niculae Postat Octombrie 7, 2016 Partajează Postat Octombrie 7, 2016 (editat) Va multumesc pt sfaturi insa parca mai mult ma atrage sa amplific putin semnalul la chinezarie ( avantaj citeste mp3 pot introduce semnal audio prin jac si in plus pot vedea pe display ce frecventa sa caut pe radio). Sunt si schemele alea bune la ceva dar nu prea sunt stabile! si in plus inseamna mai mult de munca! Deci chiar nu pot amplifica putin semnalul 20-30m distanta ar fi super ok. Editat Octombrie 7, 2016 de niculae Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 7, 2016 Partajează Postat Octombrie 7, 2016 Buna seara Am experimentat destul de mult cu mai multe tipuri de modulatoare FM luate de prin magazine si de pe Ebay. Merg, dar sunetul e jalnic, in pauza dintre piese sa aud tot felul de fosnituri si paraituri de-ti trece cheful sa mai asculti. Pana la urma, singura mea solutie a fost sa-l construiesc de la 0, cu un circuit integrat BH1417. Am construit deja 2 exemplare, unul pentru apartament si unul pentru masina, ambele merg mult mai bine decat orice chinezarie si zgomotul propriu este mult mai mic. Nu indraznesc sa afirm ca sunt HiFi, dar suna bine. Semnalul il iau fie de pe telefon, fie dintr-un mp3 player decent. Daca exista interes, pot posta schema in Eagle si cablajul in varianta SMD (asa l-am construit eu). Amplificare semnalului de 50mW furnizat de integrat (care NU este suficient pentru a acoperi un apartament in conditiile in care posturile de radiodifuziune locala dau cu 100W si "fura" CAF-ul receptorului) a fost foarte dificila la acele frecvente. Amplificatoarele clasice pe care le-am testat au autooscilat absolut toate. Pana la urma rezolvarea a fost simpla cu ajutorul unui modul amplificator integrat de tip MSA0685, care asigura o amplificare de 22dB, semnalul la iesire fiind semnificativ mai mare decat cel furnizat de BH1417. O alta varianta de amplificator integrat o reprezinta circuitul AG604-89, pe care l-am folosit de asemenea cu performante foarte bune. 73 de YO6PMX Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 8, 2016 Partajează Postat Octombrie 8, 2016 (editat) Incearca si o schema cu amplificator la care inlocuiesti etajul oscilator cu ce ai tu; vezi cum faci adaptarea. Se complica un pic treaba pentru ca iti trebuie un voltmetru RF (sunt si scheme simple) pentru acord. Editat Octombrie 8, 2016 de gica70 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 8, 2016 Partajează Postat Octombrie 8, 2016 (editat) Se poate folosi chiar etajul final cu 2N2219 prezentat in schema de mai jos : Decat sa va chinuiti cu chinezaria aia jalnica, mai sigur construiti ceva simplu, care bate sigur la 20-30m distanta: http://www.alvenh.com/misc/schematics/Half%20Watt%20FM%20Transmitter.gif Cuplajul cu "chinezaria" se face printr-un condensator de 100 pF, direct in baza tranzistorului final. Ar fi indicat ca etajul final sa fie introdus intr-o carcasa metalica iar antena va fi montata totusi in exteriorul cladirii, departe de "chinezarie", prin cablu coaxial pentr a evita cuplaje parazite/autooscilatii. Editat Octombrie 8, 2016 de +_Florin_+ Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 8, 2016 Partajează Postat Octombrie 8, 2016 (editat) Acolo vad 10 pico. Nu stiu cum este iesirea chinezariei, adica daca are repetor, adaptor antena. Editat Octombrie 8, 2016 de gica70 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 8, 2016 Partajează Postat Octombrie 8, 2016 Am vazut ca in schema sunt 10 pico, eu am spus 100 pentru a asigura un cuplaj cat mai strans/atac eficient al finalului. Totul se reduce de fapt la reactanta capacitiva a acelui condensator, o capacitate prea mica ar insemna o cadere de tensiune pe el. Desigur, se poate experimenta si cu valori pana in 100pF. Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 10, 2016 Partajează Postat Octombrie 10, 2016 Tocmai asta spuneam, nu stiu cum e facuta iesirea pe antena iar folosirea unui C mare poate "tara" frecventa. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 10, 2016 Partajează Postat Octombrie 10, 2016 Desigur e greu de ghicit topologia acelui "microemitator-cip" dar banuiesc ca are macar un etaj buffer (sau ARF de banda larga) la iesire, care "izoleaza" influenta antenei/obiectelor exterioare asupra circuitelor ce determina frecventa de lucru. In acest caz valoarea unui C de cuplaj cu etajul final "home-made" ar trebui sa aiba o influenta nesemnificativa asupra stabilitatii frecventei. Ma rog, la chinezariile astea te poti astepta la orice, deci n-ar fi exclus ca etajul separator sa lipseasca si sa ai dreptate . Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 11, 2016 Partajează Postat Octombrie 11, 2016 Sa mor io daca mai pricep ceva!. Voi de care "chinezarie" vorbiti? Ca toate modulatoarele FM (din magazin sau cu BH1417) sunt controlate PLL, nu o sa le fuga nici o frecventa nicaieri, indiferent ce amplificator se va pune la iesire... Daca va referiti la constructia lui dupa schema aia cu doi tranzistori... imi vine greu sa cred ca in aglomeratia actuala de posturi radio FM, acel montaj poate face fata ca stabilitate a frecventei. Cat despre calitatea auditiei, poate fi eventual folosit ca baby monitor, nimic mai mult. E mono! Daca va referiti la modulatorul facut de mine cu BH1417, eu am o vorba... "On change pas l'equippe qui gagne!". Merge foarte bine, nu vad de ce sa ma apuc sa le demontez si sa le fac amplificatoare cu tranzistori... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 11, 2016 Partajează Postat Octombrie 11, 2016 Buna seara .............................. Pana la urma, singura mea solutie a fost sa-l construiesc de la 0, cu un circuit integrat BH1417. ................................................................................ Daca exista interes, pot posta schema in Eagle si cablajul in varianta SMD (asa l-am construit eu). Amplificare semnalului de 50mW furnizat de integrat (care NU este suficient pentru a acoperi un apartament in conditiile in care posturile de radiodifuziune locala dau cu 100W si "fura" CAF-ul receptorului) a fost foarte dificila la acele frecvente. Amplificatoarele clasice pe care le-am testat au autooscilat absolut toate. Pana la urma rezolvarea a fost simpla cu ajutorul unui modul amplificator integrat de tip MSA0685, care asigura o amplificare de 22dB, semnalul la iesire fiind semnificativ mai mare decat cel furnizat de BH1417. .................................................................................................................................................. 73 de YO6PMX N-ar fi rea postarea unei scheme ce promite performante mai apropiate de cerintele sec. 21, vad ca (periodic) exista interes in domeniu. Momentan cei interesati sunt obligati sa se rezume la montajele "pionieresti" ale anilor '80 (pentru ca asta gasesc pe net) ori la marirea puterii unor modulatoare industriale de slaba calitate (audio). Ei (chiar si incepatorii) ar trebui indemnati la realizarea unor montaje moderne, performante, lumea evolueaza dpdv tehnic si alinierea la aceasta evolutie e un lucru firesc. Modulatoarele FM mono cu unul-doi tranzistori pe care le construiam noi in copilarie erau bune pentru acea epoca, acum se cere mai mult ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 11, 2016 Partajează Postat Octombrie 11, 2016 (editat) Ok, schema cu valorile componentelor este cea de aici: http://electronics-diy.com/BH1417_PLL_Stereo_FM_Transmitter.php Iesirea din modulator si intrarea in AG604-89 se face prin 470 pF (nu 10 pf cum e in schema fara amplif). iesirea din amplif in antena se face printr-un capacitor de 1 nF. Socul RF prin care se alimenteaza cu 5 V ampliful este de 100 uH. Schema este urmatoarea : Cablajul si dispunerea componentelor: PCB-ul gata de imprimat: untitled.pdf Arhiva cu schema si PCB-ul in Eagle: Modulator FM.rar PS. BH1417 se gaseste usor pe Ebay. MSA0685 la fel. O alta varianta populara de amplificator RF integrat este circuitul GALI-4+ , disponibil si el pe Ebay. Spor la construit! YO6PMX Editat Octombrie 11, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 11, 2016 Partajează Postat Octombrie 11, 2016 Iata o solutie compatibila cu acest secol, testata practic, cuprinzand schema, cablaj si toate datele necesare. Felicitari ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 11, 2016 Partajează Postat Octombrie 11, 2016 (editat) Multumesc! Inchei ideea cu o fotografie de interior: PS. CABLAJUL NECESITA UN STRAP DE LA C13 LA GRUPUL C16 si C15. 73 de YO6PMx Editat Octombrie 11, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
niculae Postat Octombrie 18, 2016 Partajează Postat Octombrie 18, 2016 Buna seara, Va multumesc tuturor pt sugestiile oferite, momentan voi incerca varianta din link indicat de Spitfire, si cu etajul final din schema asa cum spune Florin, (stie cineva valoarea trimerilor?) este ceva mai putin de munca si in plus pastrez reglajul digital al frecventei ( asta daca va functiona acceptabil ). Foarte interesanta si lucrarea facuta de dyogenes, o voi incerca si pe aceasta, dar mai intai trebuie sa gasesc componentele, oricum pana la primavara este tot timpul! P.S: dyogenes, reglajul de frecventa cum se face la montajul facut de tine? este cumva fix? Toate cele bune! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 18, 2016 Partajează Postat Octombrie 18, 2016 in link-ul indicat pentru schema de principiu se observa cele 4 comutatoare s1-s4, care steaza frecventa. tabela de corespondenta se afla in josul paginii... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum