Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistoare Mosfet.

Postări Recomandate

Mosfetul despre care vorbești este foarte bun dar nu-i locul lui acolo. Curentul prin bec este mai mic pentru ca îl alimentezi la tensiune mai mică, normal el este alimentat la 13,8 V .In schemă prezentată de tine nu cred ca reușești să obținut mai mult de 12 V la ieșire pentru ca pentru 4A prin MOSFET tensiunea grila-sursa trebuie să fie de cel puțin 10V lucru care duce la condiția ca tensiunea de intrare în stabilizator să fie de cel puțin 12+10+2=24V iar în aceste condiții puterea disipata pe tranzistor este minim 12x4=48W .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Andrei1545

6

• Marian

4

• djvas

2

• Fulgerik

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din ce se alimenteaza acest alimentator?

Daca se alimenteaza dintr-un transformator de la retea atunci poti sa aplici o schema de reducere a puterii disipate pe elementul de stabilizare serie cu tiristor. Pe scurt, tiritorul se deschide daca tensiunea intre intrarea si iesirea regulatorului serie este mai mica decat 5-6V. Asa disipatia se reduce la minim. Aici este o idee de schema (Eng): http://www.seekic.com/circuit_diagram/Power_Supply_Circuit/SCR_PREREGULATOR_FITS_ANY_POWER_SUPPLY.html

PS: scr preregulator sunt cuvintele de cautare la google imagini.

LE: Link-ul dat de mine contine o greseala in poza. Rezistenta de 100K din catodul tiristorului are o valoare cu mult prea mare. Poate cativa ohmi plus ca intrarea cu iesirea din regulator sunt suntate. Un alt link gasit, asemanator ca idee (Eng): http://powersupply33.com/1-5v-25v-power-supply-with-preregulator.html dar la care e problema cu Q3 (limitator curent). In Tehnium exista o schema cu componente minime fara limitare de curent cu mult mai buna dar nu o gasesc acum.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Am sa pun tranzistoate bi , am crezut ca sunt bune si acestea , dar m-am inselat :))

Chiar daca pui tranz bipolar puterea disipata pe acesta va fi asemanatoare cu ce ai acuma. Itzi recomand sa renunti la aceasta schema si sa faci una din cele recomandate mai sus. Totusi nu ai precizat ce tensiune ai la intrare.

Editat de djvas
Link spre comentariu

Sunt doua feluri de tranzistoare MOS-FET: pentru functionare in regim liniar si pentru regim de comutatie. Primele se folosesc pentru impedanta de intrare foarte mare si pentru frecvente inalte la putere mica. Cele de comutatie au caracteristica de poarta foarte abrupta, disipa putere mica in comutatie si nu functioneaza stabil in regim liniar. La un stabilizator in comutatie merg foarte bine. Se pot folosi si la un stabilizator in regim liniar, dar disipa putere mare si capsula nu poate fi racita bine. 

Link spre comentariu

La intrare am 15V , dintr-un transformator :d

Cu doar 15V la intrare nu poti obtine mai mult de 8 V  la iesire daca consumul depaseste 2A, stabilizatorul prezentat de tineva lucra in regim de limitare. 

Daca vei folosi un tranzistor bipolar atunci tensiunea maxima de iesire va fi de 12V.

Link spre comentariu

Ba poti sa ai si 15V cu un mosfet atat timp cat tensiunea la intrare este mai mare decat tensiunea minima de prag. Chiar am simulat deocamdata un circuit cu mosfet ca driver pentru banda leduri cu gama de alimentare intre 8V si 16V si cu tensiunea reglata de 11V. Sub 11V mosfet-ul se deschide complet avand rezistenta minima si disipatia minima iar la 8,8V decupleaza. Este doar o simulare a unui circuit analog si inca sunt probleme de management termic in spatiu inchis. Am modificat rezistenta de sarcina pentru a exemplifica disipatia la 2.23A ca fiind numai pe mosfet de 10W la 16V. La 11V este de 268mW. Este un driver conceput pentru 8 acumulatori NiMH si banda led asa ca ma intereseaza ca la 1V pe element sa decupleze si la peste 11V pe banda led sa limiteze reducand stresul termic pe banda led cu o oarecare reducere a luminozitatii.

Al doilea montaj este o simulare a unui preregulator simplu cu tiristor asemanator cu cel din Tehnium cu diferenta ca simulatorul o ia razna la redresare bialternanta (cu punte de diode) de aceea apare doar o dioda.

post-175067-0-04125400-1452886371_thumb.gif

post-175067-0-97070600-1452887267_thumb.gif

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

baga in schema in loc de trazistor bipolar un tranzistor IGBT dintr-o sursa in comutatie UPS

se deschid repede si pot fi comandate lm317

un radiator bun pt IGBT si ajungi la 15 - 20 amperi usor

ajungi undeva la 200 vati

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări