Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurare condensatori.

marius75

Postări Recomandate

Daca tot s-a adus vorba, multitesterele astea chinezesti de 10$, au vreo precizie sau sunt doar asa de jucarie ?

Am si eu unul de-i zice "transistor tester" si masoara oarecum aiurea. Cu doua fluke diferite imi arata 214 nF, cu asta imi arata cand 211, cand 210. Sa fie asa de prost soclul ?

Isi face calibrarea, care e explicat in meniul de start, totusi sunt cam dezamagit dupa cate laude am vazut pe forum despre sculele astea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marius75

10

• zal

4

• gauss

3

• flomar60

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu vorbiti serios...cum poate fi un condensator cu inductanta parazita atat de mare "mai bun ca multistratul"-asa nu s-ar mai fabrica deloc MKT sau teflon multistrat, e mult mai usor pentru producatori sa bobineze doua folii de aluminiu cu alta de mylar(polistiren, practic), decat sa fabrice multistrat. Diferenta de pret intre cele doua e dealtfel total relevanta.

Pierderile mari ale celor stiroflex sunt date de slaba calitate izolanta a dielectricului la frecvente de peste 15...20 MHz. Pacat, ca altminteri exista valori intre 5 si 200pF usor de gasit, dar nefolositoare, chiar daca inductanta parazita poate fi integrata sau chiar ignorata, pierderile in dielectric la styroflex ii face inutilizabili, mai bun e un ceramic ieftin si...prost.

Din pacate vorbesc serios . Ma rog , ma straduiesc . Fiecare capacitor are domeniul sau de aplicatie , unde " straluceste " . Termenul e colocvial , sigur il veti critica . De aceea l - am ales . Puteam sa scriu " preferat  , indicat , de dorit " etc . Mi s - a parut mai sugestiv , in putine cuvinte . Apropo de stiroflex , un link la intamplare . N - am treaba cu audiofilia , dar se mai gasesc in prezentare si domenii unde stiroflexul e preferat . As putea posta inca zeci , credibile ( zic eu ) . 

http://www.justradios.com/polystyrene.html

N - am mentionat un domeniu de frecventa . Am scris RF . Vad ca ati detaliat " pana in 15 - 20 Mhz " . Cred ca e tot radiofrecventa . Pe spectrul radio nu sant condensatori " universali " , sa fie de dorit ca folosinta in orice aplicatie . S - au facut zeci de milioane de aparate care folosesc stiroflex . Receptoare de marca , aparatura de masura RF , generatoare de semnal etc . In oscilatoare si circuite oscilante  ( mai ales cu frecventa fixa ) au locul lor . 

Apropo de multistrat . Termenul e intrat in limbajul comun , dar la o discutie teoretica ( un pic ) serioasa , ar trebui folosit cu explicatiile de rigoare . Se refera la o forma ( geometrica ) de impachetare , n - are nici o relevanta in cazul materialului dielectric folosit sau al performantelor . De aici si reticenta mea  , fata de ce afirmati . Macar fata de modul de generalizare . Intrebare :  cum arata un condensator MULTISTRAT CU TEFLON ?

"Pacat, ca altminteri exista valori intre 5 si 200pF usor de gasit, dar nefolositoare, chiar daca inductanta parazita poate fi integrata sau chiar ignorata, pierderile in dielectric la styroflex ii face inutilizabili, mai bun e un ceramic ieftin si...prost. "  Pai da ... va pot da contraexemple . Alcatuiti un amplificator de frecventa intermediara pentru receptoare superheterodina MA , cu cei stiroflex inutilizabili , si cu cei ceramici ieftini ... si prosti . Sau un generator de semnal , un radioreceptor cu amplificare directa , un filtru activ etc . 

Cam atat , sper ca am reusit ( nu stiu cat ... ) sa dovedesc ca vorbesc serios .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Îmi cer scuze că intervin și eu în discuție . Dețin câteva zeci ( poate chiar peste o sută ) de condensatori stiroflex recuperați . Au fost folosiți în filtre pe frecvențe de zeci - sute de kHz. Sunt din clasa de toleranță F ( 1%) sau D ( 0,5%) . Unii au peste 30 de ani. Sunt toți în parametri ca și capacitate .  O să încerc cândva să estimez și DF deși e mai greu dacă nu am unii despre care să știu sigur că au DF foarte mic . 

O mențiune : sunt toți capsulați ( unii în metal ) , nu ca cei pe care îi cunoaștem de la fostul IPRS . 

Deci așa cum nu putem vorbi la general  despre  condensatorii multistrat   , nu putem s-o facem nici despre condensatorii stiroflex. 

În ce privește materialul ca atare ( stiroflexul sau , mai corect , polistirenul )  acesta are , cel puțin la 1kHz , pierderi comparabile cu teflonul și cu polipropilena , poate chiar mai mici decât ultima  . Oricum  mai mici decât oricare ceramică . 

EDIT Iată un link cu pierderile la frecvențe mari 

http://www.rfcafe.com/references/electrical/dielectric-constants-strengths.htm

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Precizarile sant binevenite , d - le UDAR . Ca intotdeauna . As reitera o afirmatie : stiroflex inseamna stiroflex ( denumire comerciala pentru un ANUMIT polistiren ) , aceeasi substanta chimica ( material ) , ma rog , aditivii , puritatea ( calitatea in final ) pot varia functie de producator , cu rezultate previzibile . Multistrat e altceva , sant notiuni diferite , cum am incercat sa prezint in postarea anterioara . Condensatori multistrat ceramici a produs si defuncta IPEE , unii de calitate excelenta . Mai ales cei cu denumirea MC , pentru capacitati pana in 10 nF . Urmeaza in ordinea valorii capacitatii MZ , cu calitati mai degraba slabe , si MX - capacitati mari , 1 micro si peste . Rari si scumpi ( MX ) , se fabricau la comanda speciala . Dielectricul si rasina de inglobare , albastra , erau integral din import . Marcaj MC - vopsea neagra , MZ - rosie , MX - albastru - violet . O sa ( incerc ... ) postez foto . Pacat ca a disparut producatorul , care era responsabil si de RPM - uri , excelente in opinia mea . Ceva " provizii " de stiroflex mai am , multi de IPRS , apoi IPEE , dar si " straini " .

P .S . - scuze pentru eventualul off - topic .

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

In postul 25 prezentam o baterie de condensatori electrolitici....din 05.02  pana in 05.03 a mai trecut o luna....am masurat acum tensiunea pe baterie si este...31,3V!...fata de 38,1V nu e o scadere mare....eu ma declar multumit de electroliticii astia si,gata, desfac bateria , am nevoie de 2 bucati pt. un experiment...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Daca tot s-a adus vorba, multitesterele astea chinezesti de 10$, au vreo precizie sau sunt doar asa de jucarie ?

Am si eu unul de-i zice "transistor tester" si masoara oarecum aiurea. Cu doua fluke diferite imi arata 214 nF, cu asta imi arata cand 211, cand 210. Sa fie asa de prost soclul ?

Isi face calibrarea, care e explicat in meniul de start, totusi sunt cam dezamagit dupa cate laude am vazut pe forum despre sculele astea.

alea sunt clone de SMT produse de chinezi, asta-i tot! :d

le văd peste tot pe unde se vând chestii "made in china", la preţuri diferite, unele kit, altele gata montate, dar fără încasetare, altele încasetate, etc, să tot alegi...

mcu se pot rescrie şi recalibra după indicaţiile originale, şi dacă chiar s-au folosit valorile corecte, din schema originală, sunt ok.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări