Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 0-20V/20A

Postări Recomandate

• Răspunsuri 79
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La curentul ala o sursa liniara ??? ... sunt putine cazurile in care e absolut necesar o sursa liniara la puterea aia. Iesi mai ieftin in comutatie sigur.

2 transformatoare .... nope ... daca nu sunt perfect identice unul o sa traga mai mult ... 

De functionat cred ca o sa functioneze dar nu prea ii vad rostul.

Editat de lrai
Link spre comentariu

Cum poate un forumist roman sa fie contra unui proiect german?Eu zic ca orice produs trece printro perioada de studiu si testari inainte de lansarea in productie, asa ca noi cel mult putem sa chibitam de pe margine.Cu 723 cred ca s-au construit zeci (sute?) de milioane de surse, ce autoritate avem noi sa fim impotriva lui?Ne prezinti o schema iar eu pot spune ca este o varianta la ce s-a mai postat pe forum.Mai astept pozitii, nu stiu ce ai avea impotriva unei scheme verificata in timp.

Link spre comentariu

Plauzibil, dar cu tranzistoarele alea nu poti disipa puterea in caz de scurtcircuit nici la polul nord deci banuiesc ca e cu protectie foldback sau cu stop ? Ce face 555-ul acolo ? Posibil piesa  V din baze sa fie termocontact.Mai zic nemtii ca la tensiuni mici se accepta doar curenti mici. (Handbuch lesen, Seite 6. Wie zu erwarten darf man die 20A nicht über denganzen Bereich ziehen sondern erst ab etwa 13V. Und bei etwa 1V darf mandann auch nur etwa 4A verlangen (auch nicht unerwartet, die Füsig lässtsich halt nicht so leicht austricksen). Also alles im grünen Bereich.)

Posted Image

Posted Image

Editat de bolek
Link spre comentariu

Da ,destul de multi ,nu? :rade: Asta inseamna  5A pe un 3055 ,habar nu am cum rezista,cineva a spus mai sus ca pe sursa scrie ca tine 30A adica 7A pe un tranzistor :scarpin chiar ma uimeste ,eu am reusit sa ard un 3055 original cu doar 3A ,era racit corespunzator ,cei drept disipam pe el o putere de 60W .

Ce tensiune au transformatoarele?

Link spre comentariu

M-am tot uitat pe schema, si observ ca 555-ul monitorizeaza alimentarea prin zener si comanda pinul 2 al 723 ( current limmit ), presupun ca este un soi de limitare, si este bazata pe faptul ca la curent mare alimentarea scade, si cand scade sub un anumit prag, 555-ul activeaza limitarea de curent la 723, numai ca nu mi se pare sigur asa, la 20A trebuie capacitate de filtrare foarte solida, si o astfel de capacitate poate acumula suficienta energie ca sa distruga tranzistorii, oricum alta limitare nu vad, decat poate acea piesa "V" in baze, dar presupun si eu ca si Dl Bolek ca ar fi un termocontact care la o anumita temperatura pe radiator intrerupe comanda in bazele finalilor si R16 ii blocheaza. Totusi in cazul unui scurt eu nu vad deloc bine tranzistorii aia, presupunand ca limitarea improvizata cu 555 functioneaza si nu se permite un curent destructiv, totusi disipatia in scurt pe finali este astronomica, devin resou aprins in cateva secunde.

Nu-mi place nici faptul ca se folosesc doar 4 tranzistori pentru 20A, este o chestie pur economica ( sa nu zic de-a dreptul zgarcita ), total nejustificata. Sa speri ( sau si mai rau, sa impui ) ca la tensiuni mici sa nu ai curenti mari nu e tocmai in regula pentru o sursa de asemenea putere.

Adica eu unul as schimba complet regulatorul cu unul conceput ceva mai sigur.

Link spre comentariu

Mie mi se pare OK schema . Trebuie doar " rumegata " . Are ceva artificii interesante . Fiind un produs industrial , inglobeaza ceva " stiinta " . Ma rog , parere personala . Nu tot ce e sursa nu exista fiindca nu e in comutatie . As aminti surse pentru echipamente radio , si alte echipamente sensibile la zgomot radioelectric . De oriunde ar proveni ... daca poate fi eliminat cel din alimentare , " liniarele " sant solutia . Pe forumuri se pot gasi si " pete in soare " . Important e ca produsele ( din topicuri sau din realitate ) sa poata asigura ce li se cere ... si sa fie alese corect . Asta cu consumul si disipatia a devenit o obsesie ... industria si electronica nu se sinchisesc intotdeauna . 

P . S . - ce nu - mi place " fizic " ( constructie ) la sursa , sant transformatoarele cu tole sudate . Deh , manopera si " progresul " ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări