Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Analizor de spectru Instek GSP-730


genugeo85

Postări Recomandate

As dori sa cumpar un analizor de spectru pentru lucrari la nivel de amator(adica electronist plezirist): reglaje amplificatoare HF, reglaje oscilatoare, determinari de intensitate a semnalului, etc.

Merita achizitia analizorului de spectru Instek GSP-730, la pretul de aprox. 1000$ din comertul romanesc? Am vazut ca nu are sensibilitate foarte buna(-100dBm), este mai mult pentru uz didactic.

Sau mai bine sa achizitionez de pe ebay USA unul mai "profesional", preturile pentru refurbished fiind tot pe-acolo, adica 1000$? Cu transportul si alte taxe ma descurc "elegant"...

Va multumesc anticipat pentru sfaturi!

   
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • genugeo85

    5

  • ndor

    4

  • dan cod

    4

  • djvas

    1

Top autori în acest subiect

Depinde daca te satisfac proprietatile lui . Totusi eu m-as gandi de doua ori inainte sa dau 1000$ pe un aparat didactic . Pentru mine aia 3 Ghz , sunt cam putini .

Eu am luat unul de la RF Explorer . Pana in 6 Ghz  Daca cumperi si generatorul de semnal de la ei ai si posibilitatea de avea un SNA. Ambele te duc pe la 500$ . Si vreau sa spun ca fac banii astia . Eu aveam nevoie sa ruleze pe PC . Si l-am luat tot din comertul romanesc , cu garantie .

Pe ebay SUA am vazut o gramada de chestii interesante , unele la preturi bune, dar e problema cu transportul , vama ...etc. Plus ca daca se intampla ceva cu el nu prea mai ai ce-i face .

Link spre comentariu

Partea proastă este că în România nu prea găsești analizoare de ocazie performante, funcționale, la un preț cât de cât decent pentru un amator cu posibilități relativ limitate. Iar analizoare noi "din magazin", bunicele, altceva decât Instek GSP-730, se ridică la prețuri prohibitive și nu merită efortul doar pentru "pasiune"... O soluție ar fi analizorul de la RF Explorer, sugerat de tine, dar parcă aș vrea totuși o "sculă" mai profi...

Oricum, îți mulțumesc încă o data pentru sugestii!

Link spre comentariu

 

As dori sa cumpar un analizor de spectru pentru lucrari la nivel de amator(adica electronist plezirist): reglaje amplificatoare HF, reglaje oscilatoare, determinari de intensitate a semnalului, etc.

Merita achizitia analizorului de spectru Instek GSP-730, la pretul de aprox. 1000$ din comertul romanesc? Am vazut ca nu are sensibilitate foarte buna(-100dBm), este mai mult pentru uz didactic.

Sau mai bine sa achizitionez de pe ebay USA unul mai "profesional", preturile pentru refurbished fiind tot pe-acolo, adica 1000$? Cu transportul si alte taxe ma descurc "elegant"... 

 

 

NU arunca banii pe Instek-ul acela si nu-i arunca pe nici un analizor avand caracteristici asemanatoare.
In primul rand stabileste exact ce ai nevoie in functie de caracteristicile pe care doresti sa le aiba analizorul, la randul lor stabilite in functie de necesitatile de utilizare:
1) banda de frecventa; aici poti castiga muuult daca nu ai nevoie de banda larga si vrei precum afirmi mai sus pentru amplificatoare HF, deoarece comercialul in general a urcat foarte sus (WiFi de abia incepe la 2,4 GHz!) si deci comercialul se dispenseaza de analizoarele sub 2 GHz. Din acest motiv pot fi gasite analizoare < 2GHz performante, la preturi excelente. Este solutia optima atunci cand vrei sa lucrezi -asa cum vrei si tu- radio in HF... UHF, altfel amatorii sunt foarte tentati de ceva care "sa mearga pana la 20 GHz" desi nu vor lucra niciodata la 10 GHz, si poate nici macar la 2 GHz, aceasta este o greseala tipica. De foarte multe ori si inclusiv la nivel de amator, domeniul HF este mult mai pretentios in privinta performatelor de baza ale analizorului decat domeniul SHF, este inca un motiv ca daca lucrezi numai HF-UHF sa te limitezi la un analizor pana in 1,5... 2 GHz dar performant. Daca ai nevoie neparat de masuratori in WiFi, etc., atunci  trebuie sa bagi mana mai adanc in buzunar daca doresti si performante decente, pentru ca acestea sunt cautate si scumpe, la 1000USD nu gasesti nimic nici macar in SUA si cu transportul platit de altcineva!
2) rezolutia (RBW); ai nevoie de filtru de rezolutie foarte ingust, adica vrei de exemplu sa poti decela componente spectrale foarte apropiate, de exemplu distantate la 1 KHz sau chiar si la 100 Hz ? Daca este vorba despre amplificatoare in HF unde se utilizeaza SSB si deci amplificatoare liniare necesitand masuratori de IMD spatiate la 1 kHz, atunci da, ai nevoie de RBW bun, insemnand aici 10 Hz, si chiar si 100 Hz tot e bine, dar NU 30 kHz cum are Instek-ul acela, pana si masurarea gradului de modulatie AM sau NBFM necesita filtre muuult mai inguste decat permite acel Instek!
3) gama dinamica; daca vrei sa poti face masuratori de intermodulatie pentru preamplificatoare si mixere HF unde chiar si radioamatorii ajung la 90-100 dB, atunci ai nevoie de gama dinamica la intermodulatie cat mai buna. Uita-te la specificatiile analizoarelor ieftine chinezesti si o sa-ti dai seama de ce la unele dintre acelea nu este specificata. DR de 90 dB poate fi acceptabil, 100 este bine, 110 (...nici sa nu te gandesti!) ar fi excelent. Observa pe ce gama ingusta se desfasoara de la acceptabil la excelent acest parametru...
4) zgomotul de faza propriu al analizorului; vrei sa poti decela si masura o componenta spectrala situata la 100 Hz sau 1 kHZ offset si la -90...95 dBc fata de un purtator, sau ca macar sa poti aprecia zgomotul unui oscilator (nu neaparat foarte performant)?  Nu poti daca zgomotul de faza al analizorului nu este foarte bun. Sa nu-ti imaginezi ca vei putea masura direct zgomotul de faza al unui oscilator cu cuart, dar macar sa poti verifica nivelul spuriilor intr-o sinteza PLL, etc. Deasemenea, alte performante precum dinamica sunt afectate de zgomotul de faza. Este probabil parametrul cel mai greu si cel mai scump de obtinut la un analizor sau generator de semnal (de aceea analizoarele chinezesti nu exceleaza la acest capitol, multe sunt chiar slabe).
5) DANL; ai nevoie sa masori semnale "off air" deci folosind antene? In acest caz poti avea nevoie de o sensibilitate foarte buna la intrare, respectiv semnal minim discernibil si DANL foarte bun. DANL depinde si de RBW minim permis (datorita factorului kTB unde B=RBW), este unul din motivele pentru care Instek-ul mentionat este asa penibil la acest aspect, RBW minim fiind 30 kHz. Atentie! Poti oricand sa imbunatatesti DANL prin utilizarea unui preamplificator extern, dar RBW, dinamica si mai ales zgomotul de faza nu le poti imbunatati! Deci sfatul meu este sa nu insisti pe DANL ca si cum ar fi parametru f. f. important, cu atat mai mult cu cat nici masuratorile ce necesita valori foarte bune ale acestuia nu sunt chiar comune (EMC de exemplu). Studiaza din nou datele de catalog ale unor aparate ieftine chinezesti  si o sa vezi ca unele au acest parametru destul de bun chiar daca in alte privinte stau prost sau chiar foarte prost, deoarece DANL este usor de obtinut azi iar fluturandu-l sus si tare ii ametesc pe unii amatori.
6) ai nevoie de masuratori speciale, modulatii digitale, vectoriale, ai nevoie neaparat de tracking generator?  Iti doresc sa nu...
7) ai nevoie de precizie, rezolutie buna si stabilitate deosebita a frecventei? Adica trebuie ceva cu sinteza cu rezolutie de buna (ceea ce iti recomand insistent!) sau este suficient ceva ca Instek-ul in discutie, cu pasi de 100 kHz, ori poate este suficient si unul vechi cu reglaj analogic (potentiometru) al frecventei?
8) in functie de cele de mai sus, va fi nevoie sa decizi daca poti opta pentru un analizor chinezesc nou (dar macar ceva de genul DSA815) sau daca trebuie sa optezi pentru un aparat SH "de firma" dintr-o generatie mai veche. Sa nu razi, dar HP8568B si 8566 de acum 35 de ani au performante de baza mai bune decat unele dintre "modernitatile" chinezesti de azi atat de atragatoare dpdv vizual!
9) vrei masuratori de laborator, facute comod? E bun un display cat mai mare, cu rezolutie buna; LCD/TFT la 320x240 nu este suficient. LCD monocrom nu recomand.
10) daca ai nevoie de masurari precise ale nivelelor RF, cel mai bine este sa folosesti milivoltmetru RF sau powermetru RF, nu analizor spectral; sunt mai precise si nu sunt chiar foarte scumpe, cu pana la 300 euro gasesti de exemplu R&S URV5 sau URY cu sonda coaxiala Z2 de 10V pana la 2 GHz.
 
Ar mai fi multe observatii de facut, de la atenuatorul la intrare (pasi de 1 dB sau de 10 dB) si pana la dinamica maxima afisata (80, 100 sau 110 dB), etc., trebuie sa fii foarte atent. De exemplu, Anritsu-ul de mai sus nu permite full sweep, adica are 3 game de frecventa ce trebuiesc selectate manual. Asta inseamna de exemplu ca nu poti afisa intreg spectrul armonicelor unui semnal de 433 MHz sau 1,3 GHz, pentru ultimul caz poti sa vezi numai fundamentala si armonica a doua pe gama de 2 GHz a analizorului, sau numai armonicele dar fara fundamentala pentru gama >1,7 GHz. Fii atent la cele care au cuplajul intrarii numai in DC (eventual adauga costul unui DC block), este de ajuns o data sa gresesti si sa scapi o tensiune continua in intrarea lor... Pe de alta parte, cela care nu poermit cuplajul in DC nu permit masuratori in LF. Ai grija la unele modele ale caror parametri maximi se obtin numai cu instalarea unor optiuni (optiunile low noise, 1Hz FFT, atenuatoarele la 1 dB). Daca este cazul (vrei investitie pe termen lung) ia in considerare posibilitatea de a necesita vreo reparatie in viitor, ma refer la existenta informatiilor, a documentatiilor, in acest sens HP si R&S fiind de preferat. Repet: nu te arunca la banda foarte larga daca nu ai nevoie de ea, in afara ca sunt scumpe, etajele de intrare ale acestora pot sa fie realizate hibrid, sub microscop, pe substrat ceramic, totul aurit, ect., a repara ceva pe acolo mentinand performatele aparatului este imposibil la nivel de amator. Chiar de ai avea gratis un asemenea analizor, cablurile de masura, atenuatoarele, conectorii si adaptoarele care sa fie garantate la 20 GHz te pot costa ele insele o groaza de bani!
 
Analizorul spectral este muuult mai problematic ca si caracteristici si este aparatul cu cele mai mari riscuri la cumpararea SH, nici nu se compara cu un osciloscop. Nicaieri nu umba cainii cu covrigi in coada, daca vezi ceva ce pare foarte performant si foarte convenabil si care nu s-a vandut repede, atunci casca bine ochii, am vazut atat aparate care se vedeau ca sunt defecte (daca stiai unde sa te uiti!) si inclusiv cazuri de aparate ieftine la licitatii false, la care se ingramadeau licitatorii. O poza sau zece poze cu un batz afisat pe ecran nu garanteaza ca este pe deplin functional. Daca nu vrei sa-ti asumi riscuri, evita-le pe cele care nu sunt garantate, despre care vanzatorii afirma ca nu stiu, nu pot sau nu au timp sa le verifice, altfel asuma-ti constient riscurile implicate.
 
Dupa ce timp de un an nu reusisem sa gasesc ceva potrivit din SUA (la sub 3000 USD cu transport inclus), in urma cu cativa ani am cumparat din Eu un analizor R&S FSA, m-a costat atunci destul de mult (1500 euro + 250 transportul dar vanzatorul il garanta ca si functionare, il vindea pentru ca tocmai isi cumparase un FSEA; ca idee, pentru versiunea FSB de 5 GHz ar fi trebuit sa mai adaug atunci inca 1000 euro, iar un FSEA ar fi costat dublu). Intre timp s-au mai ieftinit, dar... tot scumpe, iar problema principala ramane mereu riscul unui defect si transportul. Pot spune ca FSA a fost o alegere foarte inspirata pentru mine pentru ca ma intereseaza domeniul HF-UHF dar am nevoie sa aiba performante de baza cat mai bune, de exemplu FSA permite reglajul unui mixer I/Q dintr-un trx SSB SDR, comod si precis, pana la valori ale imaginii apropiate de -90...100 dB http://www.hawk.ro/tr/Elecraft%20KX3/SNV31612.jpg , deci -ceea ce este foarte bine- este peste ceea ce permite trx-ul respectiv, masuratoarea nefiind limitata de performantele analizorului. Permite pana si masuratori in audio pana la -80...90 dBc la 1 kHz, semn al unui zgomot de faza bun. Ulterior am facut rost si de unul cu TG inclus (deci daca te intereseaza celalalt... e disponibil).
 
Daca ai posibilitatea de a te descurca "elegant" cu transportul din SUA si cu taxele aferente, poti opta pentru un SH decent de acolo, probabil HP/Agilent ar fi cel mai indicat, in caz de nevoie putand gasi mai usor informatii, suport sau piese de schimb pentru el. Daca ai pe cineva acolo, este si mai bine, cele oferite de vanzatori care nu sunt dispusi sa trimita in afara pot fi gasite in general mai ieftin. Daca trebuie sa cumperi direct si cu transportul specificat parand foarte convenabil, verifica intotdeauna costul transportului cu vanzatorul, catre Ro nu este deloc ieftin si uneori costurile d etransport afisate nu sunt cele corecte (pentru FSA transportul din SUA ar fi fost 800...1500 USD!).
 
Sper sa-ti fi fost de ajutor, in rest nu pot decat sa-ti urez succes!
Link spre comentariu

@Traian B, mulțumesc mult pentru sfaturile si comentariile pertinente! M-ai convins, chiar mi-am luat gândul de la Instek. Eram în dubiu, neștiind prea multe despre analizoare și aveam "oareșce" îndoieli despre performanțele lui, chiar daca sunt un profan în ale aparatelor ăstora... Eu vreau sa-l folosesc pentru frecvențe de maxim 3GHz, peste această frecvență fiind destul de greu de lucrat ca amator(îți trebuie talent, nu glumă!). Mă pasionează UHF TV, radio(recepție DX), motiv pentru care vreau sa încerc amplificatoare de zgomot mic(sub 1dB), amplificatoare pe care nu le pot verifica decât cu un aparat de laborator. Mai sunt interesat și de frecvețele de 1420MHz și de 2,4GHz. Am câteva HEMT-uri, câteva mmic-uri de zgomot mic și mă tentează să "însăilez" câteva amplificatoare pentru aceste frecvențe. 

Încă o data, mii de mulțumiri pentru sfaturi, deși după tot ce-am mi-ai scris, începe să-mi fie teamă să m-arunc la achiziționarea unui analizor de pe ebay, mai ales SH...

PS. Am înțeles eu bine, ai un analizor disponibil? 

Link spre comentariu

Wooau !! ...@Traian B , ai avut ceva rabdare sa scrii postul asta ! Aproape un tutorial . Va fi foarte instuctiv .

In alta ordine de idei , pentru initiator , din ce spui ca vrei sa faci cu analizorul , va trebui sa iei in calcul foarte serios ca daca vrei sa te joci cu device-uri cu 2 ....n , porturi , atunci o sa ai nevoie de un tracking generator. Si o sa ai nevoie de unul compatibil cu analizoul pe care il cumperi .Deci atentie si la aspectul asta.

In plus de asta , nu este de neglijat partea de conectica de care o sa ai nevoie , mufe, adaptoare , cabluri , cuploare directionale,hibride...etc. Toate astea costa ceva .

Un cuplor directional de banda larga , dar ceva mai calitativ , fara cateva sute bune de lei , nu-l gasesti ,sh.

http://s29.postimg.org/o9yrcys93/Band_Pass_Filtre_40_Mhz.jpg

Un exemplu de filtru trece banda , in ghid de unda, in 5600 Mhz tras cu analizorul de la RF Explorer

Link spre comentariu

Felicitari pentru preocupari.

genudeo85, am un analizor Rohde Schwarz FSA (1,8 GHz, mare, greu) pe care as putea sa-l vand, dar daca ai nevoie sa lucrezi in 2,4GHz acesta iese din discutie. Daca te intereseaza totusi, iti pot trimite specificatii, iar daca ai drum prin Bucuresti si vrei sa-ti faci o idee despre el, da-mi de stire.

Treaba cu "teama" de a cumpara de pe ebay este de inteles, insa chiar de am cumpara unul nou din magazin platind o multime de bani, dupa ce expira garantia tot cu teama am trai... trebuie sa treci peste ea, un risc exista in orice moment si orice situatie, trebuie sa ni-l asumam, asta lasand deoparte de exemplu problemele de firmware pe care unele osciloscoape si analizoare chinezesti le au inca din fabricatie...

 

Acum mi-am amintit ceva ce te-ar putea interesa. Apar des la vanzare CMU200 de la R&S, acestea in functie de optiunile instalate pot include atat analizor de spectru RF de uz general pana in 2,7 GHz (nu imi amintesc si frecventa limita inferioara, insa stiu ca este totusi cam ridicata) cat si analizor audio, plus masuratorile specifice pentru care a fost destinat, acestea din urma ca optiuni in software. Uneori pretul poate cobori sub 1000 euro + transport, deoarece CMU200 sunt depasite in ceea ce priveste masuratorile in industria GSM si de aceea apar multe si uneori ieftine la vanzare. In plus, poate include si generator de semnal RF dar care din pacate nu poate fi utilizat ca TG pentru analizorul inclus. CMU200 da astfel valoare foarte buna banilor cheltuiti, dar atentie mare la optiunile incluse de catre fiecare exemplar. In mod paradoxal, problema este la acestea tocmai "modernitatea" lor, in caz de probleme documentatii detaliate nu sunt disponibile si mai exista si riscul dat de functionarea sub un sistem de operare pe HDD, in caz de defectare a acestuia...

 

Link spre comentariu

In mijloc sus ... HP4800... o scula pe care o am pe lista de achizitii.Din pacate destul de rara.  :tryre  Aveti cumva si HP4815 ?

Scuze de offtopic dar nu m-am putut abtine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări