Florin31 Postat Ianuarie 23, 2016 Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 (editat) Buna seara, tot citind prin diferite surse pe internet si din ce am inteles ca un amplificator pe lampi ofera claritate la sunet cu mult peste alte amplificatoare cu Integrate, tranzistori etc. Am decis sa ma apuc sa construiesc un amplificator pentru inceput in varianta mono, astazi la un targ de vechituri am fost si am reusit sa gasesc 2 transformatoare dintr-un aparat vechi. Nu mai avea placa nimic in el decat 2 transformatoare. Socluri pentru lampi am. Va rog daca se poate o schema cat mai usoara pentru inceput si sa imi explicati cum se numeroteaza pini lampilor , ce lampi mi-ar trebui si daca transformatoarele din pozele de mai jos sunt bune pentru ce vreau eu sa fac. Va multumesc. Editat Ianuarie 23, 2016 de wapnet Link spre comentariu
Savu Vio Postat Ianuarie 23, 2016 Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 Scrie de exemplu-ecl 82 pinout-si gasesti numerotarea. Link spre comentariu
romicap Postat Ianuarie 23, 2016 Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 http://tgale.home.xs4all.nl/radevice.html Ai aici date despre numerotarea pinilor la tuburi si nu numai... Transformatoarele tale par a fi de la radio Darclee , cel mic e de iesire si celalt de alimentare cu tensiuni . Pentru ele e bun un EL84 sau un Ecl82 . Spor la mestereala. Link spre comentariu
Florin31 Postat Ianuarie 23, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 M-am hotarat sa fac aceasta schema de mai jos insa nu prea stiu care e 220V la transformatorul meu ca are o ''mana de fire'' asta care spui ca este de iesire are asa: 2R si 460R, care este iesirea catre difuzor ? Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 23, 2016 Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 Cea de valoare mai mică e spre dif, cea de valoare mare e în anodul lămpii. Link spre comentariu
romicap Postat Ianuarie 23, 2016 Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 (editat) La difuzor duci 2R iar la transformatorul de alimentare va trebui sa fii atent cu tensiunile ca nu e de joaca. Sunt mai multe fire asa ca trebuie sa intrebi pe cineva cu experienta . Ai aici schema de Darclee unde ai si etajul de alimentare, respectiv transformatorul ... Schema la care te`ai orientat se alimenteaza cu anodica de 200 V iar transformatorul tau cu tensiune redresata si filtrata, sare de 300V in gol... Editat Ianuarie 23, 2016 de romicap Link spre comentariu
flomar60 Postat Ianuarie 23, 2016 Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 Despre traful de retea s-a discutat in topicul " Totul despre...TRANSFORMATOARE DE RETEA..." posturile 5897,5898,5899....aveti, acolo, si o trimitere spre o schema de Darclee cu redresor cu diode... Spor! Link spre comentariu
Florin31 Postat Ianuarie 23, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 Multumesc Am vazut cum se conecteaza la retea . Este excelent traful pentru schema pe care eu vreau sa o fac. Alta intrebare cam ce putere scoate schema prezentata de mine mai sus ? 1W ? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 23, 2016 Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 3WCu 10% distorsiuni. Link spre comentariu
gheo23 Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Cu acel transformator de iesire si la 200V puterea de iesire nu va depasi 1,5w cu 10% distorsiuni dar trebuie sa fii linistit deoarece intre 1,5 si 3W nu e mare diferenta la ureche. Ceea ce ar trebui sa te preocupe intr-adevar este banda de frecvente reprodusa. Transformatorul e slabut ! Link spre comentariu
Florin31 Postat Ianuarie 24, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Transformatorul de iesire spui ca este slabut nu ? Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Slabut in sensul benzii de frecventa reproduse, pt un radio nu era/nu este necesara o fidelitate prea buna a sunetului. Dar, pt primul amplificator, merge si un traf de iesire dintr-un radio... Link spre comentariu
Florin31 Postat Ianuarie 24, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Pai va rog spuneti-mi ce transformator mi-ar trebui deoarece eu vreau ca acest amplificator sa il fac pentru o calitate cat mai buna a sunetului ca asa am cateva amplificatoare facute si pe tranzistori Integrate... insa vreau o calitate si mai buna a sunetului. Ce fel de transformator de iesire imi trebuie si ce valoare sa aiba ? Link spre comentariu
Dan Minciu Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 (editat) Din căte am văzut, transformatorul de alimentare are comutator de tensiune pe el... la vremea respectivă se mergea pe combinația 220/110V adică 2 înfășurări de 110 care se leagă în paralel sau în serie. Dacă te uiți atent vei descoperi firele la care se alimentează. Dupa ce-i dai tensiune poți măsura ce-ti scoate pe secundare... Din nou atenție!!! cu tensiunea înaltă, nu-i de joacă. Măsoară tensiunile pe toate înfășurările....ar trebui să ai ceva în jur de 6,3-6,5V, probabil 2x200...280V (sau doar 1x200...280V dacă redresarea era cu punte) și... ce-or mai fi pe-acolo. Vei folosi aceste 2 înfășurări, evident pentru filament și redresorul tensiunii anodice. Mai apoi tensiunea anodică - dacă nu depășești puterea transformatorului de alimentare - se va încadra între 1,41xtensiunea înfașurării anodice în C.A. si 1,25-1,3x tensiunea înfașurării anodice în C.A. Știind această tensiune, caută o schemă cu ECL82, sau EL84 care să accepte această tensiune. Transformatorul de ieșire e cam micuț, vei avea banda de frecvențe limitată la frecvențe joase. Editat Ianuarie 24, 2016 de Dan Minciu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum