Den Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 (editat) Mi-am facut si eu de lucru..cu modificarea unei lampi de lucru. Am folosit doua leduri de 10w/12v (noname china) + un radiator de cpu + ventilator. Sursa de curent este foarte simpla,am facut o combinatie cu ce aveam prin cutii,respectiv irf540+bc546. Nu prea sunt asa multumit de temperatura de culoare..e cam de 6500k,ramane pe viitor.Nici de luminozitate nu prea,dar oricum nu aveam pretentii mari de la ele. Ledurile sunt in paralel si pica pe ele 1.5A la 10,8v.A fost necesar un ventilator reglat pe turatii mici. Sursa de alimentare este un banal transformator de retea de 30w. Cam atat. Editat Ianuarie 22, 2016 de Den Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 23, 2016 Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 Temperatura de culoare de 6500K e ideala pe masa de lucru, in atelier, e lumina zilei, probabil nu va multumeste CRI-ul, daca e undeva la 50, e de inteles...asa e situatia cu LED-urile no-name. 2X10W deasemeni ar trebui sa fie de ajuns, prea mult chiar... un LED Cree de 10W ajunge chiar si la 1200 lumeni. Link spre comentariu
Den Postat Ianuarie 23, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 (editat) Am mai incercat in trecut sa lucrez sub led pe la 6000,ce e drept am renuntat rapid la el,nu i-am acordat mare atentie. Pana acum am lucrat numai sub lumina incandescenta,(halogene). Ce-i drept ,aseara,dupa ce am inlaturat lampa veche s-a obisnuit si ochiul,imi pare mai bine. Vad in continuare . Editat Ianuarie 23, 2016 de Den Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 23, 2016 Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 (editat) Bun, si de ce ai pus aici realizarea ta, ca exemplu pentru altii, sau ai indoieli si intrebari? 1. Maxima coincidenta lampa mea de birou modata de mine cu led este exact la fel. Presupunand ca asemanarea nu este numai superficiala - primul lucru de facut era sa cantaresti capul original (abajur+bec) si ar fi trebuit sa fie din ce imi aduc aminte 130g. Ce am pus eu a avut in final putin sub 140g, deci int-un interval total acceptabil. Ce vad in poza ta pare mult mai greu... daca impresia este corecta atunci trebuie sa reduci masa. 2. In 2016 merita folosirea unui driver serial activ doar daca vrei sa incalzesti mediul... De aia exista in comutatie... 3. Ledurile chinezesti foloseste-le pentru orice, nu pentru iluminare acolo unde doresti confort. Solutia mea a fost cu un COB LiteOn de 16W, utilizat la 6-7W. Hai sa facem o paralela intre ce ai facut tu si ce am facut eu: - speranta de viata: incerta vs 50.000 ore - CRI: incert (probabil 40-50) vs minim 80 - temp de culoare: ~6500K vs 4000K (lumina mai "calda" este de preferat, poate era mai OK si la mine cu 3000-3500K, dar subiectiv nu am nici o problema) - randament: incert (probabil 50-80lm/W) vs 150lm/W (tabel producator) Este deci probabil ca cei 20W ai tai sa "scoata" cam 1000lm, adica ce se obtine cu cei 6,8W ai mei. Dat fiind ca puterea este mai mica eu am racire pasiva. Pentru ca de data asta am fost "provocat" o sa incerc sa fac threadul cu respectiva lampa, cat mai curand... Editat Ianuarie 23, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
Den Postat Ianuarie 23, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 (editat) 1.Am scris si eu sa nu adorm,dar de fapt ma interesa temperatura de culoare optima pt. a lucra sub el. De leduri sunt convins ca sunt tembele,altfel puneam unul singur Am doua informatii deja,cam in contradictoriu. Dxxx,trebuie sa am ceva liniste in zona unde lucrez,mai am montaje radio,e un calvar cu sursele in comutatie,impamantarea proasta la bloc,etc. Am si un grup de tuburi pe tavan pe care trebuie sa-l inlocuiesc cu ceva care nu emite paraziti.E de belea,fug in balcon cand am ceva de lucru... Altfel chiar era simplu,Am surse de-a gata .. Lasand la o parte alimentarea,ledul ala COB LiteOn de 16W sigur are 1000 de lumeni la 7w? Sa nu-l iau degeaba. Daca ar fi dupa mine.. Pan acum numai sub halogen de 30..40 w am reusit sa lucrez impacat la smd-urile astea.. Port lupe .. E cam greu montajul,teoretic trebuie sa-l reduc,practic o sa-l schimb cu totul. Editat Ianuarie 23, 2016 de Den Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 23, 2016 Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 1000 lumeni sunt din DS - deci asa zice producatorul, insa tine cont ca asta este la incarcarea de 6W pentru un led de 16W, asta pentru ca randamentul creste cu scaderea incarcarii. Ce pot spune este ca lumina este subiectiv mult peste varianta initiala de 50W bec halogen (presupun pe la 600lm) - asa ca pare credibil. COBurile LiteOn ti le recomand fara rezerve, vezi ca este si un thread. Daca nu vrei multe s-ar putea sa te ajut eu, asta poate sa fie convenabil daca nu mai ai si altele sa comanzi grupat. Link spre comentariu
aygun Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 In fundalul pozei se vede un monitor. Am eu impresia sau e "modat" pe LED ? Link spre comentariu
aygun Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Nu stiu ce tot este cu "batalia" asta Cree , Liteon, Osram , ciciu muciu , zantzuntzai , etc. Am doua bucati de genul asta : Le folosesc sa iluminez spatiul de lucru si mai ales acolo unde e necesara lupa. Led-urile de pe margine sunt puse sa ecilibrez temperatura de culoare. Era lumina mult prea rece asa ca am pus alte led-ri pe margine. Din 2009 pina in ziua de azi functioneaza impecabil si vor mai functiona. Eu consider ca nu conteaza cu ce le faci cata vreme bugetul tau e limitat si te descurci cu ce ai. Am o cunostinta care face reclame luinoase cu LED-uri. Sa va zic ca , castiga mii de euro pe luna din bezi autoadezive puse in reclame ? Am o relama facuta de el fix linga poarta. Are vreo 6 metri i naltime si 1 metru latime. Toate cu benzi LED. Taman ce i-am reparat sistemul de comanda al CNC-ului mai devreme. I-am arata driverele pentru LED-uri , etc. A zis Pass! Are reclame care rezista cu banala rezistenta de limitare si o sursa de 12Volti in comutatie de circa 10 ani. Pai in 10 ani iti faci alta . La fel i cu LED-urile COB. Degeaba au 50.000 ore in catalog ca in mod cert nu vor ramane corpurile de iluminat 30 de ani in acelasi oc. Omul mai renoveaza , mai schimba aspectul camerei / casei . De aceea nu inteleg de ce se tot bate moneda pe : - Cah - nu e bun. Driver activ. -Cah - sursa nu stiu de care - bleah - pwm ca e mai bun. Eu am o vorba: Cel mai bun lucru este cel pe care il am si ma folosesc de el. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Nu stiu ce tot este cu "batalia" asta Cree , Liteon, Osram , ciciu muciu , zantzuntzai , etc. Nu este o batalie. E vorba totusi de ochi, si trebuie sa avem grija de ei. Decat sa folosim nu stiu cati W de leduri noname, cu CRI incert, mai bine folosim ceva cu specificatii certe si cu diferente minore la pret! Pe mine ma deranjeaza si CRI-ul (de 80!) ledurilor de la LiteON. Multa lumina, dar ceva ceva tot lipeste (adica multa lumina si nu tocmai buna). Avand in vedere ca un banal bec are totusi CRI de 100...se poate si mai bine din partea ledurilor. Desigur, cu costurile aferente. Eu am corpuri de iluminat (nu cu led) de zeci de ani...acu sa n-o dam in extremismul chinezesc si sa facem lampi doar de dragul de a le face si sa mearga 10h... Apoi, un led e declarat mort cand mai da 70% din lumina. Ledurile nu prea mor de batranete (daca nu-s greseli grave), ci devin ineficiente. Si asta se poate masura doar cu aparate. "Tin minte ca acu 5 ani lumina mai tare" nu prea e ok ca argument... De aceea nu inteleg de ce se tot bate moneda pe : - Cah - nu e bun. Driver activ. -Cah - sursa nu stiu de care - bleah - pwm ca e mai bun. E foarte simplu: solutile la ghici pot merge sau pot sa nu mearga. Depinde de noroc. Pe cand alea mai complexe (macar un minim acolo) merg. Indiferent de o multime de conditii, ele tot merg! E vorba reproductibilitatea rezultatului. Care poate fi sustinut oricand cu masuratori. O metoda mai profesionista, practic. Fiecare sa faca ce vrea, dar nu e rau de stiut cate sunt posibilitatile! In legatura cu benzile de leduri: stiu si eu ceva instalatii la exterior care doar mai fac figuratie: abia lumineaza cateva diode din (zeci) de metri. Tine de noroc. Sau se poate regla sursa la 11,5V. O fi bine, o fi rau... Link spre comentariu
aygun Postat Ianuarie 25, 2016 Partajează Postat Ianuarie 25, 2016 Corect @Dr.L , nu trebuie sa cadem in extremismul chinezesc insa , consider ca nu fiecarui LED ii trebuie Driver , PWM , TVS , 1001 protectii - creste foarte mult costul produsului finit. La final , indiferent de marca LED-ului , pot avea surpriza unor defecte de fabricatie cu tot cu driverele utilizate , protectii si toate celelalte. Desigur , asta nu e un motiv de a nu folosi acolo unde o cere situatia , anumite circuite specializate. Si eu folosesc dar strict acolo unde este imperios necesar. Referitor la reclamele luminoase , cred eu ca este necesar un minim de experienta in domeniu iar din moment ce omul are atelierul sau , firma sa mitica iar cu benzile alea LED mai si produce bani ( de ordinul a mii de euro ) , consider ca si-a atins obiectivul. Mai tot sudul litoralului e intesat de reclamele lui iar de 10 ani de cand sunt pe aici nu am vazu una luata la reparatii. Respect. Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 25, 2016 Partajează Postat Ianuarie 25, 2016 Solutiile de buget nu imi repugna deloc, si este un argument bun si accesibilitatea unei solutii. Problema este ca se dau bani (buni) pe solutii proaste, in momentul cand solutiile bune nu sunt mult mai scumpe si unele nu sunt nici macar mai scumpe. Corpurile lui Aygun, folosite de ani de zile, cu solutii/costuri modeste sunt totusi un exemplu al unei realizari temeinice, daca au rezistat atat. Insa daca le analizam la nivelul <<?merita sa mai ramana in serviciu?>> raspunsul este simplu: [*] DA, din comoditatea de a nu mai umbla la ele. [*]NU - HOTARAT, daca ne uitam la randament si CRI. Si mai este un aspect legat de efectul "bulgar de zapada": - facem ca Den, obtinem ceva functional, cu costuri minime si sigur mai fiabil decat multe realizari industriale - este absolut OK din multe puncte de vedere. Dar cred ca lampa nu va avea mecanic viata lunga pentru ca ansamblul emisiv este prea greu. - facem ca mine, ne costa un pic mai mult - INSA: randamentul de 150lm/W inseamna ca folosim numai 7W in loc de 20W Asta duce la racire pasiva, fara zgomot, dar in special usureaza coolerul ca nu mai exista ventilator, si radiatorul este mai mic. Deci, fara sa vorbim de avantajele luminii mai bune avem un ansamblu emisiv usor, care va cruta viata mecanica a lampii. Daca analizam fianciar - lampa a costat 200 lei + montajul Den sa zicem zero - dar va distruge lampa de 200 lei Versus: lampa mea a costat tot 200 lei, dar investind aproximativ 50 lei sunt premise sa reziste mult si bine (pentru ca nu exista uzura dupa ~ 5 ani de folosire). Deci care solutie este defapt mai ieftina??? Nu credeti ca este cazul "sunt prea sarac pentru chestii ieftine"? Link spre comentariu
Den Postat Ianuarie 25, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2016 (editat) E o problema greutatea,destul de mare..Am pierdut mult din mobilitatea initiala si mai e si pericolul ruperii bazei la o manevra gresita .Daca o foloseam cu talpa sigur cadea lampa in bot. Nu zic ca nu o pot modifica si pe aceasta ca sa fie mai usoara.Se poate. Dar prefer sa astept ledul ala de putere Da,monitorul ala din fundal e modificat (943nw).Dar de nevoie.Defect invertorul + tuburile.Au degajat atata caldura in scurt timp incat s-a deformat rama de plastic in partea de jos.Am avut nevoie urgenta de monitor si de acolo a urmat modificarea.Nu am avut disponibile suficiente leduri ca sa umplu baghetele.A iesit ce a iesit .. Eu unul sunt foarte multumit de lumina si de culori.Dar acolo sunt leduri bune.Smd-uri de 0.5w ,din pacate nu stiu fabricantul,dar luminozitatea intrecea toate asteptarile.De la bazar le-am luat. De exemplu consumul la toate ledurile alea e pana in 4W! Sunt 40 in total .Parca cate 5 in serie,puse toate in paralel.Tensiunea necesara era pe placa de alimentare a monitorului,15 sau 16 .La fiecare modul de 5 leduri o simpla rezistenta de limitare Dar asta din comoditate si din graba.Ideea era sa-l mai desfac pe viitor si sa-l imbunatesc,sa am si control la lumina,sa- pun un difuzer pe leduri,etc.. . Bineinteles ca nu am mai desfacut monitorul pt. imbunatatiri,e un calvar cu foliile si cu praful.Sunt sigur ca am pus si o folie pe invers...Are aproape un an modificarea. Editat Ianuarie 25, 2016 de Den Link spre comentariu
turcu_dan Postat Ianuarie 25, 2016 Partajează Postat Ianuarie 25, 2016 Am o cunostinta care face reclame luinoase cu LED-uri. Sa va zic ca , castiga mii de euro pe luna din bezi autoadezive puse in reclame ? Am o relama facuta de el fix linga poarta. Are vreo 6 metri i naltime si 1 metru latime. Toate cu benzi LED. Daca stai sa faci un calcul in mare nu stiu daca banda led ieftina, este mai eficienta ca iluminatul cu neon (flourescent). La montaje unde ai casete de reclame de 2-4m se pierde ceva pe rezistentele de limitare, daca mai pui la socoteala ca si sursa in comutatie are un randament de cca 80-85% si ca mai pierzi energie si acolo s-ar putea sa te razgandesti...... Un avantaj sigur al benzilor fata de neon este in cazul reclamelor care au doar o fata utila. Acolo neonul fiind cilindric ilumineaza aproape fara rost si partea din spate a casetei, pe cand o banda ilumineaza direct partea utila a reclamei la un unghi de 90-120grade, sau cat o fi........ Am vazut ca exista si benzi led direct la 220V,.....despre astea ce parere aveti.....? Link spre comentariu
aygun Postat Ianuarie 25, 2016 Partajează Postat Ianuarie 25, 2016 O sa fac o poza diseara la magaoaia inalta cam cat un stilp iluminat in intregime cu LED-uri . Link spre comentariu
aygun Postat Ianuarie 25, 2016 Partajează Postat Ianuarie 25, 2016 Iata reclama despre care vorbeam care a trecut prin canicula , prin ger si alte intemperii de ani de zile . E fresh si acum iar in interior gasiti benzi LED . Nimic mai mult. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum