binox Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 Salut! Caut o solutie pentru comanda a 10 leduri RGB de 3W (350mA pe fiecare canal) Cerinta ar fi sa pot aprinde fiecare led in parte la capacitate aproape de maxim pe una din cele trei culori fundamentale la un moment dat. Nu voi folosi alte nuante doar cele 3 de baza. O alta cerinta ar fi ca intensitatea luminoasa sa fie ajustabila. Acest ansamblu de leduri va realiza un joc de lumini comandat de un microcontroller. Cu comanda clasica ar fi 30 de canale de controlat(cu limitare de curent). Doar cu comanda ON/OFF nu ar fi o problema prea mare insa ma incurca partea de reglare a intensitatii, mi-ar trebui 30 canale PWM ceea ce-i mai greu de realizat, nu am gasit uC pe 8 biti cu atatea canale PWM iar cu uC pe 32biti n-am lucrat inca. M-am gandit la multiplexare dar am o alta problema, fiind 10 leduri ca sa le multiplexez si sa lumineze spre maxim ar trebui sa le dau pulsuri de 3.5A, problema e ca ledurile astea nu suporta pulsuri mai mari de 5-600mA. N-am mai lucrat cu leduri deastea pana acum, probabil imi scapa ceva solutii mai simple. Voi cum ati realiza chestia asta? Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 De ce iti trebuie 30 de canale pwm ? Iti trebuie doar 3, tu ai 3 canale: RGB fiecare canal contine 10 leduri pe care le legi in serie/paralel cum doresti si microcontoller-ul doar da comanda la canal si nu la fiecare LED in parte. Link spre comentariu
binox Postat Ianuarie 15, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 Problema e ca nu le aprind pe toate cu aceeasi culoare in acelasi timp. Am nevoie sa realizez secvente de genul: -led1 aprins rosu -delay -led2 aprins verde -delay -led3 aprins albastru -delay -etc Fiecare led trebuie sa poata fi controlat individual pe fiecare culoare. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 Am inteles. In cazul acesta luminozitatea doresti sa fie individuala pe fiecare LED sau sa zicem o luminozitate pe rosu una pe verde si a treia pe albastru? Daca doresti pentru fiecare LED in parte se poate improviza un PWM cu ajutorul unui timer (Timer1) pe porturile I/O personal nu am incercat si nu pot sa iti zic sigur daca merge bine sau la luminozitate foarte scazuta o sa apara efectul de flickering dar am vazut alte proiecte facute cu pwm improvizat si mergeau destul de bine. Link spre comentariu
binox Postat Ianuarie 15, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 Luminozitatea poate fi controlata pe culori, nu e nevoie pt fiecare led in parte. Link spre comentariu
Relav Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 (editat) http://www.ebay.com/itm/25PCS-WS2811-RGB-Full-Color-Pixels-12mm-Waterproof-Addressable-LED-String-DC-5V-/272039937166? Probabil te intereseaza ceva de genul prezentat in link-ul de mai sus. Acolo fiecare Led este comandat individual . Insa led-urile sunt de putere mica. Editat Ianuarie 15, 2016 de Relav Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 Pai atunci poti face ceva de genul: - un mosfet pe + condus de PWM pentru fiecare culoare separata deci ar veni 3 bucati. - un alt tranzistor/mosfet pe - la fiecare LED. Si atunci ai PWM pentru luminozitate si cu porturi simple I/O controlezi mosfetul de pe - pentru fiecare led in parte si le aprinzi cum vrei. Link spre comentariu
binox Postat Ianuarie 15, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 http://www.ebay.com/...-/272039937166? Probabil te intereseaza ceva de genul prezentat in link-ul de mai sus. Acolo fiecare Led este comandat individual . Insa led-urile sunt de putere mica. Nu, stiu solutia aia dar nu se preteaza la cazul meu cu leduri de putere. Pai atunci poti face ceva de genul: - un mosfet pe + condus de PWM pentru fiecare culoare separata deci ar veni 3 bucati. - un alt tranzistor/mosfet pe - la fiecare LED. Da, asta pare o idee buna, multumesc. Ar mai ramane de rezolvat limitarea de curent, presupun ca cel mai simplu ar fi pe partea de minus. Vreo sugestie pentru asta? Link spre comentariu
aygun Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 Arduino Mega - si ai rezolvat situatia. Ba mi mult poti modifica sketch-ul si si poti face ce vrei tu comandand LED-urile daca le legi intr-o atrice de genul Linii si Coloane fiecare fiind comandate de un MOSFET. Ia ca referinta LED CUBE cu arduino. Iar de acolo faci variatiuni . Poti face si Marice de 3 x 3 sau cat vrei tu. http://www.instructables.com/id/4x4x4-RGB-LED-Cube/ Spor ! Link spre comentariu
binox Postat Ianuarie 15, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 Cu leduri de putere mica e mai usor, suporta curent pulsat de valori mult mai mari decat curentul nominal iar asta permite multiplexarea, procedeul folosit la matrici , cuburi de leduri si afisaje 7seg cu mai multi digiti. La ledurile de putere nu merge multiplexarea daca vrei sa le folosesti aproape de capacitatea lor maxima. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 (editat) Cu limitarea cum vrei tu cu LED-uri individuale o sa iti trebuieasca pentru fiecare LED in parte. Cel mai simplu este cu un LM317 configurat ca sursa de curent, problema este ca ii trebuie cu 2-3V mai multi pe intrare decat vrei sa fie la iesire si acei 2-3V o sa se transforma in caldura deci ar trebuii si ceva radiator. Alta variante e cu doi tranzistori, aicea probabil o sa ai mai putina caldura generata dar motajul consta din doua tranzistoare si cateva rezistente. Daca vrei ceva mai "performant" trebuie apelat la uC-uri specializate,etc. Nu sunt "expert" in LED-uri poate alti colegi au idei mai bune pentru limitare. Editat Ianuarie 15, 2016 de bandi12 Link spre comentariu
costi002 Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 (editat) PCA9685 - controler PWM pe 16 canale, comunicare I2c. Mai simplu de atat, nu cred ca vei gasi. Am folosit de curand cu mos-uri externe. https://www.adafruit.com/datasheets/PCA9685.pdf Editat Ianuarie 15, 2016 de costi002 Link spre comentariu
rlodina Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 O posibila solutie ar fi sa folosesti leduri ws2812 (daca nu esti constrans sa folosesti leduri-le RGB din enunt) - se pot adresa individual relativ simplu. Link spre comentariu
binox Postat Ianuarie 15, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 (editat) PCA9685 - controler PWM pe 16 canale, comunicare I2c. Mai simplu de atat, nu cred ca vei gasi. E ok si ideea asta, dar cred ca am gasit o solutie mai simpla Pentru cele 3 culori asi folosi 3 convertoare step down cu xl4005 ajustabile, care teoretic suporta 5A, insa eu voi folosi maxim 3-3.5A daca aprind toate ledurile cu aceeasi culoare. Le gasesc gata facute de chinezi la pret mic ( mai ieftin decat drivere high side si mosfeturile aferente). Astfel pot ajusta intensitatea pentru fiecare culoare ( e drept ca merge doar cu surubelnita si nu din soft dar nu ma deranjeaza). Pentru partea de limitare mi-ar fi placut sa folosesc AMC7135 insa nu le-am gasit decat pe ebay si dureaza prea mult. Am gasit si drivere de leduri specializate in comutatie insa fiind 30 de canale de controlat ridica mult costurile si complexitatea schemei, asa ca ma gandesc sa folosesc varianta simpla cu 2 tranzistoare si 2 rezistori, ca in schema atasata. Convertoarele DC/DC le voi regla astfel incat puterea disipata pe mosfeturi sa fie minima, ca sa nu am probleme termice. O posibila solutie ar fi sa folosesti leduri ws2812 (daca nu esti constrans sa folosesti leduri-le RGB din enunt) Pai sunt constrans sa folosesc leduri de putere, asta-i problema , la leduri de puteri mici solutiile sunt mai simple. Editat Ianuarie 15, 2016 de binox Link spre comentariu
adryano Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 Buna seara!! Poate un pic off topic, dar am o intrebare: ca functionalitate, e vreo diferenta daca se utilizeaza mosfet canal p sau n? Stiu ca e diferenta in comanda lui si amplasare pe ramura, dar de ce uneori se opteaza pentru mosfet canal p? Multumesc anticipat!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum