Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

invertor sudura stanley super 210 ---probleme---


Vizitator geowhisperx

Postări Recomandate

Vizitator geowhisperx

 in timp ce sudam cu supertit 2.5,amperaj foarte mic, am auzit doua pocnituri.

aparatul continua sa functioneze dar la 180A abia sudeaza corect cu supertit de 2,5. pana acum mergea cu orice fel de electrod puneam.

 

in interior are 2 compartimente identice ,cred ca pentru mma si tig.

 

placile de comanda si de putere sunt aceleasi. repet, cate doua din fiecare

 

de pe fiecare placa lipseste piesa Q9P. deci doua pocnituri, doua piese lipsa.

 

invertorul functioneaza normal doar ca nu mai are putere. afisajul normal, piuit normal cand scade tensiunea sub 220v. sunet normal.

 

placa comanda :awelco base 56801 - cod :AW002000

 

intrebarea mea .:se poate renunta la acele piese sau le inlocuiesc si astept sa pocneasca din nou

 

aici o schema dar e 5680

 

http://www.emil.matei.ro/awelco_mikro_164.php

Editat de geowhisperx
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • daniel_88

    4

  • elman

    2

  • omniprezent

    1

Vizitator geowhisperx

Eu nu mă pricep la functionarea pieselor intr-un montaj si nici nu am gasit schema exactă. Am apelat la forumul acesta pentru ca sunt cunoscători si poate îmi spun si mie cum se face de functioneaza încă, chiar si cu piesa aceea lipsa. Tensiunea pe clesti este de aprox 80v. Daca stii ceva postează aici daca nu te rog sa te abtii. Piesele lipsa puteam sa le înlocuiesc si daca nu scriam aici, totusi vreau sa mă asigur ca e doar de acolo. Transportul e cam scump pentru doua piese de 2.6lei si de asemenea e cam dubios ca doar doua piese foarte mici sa încurce atât.L.E: Stiam ca e tranzistor si ii zice bsr16 si am gasit si date despre el dar mie nu îmi spun nimic..http://alltransistors.com/transistor.php?transistor=28903

Link spre comentariu

Asta cu dacă ştii ceva postează, dacă nu...eu vreau doar să te ajut fiindcă se pare că altcineva nu o face...schimbă tranzistorul ăla (mai ales că ştii ce tranzistor a fost), şi vezi cum se comportă. Intr-un circuit orice componentă e vitală pentru funcţionarea corectă. Tranzistorul ăla poate oferă ceva feedback controlerului, şi de aceea totuşi funcţionează dar fară vlagă.

Link spre comentariu

 Ai o placa defecta si una buna , ele merg in paralel..., de aceea ai doar jumatate din amperaj. Este simplu sa verifici, dai curentul la maxim din potentiometru si sudezi 30 secunde, care radiator este fierbinte acea placa e buna, la radiatorul rece placa e defecta.

Link spre comentariu
Vizitator geowhisperx

 Ai o placa defecta si una buna , ele merg in paralel..., de aceea ai doar jumatate din amperaj. Este simplu sa verifici, dai curentul la maxim din potentiometru si sudezi 30 secunde, care radiator este fierbinte acea placa e buna, la radiatorul rece placa e defecta.

eu cautam defectul pe cea care se incalzeste.  

am desfacut toate componentele pana am ajuns la placa de putere care nu se incalzea. arata cam asa.

https://www.flickr.com/photos/137909022@N04/24717740871/in/dateposted-public/

 

 

cei 10 condensatori ii pot inlocui cu unul singur pe alt cablaj ?

cele 10 rezistente 5+5 le pot pot inlocui pe alt cablaj cu numai doua rezistente? 

 

placa de putere nu este izolata si era plina de pilitura foarte fina de fier. cred ca e singurul motiv al scurtului .

Link spre comentariu

Cred ca sunt si alte componete defecte. Verifica si tranzistorii aferenti acelor rezistori (cred ca sunt in s.c.). De asemenea trebuie verificat circuitul de comanda aferent celor 2 tranzistoare. Rezistorii pot fi inocuiti cu unu singur, cu rezistenta si putere echivalenta dar sa nu fie rezistor bobinat. Condensatorii nu cred sunt defecti, i-ai masurat si-s in scurt?. Uneori nu poti pune un condensator pentru ca trebuie sa suporte un anume curent si din acest motiv se pun mai multi in paralel. Indicat ar fi sa-l refaci asa cum a fost facut de producator.

Link spre comentariu
Vizitator geowhisperx

tranzistorii sunt in scurt nici nu am mai pomenit de ei. restul masuratorilor sunt aprox. la fel cu masuratorile de pe placa functionala.

am un multimetru dt9205a nu cred ca pot masura piesele in montaj . sa dau jos piesele doar pentru masurat nu are rost. mai bine comand altii sau altul de capacitate corespunzatoare . totusi cred ca ar fi mai bine pozitionati in alta parte (si condensatorii si rezistentele). astept pareri despre schimbarea pozitiei in montaj

Link spre comentariu

Tranzistorul de jos si rezistorii aferenti (din foto) poti sa le pui in a 3-ia pozitie (in locul celui care nu a mai fost montat) dar sa nu uiti de rezistenta din grila (sa o muti si pe ea). Pt. primul tranzistor refaci cablajul, nu-i asa de afectat. Cred ca nu vrei arta ci sa fie functional.

Link spre comentariu

Ca putere sunt buni, compară în datasheet-urile lor capacităţile de poartă, să nu fie mai mari la HGTG-uri şi la viteza lor de switching, dacă sunt mai lenţi ca cei de pe placă vei avea pierderi în comutaţie, ce va duce la supraîncălzirea capsulei, şi în cele din urmă la distrugerea lor. Ca un prim simptom în momentul când sunt lenţi este lipsa de putere şi încălzirea excesivă a radiatorului.

 

P.S.: HGTG-urile alea sunt folosite în multe modele de invertoare de sudură, oricum nu cred că lucrează la mai mult de 60 kHz, deci au toate şansele să meargă, însă atenţie la capacitatea de poartă, căci dacă e mai mare decât ce trebuie acolo, driverul nu va face faţă, cel mult să scazi valoarea rezistorilor din poartă.

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări