Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

I.P.R.S. Baneasa

Bogdan

Postări Recomandate

:scarpin Asta e valabil la condensatori electrolitici, că se corodează capsula de Al (nu că cei în plastic ar fi fost buni vreodată...), cu alte piese nu ai probleme, poate terminalele să oxideze, dar asta e uşor de rezolvat.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 100
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Bogdan

11

• remus68

10

• vio2007

7

• d2134

5

Top autori în acest subiect

@remus68: "Si ce se intimpla cu un tranzistor dupa 20 de ani? Face mucegai pe pastila de siliciu?"

Mai rau: cresc mustati si barba, producand scurtcircuitarea interna a terminalelor. Cei care gasesc vechi tranzistori scurtcircuitati in montaje reusesc uneori sa-i reabiliteze aplicand socuri electrice intre carcasa si terminale.

Mustati in tranzistori de acum 40 de ani (foto preluata de pe http://nepp.nasa.gov/whisker/ ):

Link spre comentariu

@remus68: "Si ce se intimpla cu un tranzistor dupa 20 de ani? Face mucegai pe pastila de siliciu?"Mai rau: cresc mustati si barba, producand scurtcircuitarea interna a terminalelor. Cei care gasesc vechi tranzistori scurtcircuitati in montaje reusesc uneori sa-i reabiliteze aplicand socuri electrice intre carcasa si terminale.Mustati in tranzistori de acum 40 de ani (foto preluata de pe http://nepp.nasa.gov/whisker/ ):

Mustatile in tranzistori de ce natura or fi? Organica sau anorganica? :nas:
Link spre comentariu

Mustatile in tranzistori de ce natura or fi? Organica sau anorganica? :nas:

Atata timp cat pun in scurt jonctiunile,aproape ca nu mai are importanta de ce natura sunt...organica sau anorganica :rade: Ma intreb in capsulele de TTL-uri care au stat degeaba de la fabricatie si pana in prezent,care nu mai vor sa lucreze ce mai apare?acolo ma indoiesc sa mai apara mustati,poate doar sa se distruga legaturile de la chip la terminale,nu o data am gasit TTL-uri noi,care nu au vazut pistolul de lipit,fabricate in anii '80 si care montate in cablaj refuzau sa munceasca.
Link spre comentariu

Absolut nici un fel de piesa electronica sau electrica invechita nu scapa de acest fenomen invadator, consecinta a interactiunilor complexe intre materialele aflate in contact sau la oarecare distanta. Mustatile cresc din aceste materiale - este domeniul de studiu al Fizicii Corpului Solid, la universitate. Mustatile sunt metalice, apar pe radiografii la fel de dense ca si terminalele si carcasa.

Aveti aici foto cu multimea de piese bolnave, inclusiv circuite integrate si cuarturi...

http://nepp.nasa.gov/whisker/photos/ind ... transistor

Link spre comentariu

Acum ca e si o explicatie logica,m-am mai linistit,chiar daca voi mai gasi defecte,le voi duce sa le fac radiografie :rade: Lasand gluma la o parte,ce mi se pare interesant,e ca probabil sunt factori favorizanti pt asa ceva,pt ca dintr-o bagheta cu integrate,mai sunt si bune,partea proasta e ca ar trebui probate pe soclu,si pe urma lipite...mai ales daca montajul se face pe cablaj dublu placat,e o placere sa revii cu lipiturile,chiar daca se foloseste pompa aspiratoare de fludor si incalzirea e ca la carte...se pot deteriora trecerile si de aici tot necazul.Nu am studiat deloc aspectul,dar era interesant de stiut daca apare acest fenomen si la piesele in serviciu sau doar la cele care stau degeaba,nealimentate periodic,pt ca am scule cu TTL-uri,fabricate in anii '75-'80 care sunt in serviciu si merg inca in parametrii proiectati,nu le-a crescut nici mustati, nici barba...Din ce-am vazut in pozele prezentate ca exemplu,majoritatea pieselor aveau aer in jurul terminalelor sau jonctiunilor,ma indoiesc ca au vidat capsulele de tranzistor,chiar daca procesul de fabricatie presupune atmosfera controlata,probabil la cele inglobate in rasina le-a fost mai greu sa gaseasca o mustata integra,demna de o sedinta foto.

Link spre comentariu

La circuitele integrate, nu cred ca problema sa fie "mustatile", nu vad cum ar creste acestea in masa de epoxy, ci mai degraba miscarea browniana, care modifica dimensiunile/sectiunea canalului la tranzistorii MOS-FET, distanta intre poarta si canal, etc. Oricum aceasta depinde si de temperatura/dimensiune tehnologica a tranzistorilor, probabil la un CPU realizat in tehnologia de 35 nm e mai pregnant fenomenul, decat la un CPU in 180 nm...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator damblagitu

stie cineva un echivalent la tranzistorul C3866?mie imi trebuie un tranzistor cu Vce=450V pe care sa il gasesc si intro librarie din orcadmultumesc

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări