Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bookshelf cu difuzoare Scanspeak Clasic si Discovery

ahegyes

Postări Recomandate

Milenium si Crescendo nu am ascultat, in schimb am folosit si ascultat din seria Excel tweeterul acesta:

https://www.soundimports.eu/en/seas-t25cf001.html?gclid=Cj0KCQjwoPL2BRDxARIsAEMm9y_hssqzCInbhBKfshkmO_8IjcGIhimj6JXHX8sSptehbsZwlY5JXSQaAs2JEALw_wcB

L-am folosit in acest proiect:

https://diy-audio.ro/portfolio-item/polyp-boxe-2-cai/

- Boxe care le am si in acest moment si mai ascult si la ele in paralel cu alte boxe. Aceste tweetere Seas, chair daca nu sunt Crescendo sau Millenium sunt niste difuzoare respectabile si chiar sunt foarte ok. Nu as ezita sa le folosesc in orice proiect, indiferent de buget.

Ar fi multe de filozofat despre difuzoare si experienta pe care am avut-o cu unele dintre. In general difuzoarele scumpe (peste 100 euro bucata) se prezinta bine de tot toate. Interesante sunt difuzoarele ieftine care se prezinta bine. Aici as aminti Vifa seriile DX25 , XT25 cu mai multe iteratii si sub mai multe branduri (Vifa, Peerless, Scanspeak), tweetere care in opinia mea ofera foarte mult la pretul care se vand. DIn acest motiv sunt prima mea optiune cand vine vorba de un proiect cu buget mai redus. Pe de alta parte, aceste tweetere le gasim in boxe destul de scumpe de la branduri celebre. Adica pot sa spun cel putin 2 firme care le-au folosit in boxe de peste 5.000 euro perechea.

Chiar si eu am avut o pereche de boxe recent cu un astfel de tweeter, boxe de care m-am despartit destul de greu.

Daca tot am povestit mai mult, un lucru foarte important este si modul cum se impaca tweeterul cu media/basul de sub el. Sper ca ti-a fost de folos povestea mea.... 

Link spre comentariu

Scuze, imi permit sa raspund si eu.

Seas Millenium si Crescendo  nu sunt din seria  Prestige ci din seria Excel (mult mai scumpa).

Crescendo este o evolutie a lui Millenium (sensibil mai scump) dar apropiat ca amprenta sonora.   

In aceeasi serie au aparut si modele mult mai scumpe, Beryllium si Diamond.

Si ca sa raspund riguros la intrebare - da, au "egal".  Exista tweetere de top la multe firme, chiar daca fiecare are nuantele si amprenta sa.  Atat cele Revelator Ring Radiator cat mai ales Elipoticor-ul de la Scanspeak sunt perfect comparabile calitativ cu Millenium si Crescendo de la Seas, poate chiar putin peste ele.

Nu am ascultat modele Beryllium si Diamond, nu pot spune nimic despre ele.

Millenium il am in boxe de 16 ani (cand nu aparuse inca Crescendo);  nu consider ca merita sa il schimb cu acesta. Dar daca ar fi sa fac niste boxe de la zero probabil ca as alege Crescendo-ul. 

Cu Revelatoare si Illuminatoare am lucrat de cateva ori; asa cum ziceam, sunt f bune si ele.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Tehnic cu ce ajuta acest tip de constructie?

Se pot face teste simple gen, o cutie de acelasi volum, ambele inchise si masurata impedanta, sa vedem de apar/dispar ceva varfuri corespunzatoare unor rezonante.

Legat de grila, ce am remarcat la niste boxe facute de un mester con-orasean(prieten "bun" :) :)  cu Adi) e ca rama de la grila de o pui prea aproape de tweeter influenteaza raspunsul.

in cazul meu la 2cm fata de marginea calotei si iese 1.5cm fata de planul boxei.

E usor de masurat, evident, iar influenta e mai mare decat daca as extinde panoul, daca as rotujii muchiile sau nu, sau alte mofturi audiofile care dau bine cand te lauzi, dar nu au fundament tehnic.

Fara vreo apreciere la boxele de fata, ma refer strict la boxele mele.

121992131_290952495209302_3774726139490688125_n.jpg

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Da , foarte profesional realizat si documentat, felicitari .

Eventual o idee , ceva mai deosebit gen:

Exteriorul nefiind neted anuleaza din vibratii ,ca si corpul care nu are fete paralele si drepte.Poate piciorul l-as face din a doua felie lasata in jos si desfacuta pe laterala si una aproape ultima .Nu  am sculele si materialele necesare ,din pacate.....

b65685452897aa706a948ef0c09d3f11.jpg

Link spre comentariu

Xover de 1600hz nu prea permite tw. Safe ar fi undeva peste 2000 si cu o panta abrupta.
Se poate incerca si ceva sub 2000 dar cu anumite artificii (waveguide) si cu tw robust.

Da, ar trebui sa fac ceva teste sa vedem daca se pot masura ceva diferente.

Da, grila influenteasa SPL-ul la Tw, adica la frecvente inalte. Fix asta am vrut sa arat. In mod normal boxele se asculta fara grila de protectie - doar daca producatorul recomanda altceva. In cazul meu - clar fara grila, grila se pune pentru a pastra la distanta degetele curiosilor.

Evident se pot incerca diverse forme si designuri. Exemplul de mai sus cu boxa in valuri nu e un exemplu tocmai fericit din 2 motive. Tweeterul e la o distanta prea mare fata de midbas - creaza probleme la filtrare, etc..... A doua problema ar fi Midbasul de diametru prea mare. Din poza mie mi se pare ca basul ala e de 20cm, ceea inseamna un break-up sub 2000hz, ceea ce inseamna probleme la filtrare. In rest, forma cutiei e interesanta si sigur are niste beneficii.

Legat de constructie, da, oarecuma sa cum zici Shambala, putin diferit. Cel mai bine se vede in gif-ul de mai jos:

https://diy-audio.ro/wp-content/uploads/2020/05/PHX-iR-mov.gif

Link spre comentariu

OAre nu poti gasi ceva solutie pt care grila sa fie subtire, ma refer la grosimea ramei. DAca ai pune ceva inafara flansei TW si doar 3mm grosime in apropierea tweeterului din ceva material mai tare, influenta ar fi catre zero.  Si cumva husa sa stea intinsa la nivel mai sus cat sa nu atinga calota de restul ramei, care sa fie facuta din material gros.

Zic si eu, poate ai tu vreo solutie, eu n-as avea rabdare sa incerc, aia e clar.

Link spre comentariu

Doar ca idee si un pic off-topic - din motive de "curiozitate pisiceasca" manifesta (adica repetata) eu am folosit plasa de aluminiu montata cam la 3-3,5cm de tw.  Prindere cu cleme clasice din plastic, plasa este arcuita spre centru.

Nu prea am simtit diferente intre cu si fara plasa de protectie.

https://imgur.com/rJ8tA7s

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Cu toate ca pe masuratori impactul grilei se vede in mod evident, la ureche nu prea se simte. E posibil ca intr-un context special (pe o anumita melodie) sa se auda, dar  asa la modul general eu nu am simtit o diferenta.

Mergand un pic off-topic, ganditi-va ce se simte la schimbarea unui cablu de alimentare, unde in mod evident nu se vede NIMIC pe masuratori.

Editat de ahegyes
Link spre comentariu

Graficul ala care l am aratat se simte in conditii extreme de ascultare:

Zgomot alb si limitarea benzii in zona de interes.

Se inregistreaza fiecare varianta apoi se asculta.

Diferenta se aude.

Cu melodii n ai cum sa iti dai seama. Sa evaluezi diferente ascultand piese fie ele si stiute nu e o metoda buna. N ai cum sa iti dai seama decat la diferente majore, nu maruntisuri dinastea.

Pe mine unul ma derenjeaza sa stiu ca graficu e drept si masca il strica.

Gluma:(pana aici e serios)

Mai ales la o boxa laudata ca hi end cu rama facuta din plinta de parchet.

Pai ori suntem audiofili ori nu mai suntem...

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Sharky a spus:

Pai asta zic si eu,  ca nu se aude influenta grilei chiar daca se masoara.

Acuma, "haudiofili" ori ba, cu grila din plinta de parchet ori din tabla de argint forjata, difuzoarele trebuie sa fie protejate cumva de degetele tertilor. Avand in vedere ca "haudiofilii" sunt dispusi sa regleze biasul la lampi inainte de fiecare auditie, sau sa regleze greutatea la pik-up, sau sa curete vinilurile si multe alte nebunii, nu cred ca e greu sa dea jos grila inainte de auditie si apoi sa o puna la loc. Mai nou sunt din alea magnetice care chiar se monteaza usor.

Link spre comentariu

Pai da. Total de acord cu tine. Audiofilu aude si curentu din priza, dar cand il pui sa simta db pe masurate tace chitic.

Eu lansam idea pt tine ca provocare pt viitor. N am zis ca grila e naspa. Dar cum vad ca iti plac proiectele complicate poate iti vine in minte cum sa implementezi vreo grila smechera care e total transparenta.

N am zis o ca si critica de fel.

Cred ca stii si tu de cine is facute boxele cu rama de parchet care le am in casa si la care am facut referire.

Ma bucur doar ca n a trebuit sa dau eu banii pe ele. :))

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări