Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 0-20V/20A

Postări Recomandate

Eu n-am treaba cu faptul ca-i liniara, daca ai radiator potrivit atunci de ce nu. Eu am treaba cu subdimensionarea vizibila a etajului de putere, sursa asta n-o sa poata niciodata sa duca 20A la sub 5V pe iesire decat pe termen scurt. Stiu ca o sa spuneti ca nici nu ai nevoie de 20A la tensiuni asa mici, si totusi asta este argumentul zgarcitului. Motiv pentru care mie personal nu-mi place, nu conteaza ca este comerciala ( din contra ).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 79
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Raspunsul e la dl . Dan Cod ... ca si sursa . Adica ar putea - o proba . Personal , as merge pe o solutie care in fata stabilizatorului liniar sa aiba un prestabilizator ( pentru mine e usor sa " fac " cu tiristor ) , care sa mentina constanta disipatia pe elementul serie . Simplu , ieftin , fiabil , repetitiv , fara reglaje ... si alte calitati . Am facut asa ceva , produs " industrial " . Functioneaza si acum ... pe unde - or mai fi ... e solutie adoptata in trecut si de fabricantii de surse de laborator din Romania . Comutatia e mai moderna , mai eficienta , si , paradoxal , mai ieftina . Numai ca trebuie mai multa stiinta . Nu te apuci din prima de surse in comutatie  pretentioase , desi pe forum se mai intampla ... cu rezultatele cunoscute . De multe ori efortul ( de toate felurile )  sa faci o sursa in comutatie cu mainile tale e mai mare ca la o liniara . Hobbystic vorbind ... Daca e pe bani pentru job e altceva . Desi  exista de cumparat cam orice doresti ... si in materie de surse de alimentare . Am " vorbit " destul , scuze de off - topic ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

30A sustine fara probleme dar nu pe toata plaja tensiunii de iesire doar pentru tensiuni mai mari de 12-15V.

Protectia termica e asigurata prin acel contact termic iar protectia la scurt cu 555 cred ca face fata avand in vedere ca cel mai probabil curentul de scurt-circuit nu depaseste 100A in nici o situatie (lmitare prevazuta din proiectare prin alegerea traf, cabluri de legatura, shunt, rez. emitor).

Link spre comentariu

Schema aia are 4x2N3055 pentru 20A, sau nu mai vad eu bine?

nu mai vezi bine: fix deasupra era lista cu piese! :)

în altă ordine de idei, s-ar putea ca V-ul ăla să fie un termistor. spun asta doar pe baza faptului că am avut de-a face cu termistoare de mărimi fizice respectabile, şi uşor de confundat cu un 2n3055, că tot se vorbea de el! :rade:

iar după cum arată interiorul, mie îmi miroase a sursă fabricată în anii 70!câte surse în comutaţie fabricate pe vremea aia aţi văzut? :d

later: Dan, ce tensiune au trafurile în secundar?21-22 de volţi, sau mai mult? că pe lista de piese scrie doar "typ 10" şi atât...

Link spre comentariu

nu mai vezi bine: fix deasupra era lista cu piese! :)

M-am referit la prima schema, cea de la inceputul topicului, ca la aia m-am uitat, si iata ca VAD BINE:

Posted Image

PS: Nu vad ce sens are sa transformati topicul intr-o competitie liniar versus comutatie, subiectul de aici n-are nici o legatura cu asta, este vorba despre o sursa de colectie despre care s-au cerut pareri.

Link spre comentariu

eu ziceam că fix înainte de comentariul tău se pusese lista cu piese, unde era clar că nu folosea 3055.

m-am uitat şi eu pe net după sursa aia... îmi lasă gura apă: simplă şi funcţională, dar nici eu n-am înţeles ce face 555 ăla acolo!

careva dispus să facă bucata aia de schemă pe un breadboard, şi să vadă cu osciloscopul ce iese din pinul 3 al 555-ului?am văzut destule scheme cu 723 până acum, dar cu comandă în impulsuri pe CL nu... cu tot felul de divizoare rezistive, cu diode zener, cu tranzistoare care aşa şi pe dincolo, destule, dar cu aşa ceva, nu...

Link spre comentariu

le-am citit deja, dar tot nu mi-ai explicat cum reacţionează 723 când primeşte impulsuri pe pinul 2, nu un curent sau o tensiune.şi repet: asta e prima sursă pe care o văd, care să folosească un 555 pentru comanda unui 723.

prima.

şi am văzut destule scheme cu 723.

uitam: deci nu e o diferenţă între 3055 care "duce" maximum 5 A şi 3772, care "duce" maximum 20 A? :wretre

Link spre comentariu

Sa vad luni comentarii la tancul de 0-30V/10 ajuns acasa acum 1 ora.Luni postez schema sa vedem ce spuneti de ea.Are vreo 30-35kg zic eu.Legat de intrebarea cu trafurile din asta nu am masurat cat scoate.Sursele astea tari le tin pentru reparatii invertoare si alte cele unde e nevoie de curent mare.Cat despre surse in comutatie eu sunt de moda veche.Nu imi trebuie.De ce?Habar nu am.

Link spre comentariu

Mifty am scris negru pe alb: diferentele nu sunt foarte mari, pai de aici si pana la nici o diferenta cum ma acuzi tu ca am zis, e diferenta mare... :rade:

Cat despre 555, principiul este unul simplu dar complicat cu acel timer, orice traf se "cocoseaza" putin in suprasarcina, deci scade tensiunea de alimentare, daca scade prea mult atunci 555-ul da puls pozitiv in pinul 2 al 723, pinul asta 2 este baza NPN-ului intern de la limitare, cu emitorul la pinul 3 care in schema este la masa, si colectorul in baza tranzistorului de pe iesirea 723 ( care tot NPN este ), cand pinul 2 primeste tensiune pozitiva, tranzistorul de la limitare se deschide si trage prin colectorul sau, baza tranzistorului de pe iesire, inspre masa, adicatelea e un soi de generator de curent constant mai complicat.

Link spre comentariu

pentru că sunt fumate şi răsfumate, şi de-a dreptul lipsite de surprize neplăcute, de-aia! :rade:

am un "tanc" de traf de 17 volţi la 25 de amperi (aşa scrie pe el, e un traf de instalaţie scb)...

aş face cu el o sursă, dar e greu, mare, are nevoie de cutie pe măsură, şi dacă fac o sursă liniară, şi un radiator pe măsură, şi nu cred că o să scoată mai mult de 15-16 volţi în mod normal, iar în plină sarcină, mi-e că scade la 12! :)

până la urmă, nu cred că am ce să alimentez nici la 2 amperi, aşa că... o să mă apuc de utilajul necesar ca să omor purici cu Death Star-ul! :95marian, 555 scoate o tensiune dreptunghiulară pe pinul 3, şi nu pare a fi integrată, ceva, până să ajungă la 723, şi eu 723 comandat cu impulsuri dreptunghiulare nu am mai văzut, asta e problema!

de-aia am întrebat dacă e cineva dispus să pună osciloscopul pe partea aia de schemă, să văd ce naiba e.

pinul 2 al 723-ului e intrarea negativă a amplificatorului de eroare din 723... aia de obicei se comandă fie în tensiune, fie în curent, nu în impulsuri...

Link spre comentariu

Circuitul 555 este folosit ca monostabil:Uitati ce zice aici ,la paginile 63,64 si 65 autorul Boghitoiu.In schema sursei sa avem in vedere ca in pin 2 al 555 se primeste informatia prin dioda zenner D3.

Si aici  producatorul.

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

723 nu e comandat in impulsuri... fiind un regulator pentru surse liniare.

555 e in configuratie de monstabil cum s-a spus mai sus si s-a explicat cum functioneaza protectia la scurt-circuit.

Avand in vedere avantajele majore ale surselor in comutatie, ar fi o mare risipa ca azi sa mai fie realizate surse liniare cu traf de zeci de kg + pierderi pe masura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări