Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare microcontroler fara transformator in dimmer cu triac

Vizitator doru.cazan

Postări Recomandate

Vizitator doru.cazan

Am gasit aici: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/moc3020.pdf, pagina 4, figura 5, o schema pentru un dimmer cu triac. MOC3020 poate fi comandat cu un microcontroler care ( din pacate )-: ) are nevoie de alimentare. Pentru ca in final tot montajul trebuie sa incapa intr-o doza am simulat un circuit ca in imaginea atasata. La V+/V- ar trebui sa obtin maxim 25V DC ca sa pot folosi in continuare un convertor buck bazat pe MP1584 de pe ebay. Din pacate valorile masurate pe circuit la V+/V- sunt mult mai mari decat cele rezultate in urma simularii.

Nu vreau sa folosesc nici transformator, nici baterii. Circuitul cu microcontroler va consuma 200-220mA la 3V.

Ajutati-ma va rog cu sugestii legate de valorile componentelor sau o alta schema pentru alimentarea circuitului cu microcontroler. Nu am acces separat la alimentare si la bec (in doza am numai doua fire!).

Stiu care sunt riscurile alimentarii fara separare!!!

Multumesc!

post-253457-0-27086100-1453049673_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator doru.cazan

M-am gandit ca nu pot obtine aceeasi valoare a tensiunii la V+/V- atunci cand triacul nu conduce (becul stins) si atunci cand triacul conduce (aproape) 100% din timp. Dar daca ambele valori sunt mai mari de 5V si mai mici de 25V atunci convertorul va genera 3V. Un exemplu e aici:

Fiind convertor buck are randament foarte bun asa ca nu vor exista componente care se incalzesc foarte mult (de exemplu fata de un regulator cu LM317).

Nu e obligatoriu sa folosesc convertorul, e doar o preferinta. Dar e important ca montajul sa incapa intr-o doza mica.

Link spre comentariu

Pentru a obtine cei 25V, puteti utiliza un circuit in care este amplasat un tranzistor, la care colectorul este conectat la condensatorul de intrare 220V, iar in emitor e plasat un condensator electrolitic ce alimenteaza baza printr-un rezistor si o dioda zener. Am descris mai superficial, dar astfel am observat ca este alimentat un releu de 24V la fotosenzori ce se vind pe piata.

Editat de adryano
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări