Spitfire Postat Februarie 24, 2016 Partajează Postat Februarie 24, 2016 Pai in cazul acesta nu prea-si mai are rost discutia daca poate fi folosit sau nu ca monofazic, la digital se "citeste" cu un ADC o tensiune la bornele unui shunt, practic contorul are trei shunturi si trei ADC-uri, deci poate fi folosit si pentru masurarea unei singure faze, a doua sau trei faze, fara nici o restrictie sau diferenta de precizie. Link spre comentariu
danpin Postat Februarie 24, 2016 Partajează Postat Februarie 24, 2016 Bun, in cazul asta contorul meu de ce imi cere tipul de conexiune sa-l setez in menu, cu N sau fara N? Daca ii legat monofazic cum stie sa-si faca calculul pt. puterea consumata? La trifazic avem acel radical din 3, pe cand la monofazic nu. Link spre comentariu
rasputin Postat Februarie 24, 2016 Partajează Postat Februarie 24, 2016 Colegul avoion (avion) Spitfire (Dacă numele vine de la alt ceva să-mi fie cu iertare, dacă e vorba de avion atunci gîndiţi că respect acest avion de legendă, dar la inimă îmi e IAR80), noi doi, vădit lucru, nu ne iubim, nu-i loc de tăgadă, cu toate astea eu încerc să atac ideea şi conţinutul postărilor dumneavoastră. Asta vrea să însemne că, din punct de vedere personal, eu nu vă acord atenţie (n-o luaţi drept insultă, pur şi simplu nu mă interesează simpatiile, afinităţile sau crezul dumneavoastră. Mereu am avut în vizor cele ce spuneţi, niciodată persoana, aşa va fi şi acum). După această introducere vin şi spun: Colegul Spitfire, chestiunea la care îndemnaţi e departe de simplitatea ce-o percepeţi, lăsaţi focului “aflatul în treabă”, dacă ştiţi despre ce este vorba trebuie să veniţi cu mai mult decît astfel de afirmaţii: “Pai in cazul acesta nu prea-si mai are rost discutia daca poate fi folosit sau nu ca monofazic, la digital se "citeste" cu un ADC o tensiune la bornele unui shunt, practic contorul are trei shunturi si trei ADC-uri, deci poate fi folosit si pentru masurarea unei singure faze, a doua sau trei faze, fara nici o restrictie sau diferenta de precizie.” Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 26, 2016 Partajează Postat Februarie 26, 2016 Eu nu percep nici o simplitate sau complicatie aici, am afirmat doar ca poate fi folosit contorul acesta digital fara nici un fel de dezavantaj si pe monofazic.Punct. Nu este nicidecum cazul unui contor "clasic" unde utilizarea unui contor trifazic in mod monofazic trebuie exclusa, riscati sa ardeti bobina de excitatie-pe cand aici, la digital aveti trei banale sarme de pe care se citeste o diferenta de potential la capete. Categoric fara N. @rasputin Daca Dvs. sunteti electronist, eu sunt astronaut cu avionul IAR80...fara suparare. 90% din postarile Dvs constau in bazaconii conspirationiste(scrise insa intr-un mod hazliu)+ jalnice aluzii antisemite intinse pe sute de randuri+10% sfaturi tehnice de bun simt, ce-i drept, dar in domenii departe usurel de electronica. Nu exista "a avea in vizor doar textul, nu persoana"-asta e o ipocrizie burgheza clasica. Link spre comentariu
danpin Postat Februarie 26, 2016 Partajează Postat Februarie 26, 2016 Eu nu percep nici o simplitate sau complicatie aici, am afirmat doar ca poate fi folosit contorul acesta digital fara nici un fel de dezavantaj si pe monofazic.Punct. Ok, atunci cum il conectezi la retea/consumator, si ce va afisa? Link spre comentariu
rasputin Postat Februarie 26, 2016 Partajează Postat Februarie 26, 2016 Cum spuneam, nu contează persoana şi nici la ce tresaltă ea, ar suna drept discriminare, după afinităţi ar fi discriminare rasială, chiar ar fi încadrată la altele, mult mai grele. Să vedem însă ideea (sau ideile): “Eu nu percep nici o simplitate sau complicatie aici, am afirmat doar ca poate fi folosit contorul acesta digital fara nici un fel de dezavantaj si pe monofazic.Punct.” Afirmaţia asta are nevoie de acoperire. Acoperirea poate lua forma schemei acestui contor. În lipsa ei (a schemei) afirmaţia e simplă presupunere. “Nu este nicidecum cazul unui contor "clasic" unde utilizarea unui contor trifazic in mod monofazic trebuie exclusa, riscati sa ardeti bobina de excitatie” Şi asta, deşi sună apocaliptic, tot fără acoperire este, o pun pe seama faptului că sînteţi electronist, asta nu v-ar da dreptul însă a vorbi atît de categoric despre cele ce ţin de un alt domeniu. Chestiunea stornată în roşu mere a fi încadrată la, folosind titlul unei emisiuni TV, “Copiii (în acest caz adulţii)spun lucruri trăsnite” “-pe cand aici, la digital aveti trei banale sarme de pe care se citeste o diferenta de potential la capete. Categoric fara N.” Şi ideea asta îşi aşteaptă acoperirea, în cazul de faţă ea ar îmbrăca forma schemei electrice a acestui contor. Cele trei şunturi de care vorbeaţi pot fi şi doar două, ba pot a nu fi şunturi ci transformatoare de curent, pot fi trei, tot la fel de bine pot fi şi două. Pînă una-alta îs simple presupuneri, evident şi cele spuse de mine, eu însă am îndemnat din capul locului să spun că nu-mi e cunoscut acest tip de contor (chestia trebuie înţeleasă la modul strict , nu cunosc contorul în cauză, nu că nu-mi sînt cunoscute cele electronice (digitale)). Asta vrea să însemne că mă cam încearcă oarece oprelişti să duc generalităţile şi peste un caz concret, iau seamă că pe dumneavoastră nu vă încearcă aşa ceva. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 26, 2016 Partajează Postat Februarie 26, 2016 (editat) Contorul cu nul se poate pune probabil si la reteaua monofazata , pe cand celalalt numai la trifazic . Dar asta nu inseamna ca cel trifazic masoara consumul numai intre faze sau ca trebuie sa fie consumurile egale , etc . Asa ar fi complet ilogic si inutil aparatul . Deci obligatoriu nulul ca referinta de masura si-l face din electronica ... pentru ceva complex cu microcontroler nu e mare lucru . Editat Februarie 26, 2016 de Depanatoru Link spre comentariu
rasputin Postat Februarie 26, 2016 Partajează Postat Februarie 26, 2016 (editat) Se cam riscă ajungerea la discuţii de genul: "contor clasic versus contor digital". Se poate şi o astfel de discuţie, cel digital va avea cîştig de cauză, are avantajele lui. Cînd însă vorbim de funcţia de contorizare a energiei electrice e bine să avem în vedere că, indiferent de principiul de funcţionare, ele calculează energia electrică pe baza aceloraşi relaţii matematice, alea pe care le ştim de la cursurile de fizică, electrotehnică, sau orice altă disciplină ce a tratat şi acest subiect. Editat Februarie 26, 2016 de rasputin Link spre comentariu
one Postat Februarie 26, 2016 Partajează Postat Februarie 26, 2016 Bun, in cazul asta contorul meu de ce imi cere tipul de conexiune sa-l setez in menu, cu N sau fara N? Am descarcat manualul acestui contor dar se pare ca in documentul pe care l-am gasit eu nu se spune nimic despre neutru. Parerea mea este ca, daca conectezi neutrul, contorul ar putea fi mai precis, utilizand inca un shunt pe neutru si probabil algoritmul de calcul ar fi mai rapid, permitand o esantionare mai rapida. Totusi, nu vad nici un avantaj in asta, in afara faptului ca poti detecta daca un senzor nu functioneaza corect. Voi mai studia problema pentru ca pare interesanta. Daca ii legat monofazic cum stie sa-si faca calculul pt. puterea consumata? Masoara puterea consumata pe fiecare faza si face suma. Daca vei consuma pe o singura faza ai curent doar pe una, pe celelalte ai zero. Curentul pe nul este suma vectoriala a curentilor din faze deci daca nu il masori il poti calcula. Link spre comentariu
danpin Postat Februarie 26, 2016 Partajează Postat Februarie 26, 2016 Salutare Intrebare: Un contor trifazat fara nul poate masura energia unui consumator conectat la una dintre faze si nul? In speta este vorba de ME3zr de la Schneider /Three-phase watt hour meter without neutral with partial meter and remote transfer of metered impulses. Atasez schema de conectare. Multumescme3zr sc.png Ne invartim in cerc....in discutii. O schema de conectare si niste formule fac cat o mie de cuvinte.... nu uitati aparatul in cauza este cel din citatul de mai sus. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 26, 2016 Partajează Postat Februarie 26, 2016 (editat) Acuma ce demonstratie vrei ca nu e racheta ... ci un rahat de masuratoare . Chiar si cu wattmetre clasice cu ac , nulul e folosit doar ca referinta pentru masurarea tensiunilor celor 3 faze de 220V , tensiunea e relativ constanta si nu variaza in principiu cu sarcina . Curentul e important , care se masoara cu shunturi pe fiecare faza . Daca nu este fir de nul se poate extrapola cumva tensiunea fiecarei faze eventual din diferentele intre ele . Probabil nu e chiar asa exact dar merge f bine . Consumul total e suma consumurilor pe cele 3 faze , indiferent daca sunt egale sau nu . Editat Februarie 26, 2016 de Depanatoru Link spre comentariu
rasputin Postat Februarie 26, 2016 Partajează Postat Februarie 26, 2016 (editat) Păi ca schemă, de dorit e schema contorului în cauză; nu schema de legare, schema constructivă. Pentru mine, la modul sincer, schema asta nu prea contează. Mi-ar fi fost de folos doar ca punct de plecare pentru argumentaţie, se poate însă şi fără ea. Potenţialul nulului, în cazul sarcinilor asimetrice, variază cu sarcina (aici pe forum am dezvoltat povestea), asta atrage şi variaţia potenţialelor fazelor. Iară spun, pentru voi chiar nu înseamnă nimic că acest contor se construieşte în două variante, cu şi fără nul (adică cu trei sau patru conductoare)? Editat Februarie 26, 2016 de rasputin Link spre comentariu
danpin Postat Februarie 26, 2016 Partajează Postat Februarie 26, 2016 Acuma ce demonstratie vrei ca nu e racheta ... ci un rahat de masuratoare . Eu nu vreau nici o demonstratie...doar faceam conversatie, na... acuma fa tu conversatie! (ca-n reclama aia la bere). Daca respectivul ME3zr este facut in "spirit de economie" poate avea doar doua , sa le numim generic, watmetre in el. Deci una din faze trece in acest caz prin aparat fara sa i se masoare curentul. Daca legi consumatorul pe faza respectiva + nul nu inregistreaza nimic. Contoarele de tipul asta pot fi folosite de exemplu cand doi sau mai multi folosesc un singur bransament si un singur contract de furnizare, isi impart consumul total in functie de cat arata contorul ala pt. care se face facturarea plus indicatiile contoarelor fiecaruia, in cazul asta cred ca fiecare vrea ca indicatia contorului sa fie cea corecta (vorbin de energie activa ca asta masoara ME3zr ). Si altfel spus care ar fi logica sa faci aparate care nu masoara exact si nu te poti baza pe ele? Daca totusi are in el trei "watmetre" si realizeaza in interior conexiune cu neutru fals, acesta oricum nu corespunde cu potentialul neutrului real unde este conectat consumatorul monofazic. Consum pe o faza = sistem nesimetric. La contoarele cu Neutru, "watmetrele" sunt conectate la neutrul real si vad curentul de faza plus tensiunea de faza, neutru-faza, nu cea de linie ca in cazul sistemului cu trei fire. Oricum, pt. un calcul corect contorul trebuie "sa stie" exact schema de conexiune. Link spre comentariu
one Postat Martie 1, 2016 Partajează Postat Martie 1, 2016 Daca nu este fir de nul se poate extrapola cumva tensiunea fiecarei faze eventual din diferentele intre ele . Probabil nu e chiar asa exact dar merge f bine . Parerea mea este ca nu este destul de exacta masurarea energiei daca nu se foloseste nulul, pentru ca poate fi o oarecare diferenta intre nulul calculat si cel real. Imaginati-va urmatoarea problema de geometrie: Se dau lungimile laturilor unui triunghi. Care este raza cercului circumscris ? Asta ar fi calculul pe care il face contorul cand ii lipseste nulul. Raza ar fi tensiunea pe fiecare faza. Observatie: este posibil ca acest contor sa utilizeze alt punct pentru calculul nulului, cum ar fi centrul de greutate (in cazul triunghiului echilateral - fazele incarcate in mod egal, aceste puncte ar coincide). Dar ma astept ca un contor sa considere cazul cel mai defavorabil pentru client si cel mai bun pentru furnizor, adica centrul cercului. Distanta dintre centrul cercului circumscris si fiecare varf va fi aceeasi, practic tensiunea pe fiecare faza este aceeasi (calculata). Dar daca avem o sarcina conectata doar pe una dintre faze si puterea absorbita este foarte mare, este posibil ca tensiunea pe aceasta faza sa scada (nulul "migreaza") si pe celelalte sa creasca. Astfel, puterea absorbita ar fi ceva mai mica decat cea calculata utilizand metoda deducerii matematice a nulului. Practic, ar fi in interesul clientului sa conecteze nulul. Parerea mea... Link spre comentariu
rasputin Postat Martie 1, 2016 Partajează Postat Martie 1, 2016 Am găsit pe coclaurii internetului poza acestui contor, în poza găsită de mine se distinge semnul ce indică numărul de echipaje (ADC-uri), s-ar distinge şi în poza pusă de colegul nostru, eu unul am perceput a fi marcajul tensiunii. Semnele de care vorbeam arată ca mai jos Acest tip de contor, avînd doar două echipaje, măsoară doar consumul sarcinilor trifazate simetrice. Ataşez o schemă de utilizare a gamei de contoare din care face parte şi contorul acesta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum