Vizitator costeabc Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 Buna ziua tuturor. Am incercat sa fac prima mea sursa de tensiune urmarind aceasta schema. Am avut niste dificultati in a gasi o bobina potrivita pentru acest scop, in rest am folosit componente similare. Problema e ca nu am reusit nici cum sa o reglez. Daca o alimentez la orice tensiune, voi primi aceeasi tensiune si la iesire(cu o cadere de aproximativ 1v-2v). Am verificat deja tensiunea pe pinul de feedback si aceasta se modifica pe masura ce modific valoarea potentiometrului. Este posibil ca integratul sa fie defect? Mentionez ca am facut niste teste cu el alimentat la 36v dupa ce am redimensionat circuitul dupa ghidul din datasheet-ul IC-ului. Si atunci am avut aceeasi problema. PS: Tensiunea de iesire defapt variaza, dar undeva la 20mV de la un capat al potentiometrului la celalalt. Testele le-am facut atat cu un transformator de 36VDC la intrare cat si cu sursa variabila de tensiune facuta cu un LM317 + acelasi transformator(care functioneaza destul de bine insa transformatorul se incalzeste in timp. Asta in momentul in care incarc o baterie de 6V cu aproximativ 10mA.). Link spre comentariu
Florin31 Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 Asta am facuto eu acum ceva timp. Uite aici un filmulet. Merge perfect. Ca bobina am folosit o bobinas de la filtru deparazitate pentru Playerul de la masina. Prima data am folosit lm317dar ala nu rezista la amperaj iar apoi am folosit acelasi Integrat care l0-ai descris tu mai sus si merge perfect sursa. Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 1. în filmuleţ e o sursa cu 317, şi omul vrea să ştie care e problema cu o sursă cu 2678. ai zis că ai făcut una, dar nu sufli nimic despre ea, nici aici, nici pe youtube. 2. adf.ly, hai? data viitoare pui schema fără reclame, ok? @costeabc: e ceva în neregulă cu schema ta, dar nu găsesc acum (nici n-am răbdare să caut) schema pe care voiam să o fac eu, şi despre care se spune că merge. ar fi o idee să te mai documentezi, şi să încerci din nou. Link spre comentariu
Vizitator costeabc Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 (editat) Asta am facuto eu acum ceva timp. Uite aici un filmulet. Merge perfect. Ca bobina am folosit o bobinas de la filtru deparazitate pentru Playerul de la masina. Prima data am folosit lm317dar ala nu rezista la amperaj iar apoi am folosit acelasi Integrat care l0-ai descris tu mai sus si merge perfect sursa. A doua varianta ai facut-o urmarind cam aceeasi schema ca si cea pe care am postat-o eu, nu? Sti valoarea bobinei pe care ai folosit-o sau ai pus ceva aproximativ? Oricum, incep sa cred ca defapt la mine problema este integratul. Dupa ce m-am uitat iar peste Datasheet, am vazut ca pe pinul de feedback, tensiunea maxima este de 14V. Am dubii, dar nu este exclus ca eu sa ii fi dat mai mult. @MifTy: Schema a fost facuta de Afrotechmod pe YouTube si functioneaza. Am gasit-o aproape la fel si in datasheet-ul IC-ului. Deci teoretic cred ca ar trebui sa functioneze, insa partea asta cu feedback-ul e nefunctionala. Eventual voi incerca sa iau un IC nou, similar acestuia si sa mai incerc. Sau voi cauta alte scheme pentru acesta, pentru a verifica daca functioneaza sau e defect. Editat Ianuarie 22, 2016 de costeabc Link spre comentariu
Florin31 Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 Eu am facut de 19V si 22v in gol deoarece asa am avut transformatorul. Valoarea bobinei este de 220uH. Link spre comentariu
Vizitator costeabc Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 Daca folosesc o bobina de ordinul mH in loc de uH, ar schimba ceva? Imi dau seama ca intr-un circuit radio ar schimba mult, insa avand in vedere ca e vorba de o sursa de tensiune, e vreo diferenta? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 Frecventa de 260khz ar trebui sa-ti dea de gandit. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 Ce scrie exact pe integrat ? Mai are ceva sufix ? Ce tensiune ai la iesire ? Posibil una din versiunile cu tensiune fixa de iesire.Dar cu rezerve . Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 în completare la ce-a spus miticămy: pe lângă asta, în datasheetul integratului scrie că traseele îngroşate trebuie să fie cât mai groase, şi că un cablaj cu plan de masă ar fi de preferat. de asemenea, că traseul feedbackului ar trebui să fie cât mai depărtat posibil, fizic, de bobină. pe lângă asta, în datasheet se dau nişte nomograme pentru alegerea inductanţei bobinei. nu e neapărată nevoie să aibă exact inductanţa aia, dar nici să nu varieze cu prea mult. în plus, trebuie să fie bobinate cu sârmă mai groasă, "să ducă" comod curentul aşteptat. nu am făcut încă o asemenea schemă, dar am băgat de seamă că majoritatea alimentatoarelor în comutaţie folosesc plan de masă sau trasee late pentru partea de forţă, iar bobinele sunt, în general, "de putere", nu inductanţe axiale (din alea care seamănă cu nişte rezistenţe). Link spre comentariu
Vizitator costeabc Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 Integratul este un LM2678T-ADJ, exact ca si cel din schema. Partea cu cablajul presupun ca tine mai mult de stabilitatea circuitului. Eu l-am facut pe breadboard ca sa il incerc prima data. Bobine am folosit si cu sarma groasa si mai subtire. Problema e ca tensiunea de iesire e constanta si inainte de bobina si dupa deci presupun ca duty-cycle nu se schimba deloc. Calculele filtrului facute cu bobina de 22uH si cu condu de 1000uF dau o frecventa de taiere de 1073 Hz. Nu imi dau seama ce legatura ar putea fi intre frecventa IC-ului de 260kHz si aceasta de 1 kHz. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 (editat) Poate o legatura cu miezul? Vezi pe placi de baza sau video ce toruri folosesc.Puneti poze cu montajele! Editat Ianuarie 22, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 costeabc, după ce spui, ar pare că partea de oscilator din integrat nu funcţionează... chiar aşa, poze cu montajul se poate?cât mai mari posibil... pune-le pe tinypic, să nu facă forumul figuri, s-ar putea să fi greşit o conexiune, ceva, acolo... Link spre comentariu
Vizitator costeabc Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 (editat) Cam asa arata. Facusem si un cablaj pe stripboard, insa am dat tot jos dupa ce am vazut ca nu functioneaza. Breadboard Poza cu notatii Am pus fire e fiecare pin ca sa imi fac lucrul mai usor. M-am asigurat ca sunt toti lipiti corect si ca nu sunt scurcircuitate. Firul nefolosit este pin-ul 5, iar 7-le la fel a ramas, tot nefolosit. E un lucru destul de murdar, dar totul ar fi mers pe un stripboard daca functiona. LE: Am rectificat problema cu dioda, gresisem punand 1n5408 in loc de 1n5822. Problema ramane. Editat Ianuarie 22, 2016 de costeabc Link spre comentariu
Florin31 Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 (editat) MifTy tu sti macar ce vorbesti ? In videoclip este prezentata o sursa reglabila cu LM2678ADJ iar in link a ramas schema de la LM317. Daca ai nevoie acu o desfac si iti demonstrez cu ce este facuta. Nu mai vorbi in necunostinta de cauza. costeabc Exact schema care ai prezentato tu am facuto u adica cea din videoclip si iti spun ca functioneaza excelent. Editat Ianuarie 22, 2016 de wapnet Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 Regulatoarele din gama asta sunt de asa natura facute incat sa simplifice la maxim munca realizatorului, n-ai nevoie decat de cateva amarate de componente, si totusi atunci cand ai probleme in a intelege una din configuratiile elementare ale comutatiei, nu prea are sens sa te apuci. Ideea cum ca un ordin de marime diferenta la inductanta, nu ar trebui sa conteze, indica lipsuri importante care greu pot fi suplinite pe un forum, si doar cu multa rabdare, vointa si perseverenta. Inductanta se incarca cu energie la Ton ( E=LI2 ), urmand ca la Toff sa se descarce in condensator ( E=CU2 ), tensiunea stabilizata este dictata de umplere ( Ton/T ). Este o diferenta mare intre a folosi 22uH si 22mH, efectele sunt printre altele o variatie de curent prin inductanta foarte mica ( extrem de mica avand in vedere frecventa mare ), ceea ce face ca timpul de reactie al AE sa fie destul de lent pentru ca trebuiesc multe, foarte multe pulsuri pentru atingerea echilibrului, spre exemplu ipotetic, alimentare 12V, iesire dorita 5V, inductanta 22mH, T=3,84uS, Ton=1,57uS, Toff=2,27uS, variatia de curent prin inductanta ar fi 500uA, ceea ce inseamna ca pentru un salt de 1A ( sa zicem ) sunt necesare cate pulsuri? 1/0,0005=2000 de pulsuri... O alta problema la fel de importanta ( sau poate si mai ) este miezul necesar, o inductanta atat de mare, o sa ceara pentru curentul ala un miez foarte mare pentru a nu se atinge saturatia... Pai crestem frecventa la aproape 300khz pentru inductanta si condensatori mici, si risipim totul pe miezul inductantei?... In alta ordine de idei pinul de feedback este intrarea neinversoare a AE, in timp ce inversoarea este dusa intern la o referinta de 1,21V, tot atat trebuie sa se regaseasca si pe pinul de feedback pentru ca asta este principiul elementar al amplificatorului de eroare, el face tot ce-i sta in putinta pentru a mentine ambele intrari la echilibru ( acelasi potential ), daca asta nu se intampla atunci fie sunt probleme serioase de legaturi electrice sau eventual de cablaj, fie regulatorul este defect. Inchei spunand ca un regulator buck la frecventa aia nu are ce sa caute pe un breadboard si bolduiesc aspectul asta pentru a sublinia importanta sa, sa subestimezi atat de mult aspectul asta este iarasi efectul unor lipsuri majore, frecventa este foarte mare, efectele "parazite" sunt mult mai pronuntate, orice cuplare capacitiva parazita intre fire alaturate conteaza, orice inductanta parazita a firelor conteaza, de ce credeti voi ca pdf-ul specifica sa tineti traseul de feedback departe de inductanta si de campul ei magnetic? Nu mai subestimati astfel de detalii, ca nu intotdeauna merge si asa. Schema este prea simpla ca sa ratati. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum