Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrerupere curent la scurtcircuit

Postări Recomandate

buna seara - sunt nou pe aici deci ma pot prezenta un pic :) - electronist incepator + programator de multi ani. De curand am descoperit lumea microcontrolerelor.

ma intereseaza sa fac un mic montaj cu PIC care sa-mi arate pe un display tensiunea curenta din retea si in caz de scurtcircuit sa-mi intrerupa curentul din casa.

Intrebare - ce PIC sa aleg pentru asa ceva?

Multumesc frumos

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

În caz de scurtcircuit, cea mai potrivită soluție este tot siguranța, fie ea fuzibilă, automată sau diferențială după caz.....nu-i nevoie de microcontroler pentru asta. Pentru un voltmetru digital, se pot găsi scheme pe net sau chiar aici pe forum, dar cred că cel mai ieftin ieși cumpărându-l gata făcut sub formă de modul. Dacă ți se întâmplă ceva la mașina de spălat sau frigider, de exemplu, nu cred că ai fi încântat să ți se întrerupă curentul în toată casa (inclusiv iluminatul), de aceea există tabloul de distribuție, cu siguranțe pe fiecare circuit protejat în parte...

Link spre comentariu

Pentru a realiza acest lucru ai nevoie de :

- un senzor de curent suficient de sensibil ( ca diferențe de valori ) , suficient de stabil și suficient de rapid . Asta e fezabil electronic dar nu e trivială.

- un circuit de comandă care primește informația de la senzor și o transmite unui element de execuție. Aici ar putea eventual interveni µC.

- un element de execuție - în principiu un releu sau contactor suficient de rapid.

- o sursă de alimentare independentă pentru a alimenta primele trei 

Siguranța înglobează toate cele de mai sus , mai puțin eventual sursa de alimentare care nu e necesară.

Deci microcontrolerul  este ultima ta grijă. Electronica analogică ( și de forță ) este problema.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

O chestie interesanta este asa numitul kill-a-watt.

Exista multe scheme pe internet si probabil ca se pot modifica usor astfel incat la orice curent mai mare de 15A (cat este in mod normal maximul in reteaua casnica, din cate stiu eu) sa decupleze consumatorul. Si in plus ofera o gramada de informatii interesante care pot ajuta la optimizarea consumului de energie in casa.

Link spre comentariu

In primul rand ai nevoie de o intrare analogica pe care sa citesti curentul si de inca una pe care sa citesti tensiunea pe care vrei sa o afisezi(in functie de rezolutia pe care o vrei, alegi un ADC pe 10 sau pe 12 biti), apoi in functie de ce fel de display o sa folosesti,ai nevoie de un numar de iesiri pentru comanda lui, minim doua pentru unul cu comanda I2C, si inca o iesire pentru comanda releului care o sa intrerupa tensiunea de alimentare.Eventual cauta unul care are oscilator intern.Daca o sa fie cu oscilator extern iti mai trebuie un pin pentru oscilator RC sau doi pini pentru oscilator cu cuart.Daca nu vrei sa folosesti  ADC-ul intern al picului poti sa alegi unul fara ADC si folosesti un convertor analogic-digital extern cu iesire pe SPI sau I2C.Dupa cum vezi, este nevoie sa stii ce componente o sa folosesti in circuitul pe care vrei sa-l construiesti si apoi sa alegi microcontrolerul.

Link spre comentariu

Un voltmetru_ampermetru_watmetru_frecventiometru , pentru retea (220v ca) se gasesc scheme , si cu avr (atmega) , si cu microchip ( PIC)

Siguranta electro-mecanica  ( tip bimetal ) care se gasesc in comert este destul de rapida  ,  o siguranta mai rapida ( cu citeva microsecunde_adica nesemnificativ ) este cu  releu solid-state

asta daca nu ai ce face mai bun cu timpul tau liber

Monteaza o siguranta generala pe toata locuinta ( 32A ) si daca vrei sa """personalizezi""" cauta o schema de V-A-W  etc.

__ [/url]">http://Posted Image

__http://www.instructables.com/id/DIY-Amp-Hour-Meter-Arduino/___  

un exemplu ( pentru platforma arduino)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări