MifTy Postat Ianuarie 27, 2016 Partajează Postat Ianuarie 27, 2016 Solutie corodare cu sare de lamaie ( acid citric ): 100ml peroxid 3% de la farmacie 30g sare de lamaie 5g sare de bucatarie ( NaCl). Solutia asta este suficenta pentru corodarea a 200cm2 PCB simplu placat obisnuit ( 35um grosime Cu ) . Solutia corodeaza PCB-ul rapid insa nu prea merege refolosita deci prepari cat iti trebuie . auzisem vag de chestia asta pe vremea lui ceaşcă, dar n-am folosit-o niciodată... sarea de lămâie e tot d-aia "de bucătărie"?se colorează soluţia în timpul corodării? sau rămâne cât de cât transparentă, să poţi vedea ce se întâmplă? Link spre comentariu
costi_b Postat Ianuarie 27, 2016 Partajează Postat Ianuarie 27, 2016 Se colorează în albastru datorită sărurilor de cupru, dar rămâne suficient de transparentă pentru urmărirea procesului. Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 27, 2016 Partajează Postat Ianuarie 27, 2016 aha, gen soluţia de acid azotic... bun!dat fiind că se foloseşte odată şi se aruncă, e ok... Link spre comentariu
mars01 Postat Ianuarie 27, 2016 Partajează Postat Ianuarie 27, 2016 (editat) http://www.chemical.ro/ro/index-produse/acid-azotic/acid-azotic-1n_p124/ http://www.chemical.ro/ro/index-produse/acid-clorhidric/acid-clorhidric-1n_p134/ Interesant, vand si la persoane fizice? Ultima oara, le-am spus ca vreau sa cumpar pe firma si vroiau aprobarea de la Politie. Iar de persoane fizice, nici vorba. Dar poate stii tu o modalitate? Editat Ianuarie 27, 2016 de mars01 Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 30, 2016 Partajează Postat Ianuarie 30, 2016 nu prea e: atât acidul azotic cât şi cel clorhidric sunt incluse în categoria "precursorilor de prafuri magice", aşa că "se controlează cu atenţie comercializarea lor", de parcă interlopii care se ocupă cu asta ar fi tâmpiţi să cumpere aşa ceva la vedere, cu factură şi cont la bancă! Link spre comentariu
roscatu Postat Februarie 2, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2016 Am gasit ceva clorura in oras la mine,poate vreun coleg sa verifice va rog fisa tehnica al acestuia pentru a vedea daca este destinat si corodarii metalelor. FISA TEHNICA: https://doc-00-9k-docs.googleusercontent.com/docs/securesc/68do6fud217lj7ol9i5mpgl55q4f5j85/96qmci6lo47kjgemhhpo7tn9e1d222v4/1454414400000/10939500204097956965/10939500204097956965/0B5dESMkAtlhVa0VmS1ZzRXdOZlU?e=download Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 nu merge linkul ăla. şi din câte ştiu eu, clorura ferică nu atacă metalele, sau, cel puţin, nu acele metale cu care ai de-a face toată ziua! Link spre comentariu
roscatu Postat Februarie 2, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2016 (editat) Da,se pare ca m-am incurcat deoarece cuprul este neferos. Era vorba daca corodeaza cuprul. FISA TEHNICA: http://fastupload.ro/2753e66381ee60f279edb88d75d3f816.html Editat Februarie 2, 2016 de roscatu Link spre comentariu
cipri_mury Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 şi din câte ştiu eu, clorura ferică nu atacă metalele, sau, cel puţin, nu acele metale cu care ai de-a face toată ziua! Eu am auzit ca ataca cam tot ce este metalic si de aceea nu este recomandat nici pe departe sa fie tinuta in recipiente metalice. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 (editat) Eu am auzit ca otelul inoxidabil nu prea se sinchiseste ... nici pe departe , nici pe aproape . Editat Februarie 2, 2016 de gauss Link spre comentariu
Marele Savant Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 Solutie corodare cu sare de lamaie ( acid citric ): 100ml peroxid 3% de la farmacie 30g sare de lamaie 5g sare de bucatarie ( NaCl). Solutia asta este suficenta pentru corodarea a 200cm2 PCB simplu placat obisnuit ( 35um grosime Cu ) . Solutia corodeaza PCB-ul rapid insa nu prea merege refolosita deci prepari cat iti trebuie . Am voie sa ma indoiesc ca amestecul de mai sus va coroda cuprul?? Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 mă îndoiesc şi eu, dar peroxidul ăla mă cam încurcă... oricum, de apă oxigenată mai are nevoie şi nevastă-mea... şi sarea se găseşte în orice bucătărie, nu? @gauss: de-aia am zis de "nu cred că îl atacă", pentru că am folosit până acum pensete din oţel inoxidabil, şi uneori de plastic, şi în afară de ceva coloare, nu au nimic. cu cuprul are clorura ce are! Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 " Coloarea " apare prin depunerea de particule sedimentare din vasul de corodare a cablajului ... si nu este rezultatul unei reactii chimice in care sa fie parte metalul pensetelor ( otelul inoxidabil ) . E o simpla chestiune de chimie . Ca idee , industria chimica de sinteza ( cea " agresiva " ) colcaie de conducte , vase , tubulaturi si tevarie de inox . Am vazut tubulaturi de inox la motoare - racheta cu combustibil lichid , la care comburantul ( oxidantul ) era o mixtura de chimicale " feroce " , de care era bine sa te feresti cu sfintenie ... In fine , din ce am mai invatat si eu si m - am informat de la chimisti , procedeul corodarii cu clorura ferica este destul de toxic pentru a lua masuri serioase de protectie , cel mai nociv fiind inhalarea vaporilor . La pravalia unde am lucrat cu ani in urma se coroda " la greu " , si se amenajase camera speciala , cu exhaustoare , manusi , masti sort de protectie etc . Era deservita de personal dedicat , de la sectia de chimisti . In fine , e mult de - atunci ... intre timp n - o mai fi asa toxica ... Link spre comentariu
cipri_mury Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 Eu am auzit ca otelul inoxidabil nu prea se sinchiseste ... nici pe departe , nici pe aproape . Atunci asa o fi.Dar eu am urmarit atatea materiale despre corodare si n-am vazut pe nimeni sa foloseasca pentru aceasta operatie recipiente din metal. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 2, 2016 Partajează Postat Februarie 2, 2016 (editat) Si care - i problema ? ... v - am sfatuit eu ceva ? NU . Iar invers , m - as bucura de eventuala reciprocitate . Daca aveti sub 40 de ani ( varsta ) , va comunic faptul ca am avut contact cu folosirea acestei substante in scopul care face subiectul topicului inainte sa va nasteti . Nu ma impresioneaza ce urmariti dumneavoastra , materiale multe sau putine . Macar dintr - un motiv foarte simplu . Nu ma intereseaza deloc ... Editat Februarie 2, 2016 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum