Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Celule baterie laptop

tinel

Postări Recomandate

• Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tinel

15

• gabiz_ro

4

• aygun

4

• riderinblack

3

Top autori în acest subiect

Poate be2works sa stie ceva de el.Insa nu l-am cumparat.Imi amintesc ceva de sealed,adica sigilat,cumva.Chiar daca ar fi suportat dar e sealed e ca si cum ar avea cod pin,deci daca nu-l stii nu poti face decat operatii de citire sau interogare,esti cam spectator.Oricum in unele situatii mai gasisem un trick la unele.Incarci bateria cat vrea ea.In multe situatii nici pe departe nu sunt incarcati elementii din ea,am vazut o grupare 3,8XV alta tot cam 3,8XV,cealalta 3,9XV.Apoi fara sau dupa ce consumi putin din ea incarci elementii separat.Apoi o folosesti pana se descarca.Daca monitorizezi starea cu batmon (Passmark software parca) o sa vezi ca dupa un prag va creste.In acelasi timp diferenta dintre design capacity si actual capacity scade,adica scade wear level (asa arata alte programe) adica uzura bateriei.Procesul se poate repeta.Insa daca elementii sunt obositi va cade repede.Alta varianta ce am mai testat a fost schimbarea controllerului.Am gasit pe o baterie veche un BQ2040 parca,avea EEPROM extern.Facute calcule,reprogramat memoria si a mers bine merci pe un Dell.La schimbarea elementilor recomand cuplarea unei surse cel putin,pe extremitatile pachetului de elementi,bine ar fi ceva cu prize mediane astfel sa nu detecteze intreruperea alimentarii sau deconectarea vreunui element.Off-topicNu doar laptopurile folosesc tertipuri de astea.Am avut aparat de tuns Wella,Partea de control,din aparat ca baza era doar suport cu sursa si lamele de contact,se alimenta din cei trei acumulatori serie.Odata descarcati complet pa! incarcare.

Link spre comentariu

La schimbarea elementilor recomand cuplarea unei surse cel putin,pe extremitatile pachetului de elementi,bine ar fi ceva cu prize mediane astfel sa nu detecteze intreruperea alimentarii sau deconectarea vreunui element. 

Pai de asta intrebam eu...deja am decuplat cele 2 celule ca sa le masor ...Mai are rost sa cheltuiesc banii pe 2 celule noi sau sa iau un acum. compatibil ?

@aygun : O sursa de ,,compatibile'' mai de incredere  ?

Link spre comentariu

Pui alte celule daca ai,daca nu le pui tot pe alea defecte.Daca bateria mai este recunoscuta mai sunt sanse.Daca nu inseamna ca din cauza intreruperii alimentarii acelui circuit s-a blocat.Downloadeaza versiunea trial de battery monitor produsa de Passmark si vezi ce info ai la baterie.

Link spre comentariu

Nu pot edita asa ca postez din nou: am refacut contactele la celule si am bagat acumulatorul in laptop. Baterie Ok , incepe incarcarea ,si dupa o ora tot 0% era .Cred ca-i normal deoarece 2 din 6 celule erau cu tensiunea pe 0 V iar celelalte masurau normal (cam 4V ).

Urmeaza sa cumpar celule noi. Sa cumpar doar 2 sau ar fi bine sa le schimb pe toate 6 ?

Editat de tinel
Link spre comentariu

Tinel,

nu te descuraja, merita sa incerci pana epuizezi subiectul, singura problema este sa nu investesti inutil sau prosteste.

Ce spuneai la inceput, ca cumperi elementi de pe TME este corect.

Daca conrollerul ti-a scapat neblocat atunci prin manevra asta vei avea practic baterie noua, cu mentiunea ca daca numara si ciclurile de incarcare nu va fi chiar ca noua...

Vezi daca nu gasesti niste elementi recuperati, dar inca cu capacitate,  dintr-o baterie veche, pot fi si cu imprumut... faci testul functional si daca incarca/alimenteaza abia atunci merita sa cumperi elementi noi.

Cand ii vei monta pe astia noi ai grija sa-i pui pe ei in cicuit si abia apoi sa-i scoti pe cei vechi.

Succes!

Link spre comentariu

Pai tocmai am scris ca am pus la loc celulele moarte si controlerul nu ,,zice'' nimic , incearca sa le incarce.

Nu am de unde sa iau celule Sanyo de 2200mA ,am gasit doar la TME .Oricum ies mai ieftin decat sa iau alt acumulator.

Link spre comentariu

Exista un site /centru care schimba celulele din bateriile de laptop la un pret foarte acceptabil dar nu pot pune aici ca se considera reclama daca intereseaza pe cineva dau mesaj privat .

Link spre comentariu

Pai tocmai am scris ca am pus la loc celulele moarte si controlerul nu ,,zice'' nimic , incearca sa le incarce.

Daca bateria are de exemplu,

-design capacity 43000 mWh sau mAh,cat o fi acolo ea initial.

-current capacity probabil 0 mWh ca e prea descarcata sau din cauza elementilor ce au 0V

-Full charge capacity ??? aici e o problema.

valoarea asta poate fi actualizata sau nu,asta depinde de acel integrat BQ XX

Daca de exemplu arata 100 mWh cam atat se va consuma respectiv incarca bateria.

Atat estimeaza,atat consuma si atat incarca acea baterie.

Estimeaza el ca asta ar fi capacitatea actual,chiar daca ii schimbi toti elementii,cat e acolo va consuma,cat e acolo va incarca.

Adica nesemnificativ,daca sunt valori mici.

Dar ce am sugerat eu?

Battery monitor ce info citeste din baterie?

Nici macar pe baza la asta nu poate cineva sa dea un raspuns sigur.Pentru ca la unele Full charge capacity se poate acualiza la orice valoare,insa la unele niciodata la mai mult decat valoarea avuta anterior. (exceptie cazul cu reprogramarea integratului)

Ma retrag din discutia asta,

Tu vrei ca cineva sa-ti spuna:

-daca va merge dupa ce vei schimba doar elementii terminati

-sau daca e mai bine sa-i schimbi pe toti

-sau sa-ti iei alta baterie pentru laptop

Raspunsul meu este:

Cumpara alta baterie pentru laptop.

Elementii ramasi din aceasta ii folosesti la alte aparate.

Editat de gabiz_ro
Link spre comentariu

Ma retrag din discutia asta,

Tu vrei ca cineva sa-ti spuna:

-daca va merge dupa ce vei schimba doar elementii terminati

-sau daca e mai bine sa-i schimbi pe toti

-sau sa-ti iei alta baterie pentru laptop

Raspunsul meu este:

Cumpara alta baterie pentru laptop.

Elementii ramasi din aceasta ii folosesti la alte aparate.

Pai de vreo saptamana astept un raspuns clar de la cineva care a schimbat celulele dintr-un acumulator de laptop, sa-mi spuna daca i-a reusit sau nu...Am dat comanda la TME de celule si o sa vad daca va functiona dupa schimbarea a 2 sau a toate celulele.Daca ,nu ,alt acumulator.

O sa postez aici daca am reusit ,poate o fi de folos si altora.

Editat de tinel
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări