zal Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Parcă se ''demonstrase'' pe forum că puterea unui traf nu e legată de secţiunea miezului, acesta poate avea şi 1mm2 şi se transferă kW. Link spre comentariu
Tomsa Cosmin Postat Ianuarie 18, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Si atunci cum sa aflu puterea...Adica ce vrei sa zici prin afirmația de mai sus ? Link spre comentariu
JBC Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Daca desfaci primarul nu m-ai reusesti sa-l bobinezi!Ti-am spus sa-l bagi in priza si sa vezi cat scoate,apoi putem vorbi de bobinarea secundarului. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) Eu am bobinat toroidale " de retea " . Manual ... E drept , nu e o fericire ... Totusi , daca miezul e " mare " , se usureaza sarcina . Spire ( mai ) putine , sarma ( mai ) groasa ... Editat Ianuarie 18, 2016 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) Parcă se ''demonstrase'' pe forum că puterea unui traf nu e legată de secţiunea miezului, acesta poate avea şi 1mm2 şi se transferă kW. Cea mai jenanta "stramba" din partea unui "greu"/veteran cu 16600 posturi, o jignire nemeritata la adresa unor colegi. Nimeni nu a afirmat asa ceva. A fost un duel nefericit al surzilor care s-a terminat in coada de peste ca multe alte subiecte.Chiar eu am spus ca o formula de tipul P=S^2 poate induce ideea unei limitari a puterii data de sectiune. Si apoi am dat exemplul bobinarii cu supraconductor (teoretic) sau cu aur/ argint in care s-ar observa o marire evidenta a puterii. Avand pierderi atat in miez cat si in cupru nu ar avea sens o proiectare in care sa fie o diferenta mare intre cele 2 puteri disipate. Pierderi mici in miez ar duce la un numar mare de spire, deci conductori mai subtiri ce duc la pierderi mai in cupru. Pierderi mici in cupru ar insemna spire putine si groase ce ar conduce la o crestere a curentului de magnetizare si o crestere deci a pierderilor in miez. Geometria miezului are la randul ei un cuvant de spus in gasirea acestui optim de disipatie. Si este logic sa ajungem la o putere optima de exploatare corespunzatoare unei sectiuni a miezului. Dar vorbim de o optimizare a unui construct si nu de limitarea puterii data de sectiune, limitare in sensul unei greutati maxime suportate de un fir dupa care acesta se rupe. Daca depasim puterea ceruta unui traf dupa calculul functie de sectiune miezul nu va pati mai nimic in schimb sarma de bobinaj si izolatia sant conduse spre supraincalzire, deci intrerupere sau aprindere. Am patit-o personal cand foloseam ca traf separator unul de la un magnetofon URSS care insa avea o infasurare de vreo 40-60V cu sarma foarte subtire. Cat timp faceam depanarea rapid, de fapt il foloseam numai pt forma de unda in primarul surselor TV, totul era ok. Intro zi l-am uitat in sarcina cand am servit masa si nu am fost departe de un incendiu. Deci miezul nu limiteaza puterea intrinsec ci prin geometria si materialul lui va duce la un construct optimizat la o anumita putere de iesire. Bascalia cu 1mm^2 si kw vehiculati nu se sustine tocmai pt ca la sectiuni mici este nevoie de spire multe, la puteri mari este nevoie de curenti/ sectiuni mari si deci nu poate exista acea geometrie care sa impace cererile antagonice. Plus ca daca se va forta in sensul experimentului lui Flomar se va ajunge la un flux de scapari inacceptabil. Asa ca nu este decat o glumita de gradinita a cuiva care trebuie sa depaseasca un record de postari. Am uitat un document: http://www.emie.ugal.ro/ee/cap.5_final_07.02.07.pdf Editat Ianuarie 18, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
QQme Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Corect spus si demonstrat,una este un experiment singular,cu costuri f. mari si alta e repetarea in milioane de examplare, cuprul este de 30 ori mai scump decat fierul.. la cupru caracteristicile fiind batute in cuie, ramane fierul,si atunci in ultimii 50 ani au aparut tole cu graunti orientati si trf. toroidali, la o putere data reducandu-se si sect. necesara si cuprul. Link spre comentariu
Tomsa Cosmin Postat Ianuarie 18, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Corect spus si demonstrat,una este un experiment singular,cu costuri f. mari si alta e repetarea in milioane de examplare, cuprul este de 30 ori mai scump decat fierul.. la cupru caracteristicile fiind batute in cuie, ramane fierul,si atunci in ultimii 50 ani au aparut tole cu graunti orientati si trf. toroidali, la o putere data reducandu-se si sect. necesara si cuprul. Dragi colegi l-am luat,si sunt 2 straturi de sarma Poze Link spre comentariu
JBC Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) Si secundarul unde e?Lasa primarul asa ca se vede ca este bobinat de fabrica. Editat Ianuarie 18, 2016 de JBC Link spre comentariu
Tomsa Cosmin Postat Ianuarie 18, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Secundarul l.am dat jos sa masor exact dimensiunea miezului fara primar. Dimensiuni aproximative fara primar H=6.8 ,D=8.2,d=3.2cm Link spre comentariu
JBC Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Secundarul l.am dat jos sa masor exact dimensiunea miezului fara primar. Dimensiuni aproximative fara primar H=6.8 ,D=8.2,d=3.2cm Si ai numarat cate spire au fost in secundar? Link spre comentariu
Tomsa Cosmin Postat Ianuarie 18, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 252525 Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Colegul miticamy a înţeles greşit, băteam apropo către alte persoane, care asemeni Inchiziţiei, sar ca arse dacă conteşti ceva în care au ajuns să creadă, chiar şi în urma unui singur şi irepetabil experiment făcut de un terţ. Ceva asemănător cu free energy. Dacă ar fi aşa, nu s-ar mai construi trafo cît casa ptr puteri mari. .............. Tomsa Cosmin, De ce nu ai verificat întîi ce tensiune aveai pe acel secundar, ca să afli nr de spire/volt din secundar, ăla calculat de fabricant? Acum trebuie să bîjbîi refăcînd calcule după calcule. Link spre comentariu
Tomsa Cosmin Postat Ianuarie 18, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Colegul miticamy a înţeles greşit, băteam apropo către alte persoane, care asemeni Inchiziţiei, sar ca arse dacă conteşti ceva în care au ajuns să creadă, chiar şi în urma unui singur şi irepetabil experiment făcut de un terţ. Ceva asemănător cu free energy. Dacă ar fi aşa, nu s-ar mai construi trafo cît casa ptr puteri mari. .............. Tomsa Cosmin, De ce nu ai verificat întîi ce tensiune aveai pe acel secundar, ca să afli nr de spire/volt din secundar, ăla calculat de fabricant? Acum trebuie să bîjbîi refăcînd calcule după calcule. intre 12.8 si 13v Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) Bun, acum afli nr de sp/Vsec şi-ţi calculezi nr total, iar ptr curent, te orientezi după curentul suportat, să zicem la o densitate normală de 3A/mm2, a sîrmelor fostului secundar. Adică U x I (VA) să nu depăşească pe cea iniţială. Nu mai trebuie să calculezi nimic la miez. Editat Ianuarie 18, 2016 de zal Link spre comentariu
JBC Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) O sa-ti m-ai explic o data! Calculare primar la un transformator toroidal: I=P÷U P=Puterea transf. U=Voltaj 220V-230V Exemplu: 250W/220V=1.4A I=1.4A Acum calculam densitatea curentului in firul de cupru.Pentru aceasta luam 2.5A/mm²,pentru a optine rezultatul in mm. S1=I÷2.5A S1=(1.4Amp)÷(2.5Amp/mm² )Atunci Amp cu Amp cade si ramane mm² S1=0.56 Acum calculam diametru firului de cupru: d=√(S1 ÷ π x (4) d= √(0.56mm² ÷ 3.1416 x (4) = 0,7 mm Acum ca avem diametrul firului calculam cu o formula(folosita de vecinii nostri ...chinezi) N= 10, E+4 / (4.44 x F x B x S) N=numarul de spire pe volt Unde avem:10, E+4 = Este 10 la a 4 EMF=4.44 unde EMF este o constanta(pentru acei care nu cunosc) F=Frecventa 50HZ sau 60HZ S= Se optine din [( DE - DI) / 2] x h= cm² Asta o explic acum: Exemplul transf.ce il ai tu: S= [( 8.2cm - 3.2cm) / 2] x 6.8cm= 17cm² Luam urmatoarea ecuatie de la shaolini care se numeste WO W0= 4.5 x 10 / (B x S) 4.50 este un factor B= 1.4 ce este un flux de saturatie al nucleului.Atunci avem: W0= 45/ (1.4 x 14) W0= 45/ 19.6 W0= 2.29 spire/V Acum putem calcula numarul de spire pentru primar pentru 220V si 50HZ N=220V x W0 N=220V x 2.29 spire/V N=505 spire in primar Aceasta este valabila si pentru calculul secundarului: Sec=24 x W0 Sec=24 x 2.29 spire/V Sec= 55 spire Rog colegii sa ma scuze daca am gresit ceva! Editat Ianuarie 18, 2016 de JBC Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum