Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sistem fotovoltaic,putin ajutor

aliusa

Postări Recomandate

buna seara tuturor,incep cu inceputul detin 2 panouri fotovoltaice modelul http://solar.ypsi.com/repository/documents/305_Maple/PC05_Datasheet_Dec12_EN.pdf de la un prieten aduse de afara(unul l-am platit 100E unul primit tot de la el in scimbul unui ajutor acordat),mai detin 2 bateri auto(din alea cu electrolit) 180 A

acum din cate am inteles as mai avea nevoie de regulator de incarcere si un invertor (24 cred/220v)

cu mini instalatia asta as vrea sa alimentez una din doua variante

1-   8 camere de supraveghere+dvr momentan consuma 12v 10a din retea care nu ar fi asa de mult dar inmultit cu 24 ore am un consum de aproximativ 3kw pe zi,destul de mult

2-   iluminatul il am tot pe led interior,exterior,peste tot inclusiv in magazia de lemne,calculat dupa puterea fiecarui bec proiector nu depaseste 200w ora(mai exect sant 192w) care sa zicem acum iarna merge cam 5 ore pe zi vara mai putin precum ca nici astia 200w nu-i folosesc simultam,sa zicem cam 80-90w/h mi-ar ajunge tot in varianta 2 asi introduce si un ruter o antene rf de 5ghz si 2 laptop-uri

intrebarea ar fi care varianta as puteo conecta pe panouri si ce regulator si inverter ar trebui sa cumpar pentru sistemul meu,tinand cont ca bugetul e spre ZERO daca nu sant deja pe minus

multumesc anticipat

Editat de aliusa
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 68
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aliusa

27

• rinaldoparaipan

21

• cavit

5

• BazsoDombiAndras

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Varianta 1 se exclude.

2 panouri de 240W iti produc intre 1,3 si 2,3kwH/zi(daca e soare, bineinteles).Iarna, evident, mai putin fiindca ziua e mai scurta.

Cauta pe siteurile de vanzari care incep cu O..... un regulator de 20A si un invertor de 24V-500W(sa ai rezerva de putere).

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

Varianta 1 se exclude.

2 panouri de 240W iti produc intre 1,3 si 2,3kwH/zi(daca e soare, bineinteles).Iarna, evident, mai putin fiindca ziua e mai scurta.

Cauta pe siteurile de vanzari care incep cu O..... un regulator de 20A si un invertor de 24V-500W(sa ai rezerva de putere).

pe situl dvs in una din poze in care sant prezentate lucrarile sant pe un raft niste bateri cu un bivol pe ele asa sant si ale mele de 180a de la un camion,in le cu regulatorul tre sa fie neaparat mppt ?inleg cu inverterul tre sa fie sinus pur?si inca ceva daca iau regulator de 20a si cu timpul fac rost de inca 1-2 panouri pot pune 2 regulatoare pe aceleasi bateri?

Link spre comentariu

Bateriile cu "bivol" sunt Banner Energy.Sunt unele tipuri pentru auto, altele pentru energie verde.

Regulatorul nu trebuie neaparat MPPT-la doua panouri nu se merita.Cu un regulator de 20A poti pune maxim 2 panouri - au Imp 8A.

Mai bine iti iei unul de 40 sau 60A(diferenta de pret nu e mare).

Daca vrei sa alimentezi doar ledurile, invertorul poate fi sinus modificat.

Atentie!Panourile le legi in paralel.

Fii atent insa ca 4 panouri la doua baterii de 180Ah e prea mult-depasesti curentul maxim de incarcare-care nu are voie sa fie mai mare de 20A.

Link spre comentariu

am mai avansat putin cu proiectul meu,astazi am fost la Suceava unde m-am intalnit cu colegul nostru Dutuc de la care am cumparat un regulator de 20a,pe el scrie ca e mppt dar Dutuc spune ca e doar vrajeala cu mppt,in fine important e sa functioneze.

Acum stau si-mi toc creieri cu pozitia unde sa amplasez panourile,

bateriile,regulatorul,sigurantele le amplasez la baza stalpului acum nu stiu invertorul tot in acea cutie sau in casa unde o sa fac un tablou sa pot comuta de pe retea pe verde,care ar fi sectiunea cablurilor si distanta mazima intre bateri si invertor in cazul in care decid sa-l pun in casa?

alta problema care ma macina as vrea sa fac de la inceput si un traker pe 2 axe,una manuala pe care sa o ajustez lunar dintr-o bara filetata de 20 incepend de la 20' pama la 60' si una sa folosesc um actuator electric(24v dc)cu cursa de 300mm cu care sa urmaresc soarele.

cine se ofera contra cost sa-mi faca placuta de comanda pentru traker?

daca le-as pune in curte as avea cam 8m intre panouri si camera centralei unde pun si bateriile da e nasol ditamai stalpul in curte,daca la pun in gradina as avea cam 45-50m unde cu timpul vreau sa montez si o eoliana mica(binenteles maresc bacul de bateri si poate si inca 1-2 panouri) si as vrea sa aduc in casa 24vdc deoarece cu timpul daca maresc instalatia poate reusesc sa alimentez si camerele printr-un convertor 24/12vdc.

Cablu de 4sau 6 ar fi suficient pentru 15/20a la 50 m distanta la 24vdc?

multumesc

Editat de aliusa
Link spre comentariu

Bun venit in lumea energiei verzi!!

Inverterul, chargerul si bateriile le pui musai la interior.Nu sunt IP65 ca sa le poti pune afara.

Nu iti recomand tracker, uite aici

http://www.elforum.info/topic/108001-sistemul-meu-fotovoltaic-de-400w/page-4

la postul #57 cat a fi castigul cu panourile pe tracker.Cu banii aia mai cumperi doua panouri.

Panourile la 50m=100 m de cablu=0,2ohmi rezistenta=4V la 20A cadere de tensiune, poate mai mult, ca nu mai gasesti cupru pur.

Pune panourile pe o structura de lemn, poti sa le extinzi dupa.Stalpul arata ca naiba.

Cat despre invertor, mai strange bani(FSN) si iei ceva bun de la MPP Solar-ai si charger MPPT incorporat.

Bafta!!

Link spre comentariu

Eu folosesc formula simplă de calcul pentru secțiunea cablurilor - 4A/mmp. Adică la 20A min.5mmp. Mai bine 6mmp. La lungimi mari de cablu mai bine mai gros. Panourile mele sunt legate de regulator cu cabluri de 7,5mmp(3x2,5mmp) iar căderea de tensiune e infimă.

Link spre comentariu

Formula cu densitatea de curent 4A/mmp se aplica pentru trasee scurte(in casa, intre tablou si doze).La tensiunea retelei de 230V, o cadere de tensiune de 4V nu conteaza.

Pe cand la panouri, la 24-28V, cam conteaza.

Link spre comentariu

la panourile astea, poti folosi doar un cablu de 4mm, pierderea de tensiune la distanta respectiva neinfluentand cu nimic. ele scot mai mult deci in controler ar intra o tensiune potrivita. este doar o parere, rog pe cei mai cu experienta sa ma corecteze daca gresesc. 

Link spre comentariu

Si eu am inceput tot cu doua panouri, am tras cabluri de 4mm pentru fiecare panou.

In felul asta pot experimenta conexiuni serie, paralel, evaluare randament la fiecare panou fara sa fac excursii.

Link spre comentariu

la panourile astea, poti folosi doar un cablu de 4mm, pierderea de tensiune la distanta respectiva neinfluentand cu nimic. ele scot mai mult deci in controler ar intra o tensiune potrivita. este doar o parere, rog pe cei mai cu experienta sa ma corecteze daca gresesc. 

Te contrazic putin.Daca te uiti pe poze, panourile au Vmp=29,8V.Pe cablu de 4mmp la 52m ai cadere de tnsiune de 1,7V  la 8A(un panou).Deci bateriile la mai mult de 28,1V nu vor ajunge, chiar cu doua cabluri puse in paralel pe doua panouri, tot in paralel.

Cei 29,8V sunt in conditii STC.Vara e mai putin-cauta si vezi cat e pierderea de putere/grad Celsius.

Link spre comentariu

calculul se face dus intors sau de unde 52m? sant exact 27m panourile le pun in paralel chiar ic spatele lor de acolo ori pun 2 conductoare de 4 in paralel (2 pe + si 2 pe-) ori daca gesesc de 10 iau de 10 da la un pret decent

Link spre comentariu

Da, calculul se face dus-intors.Asta e dezavantajul PWM-urilor la distante mari.Cablu gros, bani multi.

Din pacate, pe tine nu te ajuta nici panourile cu Vmp asa scazut.Trebuia un minim 37V.

Teoretic, pe masura ce bateriile se incarca, scade si curentul prin circuit, deci si caderea de tensiune pe conductor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări