Vizitator Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Da, intr-adevar, colegul Electro6 este frate de la alta mama cu Beke Istvan si intentioneaza sa faca o bomba dintr-o petarda cumparata pe sub mana din talcioc, cu care sa sperie cainii din fundu gradinii cand merge noaptea cu anumite scopuri fiziologice acolo. Si are nevoie de un emitator cu care sa comande un telefon mobil (care ininte era al mamei lui, luat cu abonament de la Orange) cu care sa declanseze petarda. Cum serviciile statului sunt vesnic vigilente si au duba parcata chiar in curtea "teroristului", acesta are nevoie de emitator ca sa poata scapa de telefon in timp util (cam 2 saptamani pana autoritatile se dumiresc ce se intampla). Si cum Electro6 este un fost spion KGB recrutat ulterior de CIA, este evident ca intentia lui este aceea de a se acunde intr-un cavou pe malul Dunarii (ca doar ne-a spus SRI-ul ca omul e din Giurgiu) de unde vrea sa transmita secretul apei de ploaie la serviciile secrete bulgare. Parca ati fi copii! Voi nu ati vazut pe Ebay telecomenzile alea cu 7 dolari din China, cu raza de 4 Km, pe 433MHz? Nu ati aflat ca s-au inventat device-urile de telecomanda "over IP", dai comanda din Papua Noua Guinee si bubuie la Gheorghe din Bobohalma? Fix de un emitator cu bc171 are nevoie un terorist! Omul vrea sa-si inregistreze patronul cand il obliga sa mearga cu magnetu la camion sau nevasta cand vorbeste cu "fostul"... Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 19, 2016 Partajează Postat Ianuarie 19, 2016 (editat) Se pare ca tu vezi foarte bine din butoiul ala! Uita-te si la datasheet pentru bc171 dupa ce iesi din butoi!. Editat Ianuarie 19, 2016 de gica70 Link spre comentariu
ndor Postat Ianuarie 19, 2016 Partajează Postat Ianuarie 19, 2016 @dyogenes , nu am cum sa dau like la postul tau , dar considera ca ai vre-o 2 kg de like de la mine . @gica 70 , nu schimba discutia . Ne aburesti cu datasheet-uri si alte prostii . Stii foarte bine ce ai scris , se si vede si la ce se refera @dyogenes. Ai impresia ca infractorii mai stau in zilele noastre sa se chinuie sa lipeasca 3 tranzistori sa faca o pocnitoare de emitator ? Le iau gata facute .....si mult mai performante . Si pana la urma , asta parca era forum de electronica , nu forumul SRI-ului de antitero ! Sau parca poti sa stii !! Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 19, 2016 Partajează Postat Ianuarie 19, 2016 Eu nu vorbeam despre teroristi ci de pustanii care au in cap prostii si e bine sa fie descurajati. Daca atat va duce capu'.. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 19, 2016 Partajează Postat Ianuarie 19, 2016 Da, intr-adevar, colegul Electro6 este frate de la alta mama cu Beke Istvan si intentioneaza sa faca o bomba dintr-o petarda cumparata pe sub mana din talcioc, cu care sa sperie cainii din fundu gradinii cand merge noaptea cu anumite scopuri fiziologice acolo. Si are nevoie de un emitator cu care sa comande un telefon mobil (care ininte era al mamei lui, luat cu abonament de la Orange) cu care sa declanseze petarda. Cum serviciile statului sunt vesnic vigilente si au duba parcata chiar in curtea "teroristului", acesta are nevoie de emitator ca sa poata scapa de telefon in timp util (cam 2 saptamani pana autoritatile se dumiresc ce se intampla). Si cum Electro6 este un fost spion KGB recrutat ulterior de CIA, este evident ca intentia lui este aceea de a se acunde intr-un cavou pe malul Dunarii (ca doar ne-a spus SRI-ul ca omul e din Giurgiu) de unde vrea sa transmita secretul apei de ploaie la serviciile secrete bulgare. Parca ati fi copii! Voi nu ati vazut pe Ebay telecomenzile alea cu 7 dolari din China, cu raza de 4 Km, pe 433MHz? Nu ati aflat ca s-au inventat device-urile de telecomanda "over IP", dai comanda din Papua Noua Guinee si bubuie la Gheorghe din Bobohalma? Fix de un emitator cu bc171 are nevoie un terorist! Omul vrea sa-si inregistreze patronul cand il obliga sa mearga cu magnetu la camion sau nevasta cand vorbeste cu "fostul"... Ati fost demential...pe onoarea mea! Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 21, 2016 Partajează Postat Ianuarie 21, 2016 Schema microemitatorului e total depasita, cu astea ma jucam in clasa a opta. Tot cu 3 tranzistoare si cam la acelasi grad de complexitate a schemei se poate face un emitator mult mai stabil. Oscilator cu quartz (29.5 ... 35 MHz), etaj triplor si etaj final de exemplu, sau quartz de 48 ... 49 MHz dublor si etaj final. Singura grija e ca frecventa dublata sau triplata sa nu pice peste un post de radio, trebuie scanata toata scala inainte de a alege quartzul. Prin 1988, cand nu prea era de gluma, experimentam impreuna cu colegii variante mai "de calibru" gen 5W cu EL84 pe unde lungi ( aprindeau becuri de lanterna la iesire) si tot n-au venit baietii cu ochii albastri, oricum la frecventele acelea jucariile nu bateau la distante mai lungi de 2 - 3 blocuri, si ca urmare ... fara urmari ! Sigur ca nu trebuie incurajate astfel de experimente, dar un microemitator de cativa mW nu supara pe nimeni, prea exageram in unele privinte ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 @gica 70, Si eu am fost un astfel de pustan "cu prostii in cap" si sincer ma bucur ca pe vremea aceea nu erau forumuri din astea, sa vina cate unul "sa-mi scoata prostiile din cap". Stii, pana la urma, sunt destul de multumit cum a evoluat acel "pustan cu prostii in cap"... Florin, si eu am facut o astfel de jucarie prin clasa a 8-a dupa o schema aparuta intr-o culegere "Start spre viitor". Pe vremea aia am folosit ca tranzistor RF un tranzistor cu Ge recuperat dintr-un rr Selena din blocul de uus. Mamaaa, ce bucuros eram ca ma auzeam la vecinul meu pe Gloria 3 in FM! Am facut si al doilea emitator si le foloseam pe post de radiotelefon... Varianta cu EL84 am facut-o mult mai tarziu, prin studentie, cand in sesiune vecina de deasupra asculta in fiecare duminica slujba data la maxim pe Kosuth Radio Budapest. Cum nu puteam invata in conditiile acelea, subit in mijlocul slujbei incepea Abba - The day before you came.... Dupa care se facea liniste. Acu, dupa toate astea, probabil gica70 deja a scris prima pagina din memoriul lui catre ANCOM.... 73 de YO6PMX! PS nu regret nimic si as face din nou exact la fel! Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 Nu speriati copilul sa nu faca vreun gest necugetat. Acum mai mult ani, mi-a povestit un amic o patanie. L-au speriat niste trazniti care stiau ca el e tipu cu radio pirat din zona, i-au spus ca a ajuns vorba-n sat ca se stie cine emite si va veni politia sa-l bage la puscarie, ii trage si o mama de amenda + bataie bonus. Asta de disperat, a ingropat emitatorul in gradina din spatele casei..s-a mai si ostenit sa sape groapa adanca, sa fie sigur ca nu-i gasesc astia emitatorul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2016 Partajează Postat Ianuarie 22, 2016 Multa vreme mi-am batut capul sa fac un emitator modular, in sensul ca odata dezasamblate modulele, ele sa nu mai reprezinte nimic neobisnuit, adica sa ramana un preamplificator audio, o bobina... sa nu poata nimeni dovedi ca acela a fost candva un emitator. Ulterior mi-am dat seama ca de fapt autoritatile statului au altceva de facut decat sa urmareasca emitatoare de 5mW. Nici macar la 1,5 KW nu ma urmareste nimeni... Atat timp cat nu exista o plangere impotriva cuiva, nimeni nu se sinchiseste ce se intampla in niste benzi cvasi-abandonate din unde scurte, de altfel alocarea din ce in ce mai multor frecvente catre serviciile de amator denota lipsa de atractivitate a acestora catre serviciile comerciale. Asa ca singurul meu indemn catre cei care vor sa construiasca este urmatorul :Nu calcati pe bec! Nu faceti qrm, scandal, perturbatii intentionate (de altfel doar debilii mintali fluiera prin benzi) si nimeni nu va avea treaba cu voi! Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 23, 2016 Partajează Postat Ianuarie 23, 2016 "@gica 70, Si eu am fost un astfel de pustan "cu prostii in cap" si sincer ma bucur ca pe vremea aceea nu erau forumuri din astea, sa vina cate unul "sa-mi scoata prostiile din cap". Stii, pana la urma, sunt destul de multumit cum a evoluat acel "pustan cu prostii in cap"..." Foarte de-acord cu tine, aveam si eu prostioare in cap la acea vreme..dar nu aveam telefoane mobile (cu care sa imbarlig Tx-ul) si nu stiam ce-i ala de se arunca in aer de unul singur (nu e vorba de parasutist)! Referirea in raspunsul meu de mai sus s-a facut la ansamblu mobil+Rx/Tx, deci la subiect. Deci, va rog, recititi si fiti corecti! Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 gica70, nu trebuie sa te superi, dar ma amuza tendinta multora de a induce o stare de pericol/alerta (ca sa nu-i spun altfel) la nivel extrem, de parca ne-am fi mutat cu tot cu tara in Orientul Mijlociu. Nu suntem o tara atat de importanta pentru a deveni tinta acelor dementi la care faci referire, ei cauta locatii "mai de efect" prin Europa. Si pustanii nostri nu sunt indoctrinati de mici cu asemenea tampenii ca sa poata reprezenta un pericol real. E necesar oriunde un anume grad de vigilenta, dar nu e cazul sa ridicam totul la nivel de obsesie, in conditiile Romaniei. Apoi interconectarea mobilului cu rx-tx sau orice alte echipamente sau utilizarea mobilului la diferite comenzi e o chestie atat de banala azi - se foloseste inclusiv la comanda unor agregate casnice (centrale etc). Prezentarea unor procedee amatoricesti in acest sens nu reprezinta dezvaluirea secretului apei calde. ........................................................ Un alt aspect pe care l-am remarcat - apropo de aceste microemitatoare-jucarii - este "frica de putere". Se scapa din vedere faptul ca nu puterea de iesire a emitatorului determina aria de acoperire, ci puterea efectiv radiata de antena [Werp]. In cazul undelor ultrascurte sirmele banale folosite pe post de antene avand dimensiuni oarecum comparabile cu jumatate sau sfert din lungimea de unda au un randament relativ bun si radiaza mare parte din puterea de iesire. Cu puteri mici se obtin arii mai de acoperire, 10mW sunt suficienti pentru scopuri domestice uzuale si pentru a nu deranja pe altii. In cazul emisiei undelor scurte, medii sau lungi nu poate nimeni sa construiasca dipoli de zeci/sute/o mie de metri pentru a avea un randament acceptabil, asemanator celui din UUS. Loop- urile sau "buclele acordate" de ordinul metrilor au un randament infim, ceea ce implica folosirea unor puteri de iesire (ORIENTATIV) de 3 ...5W pentru a obtine acei 10 ... 20 mW erp !!! Ca exemplu, "emitatorul copilariei mele" cu EL84 (aproximativ) 5W pe 200 kHz, avea o "bataie" de maxim 200m (testat cu colegii !), ceea ce denota ca puterea efectiv radiata nu depasea 20 ... 50mWerp ! Ca antena foloseam o "bucla acordata", in traducere o sarma de 15 metri atarnata la geam in forma de "U", capetele intrau pe fereastra, unul era "la masa" si celalalt (in serie cu un cv si doua beculete de lanterna) la punctul "cald" - iesire RF. Pe vremea aceea nu stiam foarte multe - informatiile erau putine - dar ne descurcam experimentand, imi amintesc ce bucurie am avut cand am intors "planul" acelui "U" la 90 de grade fata de peretele blocului si am avut emisie (initial nu radia nimic). Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 "gica70, nu trebuie sa te superi, dar ma amuza tendinta multora de a induce o stare de pericol/alerta (ca sa nu-i spun altfel) la nivel extrem, de parca ne-am fi mutat cu tot cu tara in Orientul Mijlociu. :rade:" Nu mai este mult si se muta Orientul Mijlociu la noi..deja a inceput! . Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 @Florin, de regula se da cu puteri mici in antene cu castig mare. Asta e principiul de baza al QRP-ului. Sa dai cu puteri mari ca sa radieze fractiuni din putere suna a antene de taximetristi = se pune orice sarma ca tot antena e. Serios acuma, daca nu poti construi o antena decenta, mai bine nu te apuci de radioamatorism. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 24, 2016 Partajează Postat Ianuarie 24, 2016 Eu ma refeream la emisia in unde lungi (sute de kHz) unde n-ai cum sa construiesti o antena decenta din punct de vedere al castigului pentru ca ar avea dimensiuni enorme. Si trebuie adoptata solutia de compromis, putere de iesire mare - putere efectiv radiata mult mai mica. Ca exemplu, radioamatorii care folosesc si banda de 137 kHz de regula dau cu 100W intr-o antena filara de 41metri lungime pentru a obtine cca 1W erp (putere efectiv radiata), ca doar atat permite legea. Asemanator (dar ceva mai bine) stau lucrurile pentru radioamatorii ce activeaza pe unde medii - 1810 ... 1850 kHz. Un dipol clasic ar avea lungimea de 80 metri (l/2), cam greu chiar si in conditii de curte. Pe unde scurte intr-adevar se pot construi antene cu randament mai bun de dimensiuni relativ mici. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2016 Partajează Postat Ianuarie 25, 2016 Fara sa tin partea vreunei parti, hi, imi vin in minte doua chestii. YO3ND povestea ca se juca odata cu un oscilator de A412 si o punte de reflexie sa-si testeze o antena in 20m. Transceiverul industrial acordat frumos pe aceasi frecventa. Si la un moment dat vine un neamt si cere QSY. Acu' intreb si eu, ce putere debiteaza amaratul de oscilator din A412, oscilatorul doar - nu tot TRX-ul. In Japonia este interzis prin lege, putem presupune ca se si respecta legea la ei !? , constructia si experimentarea chiar si a simplelor oscilatoare. De ce sunt atat de obtuzi asiaticii, habar nu am. Ceea ce stiu, insa, este ca la noi sunt desemnate benzi si puteri in care poti face cam tot ce te taie capul, cu sau fara autorizatie. Ce nu inteleg este dorinta arzatoare a novicilor de a folosi anumite benzi FM-VHF ca asa sunt schemele de pe net. Nu ar fi mai bine sa le explicam frumos ca pot experimenta liber pe anumite frecvente si sa-i ajutam sa-si modifice schemele tocmai pe aceste frecvente? P.S. Parca cineva pe aici este cardiolog si electronist amator. Sunt ignorant, dar rog sa ne explice daca exista pericol tragic de interferenta intre un simulator cardiac, sau cum ii zice, si emitatorul artizanal al unui oarecare iubitor de emisie si constructor de scheme luate la intamplare de pe internet. Daca nu e niciun pericol, parca as mai citi inca odata patania lui YO3ND. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum