Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Corodare PCB

roscatu

Postări Recomandate

Chiar va cer scuze daca v-am suparat.V-am citit mai multe postari de pe acest forum si chiar va apreciez pentru cate stiti.Deci in nici un caz nu mi-am propus sa concurez cu dvs.Cat despre varsta intr-adevar am sub 40 de ani chiar daca nu cu mult.Toate cele bune!

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 119
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

18

• roscatu

13

• cipri_mury

10

• spark

9

Top autori în acest subiect

Am voie sa ma indoiesc ca amestecul de mai sus va coroda cuprul??

Am probat anul trecut amestecul. Mai lipsește un ingredient: căldura!

La 50 grade merge cel puțin la fel de bine ca și clorura, la 20 de grade îmi creștea barba până se coroda placa.

Cum sunt comod, am rămas la clorură.

Link spre comentariu

Nu - i problema ... nu e vorba de suparare . Ideea e ca am vazut corodare de cupru in vase de inox . Recipiente verticale , cu zeci de litri de clorura . Nu numai cablaje ... in jurul anilor ' 90 aparuse moda placilor cu numele familiei , alea montate pe usi si la porti , din cupru cu scris " in relief " . Cred ca s - au facut mii de bucati in intreprinderea unde am lucrat . In fine ... motivul din care se foloseau vase de inox era rezistenta mecanica . Oricat de atenti ar fi fost operatorii , se mai intampla sa " ciocneasca " una - alta . Printre care si vasele ... O perioada au fost folosite cuve din sticla pentru acumulatori stationari , din statiile electrice ... Au fost ceva incidente . Asa ca au fost dublate cu vase exterioare din inox ... un pic mai mari , tabla sudata . Din cand in cand se mai spalau , si se lasau cu apa in interior peste noapte . Intr - o iarna a fost o problema cu incalzirea , in timpul noptii , in incinta respectiva , un soi de magazie exterioara ... Vasele de sticla s - au spart ... prin inghet . Si au ramas doar cele din inox ... ani buni . N - au patit nimic ... sa fiu sincer , era un inox mai special , se peticeau ceva rezervoare carburant - comburant , si alte utilizari ... acum nu mai e cazul . Au disparut activitatile respective ! ... si intreprinderea . Cred ca si inoxul ...

P . S . - pentru dl . Cipri_Mury

Editat de gauss
Link spre comentariu

Acel inox era un V4 sau asa zis inox alimentar ,magnetul nu prindea pe el ,lucrurile au mai evoluat ,acum cuvele de corodare,galvanizare se fac din polipropilena.

Link spre comentariu

Sunt foarte multe solutii de corodare a cuprului si am folosit multe dintre ele. Clorura ferica este cea mai slaba alegere. Este scumpa, lucreaza foarte lent, are nevoie de incalzire, formeaza depuneri (namol) si nu poate fi regenerata. Singura calitate este precizia deosebita. Cel mai mult timp am folosit acidul azotic diluat cu apa. Cand se epuizeaza si merge greu, se mai adauga acid concentrat. O solutie mai buna, pe care o folosesc in ultimii 15 ani este clorura cuprica, metoda folosita de zeci de ani in industrie. Initial de pune in apa cam 20% acid clorhidric (HCl  37%) si 20% perhidrol (H2O2  25%). Corodarea este rapida, uneori sub un minut. In solutie apare clorura cuprica de culoare verde deschis. Pe masura ce solutia se consuma, culoarea se inchide datorita formarii de clorura cuproasa. Se mai adauga putin perhidrol si culoarea revine verde deschis. Cand se consuma acidul clorhidric, pe suprafata placii apare un precipitat verzui (hidroxid de cupru). Se adauga acid clorhidric si solutia se regenereaza complet. Astfel, prin completarea continua cu perhidrol si cu acid clorhidric, solutia isi pastraza vesnic compozitia si calitatile, iar volumul sau creste. Cand nu mai incape in sticla, surplusul se doneaza unui prieten. Aceasta metoda este obligatorie cand se corodeaza placi realizate cu fotorezist. O metoda buna este corodarea cu o solutie de azotat de argint. Are loc o corodare curata si rapida, fara degajare de gaze.  Cuprul trece in azotat, iar argintul sub forma de pulbere se depune pe fundul baii. Argintul se spala si se dizolva in acid azotic, regenerand azotatul. Nu se pierde absolut de loc argint. 

Link spre comentariu

Daca mi-ati da si niste legaturi de unde sa cumpar subs respectivele ar fi super. Dar pana atunci imi puteti spune va rog daca e aceiasi clorura folosita la cablaje?

Editat de roscatu
Link spre comentariu

Mai ai de asteptat . Sau nu ... acizii " tari " - azotic , clorhidric etc . intra la " substanta periculoase si precursori " . Trebuie sa fii agent economic si sa obtii ceva hartii ... cum ca ai avea ( ne ) voie sa ( detii , folosesti , comercializezi ) ... basca reciclarea deseurilor toxice . Azotatul de argint ... pe vremuri era in circuitul substantelor cu continut de metale pretioase ... alte " hartii " . Nu stiu cum mai e acum ... Asta daca vrei sa cumperi . In mod legal . Altfel , poti sa sustragi ( termenul corect ) de la vreun laborator , societate comerciala , detinator ilegal etc . Cu sprijinul si complicitatea acestora . Stiu , suna ( cel putin ) ciudat . Banala acetona a ajuns si ea la loc de cinste ... se poate folosi ca solvent in chimia " prafurilor " . De aceea se vinde o corcitura de amestec impurificat , la sticlute de cativa mililitri , pentru manechiura . In alta ordine de idei , clorura ferica ( cea mai proasta solutie , dupa cum am aflat pe - aici ... ) e ( inca ) accesibila prin cumparare directa . Ceva colegi ti - au prezentat modalitati si furnizori , la inceputul topicului . Iarta - mi curiozitatea , nu se incadreaza la cerintele tale ? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pai clorura ferica este la tme, eu de acolo iau cand fac comenzi mai mari comand si cat o clorura de fier. 

Gauss, si eu am fost siderat de paranoia statului roman, cand am cautat acetona la un magazin mare de suruburi/vopsele/lacuri de aici din oras s-au uitat tare stramb la mine. I-am intrebat ce au, ii supara burta? n-au dormit bine? Mi-au zis ca se fac droguri din acetona..... Tulai, paraca trebuie sa le fac din acetona, cand le pot cumpara aproape la orice colt de strada... La primul drum in Franta (a fost o perioada cand mergeam chiar des) cand am luat paine de la Carrefour, am luat si 2 litri de acetona si 2 litri de acid clorhidric (folosit ca decapant pentru pardoseli). Acesta din urma chiar m-a surprins ca se gaseste in magazine, dar asta e... la ei se poate, la noi nu stii de unde sare drogomanu'. A, si inca ceva, perhidrol este la farmacii, mai ales cele care prepara (au officina).

Deci- soferii de TIR care fac Franta - sursa de HCl si acetona.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Total de acord , domnule Dyogenes . Observ , de la adapostul varstei mele ( in crestere ! ) ... diferite chestii ... Asta cu acetona , a avut si un substrat real , in primii ani de dupa ' 90 . La mine in urbe ( ma rog , la periferie ... ) exista cel mai mare combinat petrochimic din Romania . Una din instalatii producea , pe langa fenol , si acetona . La nivel de trenuri pe saptamana ... si tot nu ajungea ! Aparusera noi " clienti " , mai ales din Turcia si Orientul Apropiat . Multa oja cred ca se consuma pe acolo ... In fine , acum s - a rezolvat . Nu cu " oja " , ci cu productia . Instalatiile au fost taiate , la propriu , cu brenerul si plasma ... noroc ca nu -.mi mai fac unghiile de mult . Tot acolo se producea si apa oxigenata cu concentratie ( foarte ) ridicata , exportata cu frenezie ... probabil pentru hair - stilisti !  Si alte " minuni " ale chimiei , atat de dragi si folositoare omului modern ... In fine !

Editat de gauss
Link spre comentariu

:) Exact asa cum spuneti, cine cumpara cantitati asa mari, poate la un moment dat intra in vizorul autoritatilor. Dar e treaba autoritatilor sa ii gaseasca. Solutia normala nu este retragerea completa de pe piata a solventului pentru lac poliesteric de bobinaj. Eu de aceea cautam acetona si nu cunosc alt solvent bun pentru lacul poliesteric de bobinaj...

Cat despre starea industriei, facem off-topic, dar asa e si pe aici, praf si pulbere si din Electromures, Metalotehnica, Manpel... 

Link spre comentariu

Pai depinde si cine " taie " ... o firma unde am lucrat " pompa " consumabile pentru plasme la greu ... si subsemnatul " pompa " reparatii ... anumite inoxuri refractare se taie mai bine cu plasma ...

P .S . - pentru dl . Spark

Editat de gauss
Link spre comentariu

In alta ordine de idei , clorura ferica ( cea mai proasta solutie , dupa cum am aflat pe - aici ... ) e ( inca ) accesibila prin cumparare directa . 

Singura care mai este accesibila prin cumparare directa daca nu ma insel.Daca intr-o buna zi nu va mai fi nici aceasta probabil ca toti electronistii care realizeaza cablaje imprimate  acasa vor trebui sa devina si buni chimisti sau  agenti economici daca nu vor sa piarda timpul cu preparea solutiei pentru corodat. :rade:

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

:) Exact asa cum spuneti, cine cumpara cantitati asa mari, poate la un moment dat intra in vizorul autoritatilor. Dar e treaba autoritatilor sa ii gaseasca. Solutia normala nu este retragerea completa de pe piata a solventului pentru lac poliesteric de bobinaj. Eu de aceea cautam acetona si nu cunosc alt solvent bun pentru lacul poliesteric de bobinaj...

Cat despre starea industriei, facem off-topic, dar asa e si pe aici, praf si pulbere si din Electromures, Metalotehnica, Manpel... 

Nu erau bune , d - le doctor ... se ducea lumea sa munceasca , se imbolnavea , accidente , toxicitate , pericol , etc . Nu - i mai bine peste granita , la hamei si baby - sitter ? ... sau la ceva zarzavat pentru boia si Bonduelle ? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări