Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CNC3ax problema cu reglarea curentului

Vizitator zarzavat

Postări Recomandate

Vizitator zarzavat

Am realizat schema de pe situ-ul http://mac1.ifrance.com/cnc3ax/index.htm. Toate bune si frumoase motoarele merg, functia HALF/Full merge. Pasii sunt executati corect. Problema apare la limitare curentului pe bobinele motorului. Acesta nu se limiteza deloc. Trimmer-ul funtioneaza si reglaza tensiunea corect pe pinul 15(Vref) al integratului L297. Dar curentul nu se limiteaza. Ceea ce ma sperie este ca moatrele pas cu pas se incalzesc foarte tare. Ma poate ajuta cineva cu aceasta problema. Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• externvero

2

• d2134

2

• vasy_gsm

1

• costy35

1

Top autori în acest subiect

Daca pe pinul 15 Vref al lui L297 poti regla intre 0V si 3V verifica tensiunile pe pinii 13 si 14 cind bobinele respective sunt alimentate. Cit ai si la ce curent prin bobina?Cit e Vcc si cit e Vcc motor?La ce valoare vrei sa limitezi curentul?Ce MOS-uri ai folosit?Ai facut varianta cu 3 axe si nu merge limitarea pe nici una?Mai da si alte amanunte.

Link spre comentariu

Am facut si eu acelasi montaj. Functioneaza bine, fara probleme.Poti verifica oscilatorul... Pe pinul 1 la L297 ar trebui sa ai 20-30KHz.Incearca sa lasi cuplat un singur motor... inseriaza un ampermetru pe circuitul de alimentare motoare (12-24V)... comanda motorul cu un numar de pasi cat mai mare si incearca sa reglezi curentul cu semireglabilul de pe axa respectiva. Ce soft de comanda folosesti?Daca este Mach3, atunci este normal sa se incalzeasca motoarele... functia Enable este continuua...

Link spre comentariu
Vizitator zarzavat

pe sen1 sen2 am 0,25v. Vcc la placa 5v la motare 12v. am flosit http://www.fairchildsemi.com/ds/RF/RFP50N06.pdf ca tranzistori. moarele vreau sa le limitez la 1A. Vreful il pot regla de la 0 la 1V. am pus un ampermetru pe alimentare si am dat enable la motor ca sa consume dupa care am modificat Vref-ul cand la min cand la maxim dar fara efect la amermetru. sursa de 12v e sursa de pc. cat de firebinete trebuie sa fie motarul. la mine nu moti pune mana pe el dupa 5 minute de lucru in rest nimic cald decat regulatorul de 5v. tranzistoarele nici macar caldute nu sunt asta fara radiator. moatarele au tensiunea nominala 5,5v si 1,3A sunt unipolare cu 6 fire. limitarea nu merge pe nici o axa

Link spre comentariu

Mareste perechile R27-R28 si omoloagele la 0.47 - 0.68 ohm (sau chiar 1.0 ohm). Valoare nu e critica, important e sa fie cit de cit egale.Motorul se poate incalzi, depinde de constructia lui, dar trebuie sa respecti curentul dat de fabricant.

Link spre comentariu
Vizitator zarzavat

am modificat rezistentele alea de 0,1 ohmi cu 0,47ohmi tot nu merge redus curentul. curentul in static este de 3,6A. cand dau multi pasi si merge motorul constant acesta scade pana la 0,7A. Taoate astea cand folosesc o singura axa. oricare din cele trei. singura modificare fata de schema este ca folosesc 74ls09 in loc de 7409 si din acest motiv am modificat si rezitentele sil de 470 ohmi cu 2k2 pt ca 74ls09 sa nu se incalzeasca dar nu cred ca are legatura cu ceea ce se intampla. cand erau puse rezistente de 0,1 cadera de tensiune pe rezistente era de 0,2v iar acum cu 0,47 e 0,9v. in orice pozitie e trimerul curentul nu se modifica, iar acesta merge pentru ca pot regla vref-ul de la pinul 15 al integratului l297.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Da... si eu am facut montajul acesta de aici http://mac1.ifrance.com/cnc3ax/index.htm.

Este perfect realizat ,placa este dublu placata si si piesele sunt noi noute....pot sa spun ca nu functioneaza la mine deloc.

Am alimentat placa cu 2 tensiuni ,una pentru stabilizatorul de 5V,i-am dat 12 V la intrare, si tensiunea pentru Motoare 24V 2A.Pot sa spun ca in cateva secunde mai nu ia foc motoarele,nu misca nimica. Am testat cu cu doua softuri si i-am dat teste dar nimica.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări