Andrei1545 Postat Ianuarie 13, 2016 Partajează Postat Ianuarie 13, 2016 Buna seara, imi cer scuze ca tot postez dar sunt la inceput si vreau sa invat de la cei mai experimentati in arta electronicii. Am recuperat din surse pc tranzistoare MOSFET , iar nedumerirea mea este urmatoare: am un tranzistor W9NK90Z ( 900v8A) , l-am alaturat montajului cu LM317T , ai am conectat un bec auto 12v/55w , care consuma in jut de 3.2A iar nedumerirea este ca tranzistorul pus pe radiator se incinge extrem de rau. Daca el rezista 8A de ce se incinge asa de rau ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2016 Partajează Postat Ianuarie 13, 2016 Nu este deschis corect. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Corect, @djLeco... degeaba are acel mosfet Rdson mic, daca trantiti in poarta lui o galeata de electroni... Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Se incalzeste deoarece produsul tensiune DS si curent ID este mare, adica prin acel mosfet se gasesc simultan si un curent si o tensiune drena-sursa, ambele semnificative, si asta se traduce in putere disipata de el. La sursele in comutatie de unde ai recuperat tu acel mosfet, el se incalzeste mult mai putin deoarece regimul de lucru este unul destul de usor, in sensul ca atunci cand prin tranzistor circula un curent, tensiunea drena-sursa este foarte mica si dictata de Rds-On, atunci cand mosfetul vede o tensiune mare drena-sursa, curentul prin el este 0, adica simplificand situatia, la regimul de comutatie, mosfetul fie vede un curent, fie o tensiune semnificative, niciodata pe ambele simultan. In cazul tau pana nu pui un desen, o schema ceva, nu ti se poate explica prea multe. Link spre comentariu
Andrei1545 Postat Ianuarie 14, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Aceasta este schema , si mosfetul este pus in locul 2N3055... Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Nu comentez schema, doar spun ca este normal sa se incalzeasca foarte mult. Link spre comentariu
Andrei1545 Postat Ianuarie 14, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 (editat) Pai Din ce cauza ? Poate ma ajutati sa o modific ... Editat Ianuarie 14, 2016 de Andrei1545 Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Nu ai ce sa modifici, asa este normal in regimul ala de lucru pentru orice tranzistor. Foloseste bipolar in loc de mosfet si pune radiator mai mare. Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Este normal sa se incalzeasca!Cine a mai vazut MOS-FET comandat cu LM317?!.MOS-FET-urile sunt tranzistoare ce functioneaza in regim de impulsuri,blocat/saturat,nu are ca cauta regimul liniar la acest tip de tranzistor. Montajul cu LM317 este bun in sensul folosirii unui tranzistor bipolar.Referitor la schema de mai sus nu prea e grozava,iar daca totusi vreti sa o folositi vedeti ca la sectiunea Alimentatoare e o schema a Dl.Marian(@Marian) cu LM317 si TIP36(PNP),care functioneaza foarte bine,si este foarte simpla,ca pentru amatori. Acum depinde ce doriti,banuiesc ca se doreste incarcarea acumulatorului auto(asta am vazut dincolo la sectiunea Incepatori),si in acest caz va recomand schema cu tiristori a D-lui Emil Matei(@EM2006),prezentata la Alimentatoare,schema ce a trecut proba timpului,si care ofera satisfactie garantata atat incepatorului cat si avansatului. MOS-FET-ul este pentru profesionisti! Link spre comentariu
Andrei1545 Postat Ianuarie 14, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Nu , pur si simplu imi fac o sursa reglabila pt a alimenta diverse , nu redresor auto. Deci nu fac nimic in schema asta cu Mosfeturi.... Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Iti propun articolul meu de mai jos la link, contine generalitati specifice care ar putea sa te ajute: http://www.elforum.info/blog/8/entry-249-regulatorul-liniar-de-tensiune-serie/ Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 .MOS-FET-urile sunt tranzistoare ce functioneaza in regim de impulsuri,blocat/saturat,nu are ca cauta regimul liniar la acest tip de tranzistor.Corect, cei ce si-au facut amplificatoare audio cu MOS nu realizeaza ca acestia sant doar de decor, difuzorul fiind atacat de fapt de driverii bipolari! Link spre comentariu
djvas Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Pai Din ce cauza ? Poate ma ajutati sa o modific ... Ca sa intelegi de ce facem urmatorul calcul : Pd(mosfet) = (Uin-Uout) x I adica in cazul tau Pd = (30 -12) x 3.2 = 57.6 W Este absolut normal sa se incalzeasca. Am presupus ca tensiunea de alimentare este 30 V ... si am folosit curentul dat de tine adica 3.2 A. Dar un bec de 55W alimentat la 12v va consuma un curent de 4.58 A ... Ori ai gresit la calcule,ori becul tau nu are 55W Link spre comentariu
Andrei1545 Postat Ianuarie 14, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Am zis pentru ca asa imi arata ampermetrul de la aparatul de masura. Am sa pun tranzistoate bi , am crezut ca sunt bune si acestea , dar m-am inselat ) Link spre comentariu
PKP98 Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 @Andrei1545 daca vrei sa-ti faci o sursa buna renunta la schema de mai sus este foarte slaba ,iti spun asta ca si eu am realizat-o candva si am fost dezamagit,nu are nici macar rezistente de egalare a curentului in emitatoarele tranzistorilor de putere,a spus cineva mai sus ca la sectiunea Alimentatoare gasesti o schema conceputa de @Marian care este tot cu 317 ,dar cu PNP-uri(TIP36). Uite aici schema: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum