marius75 Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 (editat) Salut. Nu prea stiu ce valori ar trebui normal pentru ESR si Vloss... Masuratorile din stanga sunt pe un cond nou, iar cele din dreapta de la un cond vechi, pe care l-am inlocuit intr-un amplif. Ambii sunt de 22uF, dar vad ca cel vechi are chiar mai mult de 22uF, in schimb are valori mari si la ESR si Vloss si banuiesc ca nu e de bine. Daca aveti timp, sa-mi explicati si mie ce reprezinta acele valori si care este limita maxima pentru ESR si Vloss. Multumesc! Editat Ianuarie 14, 2016 de marius75 Link spre comentariu
ovy83 Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 (editat) vloss =pierderi in dielectric. cu cat este mai mic cu atat mai bine. vezi condul cel nou. conzii imbatraniti arata pe aceste testere o valoare mai mare a capacitatii,nu musai o valoare mai mica. aici intervine acel v-loss. orice producator nu este binevoitor sa faca un cond de 22 uf cat unul de 30 uf....las sa fie acolo. in schimb cel mai de bagat in seama este ESR-ul. aici depinde de aparat si fisa lui cu calibrari. conzii buni apuca sa se usuce ,acestia au capacitatea in scadere. Editat Ianuarie 14, 2016 de ovy83 Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 14, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Multumesc pentru raspuns. Urmeaza sa calibrez aparatul (mi s-a explicat intr-un alt topic). Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 esr-ul = rezistenţa echivalentă a condensatorului în curent alternativ. nu, nu reactanţa, altceva! :Dai putea s-o consideri ceva asemănător cu rezistenţa internă a bateriilor, care creşte pe măsura utilizării... Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 Multumesc de raspuns. O sa caut acele tabele legate de ESR despre care am tot citit, dar nu le-am vazut niciodata...as fi curios care este pragul de la care un condensator este considerat rebut (ESR si Vloss limita maxima) si daca valoarea ESR-ului la unui condensator nou este influentata de tensiunea de lucru. De pilda un condensator de 10uF/100V are ESR 0,9 si un condensator 10uF/250V are ESR 2,1 si ambii sa fie buni (este un exemplu). Trebuie sa ma documentez mai bine... Link spre comentariu
bentanioan Postat Ianuarie 17, 2016 Partajează Postat Ianuarie 17, 2016 Uite un tabel Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2016 Partajează Postat Ianuarie 17, 2016 http://www.mouser.com/pdfDocs/UCC_ElectrolyticCapacitorTechnicalNotes.pdf https://www.yuden.co.jp/ut/product/tech/basics.pdf http://www.kyocera.co.jp/prdct/electro/pdf/technical/esreslti.pdf Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 18, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) Va multumesc pentru tabel si link-uri. O sa ma apuc mai serios de studiat. Evident, tot practica ramane mama invataturii, dar pana la practica trebuie sa incep cu teoria. Observ ca ERS scade odata cu cresterea tensiunii de lucru a condesatorului. Am cativa condesatori noi de 0,47 uF/250V Jamicon si aparatul arata ESR 12Ohmi, credeam ca sunt ei cu probleme datorita valorii mari a ESR-ului, dar apoi am citit ca sub un 1uF aparatul citeste mai greu/eronat ESR-ul. Oricum in tabel vad valori asemanatoare ale ESR-ului la condensatorii cu valori mici (fac referire la cei de 4,7 uF). Editat Ianuarie 18, 2016 de marius75 Link spre comentariu
bentanioan Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) (Am cativa condesatori noi de 0,47 uF/250V Jamicon si aparatul arata ESR 12Ohmi ) Daca sunt electrolitici sunt buni. Aparatul masoara bine ESR pana pe la 90nF. Editat Ianuarie 18, 2016 de bentanioan Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 18, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) Electrolitici sunt. Am crezut ca au stat prea mult prin depozite si s-au uscat. Trebuie sa-i pun (impreuna cu alti condensatori) intr-un amplif in care am un pic de bazait (foarte incet se aude), indiferent de volum. Dupa ce ii inlocuiesc, ii masor si pe cei vechi de curiozitate...sper sa dispara si bazaitul. Amplificatorul are 37 de ani (produs in "79) Editat Ianuarie 18, 2016 de marius75 Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Ce să mai caute cond electrolitici de valoarea şi tensiunea aia într-un amplif? Şi produşi de o firmă ieftină. E un amplif cu lămpi sau hibrid? Link spre comentariu
peternan Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Salut ! Ce este un condensator snap-in ? Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 19, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2016 (editat) Ce să mai caute cond electrolitici de valoarea şi tensiunea aia într-un amplif? Şi produşi de o firmă ieftină. E un amplif cu lămpi sau hibrid? Rectific cu scuzele de rigoare, condensatorii sunt de 1uF...stiam ca au valoare mica, dar am gresit cand am scris initial ca sunt de 0,47uF. Tensiunea am zis sa fie mai mare decat cei originali (sper ca n-am gresit). Este un amplif vechi pe tranzistori. Credeam ca Jamicon este o firma buna... Editat Ianuarie 19, 2016 de marius75 Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 19, 2016 Partajează Postat Ianuarie 19, 2016 E ''potrivită'', dar nu asta e problema, există cond de 1uF/50sau 63V Wima sau de la nenumărate alte firme cu 5mm între picioare şi ţin un mileniu peste cei electrolitici. Nici nu sînt scumpi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum