Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebari radio T-53 echivalent cu Electronica S-632T

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am achizitionat un aparat Panasonic T-53, identic cu cel romanesc S-632T Electronica, facut in licenta dupa acest aparat. Aparatul merge f bine, fara distorsiuni sau alte probleme. Comparand cablajul si schema de principiu din cartea ''Scheme de radioreceptoare'' cu cablajul din aparat, am descoperit ca din aparatul meu lipsesc 3 piese: rezistenta R5 - de 390 K si condensatoarele ceramice de 1 nF de la tranzistoarele T5 si T6 (etajul final in contratimp).

Intrebarile mele sunt:

- cum de functioneaza aparatul fara acele piese, mai ales fara R5 (condensatorul C8 devine inutil)?

- ce rol au condensatorii ceramici cuplati intre baza si colectoruul tranzistoarelor T5 si T6?

Atasez si scema.

Multumesc anticipat!

post-188860-0-89810900-1452596796_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

3

• Kostas1

2

• franzm

2

• ratza

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

R5 e în paralel cu primarul transformatorului, deci C8 nu e inutil. Celelalte două condensatoare au rol de a împiedica posibilele oscilaţii parazite în etajul final, micşorînd totodată banda de frecvenţă reprodusă.

Link spre comentariu

Am adaugat condensatorii - auditia a ramas identica (am inteles ce rol au ei). Am adaugat rezistenta de 390k - a scazut un pic auditia aparatului. Am scos rezistenta si se aude f. bine. Il las asa cum era, fara ea. Totusi nu inteleg ce rol are rezistenta aceea, daca ma poate lamuri cineva.

Link spre comentariu

Probabil ca tranzistoarele japoneze erau ceva mai bune decat EFT-urile. Pentru a impiedica autooscilatii in FI sau in finalul AF s-au luat masuri de marire a stabilitatii, inutile in varianta noastra.

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Intreb si eu cu intarziere si rog sa fiu scuzat ca nu am aflat. La acest radio noi romanii am montat tranzistoare cu germaniu romanesti EFT in loc de japonezele 2SA101 si 102 in radiofrecventa si 2SB in audio?

Parca stiam ca au venit gata asamblate si pre-reglate si noi doara le bagam in carcasa, doar cateva lipituri.  Le puteam schimba si rezistentele, condensatoarele, etc.  si ar fi fost o catastrofa.  Am un exemplar exclusiv japonez, asamblat la Electronica, dar niciodata nu am vazut si cu ceva piese romanesti.

Editat de mafalda
Link spre comentariu

R5 strica oarecum factoul de calitate al trafului de FI, adica "cracaneaza" putin curba de raspuns.

Când se cumpara o licenta, primele asamblari se fac cu piese originale. Apoi, se face "asimilarea".

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Schema este din "cartea albastra", cea de pe vremea cand nu aveam alta sursa de informare.

Intre timp, de pe forum, am salvat mai multa informatie.

Acel rezistor, in paralel cu bobina, micsoreaza factorul de calitate al circuitului oscilant, prevenind intrarea in oscilatie (acrosaj). Se monteaza doar daca se constata oscilatii.

Eroare .jpg

S632T schema.jpg

S632T cablaj.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări