Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Echipare atelier tamplarie lemn


Damage

Postări Recomandate

  Salutare, dupa cum spune si in titlu as dori sa discutam despre un minim de  "masinarii" necesare pentru a dota un atelier de tamplarie cu prelucare in lemn. Nu pentru o fabrica de mobila ci un atelier de "casa" dar care sa poata executa o usa un pat,sifoner..intelegeti ideea. Dupa care sa dezvoltam care din aceste scule ar trebui sa fie "mai de calitate" mai mari, mai mici sau mai puternice.
Pun eu o lista si va rog sa completati  cu ceea ce credeti de cuvinta.
 
1.Masina de indreptat si grosime, eventual si cu gaurit, 3in 1
2.Fierastrau panglica
3.Circular cu masa mobila
4.Masina de frezat
4.Slaif cu masa si/sau masina de calibrat din astea mici nu industriale
5.Compresor
6.Exhaustor
 
Link spre comentariu
Vizitator Birladeanu

trebuie sa dai mai multe informatii:

ce trebuie sa faci cu ele - atelier de executat mobilier din lemn si/sau pal - mare/mic, citi muncitori, spatiu, si mai ales ce suma.

este o lista mare si de aici si raspunsurile pentru tine vor fi diferite.

 

 

prima data si cea mai importanta informatie - esti timplar? ai mai lucrat? etc....

Link spre comentariu

@Barladeanu -nu sunt tamplar, dar cu sculele de mana pe care le detin si ajutat cu anumite operatii la un atelier de tamplarie am realizat cate ceva prin casa. Exista ceva indemnare zic eu, placere si vointa, mai departe lipsesc sculele. Dupa cum am scris deja nu exista angajati si nici fabrica de mobila nu o sa fie, ci un atelier de "hobby" dar  in care sa pot realiza mobila in lemn masiv, pentru mine initial si mai departe daca place vreunui vecin ce fac mai vedem...

Buget alocat initial 7.000 euro.

 

@tehno_ton -lista mea cuprinde aparate din toate categoriile enumerate de tine. Mai departe as dori sfat de la cei care au atelier sau lucreaza in domeniu sa zica daca pentru un start-up mai este nevoie de ceva sau se poate scoate ceva de pe lista.  De ex din cate am vazut eu, la finisaj cred ca se poate scoate de pe lista slaiful cu masa si lasa doar un aparat de calibrat plus un slefuitor de mana. La debitare ferastrau cu panglica si circular cu masa (mobila). Clar ca sunt anumite operatii ce se pot face la ferastrau cu panglica ce nu se pot face la circular, dar acum ar fi bun un sfat pentru inceput poti sa te lipsesti de unu din ele ?

 

@PINTI -domnul @nomikos daca frecventeaza acesta arie este binevenit sa intervina si pe acest topic.

 

Mai pe scurt, ideea ar fi ca cei cu experienta sa zica domnule eu daca as pleca la drum as lua minim aceste scule.

 

 

 

Link spre comentariu

Atelierul o sa fie acasa. Pentru acest lucru pun la dispozitie o cladire de 10m x 6m. Curent trifazic momentan nu am dar nu ar fi o problema sa fac bransament la 380V. De fapt acest lucru am vrut sa il aduc in discutie dupa ce schitam oarecum lista de utilaje. Care din ele ar trebuie sa fie mai puternice si daca este sau nu nevoie de trifazic.

Utilajele aratate de @mihaighe nu neg ca nu ar fi bune dar nu mi se par potrivite pentru un atelier mic unde nu faci lucrari de serie, plus ca au motoare puternice si cu consum mare. 

Cam asta este tipul de echipament luat de mine in vizor  http://www.grizzly.com/search?q=(category:%22Tablesaws%22) .

Editat de Damage
Link spre comentariu

M-am tot uitat zilele astea la MUT-urile facute la Roman. Cele SH bineinteles. Au avantajul masivitatii. Dar fiind vechi bineinteles ca au diverse probleme. Oare se pot reconditiona in asa fel incat sa fie aduse la zi ? Hai ca rulmenti banuiesc ca se gasesc dar ma gandesc ca problema mai mare ar fi la planeitati. Poate sa se strambe, uzeze blaturile la ele ? Daca da se pot acestea repara,rectifica ? Ma gandesc ca daca as gasi ceva ieftin sa iau si sa mesteresc la ele.

Editat de Damage
Link spre comentariu
Vizitator Birladeanu

parerea mea este ca la 7ooo Euro mai bine te opresti la o firma serioasa - ai posibilitatea sa cumperi un utilaj cu 5 operatii (daca esti singur este varianta ideala) si asa vezi si daca intradevar ai "chemare" pentru timplarie

Link spre comentariu
Vizitator Dorel Berbece

parerea mea pentru ce vrei sa faci tu e ca pentru inceput ideal ar fi un utilaj universal de latime preferat 40 cm minim cu 3 motoare separate 380v secondhand dar sa fie profesionala dar trebuie sa stii sa o alegi sa nu fie incomod locul unde fetuiesti  materialul adica sa nu te incurce partea din fata unde vine freza si masa mobila sa aiba cel putin 2 viteze de tras materialul la degrosare sa fie usor si comod de ridicat fetile de abric  pentru cand vei lucra la degrosare pentru axul de freza minim 2 viteze am zis 3 motoare pentru ca cel cu 2  se invarte in acelasi timp axul de abric cu cel de circular si gaurit in acelasi sens si nu vei putea sa folosesti masa mobila linistit - vorbesc de utilaje profesionale din fonta care nu se deregleaza la schimbare pentru o alta operatie avantaj ai nevoie de spatiu mic poti sa faci o mobila sau o usa fara alte utilaje inafara de o bormasina ect. si cumperi doar una, dezavantaje mai mult timp pentru fiecare operatie iti spun din experienta pe tot felul de utilaje dar nu numai utilajele sunt importante de exemplu restu freze ,cutite,panze burghie toate cu widia chiar si diamantate care nu mai au nevoe de slefuit si costa mai mult decat utilajul pret.300e utilajul profesional sh. in afara,4 cutite widia noi 220e,burgiu 70e bucata.panza circular minim 80e o freza buna incepe de la 300e si se termina pe la 3500e un set pentru uz interioare si exterioare, pentru alte informatii puteti intreba

Link spre comentariu

Pai dati exemplu de un asemenea utilaj sh. La inceput eram foarte incantat de o masina cu toate operatii dar pana la urma am inteles si dezavantajele ei. Spatiu sa zicem ca este destul si pentru masini simple sau combinate. La cele simple clar ca pretul iese mult mai mare. Deci inca o data va rog dati un exemplu de masina combinata profesionala sh. Banuiesc ca la pret v-ati incurcat...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

In atelier de tip "hobby" nu se fac usi si dulapuri decit pentru papusi.

 

Propunerea mai curind pare una pentru atelier profesional cu buget restrins, si pentru lucrari profesionale ocazionale.

In aceasta situatie :

 

A. CIRCULARUL: tip Delta 36  sau  DeWalt DW746  ( 1400usd) sau corespunzator corean, chinez (foarte bun) la jumatate pretz.

Pune in brawser " table saw" si da clic pe imagini. Din acele poze poti invata o multime.

 

Delta 36

http://www.machine--tools.com/By-Location-/Florida-/Delta-36-717-10-hybrid-table-saw-w-30-biesemeyer.ASPX

DeWalt 746

https://www.ideo.com/work/dw-746-table-saw

 

Fiarele de mai sus sint de sorginte americita, dar le gasesti si pe meleaguri mioritice in variante italiene, austriciene si alte alea.

 

Si o varianta mai usoara dar foarte utila insa nu puternic.

Craftsman 315

http://www.popularmechanics.com/home/tools/reviews/g96/portable-table-saws-we-test-11-to-find-the-best/

Similar se gaseste si la noi cam.... peste tot.

PENTRU UN ATELIER DE CASA:

1. nu e necesar un circular cu masa mobila.

2. un circular mic este si mobil, dar puterea e scazuta. Se poate face insa o usa sau o piesa de mobilier la el.

 

B. ABRICHT: pune in browser "planer" si da clic pe imagini.

Un plenar mic de tip Rioby AP 1300, cu role transportoare de cauciuc si doua cutite drepte, te tine 10=15 ani. Trage de la 3mm la 250mm latime 300mm. E arhisuficient

Se gaseste sub alt nume in Ro... peste tot. Ryoby costa 280usd. La noi e 600 ca sintem mai ... alesi. Eu am unul de 15 ani si inca da bine.

http://www.finewoodworking.com/tool-guide/product-finder/ryobi-benchtop-planer-no-ap1300.aspx

La noi e Metabo...

 

Daca vrei unul cu transportor tzapan din role metalice, cel mai ieftin si excelent e tot DeWalt

http://www.primapowertools.com/products.php?product=Dewalt-DW735-13-Inch-Three-Knife%2C-Two-Speed-Thickness-Plane

sau unul profi Pawermatic  (scump da bun pentru urmatorii 200 de ani

http://www.rockler.com/powermatic-20-planer-5hp-1ph

Dar ce face asta de 3000usd face si ala de 280usd la scara doar un pic mai mica.

 

C.BANDZIC de dimensiune medie (14 inci): Delta sau Jetsau  Lee Pune in browser "band saw" , imagini si apar multeeeeeee

 

http://www.harborfreight.com/14-in-4-speed-woodworking-band-saw-60564.html

 

Compania asta iti livreaza orice acasa....bani sa ai si nu multi. 

 Mai trebuie o masina de taiat in unghi si o bohrmasina verticala.

Freza nu este absolut necesara.

Dar pentru CASA:

D FREZA mica  pentru uz ocazional:

  (pune in browser "wood router table" imagini. )

http://wingwoodwork.blogspot.ro/2016/02/wood-working-today-woodworking-plans.html

 

Acestea sint sculele de baza. Modele similare se gasesc in tara mai bune sau mai modeste. Toate acestea au variante gasibile in magazinele de materiale de constructii. De ex. Band saw (bandzic de 14inci), Table saw (circular), Router  (freza) si Planer de 12-13 inci se gasesc usor si noi. Costa cam 2000eu tot. Urmatorul nivel e cam 4000eu. La 7000 e prea mult pentru (semi)profesional si prea putin pentru industrial.

 

Iti mai trebuie cam 50-100 de cleme de timplarie.

Dar voi reveni saptamina viitoare pe marti cu mai multe info. Acum ....plec.

Numai bine si "succesuri"

Link spre comentariu

...sa continuam:

PRESE si CLEME

o presa pentru furnir, ar fi o buna investitie daca e de dimensiuni mici, Recomand sa va faceti singuri o presa cu suruburi ca aceasta:

http://lumberjocks.com/projects/69061

 

Clemele sint esentiale. Cit mai multe si diverse

.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-wood-clamps-image24724628

 

MASINA DE SLEFUIT

 

Fara o masina de slefuit un atelir de tamplarie nu e atelier. Doua modele mici va recomand: Puneti in browser sanding machine ,  disk-belt sander, time saver, wide belt sander.

Ex: eu am un Ridgid   ...pretz cca 200usd e ideala. Mica , usoara si face multe chestii. E fiabila chiar daca e ....din plastic.

 

https://www.ridgid.com/us/en/oscillating-edge-belt-spindle-sander

 

sau acest disk-belt sander care are o versiune mai mica si in magazinele de la noi.

http://www.amazon.com/Grizzly-G1276-Combination-Sander-12-Inch/dp/B0000DD0IU

 

Sa nu va sperie pretul Aici e probabil un magazin scump. In realitate e sub 400usd cu sasiu sau sub 300 fara sasiu. Cred ca e coreana. E nervoasa rau. Foarte eficienta.

 

Masini scumpe industriale Time saver sau Wide belt sander, nu cred ca e cazul. Acestea inlocuiesc si abrichtul. Se fac si la noi la vreo 23000usd....nu cred ca vreti asa ceva. Eu am avut una. Avea 7 tone. Am luat-o de la o fabrica de sicrie. O cumparase cineva cu...650usd ... si nu a mai luat-o ca era prea grea. M-au rugat sa o iau eu....gratis. Nu am vrut-o, dar mi-au urcat-o in camion. Asa ca am dus-o la atelier. Minuata masina. Dar nu am folosit-o de 10 ori in 8 ani. E pentru industrie. Face treaba multa si frumoasa....da trebuie sa-i dai mult lemn sa rontaie si mult curent sa pape.

Cam asa sint toate masinile industriale. Asa e si circularul ala cu masa mobila....la ce trebuie ....pentru casa?

 

STRUNG LEMN

Strungul pentru lemn gasibil in magazinele de materiale de constructii costa 80usd in ralitate.Dar la noi e 500-700Lei....noi sintem mai bogati de !

E o jucarie buna. Face fata la unele lucrari, dar se inpotmoleste usor motorul si se incalzeste.. Are doar 350W ....americani (adica vreo 180W adevarati.  Eu am folosit unul in deplasari. Merge!

http://www.chronos.ltd.uk/acatalog/info_20p03.html

 

Puneti in browser "turning wood lathe" si dati clic pe imagini pentru diferite modele. Unul mare si greu ar putea fi bun dar.... scump. Iata aici un model perfect

http://pennyfarthingtools.co.uk/union-graduate-wood-turning-lathe-2/2014/07/17/

 

COLECTOR DE PRAF'

gasiti la magazinele de materiale de constructii.

Ex: puneti in brawser "dust collector" si dati clic pe imagini. Arata cam asa:

http://www.finewoodworking.com/tool-guide/article/all-about-dust-collection-systems.aspx

 

Instalatia de colectare e imprtanta. Daca aveti curaj sa o faceti din tevi de plastic, fiti siguri ca acestea nu produc electricitate statica. Si nu cumva sa puneti apa peste praful de lemn. ... . Recomand tevi de metal cu porti din metal sau plastic (poarta nu e periculoas).

 

La masini mici puteti folosi si aspirator  cu tub de 2,5inci (cca 7cm). Trebuie sa aibe putere de absorbtie mare.

 

 

 

CITEVA SFATURI despre masini

 

Am folosit in atelierele mele de restaurare masini puternice industriale,. dar intotdeauna am avut nevoie  si de masini mai mici. Am vindut utilajele industriale si am cumparat masini micute semiprofesionale:

Circular DeWalt,  sander Ridgid, Bandzic Lee de 14 in, planer Rioby , freza Craftsman , strung vechi neidentificat, presa de furnir cu vacuum si una cu suruburi (ca in poza) , bohrmasina verticala Lee si polizor banal.Toate sint in pozele indicate mai sus. Aceste masini micute  fac aceeasi treaba care o faceam cu cele industriale. Pentru casa sint ideale. Costa sub 3000 usd toate. Aici la noi sint ceva mai scumpe si nu se gasesc toate, dar se gasesc similare.

 

Circularul in special dar si alte masini au sistemele de colectare a prafului deficitare. Eu am reconstruit sistemul si trag praful si din interior si de deasupra. Am upgradat si la  abriht , rindea si bandzic.

Toate masinile functioneaza bine asa cum sint de noi. O singura observatie:

Abrichtul Rioby si cele similare de acest tip si marime, au transmisia pe lant si roti dintate foarte mici, fragile. La functionarea in forta pe material brut, greu, se rup rotile dintate. Aceste roti au un guler. Cind sint noi, deschideti masina ca sa aveti acces la aceste roti. Comandati la strung o saiba mare cit roata dintata si puneti aceasta saiba pe guleru rotiidintate motoare sau pe toate 3. Nu se vor mai rupe.

Exemplele date in lincuri sint generale. Masinile recomandate sint cele mai practice.

Unele masini sint profilate pe un singur gen de operatie. Nu recomand acele masini.

 

De asemenea , masinile grele cu sasiu turnat sint mai bune. Atentie la Bandzic. Sa fie cu sasiu din metal masiv. Cele noi, frumoase cu carcasa moderna, sint din tabla. Vibreaza si nu au precizie.

Circularul, Bandzicul, sa aibe motoare de minim 2Cp. Altfel nu fac fata.

Abrichtul, freza , ar putea fi cu motoare turate si cu reductor. Transforma viteza in putere.

 

Sper sa va foloseasca . Asa ca  Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări