merck Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 Acum 7 minute, franzm a spus: Prezinta mai multe valente. Vedeti aici. Acolo scrie: CuCl2 + Cu → 2 CuCl si BARD zice: Equation: 2 CuCl2 + Cu → 3 CuCl Deci? Pe cine trag de urechi? Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 N-am precizat clar că Cu++ trece în Cu+? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 Acum 11 ore, franzm a spus: Persulfat de sodiu nu foloseste nimeni? Je, pentru ca nu pateaza, dar are viata scurta! oricum, comand in china cablajele de ceva vreme! Apropo, sa stiti ca la clorura din magazin dilutia este cam mare. Am luat cindva la job doua butoaie de clorura de la Borzesti si altfel se misca treaba! Acum 1 oră, icar a spus: Am fosit, si folosesc si acum, doar clorura ferica. O consider cea mai putin toxica/agreiva. De ce sa manipulez acizi periculoși? Pentru a câștiga câteva minute? acum 100 de ani, ;la casa pionierilor din Craiova, doar cu acid azotic se lucra, asta se gasea usor pentru ca se producea la combinatul chimic de la marginea orasului (Isalnita)! Singura recomandare era''vedeti sa nu va sara in ochi''! Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 eu raman la acid azotic ca dasta mai am 500 ml de 98%, osa incerc si cu clorura fereica dar din ce am vazut cea de 40 % nu prea vrea sa faca treaba calumea nici la 45 de grade incalzita Link spre comentariu
Усилитель Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 Acum 5 minute, kinderu56 a spus: eu raman la acid azotic ca dasta mai am 500 ml de 98% Dar trebuie diluata....nu stiu concentratia optima ,trebuie determinata eventual prin incercari.... Daca e prea concentrata se bagă si sub vopsea/ lac / smoala....plus ca ataca materialul placutei ,nu prea se vede nimic cu ochii ,dar in unele locuri placa devine ca o rezistenta invizibila.... Eu am folosit pe vremea lui Ceasca acid pt ca numai asta puteam sa fac rost.... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 Acum 11 minute, kinderu56 a spus: din ce am vazut cea de 40 % pentru ca e botezata de cei care o imbuteliaza, altfel 40% ar fi OK! Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 10, 2023 Partajează Postat Decembrie 10, 2023 Am mai scris de câteva ori să folosiți smoală dizolvată în solvenți ca ,,vopsea,, de trasat cablaje și nu va mai intra ușor acidul pe sub ea.Secretul stă în spălarea bună a plăcii și pe cât posibil să nu folosiți șmirghel înainte de trasare, ci pastă de dinți sau praf de curățat vasele, fiindcă micile zgârieturi cauzate de șmirghel se comportă ca niște ,,tuburi capilare,, pentru acid, care are vâscozitate scăzută.De aceea atacă ușor pe dedesubtul vopselei de protecție... Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 11, 2023 Partajează Postat Decembrie 11, 2023 Multumesc, n-o stiam. Ce-i drept, chimia nu a fost punctul meu tare. Mai degraba o limba straina. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Decembrie 11, 2023 Partajează Postat Decembrie 11, 2023 Eu folosesc Cif și o laveta. Este mult mai bun procedeul decât orice coală abraziva ,indiferent de granulatie. Clătesc cu apa normală apoi o țin puțin în apă distilată. De aici în colo, imprimantă bună să aveți, pentru cei care preferă procedeul ăsta, press and peel. Link spre comentariu
manolo Postat Decembrie 12, 2023 Partajează Postat Decembrie 12, 2023 Cind faceam cablaje manual foloseam penite cioc de papagal de diverse marimi cu cerneala serigrafica diluata cu toluen ,iar corodarea cu clorura cuprica capatata 2L de la IPRS-circuite ,de aici de pe forum cum se prepara clorura"Initial se pune in apa cam 20% acid clorhidric (HCl 37%) si 20% perhidrol (H2O2 25%). Corodarea este rapida, uneori sub un minut. In solutie apare clorura cuprica de culoare verde deschis. Pe masura ce solutia se consuma, culoarea se inchide datorita formarii de clorura cuproasa. Se mai adauga putin perhidrol si culoarea revine verde deschis. Cand se consuma acidul clorhidric, pe suprafata placii apare un precipitat verzui (hidroxid de cupru). Se adauga acid clorhidric si solutia se regenereaza complet. Astfel, prin completarea continua cu perhidrol si cu acid clorhidric, solutia isi pastraza vesnic compozitia si calitatile. " Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 12, 2023 Partajează Postat Decembrie 12, 2023 Curios de ce nu mai fabrică ai noştri clorură ferică cristalizată.Ştiu sigur că înainte făcea Uzina Chimică Turda. Azi o sursă bună e la Chimcomplex Borzeşti,da' nu cred să vândă la persoane fizice.Soluția are 40%.Probabil de aici se ia şi o mai "botează" vânzătorii,cam cum fac ăia cu vinul vărsat... Link spre comentariu
grosu99 Postat Decembrie 12, 2023 Partajează Postat Decembrie 12, 2023 E clorura ferica pe toate drumurile Link spre comentariu
Ovidanie Postat Ianuarie 3 Partajează Postat Ianuarie 3 (editat) Am folosit aceeasi clorura ferica multi ani, o regeneram introducand in sticla cu clorura cuie. Am cumparat cuie mici, de 1cm si 2cm lungime si fiindca sunt unse cu ulei inca din procesul de fabricatie, le-am decapat cu apa fierbinte si detergent de spalat vase, de fapt le-am dat un clocot in apa cu detergent. Cand cuiele sunt acoperite cu un strat de cupru, trebuie schimbate. Si depunerile de pe fundul sticlei trebuie inlaturate, tot prin spalare. Cred ca vreo 10 ani am folosit aceeasi clorura. Editat Ianuarie 3 de Ovidanie Link spre comentariu
vasile barsan Postat Ianuarie 3 Partajează Postat Ianuarie 3 Pe vremuri foloseam peroxid - pastile( folosit pe vremuri de doamnele noastre la vopseaua de par - permanent) pentru a refolosi si grabi procesul de corodare in clorura ferica ( uzata) .. si temperatura la care se face corodarea este importanta.. Link spre comentariu
okean Postat Ianuarie 4 Partajează Postat Ianuarie 4 Uzual, corodam pe vremuri, cu acid azotic fumans diluat, se gasea pe toate " santurile " ! Peroxidul si apa oxigenata mergea bine cu acid clorhidric, rezulta o solutie verde ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum