in tara noastra) in lipsa de cunostinte,

considerand ca noi nu ne dam seama...fi`rar sa fie!. Multumesc , voi rectifica.

Editat de romicap
Link spre comentariu

Am gresit asa este ,  m-am inervat ca sunt useri care in loc sa contribuie cu ceva aici pe forum nu fac altceva decat o politica de culoarea galbena . Multumesc , voi rectifica.

Nicio problema,se poate intampla oricui si daca-mi dati voie sa dau un sfat : nu va mai enervati,va marturisesc ca nu are niciun rost,eu am inteles de foarte mult timp acest lucru,enervarea nu ne aduce decat foarte mult rau,credeti-ma,avem altceva mult mai bun de facut ! :tcare

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Hai sa ne limitam la realitate, majoritatea transformatoarelor de iesire confectionate pentru RR romanesti sint submediocre si daca cumva aceste aparate sunau bine se datorau cutiei de lemn , a difuzoarelor cu SPL acceptabile si a tuburilor. Dupa ce au trecut 40 de ani se pot construi transformatoare avind mai multe sectiuni de primar si secundar si care sa se incadreze in cele mai elementare norma de calitate actuale

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări