Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Liniar versus comutatie


Postări Recomandate

"Mai devreme v-am rugat ceva, si anume sa nu transformati topicul intr-o competitie liniar versus comutatie, o astfel de discutie totusi nu-si are rostul aici, daca tineti neaparat puteti deschide un topic nou dedicat chiar acestui scop, puteti argumenta acolo pro si contra cat doriti."

 

La recomandarea dlui Marian am deschis acest topic.Ziceti-va sugestiile, parerile, opiniile...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

 Nu se poate generaliza...sursele liniare isi mai au inca rostul lor(cel putin atat cat va exista distributia de energie electrica 230V/50Hz in UEsi 120V/60 Hz in restul tarilor), iar sursele in comutatie au atins incepand cu 2013 performante aproape dementiale (randament 99,8%).

 In momentul in care va inceta sau se va schimba radical distributia de energie electrica, desigur ca sursele in comutatie vor deveni regula, iar sursele liniare o ciudatenie intalnita doar in aparatele construite de amatori, nu in aparatele comerciale.

Sursele liniare au un raspuns mai bun la variatiile de tensiune in retea, schema mai simpla, dar disipatie termica mai mare, iar sursele in comutatie au imensul avantaj al greutatii/gabaritului mai mic, adica o caracteristica perfect compatibila cu economia mondiala actual. 

E cunoscut faptul ca o sursa liniara de 500$ poate fi inlocuita de o sursa in comutatie de 80$, fara nici un sacrificiu tehnic, dar asta nu e valabil 100% in orice domeniu. In problema intervin pretul cuprului, siguranta in functionare, pretul transportului si a manipularii, costurile RMA, aspecte ecologice, etc.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Sursele sunt complementare, nu se poate discuta despre A vs. B decat din puncte de vedere dependente de aplicatie.

 

E ca si cum ai discuta despre avion vs. elicopter.

 

Sursele in comutatie devin avantajoase cand puterile sunt mari, cand se doresc mai multe tensiuni, cand se doreste inversarea/ridicarea tensiunii, cand sunt diferente mari intre intrare si iesire (nu renteaza o sursa liniara de la 230V la 5V).

 

Sursele liniare nu introduc zgomot precum cele in comutatie si deci sunt preferate in audio sau acolo unde puterea este foarte mica si convine si din punct de vedere al costurilor.

 

Deja pentru incarcarea unui telefon mobil de la priza de 12V a automobilului nu mai renteaza o sursa linara.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări