Vizitator Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 (editat) Raspuns: NU! Pacemakerele actuale sunt protejate la campuri RF intense, unele (ceva mai scumpe, e drept) sunt chiar MRI (RMN)-compatibile, adica pot fi introduse in campuri de pana la 3T fara sa pateasca ceva. Povestile cu pacemakerele influentate de portile antifurt din magazine, cuptoare cu microune, etc, vin (si din pacate se perpetueaza mioritic) din anii '80, cand un pacemaker era un banal multivibrator astabil sau in cel mai bun caz avea inauntru 4 amplificatoare operationale. La ora actuala ele insele emit semnale RF astfel incat pot fi citite (memoria) de la cativa metri distanta... Sigur, in prospectele lor scrie ca este de dorit evitarea expunerii intentionate de lunga durata la campuri electromagnetice intense, dar nu ca o contraindicatie majora. A propos de topicul actual, oscilatorul ala cu BC171 (stiu ca nu e BC171 un schema, dar e un tranzistor "generic" pentru "licurici cu LED-uri" si "emitatorul" in cauza nu e departe de asa ceva) sigur nu va putea afecta un pacemaker. Nu il afecteaza nici macar magnetronul de 1KW de la cuptorul cu microunde, nic macar socul electric de 360J aplicat in timpul resuscitarii... Si inca ceva: UN PACEMAKER NU POATE FI OPRIT! De cele mai multe ori el nu poate fi oprit nici macar cu programatorul de fabrica. Expunerea unui pacemaker la un camp magnetic intens il face sa treaca intr-un mod "orb" numit V00 adica stimuleaza de nebun cam la 60 - 70 de batai/minut indiferent daca pacientul are ritm propriu sau nu, indiferent de orice semnale electrice pe care le-ar putea primi. Acest comportament este gandit tocmai pentru situatii in care aparatul "nu mai intelege ce i se intampla"m asigurand ritmul pacientului ori ce s-ar intampla. Mda, lucrurile au evoluat spectaculos fata de anii '80 si e timpul sa ingropam miturile... Editat Ianuarie 26, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 (editat) Fara sa tin partea vreunei parti, hi, imi vin in minte doua chestii. YO3ND povestea ca se juca odata cu un oscilator de A412 si o punte de reflexie sa-si testeze o antena in 20m. Transceiverul industrial acordat frumos pe aceasi frecventa. Si la un moment dat vine un neamt si cere QSY. Acu' intreb si eu, ce putere debiteaza amaratul de oscilator din A412, oscilatorul doar - nu tot TRX-ul. Aici se poate intui ca intamplarea s-a produs pe fondul unui cumul de conditii favorizante : antena dedicata pe 14 MHz - castig bun, o fi prins si un "varf" de propagare in acele momente, iar banda de 14 este recunoscuta oricum pentru posibilitatea de a face legaturi la distante mari cu puteri mici. Intr-adevar, sa te auzi prin Germania doar cu oscilatorul din TRX (probabil cateva zeci-sau 100 de mW) nu-i putin lucru ... dar nici nu se intampla prea des, intra la categoria "recorduri". Nu degeaba TRX-urile industriale au de obicei puteri in jur la 100W , asta e nivelul de compromis care asigura legaturi "multumitoare" (cateodata e mult spus) in toate benzile si toate conditiile de propagare. Pentru socializarea din 40m in YO si cateva tari din Europa e suficient, daca nu sunt rusii ori italienii prin preajma ba chiar am auzit statii mobile cu 5W in conditii bune de propagare. Dar daca sunt cei amintiti ... e grav, cine nu pompeaza minim cateva sute de W ori inchide statia ori schimba frecventa. De aici se pot trage niste concluzii ... Marcel (YO6PMX) se vede ca a tras concluziile, e singura statie care m-a facut sa spun "wow!" cand a apasat ptt-ul. Sper sa fie din ce in ce mai multi baieti din YO care sa-i puna la punct pe rusi... ............................................... De acord cu sfatuirea novicilor dornici de emisie sa utilizeze frecventele libere, unde nu deranjeaza. Tendinta de a folosi "banda FM 88 ... 108" este un reflex mostenit din inertie, provenit de pe vremea in care ambele benzi de UUS erau aproape goale (inainte de '89 si primii ani dupa). De aceea sunt pe net astfel de scheme, majoritatea preluate din acea perioada. In ce-i priveste pe asiatici, consider ca sunt ciudati, chiar obtuzi in multe privinte (nu doar strict in acest domeniu). O fi diferenta de cultura, de gandire, nu stiu. Parerea mea ... Editat Ianuarie 26, 2016 de +_Florin_+ Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 (editat) "Aici se poate intui ca intamplarea s-a produs pe fondul unui cumul de conditii favorizante" Da' si in UUS se intampla; de exemplu cititi despre Fredbox. Editat Ianuarie 26, 2016 de gica70 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 Se intampla si pe UUS, povestea cineva mai in varsta ca prin anii '70 s-a putut receptiona la Bucuresti, timp de cateva ore - si in conditii bune - postul tv italian RAI1, lucru total neobisnuit, pentru ca UUS nu pot fi reflectate de ionosfera. Cateodata se formeaza in atmosfera la altitudini relativ mici doua straturi suprapuse cu proprietati reflectante pentru UUS, intre ele fiind alt strat de alta consistenta. Asemanator cu un "sandwich". Semnalul se propaga reflectandu-se succesiv, intre cele doua straturi extreme, ajungand (uneori) si la 2 ... 3000 km distanta. Dar astea sunt fenomene rarisime ... Link spre comentariu
ndor Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 Stau si citesc ...si rad singur ! Vroia omul (@Electro6) sa lipeasca si el trei tranzistori si uite unde s-a ajuns ! Spionaj , pacemaker-e , tx-uri de sute de wati ,receptii tv in dx.... Cred ca i-a trecut sa se mai joace cu tranzistoarele pe forumul asta . Ori se apuca de ceva serios , probabil vreun emitator de cativa kw in uus, ca sa intre si el in randul lumii , ori se lasa de chestii de astea . Link spre comentariu
globaldj Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 (editat) Se intampla si pe UUS, povestea cineva mai in varsta ca prin anii '70 s-a putut receptiona la Bucuresti, timp de cateva ore - si in conditii bune - postul tv italian RAI1, lucru total neobisnuit, pentru ca UUS nu pot fi reflectate de ionosfera. . Dar astea sunt fenomene rarisime ... Fenomenul (Sporadic E sau E-Skip) nu e tocmai rar sau neobisnuit. Se intampla zilnic, doar ca MUF-ul (Maximum usable frequency) nu urca tot timpul spre frecvente inalte. Dupa cum bine stiu toti amatorii de UUS (indiferent ca sunt cei care urmaresc benzile comerciale sau cea de 144 MHz), respectivul fenomen are o distributie sezoniera, in emisfera nordica manifestandu-se cu preponderenta de la sfarsitul lui Aprilie-inceputul lui mai, pana spre milocul lui august. Cu toate astea l-am intalnit chiar si in octombrie sau noiembrie. Eu monitorizez de vreo cativa ani, banda 2 de radiodifuziune FM (din motive de comoditate - antene, puteri mari la emisie, etc), si pot spune ca cel putin in lunile iunie-iulie, fenomenul e qvasi- cotidian, uneori cu manifestari de lunga durata... Apropo de TV ... uite o mostra de Iordania 1 receptionata via Sporadic E, in vara lui 2015... Scuze pt off-topic. Editat Ianuarie 26, 2016 de globaldj Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 Interesant fenomenul, dar nu banuiam ca e atat de frecvent. Adevarul e ca nu prea am experimentat ultrascurtele, am avut prin adolescenta tentative de receptie (dx) a posturilor FM din Bulgaria si Yu ce emiteau muzica occidentala putin inainte de 1989. Ceva antene improvizate, preamplificatoare cu mosfeti ceausisti, dar n-am insistat. Eram mai fascinat de ascultarea undelor scurte si a imperialistilor de la Europa Libera in conditii cat mai bune . Aici chiar am obtinut rezultate "notabile", radeam de cei mai necunoscatori in domeniu, care se chinuiau sa asculte cu aparate slabe si 30 de cm de antena plangandu-se ba ca "e bruiat", ba ca "nu merge" . Si acum ascult undele scurte in toate modurile (AM/SSB), imi face mare placere sa aud radioamatorii YO, urmaresc felul in care se face propagarea sezoniera sau zi/noapte in diferite benzi si fenomenele care apar. Link spre comentariu
globaldj Postat Ianuarie 27, 2016 Partajează Postat Ianuarie 27, 2016 (editat) Interesant fenomenul, dar nu banuiam ca e atat de frecvent. Adevarul e ca nu prea am experimentat ultrascurtele, am avut prin adolescenta tentative de receptie (dx) a posturilor FM din Bulgaria si Yu ce emiteau muzica occidentala putin inainte de 1989. Ceva antene improvizate, preamplificatoare cu mosfeti ceausisti, dar n-am insistat. Eram mai fascinat de ascultarea undelor scurte si a imperialistilor de la Europa Libera in conditii cat mai bune . Aici chiar am obtinut rezultate "notabile", radeam de cei mai necunoscatori in domeniu, care se chinuiau sa asculte cu aparate slabe si 30 de cm de antena plangandu-se ba ca "e bruiat", ba ca "nu merge" . Si acum ascult undele scurte in toate modurile (AM/SSB), imi face mare placere sa aud radioamatorii YO, urmaresc felul in care se face propagarea sezoniera sau zi/noapte in diferite benzi si fenomenele care apar. Intr-adevar, e un fenomen extrem de interesant si care uneori este chiar suparator. Se intampla de multe ori vara, ca in toata banda FM de radiodifuziune (88-108 MHz), sa nu mai poti asculta nimic, caci posturile locale sunt fie acoperite fie perturbate de cele venite prin saltul sporadic. Bulgarii si sarbii sunt si acum prezenti, trebuie doar sa stii unde sa-i cauti :-). Ar fi multe de spus, dar ma gandesc ca am putea muta discutia intr-un topic separat (fie aici fie in sectiunea radio), caci vorba colegului "ndor", am ajuns ajuns de la lipitul a trei tranzistoare la ... sporadic E.... Eu personal as fi interesat de cum percep colegii care lucreaza in benzile de 50, 70 si 144MHz, respectivul fenomen. Editat Ianuarie 27, 2016 de globaldj Link spre comentariu
niculae Postat Octombrie 6, 2016 Partajează Postat Octombrie 6, 2016 Va salut! Pt ca tot se vb aici de Modificare emitator fm, si ca sa nu mai deschid un alt topic, vin si eu cu o intrebare: Am un modulator auto cu cu frecventa cuprinsa intre 88-108, si as dori sa mai amplific putin puterea lui ( stiu ca este ilegal sa emiti cu puteri mari insa eu nu vreau o putere peste limita legala). Deci cu acest modulator auto la tara, am o proprietate maricica dar nu asta conteaza, eu vreau sa conectez modulatorul la pc si sa ascultam muzica afara la radio. Am desfacut modulatorul si am lipit un fir de 1,5m ca antena, dar nu prea trece semnalul prin pereti, trebuie sa stai langa casa. Sa scot firul pe geam nu permite amplasamentul pc-ului.... Deci orice sigestie, sfat, schema este bine venita! Va multumesc. Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 6, 2016 Partajează Postat Octombrie 6, 2016 Poti folosi o bucata de cablu tv pana la iesirea din casa iar acolo lipesti acel fir la centralul cablului, acelasi lucru faci si la celalat capat, adica lipesti firul central al cablului la borna de antena a emitatorului iar la masa lui (care ar trebui sa fie minusul sursei de alimentare) lipesti ecranul cablului tv. Sa nu te astepti la rezultate grozave dar eu zic ca merita sa incerci; ar mai fi marirea tensiunii de alimentare cu montarea unui radiator pe tranzistorul final, alegerea corecta a lungimii firului (acela de 1,5 este potrivit pentru frecventa de 100MHz). Succes. Link spre comentariu
niculae Postat Octombrie 6, 2016 Partajează Postat Octombrie 6, 2016 (editat) Poti folosi o bucata de cablu tv pana la iesirea din casa iar acolo lipesti acel fir la centralul cablului, acelasi lucru faci si la celalat capat, adica lipesti firul central al cablului la borna de antena a emitatorului iar la masa lui (care ar trebui sa fie minusul sursei de alimentare) lipesti ecranul cablului tv. Sa nu te astepti la rezultate grozave dar eu zic ca merita sa incerci; ar mai fi marirea tensiunii de alimentare cu montarea unui radiator pe tranzistorul final, alegerea corecta a lungimii firului (acela de 1,5 este potrivit pentru frecventa de 100MHz). Succes. Multumesc pt sfat insa, am incercat si varianta cu cablu Rg 6 si merge foarte prost, in schimb pt test am scos modulatorul afara pe geam cu un usb infipt in el si merge cat de cat rezonabil cu acel fir de 1,5m fara ecranare. Cat despre marirea tens de alim, din 12v avem un 7805 care face 5v ( am ridicat tens la 7v )pt modulator, nu prea as vrea sa maresc cu mult tens pt ca nu-s prea multe piese pe acea placa care sa poate fi schimbate in caz de ..... iar legat de tz final sa-i pun un radiator ( asta daca maream tens de alim) nu am pe ce pune radiator, iesirea rf este direct din cipul turnat pe placa!. Asa ca mi-ar fi tare buna o schema cu un tz care sa amplifice putin semnalul . Editat Octombrie 6, 2016 de niculae Link spre comentariu
niculae Postat Octombrie 6, 2016 Partajează Postat Octombrie 6, 2016 Atasez poze cu modulatorul pt a fi mai usor de inteles. Link spre comentariu
niculae Postat Octombrie 6, 2016 Partajează Postat Octombrie 6, 2016 Scuze pt post dublu! Link spre comentariu
Spitfire Postat Octombrie 7, 2016 Partajează Postat Octombrie 7, 2016 Decat sa va chinuiti cu chinezaria aia jalnica, mai sigur construiti ceva simplu, care bate sigur la 20-30m distanta: http://www.alvenh.com/misc/schematics/Half%20Watt%20FM%20Transmitter.gif Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 7, 2016 Partajează Postat Octombrie 7, 2016 Asta-i cel mai bun sfat, scheme sunt cate vrei.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum