cipri_mury Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 Salutare tuturor!Posed atat desktop cat si laptop.Pe desktop am instalat Windows 7 iar pe laptop Windows 8.Sincer sa fiu nu vad prea mari diferente intre acestea doua dar pe desktop as vrea sa-mi instalez unul dintre sistemele de operare pomenite in titlul topicului.Am auzit ca Windows 10 este clar mai bun decat Windows-urile precedente dar ca,nici vorba sa intreaca Linuxul care este deasupra cam la toate capitolele exceptand jocurile(deocamdata) care oricum sunt un capitol incheiat pentru mine de mai mult timp.Deci care este mai recomandat pana la urma.Cu Windows 10 m-am jucat umpic acuma recent si nu mi s-a parut greu in schimb cu Linuxul n-am avut treaba pana acum dar am auzit ca este cam greu de folosit cel putin la inceput.Deci astept recomandari si sfaturi.Poate s-a mai discutat aici despre respectiva concurenta dar eu nu intru la aceasta rubrica prea des. Link spre comentariu
Den Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 (editat) Incearca un linux mint.Este usor de instalat si prietenos cu utilizatorul (intuitiv). Cu timpul te inveti si cu linuxul. Daca vrei sa nu strici partitile si doar sa le testezi,poti folosii cu succes programul Liliusb cu care poti scrie diverse versiuni de linux pe un stick de 4..8Gb.Butezi de pe stick si ..gata.O sa fie mai incet la unele chestii dar iti faci o idee. Windows 10 e windows si atat.Bun pt. marea majoritate. Care e mai bun pentru tine numai tu poti decide.Dupa ce o sa reusesti sa-ti portezi programele cu care lucrezi din windows in linux o sa-ti para foarte comod.Vorba vine portare,mai cert e sa gasesti ceva similar. Editat Ianuarie 16, 2016 de Den Link spre comentariu
cipri_mury Postat Ianuarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 Pai dupa cum am precizat in deschiderea topicului cu Linuxul n-am avut treaba pana acum dar am auzit ca de ceva timp incoace a suferit multe schimbari radicale in bine venind cu mult mai multe programe utilitare fata de Windows si ca un calculator care pe Windows 7(cum am eu deocamdata) gafaie pe Linux zburda. Link spre comentariu
riderinblack Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 Thinkpad t60, procesor dual core, 3 giga rami, hard 160 gigei. Windows 7 merge decent. Arch linux adus la zi cu un DE care nu papa resurse (Mate) se misca destul de slabut. Iar chestia cu "a suferit schimbari radicale in bine" sau "da clasa windowsului" ma face sa ma amuz foarte copios...... E bun linuxul dar nu pe partea de desktop si nu e deloc user-friendly cum e windowsul. De 10 ani se tot zvoneste (si eu tot astept) ca linuxul va depasi windozele dar eu zic ca nu are nici o sansa. Singurul linux care a "luat fata" windozelui este androidul (modificat si sustinut de catre google) si ala se ocupa numa cu telefoane/tablete (bun, e si o imagnie iso cu un android pentru pc-uri dar se misca ala ca si ochiul la omu' decedat.....). Fiecare trage ce concluzii vrea dar eu nu mai am nici timp si nici chef sa caut distributii care sa bata 7-le.... Link spre comentariu
cipri_mury Postat Ianuarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 Chestiile cu comparatiile dintre aceste 2 sisteme de operare le-am auzit din diverse parti dar n-am spus ca sigur asa este.Oricum trebuie sa recunosc ca la adresa Linuxului am auzit multe cuvinte de lauda in ultima vreme iar asta ma pus pe ganduri in legatura cu schimbarea sistemului meu de operare deoarece pana acuma recent aveam in cap sa-mi instalez Windows 10 pe care l-am testat oleaca chiar saptamana trecuta si sincer sa fiu m-am descurcat cu el. Link spre comentariu
norad Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 Linux - Windows, eterna poveste. Cu ambele faci aceleasi lucruri (ma rog, cam aceleasi). Daca ai folosit Android, atunci tranzitia catre Linux va merge mai repede. Un sistem Linux fara multe prostii pentru incantat ochii (de genul efectelor vizuale cand deschizi sau inchizi o fereastra) va merge brici pe un calculator pe care Windows 7(10) se descurca rezonabil. Vor veni cei care folosesc exclusiv Windows sa atace ca nu-stiu-ce programe nu merg sub Linux. Perfect de acord. La fel si pentru driverele pentru unele imprimante. Marele avantaj la Linux este ca e gratis si au-revoir virusi. P.S. In Romania nu se impune folosirea Linux-ului in scoli si sitemul administrativ datorita coruptiei si spagilor. Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 2 exemple : 1 - pc cu i5 3570, 16 Gb ram, ssd 120Gb + inca cateva hadd-uri, windows 7. A functionat perfect vreo 2 ani. Spun ca a functionat pentru ca m-am intors de la munca si m-am trezit ca nu mai "mergea". Avea ceva fisiere corupte. Nu umblase nimeni cu el in timpul asta. Am trecut direct la Linux. Nu aveam nevoie de nici un driver pentru ce periferice aveam. Merge si acum fara probleme, de vreun an de zile. 2 - laptop Sony Vayo cu procesor i3, 4 gb memorie, hdd 500Gb, windows 8 din fabrica. I-am dat upgrade la 8.1. A trebuit sa mai pierd vreo 3 ore pentru a-l putea folosi. Nu mai retin ce fisiere s-au pierdut. Dupa ceva utilizare a laptop-ului cu 8.1 a aparut "migrarea" gratuita la windows 10. I-am dat upgrade din nou si am reusit sa il folosesc doar 1 zi sau 2. Mouse-ul se bloca aleator, procesorul rula mult mai cald fata de obicei + ca se bloca complet cateodata. Dezastru total. Am salvat ce aveam de salvat din el si am instalat si pe asta Linux. Pe ambele folosesc Linux Mint si vecinilor le recomand Linux. Pana acum nu au comentat decat copiii ca nu le merge CS-ul . Le-am recomandat alt joc FPS aproape la fel ca CS-ul. Adultii se bucura cand aud ca nu mai iau virusi aiurea. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 17, 2016 Partajează Postat Ianuarie 17, 2016 Nu exista nici o disputa Linux vs. Windows, decat in mintea neofitilor...nu ai cum instala Catia, SolidWorks, ACDsee, Corel sau Photoshop pe nici un distro de Linux, tot asa cum nu ai sa reusesti sa faci cu Windows daisy-chaining multiplu in subretea cu Windows sau sa bootezi de pe un mediu "inadecvat"(flash memory) vreun Windows, sau sa programezi vreun microsistem utilitar cu power-up 112.000 ore cu Windows, never-ever. Fiecare lucru e bun la rostul lui. Legende urbane: -Linux-ul nu e afectat de virusi: Da, da, sigur, va dau eu moka vreo doi viruside care nu scap nici cu mama recompilarii; -Un sistem Linux fara multe prostii pentru incantat ochii (de genul efectelor vizuale cand deschizi sau inchizi o fereastra) va merge brici pe un calculator pe care Windows 7(10) se descurca rezonabil. Da, numai ca sistemul ala trebuie musai sa aiba placa de baza Intel sau EVGA, si toate componentele brand-name=$$$. -1 - pc cu i5 3570, 16 Gb ram, ssd 120Gb + inca cateva hadd-uri, windows 7. Mambo number five: nu se pune mai mult de un HDD si o unitate optica pe nici un PC daca vrei sa-ti mearga decent.Crezi asta, bine, nu crezi, chinuieste-te. Iar sursa, daca nu e Seasonic sau Sirtec(unele modele)=nenorocire. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Ianuarie 17, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2016 Sa scriu si eu cateva date despre calculatorul meu:Procesor AMD Athlon 64x2 , 2GB RAM , HDD 250 GB , Windows 7. Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 17, 2016 Partajează Postat Ianuarie 17, 2016 ... m-am amuzat copios citind p-aici "argumente" demne de mişulică gâdea în dialog cu neluţu cristoiu!!! s-o luăm băbeşte: - există versiuni soft de linux ale "problemelor" Catia, SolidWorks, AcdSee (asta m-a făcut să râd cu lacrimi). Corel (şi mai abitir, mai foloseşte cineva "dinozaurul" ăsta?) şi Photoshop, sau există echivalente open ori third-party.lăsând la o parte performanţele de-a dreptul proaste ale versiunilor linux ale softurilor comerciale, când vine vorba de third-party, partea proastă e "interoperabilitatea", adică softurile astea folosesc "formate proprietare de fişier", şi interzic folosirea lor fără "licenţă", astfel că lucrul cu ele e îngreunat nu din cine ştie ce motive pur tehnice, ci pur comerciale. bineînţeles, firmele cu pricina o vor ţine morţiş că softul lor e nemaipomenit de bun, ţaca-ţaca, da' ăia care nu lucrează la ei e proşti, şi nu ştie să scrie cod! - jocurile. sunt minunate dar nu există pe linux. există emulatoare, dar asta presupune, de cele mai multe ori un pc mult mai performant decât cel necesar pentru jocul rulat direct în windows, aşa că... iar versiuni scrise direct pentru linux au existat, dar au existat pe vremea când era încă o performanţă să instalezi corect un linux, indiferent distribuţia, iar conexiunea la internet, încă un lux. de fapt, mai e şi acum un lux: întrebaţi-i pe colegii domiţilaţi în italia, spania sau germania cam cât îi costă o "conexiune" la internet de genul celei din România AD 1998, cu viteza maximă de transfer de circa 30 kps, şi normalul de 10. cât despre conexiuni ieftine cu viteze de peste 1 mega, alea sunt vise frumoase şi umede. - linux chiar nu e afectat de virusi.asta pentru că nu s-au scris viruşi "nativi" de linux, sistemul de operare pune anumite piedici, iar viruşii de windows rătăciţi pe acolo ar fi exact ca un eschimos nimerit fără vrere în mijlocul saharei.e şi greu să scrii un virus "de succes" pentru linux... în schimb există aşa-numitele "rootkituri", dar care pot fi şi ele "şuntate" fără prea mari probleme. Da, da, sigur, va dau eu moka vreo doi viruside care nu scap nici cu mama recompilarii; ... nu ştiam că te poţi devirusa recompilând! "Da, numai ca sistemul ala trebuie musai sa aiba placa de baza Intel sau EVGA, si toate componentele brand-name=$$$." abia asta e o legendă urbană! =))io n-am avut niciodată cine ştie ce pc "brand name", cu excepţia unei plăci de bază sau video, toate erau "generic China", şi am instalat orice distribuţie care avea bunul-simţ să nu presupună că orice utilizator de linux are un server nasa acasă. "Mambo number five: nu se pune mai mult de un HDD si o unitate optica pe nici un PC daca vrei sa-ti mearga decent.Crezi asta, bine, nu crezi, chinuieste-te. Iar sursa, daca nu e Seasonic sau Sirtec(unele modele)=nenorocire." a se reciti ce-am scris mai sus: am folosit ani de zile linux pe sisteme cu 2 hdd-uri şi 2 unităţi optice, şi surse noname, şi cu condiţia să nu fi fost sursele alea pocnitori de pocnitori, nu am avut probleme. în schimb cu tâmpeniuţe "de firmă" gen dell sau hp am avut dureri de cap zdravene. "Adultii se bucura cand aud ca nu mai iau virusi aiurea." mda, de parcă-i obligă cineva cu pistolul la tâmplă să clicăie disperat pe toate reclamele "click here" sau "download here". nu sistemul de operare e problema aici, ci "adulţii"! "Iar chestia cu "a suferit schimbari radicale in bine" sau "da clasa windowsului" ma face sa ma amuz foarte copios...... E bun linuxul dar nu pe partea de desktop si nu e deloc user-friendly cum e windowsul." a dat clasă windowsului aproape imediat de cum a apărut, altfel nu-mi explic campaniile anti-linux susţinute de microsoft timp de ani de zile, şi asemănarea din ce în ce mai evidentă a versiunilor la zi de windows cu "prostia linux". cât despre user friendly: e user friendly, dar tot nu gândeşte în locul tău, ba dimpotrivă: dacă faci ceva, se presupune că eşti adult şi ştii ce faci, şi nu te bâzâie cu ţânşpe mii de mesaje de eroare gen "eşti sigur", ca în final să facă tot ce are el chef... de obicei, o prostie şi mai mare.scuzaţi... mai durează ceva până o să se inventeze un sistem de operare capabil şi să gândească în locul utilizatorului! sau aţi uitat mutra de peşte la poarta 9 pe care o aveaţi lipită de faţă când aţi văzut prima oară mouse, tastatură şi pictograme, şi stăteaţi cu mâinile lungite la maximum, la "o distanţă sigură" în caz că explodează, ia foc, sau se transformă subit în Michiduţă? mie mi-a trebuit o săptămână şi o grămadă de reinstalări de la 0 ca să pot folosi primul meu sistem linux, şi la ora aia mai bootam de pe floppy discuri, bootul de pe cd era încă un lux, pentru că multe unităţi cd erau conectabile doar la placa de sunet, prin interfaţă proprietară panasonic sau mitsumi, nu ata, şi nici de pe un cd-rom ata nu era garantat că puteai boota, pentru că mai trebuia şi biosul să ştie de treaba asta.. iar flashurile nu existau. vreţi să învăţaţi cum e treaba cu linux?luaţi un pc oarecare, nu ultimul răcnet, că nu aveţi şanse la drivere, dar nici o antichitate prea "antică", luaţi un distro serios, nu jucării semiretardate, gen mint sau ubuntu, de preferat pe dvd-uri, pentru că vorbim, de lume care nu are habar de cum se setează corect o reţea locală şi/sau o conexiune la internet, să poată face instalarea de pe repo-uri, măcar 2-3 zile de linişte, şi vedeţi cum stă treaba... aş zice de slackware, dar mi se pare că au renunţat la acel folder plin de documentaţie care se instala by default, şi care completa minunat paginile de manual...apropo, ştiţi să citiţi un manpage? Link spre comentariu
riderinblack Postat Ianuarie 17, 2016 Partajează Postat Ianuarie 17, 2016 Pacat ca slack-ul nu a mai venit cu actualizari ale distro-ului in ultima vreme....a ramas tot la 14.1 de acum 3 ani (2013). Oricum ma cam bate asa o adiere de gand sa pun slackul pe t60-ul din dotare.... Link spre comentariu
Liviu M Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 .aş zice de slackware, E clar, esti tatal masochistilor (asm, slack...) Daca tot vrei sa ti-o faci cu mana ta, de ce nu incerci un gentoo (dac-o mai fi existand, normal )? PS Eu folosesc de ani buni suse. Mi-a placut yast, m-am impacat bine cu sistemul in general, asa ca am ramas cu el. Am mai incercat cate un ubuntu sau debian, da'... Am dualboot, dar nu bootez in windows decat rar, ca mai sunt vreo doua programe care nu merg decat acolo. In rest... Daca pe vremuri mai aveam probleme cu vreo componenta hard, mai nou situatia s-a imbunatatit mult - doar adaptorul wifi mai face figuri la care un update de kernel. Ca performante - la mine sistemul merge in linux ceva mai repede ca windows8 si mult mai repede ca windows 10. Am impresia ca win10 mai poate fi optimizat, da' n-am avut nevoie. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Ianuarie 18, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Cu atatea pareri impartite nu-mi va fi prea usor sa aleg dar mai citesc postari de ale voastre si mai ma gandesc. Link spre comentariu
norad Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 De asta e fain linuxul: ai de unde alege. La fel ca la masini sau...altele... Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 s-o luăm băbeşte: - există versiuni soft de linux ale "problemelor" Catia, SolidWorks, AcdSee (asta m-a făcut să râd cu lacrimi). Corel (şi mai abitir, mai foloseşte cineva "dinozaurul" ăsta?) şi Photoshop, sau există echivalente open ori third-party. S-o luam moşeşte: e clar ca sunteti fanatic de linuz, ceea ce nu e rau deloc-avem nevoie de asa ceva, dar NU EXISTA absolut nici o alternativa la cele de mai sus pe Linux(lucru logic, nu ca nu s-ar putea tehnic, dar nu-s nebuni producatorii aia de software sa se bage in gura lupului, nemaivorbind ca ar fi si probleme tehnice-pe ce kernel ar face de exemplu cei de la Adobe un Photoshop de linuz, pe ce distro?! Pe toate? Cat despre "versiunile soft" ale celor de mai sus ma tem ca se reduc la Gimp, care e o gluma proasta...in comparatie cu un instrument puternic gen ACDSee, care permite de ex. cropuirea unei poze la nivel de subpixel, ceea ce nici Photoshop nu poate face... Corel 2015 (X7) este utilizat de absolut toate firmele de productie publicitara, de sute de mii de designeri de pe glob.Nu sunteti deloc informat in legatura cu asta, clar. Catia, ArchiCAD, MathCAD, Orcad nu ar putea avea nici teoretic echivalent pe Linux, sunt total legate de arhitectura NT si de partitia de tip NTFS, care e proprietatea Microsoft. Fara cei 7844 KB unallocated space de pe HDD, Catia nu poate functiona. Deci nu e posibila rularea prin emulator. Linux-ul e un OS puternic, dar nu poate sub nici o forma inlocui total Windows/MacOS pe PC-urile cu destinatie SOHO.(casa si la birou). Tocmai de aceea nu ar fi tocmai o idee inspirata sa se introduca astfel de OS pe sistemele din invatamant, in scoli si licee, nu ajung toti elevii admini de servere sau programatori sub UNIX. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum