Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

In cautare de aplicatii software, hardware si componente necesare!


Vizitator xxpassxx

Postări Recomandate

Vizitator xxpassxx

Salut!

 

M'am prezentat in sectiunea Diverse asa ca daca doriti sa imi urati bun venit, o puteti face acolo, acest thread are cu totul alta importanta pentru mine ca incepator.

 

Am citit sectiunea "Reguli" - Deci incepator pot sa spun ca cunosc ce este o rezistenta (valoarea care o reprezinta si cum se masoara), cum filtreaza un condensator curentul continuu sau alternativ, ce este o dioda si unde se aplica aceasta si de ce, dar aceste informatii le-am acumulat in timp - Am nevoie de ajutorul vostru pentru a-mi dezvolta creativitatea de a creea noi componente hardware, iar aici interveniti voi daca sunteti dispusi sa ma ajutati, la randul meu se poate sa va rasplatesc prin aceeleasi cunostiinte pe care m-i le oferiti dar poate in alt domeniu.

 

Data fiind introducerea pe care am facut-o, va rog sa-mi spuneti daca mai aveti nevoie si de alte informatii despre cunostiintele mele in electronica pentru ca dvs. sa ma puteti ajuta mai repede/bine.

 

Iata de ce am nevoie sa stiu, va rog sa-mi raspundeti daca doriti si aveti timp, cu numar sa nu existe confuzii:

 

1. Ce echipament ar trebui sa detina un electrician incepator, va rog sa oferiti si link-uri...nu ma deranjeaza.

2. Ce aplicatii ar trebuii sa efectueze un incepator pentru a-si dezvolta aptitudinile in acest domeniu?

3. De unde pot sa-mi achizitionez aparatura necesara, va rog sa-mi trimiteti PM sa nu facem publicitate la alte site-uri.

4. Care este diferenta dintr-un cablaj de proba cu gauri si unul care este complet invaluit de crom?

5. Ce software am nevoie pentru a dezvolta/proba diferite teste de electronica aplicand diferite componente electronice avand diferite valori.

 

Va multumesc,

O seara buna.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cipri_mury

    4

  • belasajgo

    3

  • spark

    3

  • bobinatorul

    1

Top autori în acest subiect

1)Eu am inceput cu un letcon ,un alimentator reglabil in trepte din 1,5 in 1,5V ,un multimetru dt830si un mic cleste pentru taiat pinii componentelor.

2)Acum depinde si ce va atrage mai mult,luminite,amplificatoar'e,automatizari dar cel mai probabil luminite.

3)Daca locuiti in Bucuresti probabil cunoasteti "aleea castanilor"

4)....................se vad fizic diferentele daca dati un serach pe gogu.Cablajele sunt  placate cu cupru

 nu crom

5)Pentru inceput puteti incerca "circuit wizard"

 

 

Pe masura ce veti avansa cu cunostintele va veti da seama singur ce va mai trebuie.

Cred ca am raspuns prea la obiect dar puteti intreba in continuare.

Editat de bobinatorul
Link spre comentariu

Eu am o nelamurire... La punctul 1 scrie "ce echipament ar trebui sa detina un electrician incepator". Mai jos la punctul 4 scrie de cablaje de proba, iar la punctul 5 scrie de software de test pentru electronica. Deci intrebarea mea este ce domeniu te intereseaza, electronica (deci vrei sa devii electronist) sau instalatiile electrice (deci vrei sa devii electrician)?

 

Ma gandesc totusi ca esti interesat sa devii electronist si nu electrician, deci pentru acest caz aici sunt raspunsurile mele:

 

1. Un electronist incepator ar trebui sa aibe cel putin un multimetru (cateodata vei avea nevoie de mai multe aparate de masura simultan), un letcon (ciocan de lipit) si o sursa de tensiune reglabila. Mai tarziu vei avea nevoie probabil si de un osciloscop si de un generator de semnal, dar asta depinde de ce anume vei dori sa construiesti.

2. Electronica a devenit in ultima perioada un domeniu foarte vast. Pe langa lucrurile teoretice elementare ce trebuie sa stii, restul depinde de ce anume te intereseaza mai mult: circuite analogice, circuite digitale (microcontrollere, FPGA, etc.). Pe internet sunt diferite cursuri / tutoriale pentru electronisti incepatori (de obicei in limba engleza) care cuprind atat parti teoretice cat si parti practice (de realizat).

3. Sunt multe magazine online atat in Romania cat si in strainatate (care trimit si in Romania). Am vrut sa spun sa te uiti la sectiunea cu recenziile magazinelor ce a fost pe acest forum, insa vad ca sectiunea respectiva a fost desfintata... Oricum, in primul rand ar trebui sa te decizi ce suma vrei sa aloci pentru acest hobby, aparatele de masura si celalalte lucruri pot fi costisitoare (depinde si ce calitate vrei).

4. Pentru un electronist incepator as recomanda in prima faza placile de prototipare care sunt denumite "breadboard", in acele placi de plastic se pot infige in gauri componentele electronice ce ulterior pot fi scoase (si refolosite) destul de simplu. Aceste "breadboard"-uri sunt foarte utile pentru experimentare, cat timp nu faci ceva care lucreaza la frecventa inalta sau unde este nevoie de contact perfect intre piese.

5. Pentru programe de simulare citeste acest topic cu recomandarile colegilor de forum: http://www.elforum.info/topic/110777-program-proiectaresimulare-circuite/

Link spre comentariu
Vizitator xxpassxx

@bobinatorul: multumesc mult pentru raspuns, suntem colegi de hobby, va rog sa vorbim ca intre colegi, nu-mi place termenul "dvs", fara suparare.

 

@belasajgo: da, imi doresc sa fac aplicatii electronice...ai explicat destul de clar si detaliat iti multumesc pentru timpul acordat.

Link spre comentariu

Electronica este domeniul care se ocupa cu studiul si aplicarea in practica a fenomenului de deplasare a electronilor in vid, in gaze, in semiconductori, si mai nou in strcuturi organicecompelxe, de tipul grafenelor.

4. Pentru un electronist incepator as recomanda in prima faza placile de prototipare care sunt denumite "breadboard", in acele placi de plastic se pot infige in gauri componentele electronice ce ulterior pot fi scoase (si refolosite) destul de simplu. Aceste "breadboard"-uri sunt foarte utile pentru experimentare, cat timp nu faci ceva care lucreaza la frecventa inalta sau unde este nevoie de contact perfect intre piese.

 

Categoric. precum si carti bune de initiere in electronică, dar atenţie că aceste cărţi, dupa ce că costă minim 35-40$, mai şi sunt doar în limba engleza...

http://afis.ucc.ie/tbutler/Lecture%202%20(Reading).pdf

Daca nu aveti nimic in materie de "echipament" e super, puteti omorâ toti iepurii dintr-o lovitură:

http://www.proskit.com/tool-kits/electronics?zenid=9df660ba33ce358e1bd0c76317904be4

Link spre comentariu

oameni buni il inecati de la inceput

sa spuna virsta sa vedem daca mai are timp de studiu

@xxpasxx___pina la facut aplicatii !!!!!_ trebuie sa mai treaca citeva ierni ( poate vreo 100)

nu esti pe cararea cea buna , ai inceput cu """electrician"""

Link spre comentariu

N-ar fi mai bine sa creem un topic pentru incepatori?Caci si eu tot incepator sunt dupa cum se poate vedea in profilul meu iar pe acest forum cred ca sunt o  multime de asemenea topicuri. Sunt convins ca autorul a vrut sa scrie "electronist" de la bun inceput dar greseala asta au mai facut-o si altii :95 .In ceea ce priveste studiile ma tot intreb oare cati useri de pe acest forum sunt electronisti cu pregatire?Cand vad ca sunt atatia carora le vine sa se arunce in cap deoarece nu le iese ceva...poate uneori la mintea cocosului pentru un electronist cu pregatire si valoros pe deasupra.

Link spre comentariu

N-ar fi mai bine sa creem un topic pentru incepatori?Caci si eu tot incepator sunt dupa cum se poate vedea in profilul meu iar pe acest forum cred ca sunt o  multime de asemenea topicuri. [...]

 

Sigur ca ar fi foarte util un topic pentru incepatori, cu diferite exemple si explicatii: ce multimetru sa cumpere (ieftin vs. calitativ, care ar fi mai bun), ce letcon sa cumpere (ieftin/simplu vs. termostatat/calitativ, ce diferente sunt), ce osciloscop sa cumpere (cu un canal sau cu doua canale, la ce aplicatii se pot utiliza fiecare). La explicatii s-ar putea include eventual si link-uri catre magazine online si catre produse (in cazul in care moderatorii si Vasile sunt de acord cu asta), sau macar se pot aminti producatorii si unele modele de produse, incepatorul ar putea atunci cauta produsul respectiv pe internet si ar putea cumpara de la ce magazin online vrea.

 

Pentru cine stie limba engleza, sunt pe YouTube o gramada de cursuri teoretice si tutoriale pentru incepatori, eu de exemplu in timp ce am invatat si ce ni s-a predat la facultate (teoria), in acelasi timp am mai urmarit in paralel si un curs de electronica de pe YouTube - de la o universitate din India. Sau de exemplu pentru cei care vor sa invete cum se foloseste corect un ciocan de lipit si cum se lipesc corect piesele sunt tutorialele video de la PACE pe YouTube, care au fost amintite si recomandate in diferite topic-uri pentru incepatori. Singura problema este ca majoritatea cursurilor si tutorialelor sunt in limba engleza.

Link spre comentariu
Vizitator xxpassxx
@Spitfire: multumesc pentru teoria ta despre cum se aplica electronica in diferite domenii si ms pt. link'uri.
 
@spark: sunt cam la jumatatea tineretii cum se spune. mi'ar fi placut totusi sa-mi spui de unde sa incep (100 ierni??)
 
@cipri_mury: intradevar am vrut sa scriu electronist. vad ca ai deja 428 posturi, poate ai trecut de la nivelul 1 pana la 2/3? 
 
@belasajgo: as prefera sa cumpar piesele necesare pentru a contrui un pistol de lipit, preturile mi se par foarte exagerate si uneltele nu sunt pe masura, majoritatea fiind contruite in china, iar componentele se ard foarte repede sau nu poti sa'ti faci treaba cu ele de exemplu un pistol de lipit nu poate topi cositorul standard care il folosesc majoritatea electronistilor.
Link spre comentariu

 

[...] as prefera sa cumpar piesele necesare pentru a contrui un pistol de lipit, preturile mi se par foarte exagerate si uneltele nu sunt pe masura, majoritatea fiind contruite in china, iar componentele se ard foarte repede sau nu poti sa'ti faci treaba cu ele de exemplu un pistol de lipit nu poate topi cositorul standard care il folosesc majoritatea electronistilor.

 

 

In primul rand trebuie sa te decizi daca vrei pistol de lipit (mare si cu greutate) sau ciocan de lipit (adica letcon - mai mic si mai usor - are forma unei surubelnite). Pentru electronisti ar fi mai potrivit un letcon, deoarece pot fi folosite diferite varfuri si este mai ergonomic (poti lucra mai mult timp cu el decat cu un pistol de lipit care are greutate mai mare si iti oboseste mana). Ideal ar fi un letcon termostatat (unde sa poti regla temperatura dorita), dar pentru un incepator este bun si un letcon simplu (30-50 lei). Cine lucreaza mult cu asa ceva si vrea o scula profesionala, isi cumpara direct o statie de lipit.

 

In ziua de azi totul este fabricat in China, iar la ce nu este fabricat in China chiar si acolo sunt totusi cateva subansamble care provin din China. La aceste produse conteaza si pretul produsului, cel mai ieftin pistol de lipit / letcon probabil se va arde dupa un timp, dar un pistol de lipit / letcon de firma va tine foarte mult.

Link spre comentariu

Acuma nu are legatura faptul ca te mai incurci in cuvinte cu nivelul la care te afli zic eu.Cate nivele or fi in ocupatia de electronist  :rade:?Eu cu siguranta ma aflam astazi la un nivel mai inalt din acest punct de vedere daca aveam in familie sau printre prieteni un electronist cat de cat priceput.

Au si parti comune meseria de electronist cu cea de electrician dar fara nicio indoiala bagajul de cunostinte al electronistului este mai mare(chiar cu mult).Se zice ca  electronistul este capabil sa presteze(in mare parte) munca electricianului dar invers  nu merge.

In ceea ce priveste crearea unui topic pentru incepatori n-ai nimic de spus?Mai ales ca dupa cum se vede,@belasajgo a detaliat foarte frumos despre treaba asta dupa ce eu am venit cu ideea.

Link spre comentariu
Vizitator xxpassxx

@belasajgo: vad ca ai ceva experienta si le-ai incercat pe amandoua. oricum iti multumesc pentru detalii, cred ca o sa-ti urmez sfatul si o sa-mi cumpar un letcon gen surubelnita. referitor la produsele care se fac in china, cu totii stim de ce se fabrica acolo, s'ar putea ca unele produse fabricate acolo sa dureze mai mult daca alegi produsul perfect pentru ce ai nevoie.

 

@cipry_mury: la ceea ce spui tu in legatura cu faptul ca un electronist stie sa presteze munca electricianului este foarte adevarat cred..

da din partea mea este ok sa fie creeat un topic pentru incepatori, o idee excelenta pe care ai avut-o, si sa fie pinned sau cum ii spune.

Link spre comentariu

@XXpaXX__imi cer scuze pentru gluma_mai facem si noi haz de necaz__aici pe forum sunt useri (colegi) care sunt adevarate biblioteci ambulante , (au capul cit duba de piine de electronica) unii sunt plictisiti , si cind aud o aberatie din partea noastra.........fac infarct

un pistol de lipit , nu se construieste ca nu gasesti TOLE standard pentru el , in cel mai rau caz il rebobinezi

letconul ( ciocanul de lipit ) este pe 24v ca___sunt letconuri si pe 220v ca , cumperi un variator de tensiune pentru becuri si ii poti controla tensiune ( temperatura)

am mentionat ( in gluma ""100"" ) pentru ca daca trece o saptamina si nu ai prins ceva nou la bibilica ramii in urma__totul se misca cu viteza , progresul te calca in picioare

bafta

Link spre comentariu

@xxpassxx Si eu tot letcon folosesc.Este mai vechi dar topeste fludorul foarte bine.Sunt electronisti care spun ca pe placile electronice este recomandat sa se lucreze numai cu letconul deoarece pistolul baga voltaj la varf iar atunci poti foarte usor sa arzi componentele sensibile(ex. tranzistorii cu efect de camp) pe cand letconul nu baga niciun voltaj la varf datorita faptului ca dispune de o rezistenta care impiedica acest lucru.

 

am mentionat ( in gluma ""100"" ) pentru ca daca trece o saptamina si nu ai prins ceva nou la bibilica ramii in urma__totul se misca cu viteza , progresul te calca in picioare

bafta

Corect!Electronica este domeniu foarte dinamic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări