Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termostat frigider Arctic cu arduino


vlad2005

Postări Recomandate

Am realizat recent primul meu proiect arduino si anume un termostat pentru un frigder vechi. Am folosit pro mini, un releu de 5V, DS18B20 in versiune protejata, cateva rezistente si un tranzistor. Totul functioneaza ok, dar am o nedumerire.Frigiderul are congelator separat. Vechiul termostat avea o sonda, care intra in peretele frigiderului si se ducea .. nu stiu unde.Unde ar trebui sa montez senzorul de temperatura? Momentan e pus in frigider, am setat temperatura intre 3 si 5 grade. Faza este ca frigiderul functioneaza rar pentru ca este in garaj unde in aceasta perioada sunt cam 7 grade. Astfel congelatorul nu apuca sa inghete. Eu am urmatoarele posibile solutii:

1. sa setez temperatura mai joasa in frigier, probabil intre 1 si 3 grade ca sa il determin sa porneasca mai des

2. sa mai montez un senzor in congelator si sa gandesc o chestie concurentiala intre temperaturile din frigider respectiv congelator ca si criteriu de pornire/oprire.

3. sa incerc sa scot termostatul vechi si sa imping in tub noul senzor ca sa ajunga in pozitia celui vechi?. Nu mi se pare o idee normala cel putin.

Alte idei?

Pana la urma vechiul termostat pe ce criteriu pornea/oprea frigiderul avand in vedere ca nu se comanda separat temperaturile in frigider respectiv congelator? 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • vlad2005

    5

  • morocanosul

    4

  • manolo

    1

Top autori în acest subiect

Temperatura recomandata in frigider...4 grade(Celsius)! Pentru congelator minim -18(minus 18 grade Celsius)! Eu as pune in PARALEL cele doua sisteme!! Sistemele vechi se bazau pe un conductor/teava/tub? nu stiu cum sa-i mai spun,era de aprox.2-3 mm grosime si era umplut cu un gaz care se dilata/contracta functie de temp. interioara...etc!

Link spre comentariu

Treaba este ca termostatul vechi este cumva decalibrat. Cand il aveam in casa, se mentinea in frigider vreo 14 grade. Probabil ca nici compresorul nu mai face fata, este vechi. Oicum, nu este un frigider pe care il folosesc curent, deci este mai mult de experiment. Este insa o idee buna, o sa incerc. Intr-adevar, cu vechiul termostat (frigider in garaj), la inceput mergea pana ingheta congelatorul, dupa care nu mai pornea deloc. Daca as face dubla comanda atunci prima data ar merge pana ingheata, dupa care controleaza cel electronic. Probabil ca in conditiile de temperatura existente ar porni o data pe zi, ceea ce ar mentine congelatorul ok. Poate ar trebui si temperatura coborata un pic in frigider.

Link spre comentariu

Atentie,daca faci experimentul acum(temperaturile din garaj fiind negative...) experimentul va fi un esec! Temperatura in frigider...14 grade?? Eu as presupune o lipsa agent frigorific...(freon),undeva se pierde freonul...Eu am patit ceva asemanator,"Dorel" a spus ca este de vina cuva metalica a congelatorului...toate bune(pt un pret piperat,desigur),"intamplator" avea in masina piesa buclucasa..pana aici totul a decurs perfect dar cand a vrut sa duca cu el piesa "defecta"...eu am retinut-o  pt ca aveam nevoie de teava respectiva...sa vezi ce mutra a facut...numai ca nu ma trimis la origini...de fapt cred ca a vrut sa-l monteze in alta parte...problema reala a fost filtrul desicator(care absoarbe umezeala...)etc! :95

Link spre comentariu

Frigiderul l-am reumplut cu freon si am schimbat si acel filtru. Operatiunea am facut-o cu cineva pe care il cunosc asa ca exclud situatii de genul tepelor. Cu toate acestea pe timpul verii, nu aveam mai putin de 15 grade in frigider, in congelator insa totul era bocna. Probabil trebuia sa schimb si termostatul, dar oricum voiam un frigider mai mare. Din acest motiv mi-am si luat altul iar acesta a ramas de experimente.Dupa ce l-am dus in garaj, am avut nevoie sa pun ceva la congelator. In garaj, in aceasta perioada am aproximativ 7 grade. Am observat ca pornea la inceput, mergea cateva ore si apoi nu mai pornea deloc cateva zile. Faza este ca se dezgheta si congelatorul. Deci e clar ca termostatul lucra aiurea. Asa mi-a venit ideea cu arduino, mai mult ca o joaca. Chestia pe care nu o inteleg este cum controlezi de fapt temperatura la aceste frigidere. Pentru ca nu sunt zone separate cu termostate diferite. Cred ca de fapt e o chestia mai mult aproximativa la aceste frigidere clasice. Dai de buton, pana cand este suficient de rece in frigier, in congelator fiind mai rece datorita modul de constructie.Momentan il las sa mearga cu temperatura setata in frigider pe intervalul 3-5 grade. Probabil ca singurul dezavantaj este ca ponind mai rar, congeleaza mai greu. Dar m-a ajutat vremea si am congelat niste carne afara! :)Ramane sa vad cum se mentine. Cu siguranta daca se incalzeste afara un pic si implicit in garaj, va porni mai des si atunci se congeleaza si mai bine. 

Link spre comentariu

Da, am un singur compresor cum cred ca au majoritatea posesorilor de frigidere. Probabil ca sunt gandite si testate ca atunci cand ai 4-5 grade in frigider, sa ai -15 in congelator. Ideal ar fi sa ai compresoare diferite pentru control deplin, dar evident cresc costurile. In situatia de acum, daca vreau 8 grade in frigider, automat creste si in congelator. Daca vreau sa opresc frigiderul, sa tin doar congelator, nu este posibil. Dar na, primesti cat dai. Sunt multumit ca l-am facut sa mearga, a fost si este un frigider bun.

Link spre comentariu

Mie chiar imi placea cel cu doua compresoare...functionand independent,,,,nu aveam probleme cu diagnosticarea ...eventualului defect! :57 Desigur,consumul era ma mare...putin ! fiecare compresor ..125 W !! Asta se intampla acum vreo 25 de ani de atunci s-au schimbat lucrurile...Mancare virtuala,Sex virtual,etc! Asa eviti nenumaratele boli(reale) care  te asteapta....dupa colt...! :jytuiyu

Editat de morocanosul
Link spre comentariu

Sonda de temperatura este undeva in zona de vaporizator din frigider ,deci si noua sonda trebuie fixata pe acolo , frigiderele cu un singur motor sint calculate constructiv sa aiba un singur termostat ,aceste termostate dupa un numar de ani ,fiind mecanice se decalibreaza .Atentie frigiderul functioneaza corect intr-un mediu cu +10 grade ,altfel riscati sa ardeti motorul,motivul uleiul  din motor devine mai viscos.

Link spre comentariu

@manoloMultumesc pentru info. Sincer nu prea am ce sa ii fac, sper ca cele 7 grade sa nu faca mare diferenta fata de 10. Pana acum pare ok.Despre pozitia sondei, este o informatie utila, dar sincer nu prea are nici o importanta de vreme ce nu pot controla temperatura diferit.

Are totusi un sens in cazul meu. Deoarece ma intereseaza exclusiv congelatorul, atunci as pune acolo senzorul, ca sa am spre exemplu -10 grade si nu ma intereseaza ce am in frigider. Din experienta anterioara cu el, aveam congelatorul bocna si in frigider 15 grade. Cu siguranta ar fi mai economic. Cu sonda in frigider sigur va porni mai des. Faza este ca e mai complicat, trebuie sa desfac invelisul frigiderului ca sa am acces. Pentru a pune senzorul in frigider a fost foarte simplu deoarece m-am folosit de orificiul de scurgere din partea de jos.Am sa il las in frigider, deocamdata totul este bine. Avand in veere ca am sa il folosesc ocazional, nu se merita sa imi bat capul prea tare. Asa ar mai fi lucruri de facut, sa ii pun un LCD, sa pot seta si memora temperaturile de lucru, sa ii fac o integrare draguta in frigider .... Ar mai fi de treaba.

Oricum, am retinut posibilitatea de a repozitiona senzorul, probabil am sa scot termostatul vechi. In felul acesta ar fi mai simplu, ca bag senzorul digital prin tubul celui vechi. Sper sa intre.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări