puriu Postat Februarie 7, 2016 Partajează Postat Februarie 7, 2016 Acidul azotic este precursor pentru unii explozivi si e prohibit. Clorura ferica, acid clorhidric si perhidrol am cumparat cu 4 - 5 ani in urma dintr-un magazin de electronice, deci se pot vinde la liber. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 (editat) In 4-5 ani ... lucrurile au mai evoluat . Acid clorhidric si perhidrol nu prea mai aduce nimeni ... pentru vanzare catre persoane fizice . Cererea e prea mica . 1 - 2 persoane pe an . Depozitarea e prea dificila . Preambalat ( acid clorhidric ) in cantitati mici nu exista . Nu sta nimeni sa transvazeze 0,5 - 1 litru o data la 6 luni . Perhidrolul se depreciaza in timp . Ceva - ceva pe la farmacii , dar n - o sa - ti dea nimeni . Legal . E reactiv oxidant , si intra la categoria cu reglementari . Doar apa oxigenata 3 % , pentru dezinfectie . Sau mai slaba . Din punctul meu de vedere ... as interzice vanzarea tuturor acizilor si bazelor " tari " , in concentratii ridicate , catre P .F . De asemenea , agenti oxidanti si alte cele . De ce ? D - aia ... am vazut la spital copii care au baut diferite chestii ... de prin gospodarie , si adulti " tratati " de cei cu care erau in conflict , cu fel de fel de " chestii " inofensive . Vai mama lor , mai ales cei care au ingurgitat ... Apropo de acid clorhidric ... http://www.isubuzau.ro/legislatie_insp_prevenire/Documentar%20substante%20periculoase.pdf Cica ar fi substanta periculoasa . P .S . - pentru Cipri _ Muri . Am scris mai sus ceva de 0,3 mm . Probabil si spatiul dintre trasee la fel . Eu le las mai mari . Ideea e ca trebuie ceva exercitiu , si " cerneala " sa fie destul de fluida , cu aderenta si rezistenta la clorura . Si placa curatata bine , si degresata . Aia serigrafica ( cerneala ) de care vorbeam , pentru asa ceva a fost facuta . N - am avut emotii niciodata cu ea . Am scris ca am stricat ceva placi ... vreo 10 . Au fost uitate in clorura , din diverse motive . Nu erau irecuperabile , dar nu prea fac " carpituri " . Apropo , se pot " arginta " , prin introducere in solutie de fixativ foto ( a. n . ) uzat , numai ca stratul depus ( pe traseele de cupru bine curatate ) e relativ friabil , si ar trebui lacuit . Asta pentru cablaje RF , unde se impune ... Editat Februarie 8, 2016 de gauss Link spre comentariu
spark Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 ok maestre _sunt probleme cu vinzarile de acizi astept comanda pentru B327 (persulfat de sodiu)__am """trancanit""" degeaba multumiri pentru ""suport profesional"" Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 Clorura ferica nu va " place " ? ... Link spre comentariu
spark Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 am clorura ferica (am doua sticle de 1/2L cumparate anul trecut de la miv_rom ) dar este foarte inceata am construit un acvarium , cu incalzitor de la acvariu ( am deconectat termostatul cu bimetal si am 58 de grade in baia de solutie) , si corodeaza prea incet , clorura din comert este prea diluata , pe timpuri se gasea sub forma de bulgari am putin timp liber , si cind il prind """rup tot""" din cauza asta mai fac si prostii Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 (editat) Ce sa zic ... cam care ar fi durata de corodare ? ... cat despre Mi ... rom , ce sa zic ... de obicei pe sticla se trece concentratia . E impus de legislatie ... Sticlele erau sigilate ? Personal , 30 minute timp de corodare nu mi se pare mult . Ma rog , chestie de gusturi ... fac altceva in timpul acesta . De obicei ... nimic , cate - o tigara , schimb ansa la pistol , pregatesc fludorul si pasta pentru acoperirea traseelor , buretele pentru indepartarea vopselei de pe trasee , detergentul de spalat chiuveta etc . Editat Februarie 8, 2016 de gauss Link spre comentariu
spark Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 30min___ ar fi super convenabil , dureaza 3-4 ore parca ar fi epuizata de tot solutia am impresia ca am luat teapa cu clorura ferica , miine imi soseste coletul si am scapat de o grija timpul mort se umple si el , de munca nu se gaseste ?? pistol de lipit nu mai folosesc de mult , cind am nevoie de putere mai mare folosesc letcon pe 220v cu dimmer am virfuri adaptoare facute pentru el , mai ales pentru smd-uri , la modelele pentru 220v se pot face mai usor , pentru ca la statii la una am virf cu guler , iar la alta cu gaura pe interior Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 (editat) 3 -4 ore e mult ... ceva e in neregula . In topic se gasesc estimari si de 20 min . Eu am trecut 30 , sa fie " cu bataie " . Mai ales ca si incalziti baia de corodare . In fine ... neplacut ca se deturneaza chestii corecte prin folosirea de materiale necorespunzatoare . Comertul ne " omoara " , cateodata la propriu ... Altfel ... spor , si poate ne comunicati impresii " ce si cum " cu noua metoda ... Editat Februarie 8, 2016 de gauss Link spre comentariu
roscatu Postat Februarie 8, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2016 La mine parca functioneaza mai bine cu apa oxigenata decat cu clorura.Mi-a venit un litru de clorura si am stat mai bine de o ora sa se corodeze,in timpul asta mi-a intrat pe la trasee mai mari. Asta cu apa oxigenata nu ii ceva asemanator cu b327? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 Astia chiar s-au dus cu capul! Nu mai este nici macar clorura de fier sub forma de pudra! Pana acum 1 an era la tme... Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 Din pacate ... Cred ca sectorul hobbystic nu prea conteaza , de - aia e victima colaterala . Prea mici intr - un razboi atat de mare ... cred ca solutia in viitor va fi executarea cablajelor la firme specializate ( mai mult sau mai putin ) . Sau alternative la fel de neconvenabile , gen breadboard si alte placi " de test " . Sau achizitia " de - a gata " , e o ofensiva in acest sens . In toate domeniile : alimentatie , vestimentatie , bunuri de larg consum , etc . Comertul si chinezii trebuie sa aiba de lucru , de - acolo ies banii ... restul sant amanunte neglijabile . Link spre comentariu
lrai Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 Clorura ferica e ieftina se gaseste peste tot si cablajele ies perfect. In plus nici nu e toxica. Singurul inconvenient e legat de "mizerie" ... cam pateaza. Eu am aceeasi clorura de foarte multa vreme, chiar ma mir ca tine atat. Placuta se corodeaza in 5-10 min. Solutia o incalzesc in apa calda de la robinet cam la 30-40C. Timpul de corodare e influentat de temperatura, daca clorura e rece 20C sau mai putin atunci merge f. greu. Daca nici incalzita nu merge e timpul sa o schimbi. Poti sa o arunci la WC in siguranta (nu polueaza ) dar diluata prealabil. Atentie ! In forma concentrata ataca chiar si unele inox-uri si pateaza gresia/email daca nu e stearsa rapid. La mi___ e 3.19 RON 500g concentratie 40% e mai scump transportul ... Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 Eu cumpar de la un magazin local de piese electronice ( clorura ferica ) . Daca nu au , rog sa aduca . De obicei au ... exista cerere . Cred ca o mica rezerva s - ar impune . Cine stie ... Link spre comentariu
spark Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 (editat) B-327___Na2S2O8____se numeste persulfat de sodiu cristalizat pentru a putea fi comercializat mai usor__se gaseste aproape peste tot_este cea mai curata solutie ----nu pateaza clorura ferica nu are mila de nimic si nu i-a prizonieri__atentie la stropi ""batrinii"" pe timpuri au inventat tot felul de amalgamuri pentru corodare__la wc clorura ferica nu se poate arunca ca pateaza vasul Editat Februarie 8, 2016 de spark Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iunie 7, 2017 Partajează Postat Iunie 7, 2017 Initial de pune in apa cam 20% acid clorhidric (HCl 37%) si 20% perhidrol (H2O2 25%). Corodarea este rapida, uneori sub un minut.Aceasta metoda este obligatorie cand se corodeaza placi realizate cu fotorezist. Deci respectiva substanta corodeaza precum in videoclipul de mai jos?Si ce avantaje are fata de alte substante corozive cand vine vorba despre corodarea placilor cu fotorezist? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum