Dr.L Postat Ianuarie 25, 2016 Partajează Postat Ianuarie 25, 2016 Da, dar ce benzi cu leduri? Ca si astea sunt pe soiuri. E simplu: daca rezista asa bine, e cert ca nu sunt niste benzi penale, de sub 2 lei! Adica ceva facut bine, de a rezistat probei timpului, nu ce-o fi aruncat de-a valma in interior. Sa iei acu o banda la nimereala (ma rog, pt cei din zone mai indepartate, sa nu prinda aceelasi magazin) si s-o testezi 5 ani si apoi sa vezi daca e buna sau nu, ca sa mai iei sau nu parca e cam peste mana. Intr-adevar, pt reclamele astea luminoase, benzile cu leduri (bine facute, sa reziste inclisv afara) sunt o solutie foarte buna. Peste neoane, care la frig lumineaza si mai slab, palpaie vizibil... TVSul si un driver nu cresc cu mult costul unei lampi cu leduri. Doar daca-i foamea de bani a producatorilor. Apoi, nu trebuie neaparat implementate. Dar nu e rau sa se stie si de existenta lor, nu? Apoi, iarasi am ajuns sa discutam de reclamele luminoase din zona si benzi cu leduri in subiectul asta ce trateaza o lampa cu un led + pareri si impresii despre ea? Ma rog, macar nu e prea offtopic, dar totusi...e deja o realizare simpla, din punct de vedere electronic, ce se mai poate simplifica? Deci sa vb despre solutii mai cuprinzatoare, mai bine... @Den pt realizare. Ca m-am luat cu altele :rade Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 25, 2016 Partajează Postat Ianuarie 25, 2016 Imi cer scuze pentru ca continui off-topicul, dar de curand an vazut ceva "banda led" de calitate mai buna - realizare ingrijita / leduri de data asta clar mentionate ca model, erau cred Edison-opto. Chiar si CRI peste 75 era mentionat, si randament peste 100lm/W. Avea 20W per metru, adica peste 2000lm/m - destul de mult. Da, dar pretul pe masura 80lei per metru. Pai daca luam un SMPS-CC chinezesc (20 lei) + 2 COBuri LiteOn de 24W (50 lei) si le alimentam la 10W fiecare - avem 160lm/W, CRI peste 80 si 3200lm. Si alimentarea este de tip activ, nu driver pasiv cu rezistente serie... Cum banda necesita si o sursa in tensiune constanta nici nu cred ca merita sa mai discutam - este clar ca o fi mai simplu de instalat, dar banda in continuare este o alegere proasta pentru cine se pricepe. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 25, 2016 Partajează Postat Ianuarie 25, 2016 Depinde de aplicatie, pana la urma. Rau e de zis "banda e buna la orice". Ca la unele chestii, chiar e buna! Link spre comentariu
Vizitator neluelectro Postat Februarie 7, 2016 Partajează Postat Februarie 7, 2016 As dori sa-mi construiesc o "veioza" cu 2 sau 3 leduri de minim 1Watt la 12V, in locul halogenului 10 W,putine probleme va fi cu racirea ledurilor ...O zi buna tuturor neluelectro Urgent este sa-mi repar Tv.Philips 32 PFL3008 H/12 .Din cele 22 leduri dispuse pe 2 bare a cite 11 leduri, 4leduri au cedat definitiv.2 leduri pe fiecare bara. Are cineva o idee pentru inlocuirea ledurilor 'arse'.Oare nu cedeaza altele,lucreaza supravoltate, sau sursa nu gestioneaza bine U alim.a backlight.Tv este ansamblat la vecinii Turci Chassis VES2.2 EL A neluelectro Link spre comentariu
aygun Postat Februarie 7, 2016 Partajează Postat Februarie 7, 2016 @neluelectro - e sasiu Vestel. Cred ca fiecare LED are cate o ciupercuta pe el. Vezi ce am facut eu in topicul cu Telefunken ;) Tensiunea de iesire pentru LED-uri este 32Volti. Gresesc ? Niste poze ar fi mai edificatoare si pentru TV deschide topic nou. Citeste regulamentul intai. Link spre comentariu
Den Postat Iulie 31, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2016 (editat) Pana la urma greutatea de la cap a rupt suportul.L-am reparat cu ceva rectificari.Cu ocazia asta am schimbat si ledul cu sursa.Pana acum de lene,de altceva mai bun de facut,etc.. Nu blamez ledurile chinezesti,si-au facut treaba,am lucrat bine mersi la lumina lor.Dar se poate mai bine.Am pus un led LiteOn 24W, 5000K, 2728lm, 120 grade unghi, CRI>80, 1,2K/W, 38V-0,5A luat de la Dxxx de multisor..Um pic problematica alimentarea,necesare doua tensiuni,una pentru led si una pentru ventilator.Am pus si ventilator pentru ca poate ca o sa simt nevoia vreodata sa-l duc catre maxim ledul.Initial am vrut sa folosesc un stepdown pentru alimentare ventilator.Dar am avut noroc si am gasit prin cutii o sursa hp cu doua tensiuni, 32v ,respectiv 15v.(0957-2119)Asa ca am tras cele trei fire prin corp,a fost mai comod asa.Am modificat umpic sursa,respectiv am marit tensiunea pe led la 35v la un curent fix de 0.175A (cam 6W).Mai mult nu da momentan,are un sistem de reactie bine pus la punct marsavia asta de sursa,fara un consum adecvat pe cealalta ramura de 15v nu da mai mult afara..Initial aveam 32v la 0.125A,marind tensiunea am pacalit-o umpic si la curent.Ciudat e ca si cu un bec de 24 w pe ramura de 15v nu sare de 200ma.Pe carcasa are specificat 32v 500ma.Una peste alta am lumina buna,consum mai mic,bratul la lampa a redevenit foarte mobil si usor.Ventilatorul e la relanti,mai mult de fantezie.Am folosit unul standard de cpu amd cu 4 fire,firul de pwm pus la masa. Editat Iulie 31, 2016 de Den Link spre comentariu
Dxxx Postat Iulie 31, 2016 Partajează Postat Iulie 31, 2016 Te salut, Den. Ma bucur ca ai rezolvat. Si eu am o lampa de birou practic cu acelas sistem mecanic, si la mine alimentez pe la 6W si subiectiv da mai multa lumina ca fostul halogen de 50W. Ce pot sa-ti spun este ca si eu am acelas tip de radiator, insa merge pasiv, fara absolut nici o problema si mai are rezerva pana spre 10W - deci iti sugerez sa renunti la ventilator, din doua motive: 1. nu este necesar, si mai inlaturi si zgomotul 2. ansamblul original din capul de iluminare pe halogen avea 130 grame. La mine cred ca am fixarea un pic mai usoara si sunt cu greutatea pe la 135 grame - deci ca sa mentii o greutate comparabila cu cea initiala trebuie exclus ventilatorul. Sunt convins ca nu are masa mare, dar fiind pusa la varful parghiei posibil sa depaseasca rezistenta mecanica... Numai bine! Link spre comentariu
Den Postat Iulie 31, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2016 Da,clar nu este necesar ventilatorul.Randamentul ledului e net superior celor standard chinezesti. Zgomot nu am,pentru ca e undeva la 400..600rpm.Doar ca misca umpic aerul.Oricum,e rece radiatorul,zero oscilatii..E bun acolo,cand o sa am timp,poate pacalesc sursa sa ma duc la un 12w,Nu ca nu ar fi suficient,dar daca e de unde...de ce nu.. . Mai e si chestia aia ca eu mai provoc fum pe sub lampa,ma ajuta sa nu murdaresc ledul.Probabil ca o lentila,ceva geam,etc,Vad ca temperatura degajata (fluxul luminos) e destul de mare, Link spre comentariu
mottofree Postat August 5, 2016 Partajează Postat August 5, 2016 (editat) O bucata de plexi transparent prins cu suruburi pt tabla infipte intre aripioarele radiatorului ... materiale potrivite - policarbonat 1...2 mm ,PET-G 1...2mm . De asemenea o bucatica de la un far spart e ok . Ce tip de radiator folosesti? Editat August 5, 2016 de mottofree Link spre comentariu
Den Postat August 5, 2016 Autor Partajează Postat August 5, 2016 Radiator de procesor,varianta intel pentru consum mic.Parca de la un socket 1150.Are 1,2cm grosime .Aluminiu ,fara insertie cupru. In alta ordine de idei,i-am dat undeva la 13w... Belea mare,e prea multa lumina direct sub lampa.Sa zicem ca si concentrarea poate nu e cea mai fericita.M-a enervat la culme cand am bagat niste smd-uri Reflectau traseele.A trebuit sa ridic bratul undeva mai sus,unde am dat de alta belea,ramai chior cateva minute bune daca iti fug ochii catre led.Nu zic ca nu e usor de pus un obturator, Asa ca am revenit la 6W! E perfect!.Jos palaria unde s-a ajuns cu ledurile.Cele bune,cei drept.Asta deja cred ca e generatie veche. Chiar am un far spart. Link spre comentariu
mottofree Postat August 6, 2016 Partajează Postat August 6, 2016 Hmm ... am intrebat deoarece deunazi discutam in legatura cu radiatorul pt led si am fost contrazis de un coforumist ca acest tip de radiator e nerecomandat pt leduri . Un far spart ai? Inseamna ca poti experimenta ca material de proba e suficient - nu trebuie sa faci constructii ci doar incalzesti materialul pe o bila de rulment (ceva suprafata f fina) si se va mula pe aceea suprafata ; obti o semisfera la care marginile le indrepti mecanic(polizor/pila /smirgel lipit pe ceva drept - ce e mai la indemana) dupa care o fixezi in locul dorit cu ceva silicon RTV care se mai gaseste pe domenium auto pt garnituri . Link spre comentariu
cosmin ardelean Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 (editat) Va salut. Recent mi-am facut si eu o lampa de birou dintr-un bec cu LED-uri de 18W (asta l-am avut prin casa). Sunt multumit de lumina, insa e loc de mai mult. Acum am primit o lampa de iluminat public cu driverul defect, LED-ul in perfecta stare. Pe ea scrie 60W, insa din cate stiu, exista LED-uri de 50 sau 70W. Driverul era de 1,8A, dar inclin sa cred ca LED-ul e de 50W. M-am gandit sa-l pun pe un cooler de Socket 478 si sa-i pun doar un driver de 30W. Eventual sa las si ventilatorul la 5V, sa miste aerul pe-acolo. Credeti ca va fi ok in configuratia asta, tinand cont ca ii voi baga aproape jumatate din curentul nominal? Sunt destul de limitat si la masa corpului de iluminat, ca bratul ala nu reuseste sa-mi tina vechiul corp decat cu sprijin. Corpul rotund are 330g complet, cooler-ul asta are 300. Dar as avea o lumina mult mai buna la 30W. Editat Aprilie 21, 2017 de cosmin ardelean Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 Cosmine, lampa ta arata bine, mie imi place estetica nealterata a unui radiator... Cu ledul tau... as zice sa nu. Inteleg ca implica cost zero, dar pune-l si tu in curte, pe un hol de trecere etc. Pentru o lampa doresti mai multe lucruri dar esentiale sunt masa corpului emisiv (adica montura nu-ti va permite radiator mai mare decat X) + randament (asta vine conex, adica randament mai mare -> putere mai mica -> radiator mai mic) + CRI. Ledul ala stradal are CRI prost. In plus este mare si necesita radiator mare. Probabil ca are un randament corespunzator anului de productie, nu este exclus sa fie 50lm/W - asta inseamna 1500lm. Acelas flux il poti obtine din 10W cu un COB de 18x18mm, cu radiator pentru 10W si in plus ai sumedenie de variante cu CRI>80. Costul COBului undeva intre 20si 30 lei, eu zic ca merita din start. Link spre comentariu
cosmin ardelean Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 Sa stii ca la 900mA (echivalent 30W) cat am bagat in LED-ul stradal, categoric e cam dubla cantitatea de lumina fata de lampa aia rotunda. Deci daca-s proaste, is proaste amandoua. Insa eu nu am COB-uri. Desi am citit lucruri bune despre ele, decat sa dau inca atata pe transport, mai bine ma lipsesc. De-asta m-am gandit la LED-ul varianta mentionata. Intr-adevar se cam incalzeste radiatorul ala de procesor... Pot sa cer totusi un link spre un COB de calitate? Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 Cauta la TME LiteOn sau Prolight. Daca nu reusesti cere-mi pe PM. Vezi ce punct de functionare alegi. Pentru randament bun maxim 33%, dar daca iti permiti atunci te poti gandi si la 10% sau sub. In mare un COB pentru lampa trebuie sa coste 20-30 lei. O varianta este sa te asociezi cu colegii, sa luati mai multe si reducerea pentru cantitate va acoperi lejer costul de transport. Mai ales ca puteti in comanda sa puneti si alte piese care va sunt necesare. Eu mai luam cantitati in plus si ce prisosea vindeam aici , in general asta facea transportul gratuit pentru 1-2 bucati, dar nu este convenabil sa fac stocuri, mai ales ca furnizorul le mai si ieftineste pe parcurs. Ce ai tu presupun ca este fara DS, deci din start nu pot fi considerate bune (chiar de ar fi) asa ca sunt pentru coridor, pentru curte, pentru beci, pentru terasa sau pentru vecinu'. Dar in lampa pui ceva cu DS si CRI peste 80 ca asa merita ochii tai. Si cum spunea Den mai sus 13W pentru lampa sunt "prea multa lumina" adica cu un COB performant ajung 5-10W, deci cred ca ledurile tale au randament mic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum