Kostas1 Postat Ianuarie 12, 2016 Partajează Postat Ianuarie 12, 2016 Buna ziua! Am achizitionat un aparat Panasonic T-53, identic cu cel romanesc S-632T Electronica, facut in licenta dupa acest aparat. Aparatul merge f bine, fara distorsiuni sau alte probleme. Comparand cablajul si schema de principiu din cartea ''Scheme de radioreceptoare'' cu cablajul din aparat, am descoperit ca din aparatul meu lipsesc 3 piese: rezistenta R5 - de 390 K si condensatoarele ceramice de 1 nF de la tranzistoarele T5 si T6 (etajul final in contratimp). Intrebarile mele sunt: - cum de functioneaza aparatul fara acele piese, mai ales fara R5 (condensatorul C8 devine inutil)? - ce rol au condensatorii ceramici cuplati intre baza si colectoruul tranzistoarelor T5 si T6? Atasez si scema. Multumesc anticipat! Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 12, 2016 Partajează Postat Ianuarie 12, 2016 R5 e în paralel cu primarul transformatorului, deci C8 nu e inutil. Celelalte două condensatoare au rol de a împiedica posibilele oscilaţii parazite în etajul final, micşorînd totodată banda de frecvenţă reprodusă. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Ianuarie 13, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2016 Am adaugat condensatorii - auditia a ramas identica (am inteles ce rol au ei). Am adaugat rezistenta de 390k - a scazut un pic auditia aparatului. Am scos rezistenta si se aude f. bine. Il las asa cum era, fara ea. Totusi nu inteleg ce rol are rezistenta aceea, daca ma poate lamuri cineva. Link spre comentariu
puriu Postat Ianuarie 13, 2016 Partajează Postat Ianuarie 13, 2016 Probabil ca tranzistoarele japoneze erau ceva mai bune decat EFT-urile. Pentru a impiedica autooscilatii in FI sau in finalul AF s-au luat masuri de marire a stabilitatii, inutile in varianta noastra. Link spre comentariu
mafalda Postat August 15, 2022 Partajează Postat August 15, 2022 (editat) Intreb si eu cu intarziere si rog sa fiu scuzat ca nu am aflat. La acest radio noi romanii am montat tranzistoare cu germaniu romanesti EFT in loc de japonezele 2SA101 si 102 in radiofrecventa si 2SB in audio? Parca stiam ca au venit gata asamblate si pre-reglate si noi doara le bagam in carcasa, doar cateva lipituri. Le puteam schimba si rezistentele, condensatoarele, etc. si ar fi fost o catastrofa. Am un exemplar exclusiv japonez, asamblat la Electronica, dar niciodata nu am vazut si cu ceva piese romanesti. Editat August 15, 2022 de mafalda Link spre comentariu
icar Postat August 15, 2022 Partajează Postat August 15, 2022 R5 strica oarecum factoul de calitate al trafului de FI, adica "cracaneaza" putin curba de raspuns. Când se cumpara o licenta, primele asamblari se fac cu piese originale. Apoi, se face "asimilarea". Link spre comentariu
franzm Postat August 15, 2022 Partajează Postat August 15, 2022 Amu, nici schema din prima postare nu-i koshera. Ce cauta pinul 1 de la L5 la masa? Link spre comentariu
icar Postat August 15, 2022 Partajează Postat August 15, 2022 Din punct de vedere RF, bobia este o sarcia pentru T3, dar din punct de vedere CC, acolo e un scurt. Cred ca pinul 1 e in aer. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 15, 2022 Partajează Postat August 15, 2022 Si C1 este polarizat gresit. Dar "merge si asa". Link spre comentariu
icar Postat August 15, 2022 Partajează Postat August 15, 2022 Desenatorul, cred, e de vina. Acestia nu aveau pregatire in electronica, erau desenatoroi, asa ca, pentru ei, nu conta unde era liniuta scurta! Link spre comentariu
okean Postat August 16, 2022 Partajează Postat August 16, 2022 Si la L3 a scos pinul 1 din carcasa cu gand sa-l lege undeva, dar a renuntat Link spre comentariu
franzm Postat August 16, 2022 Partajează Postat August 16, 2022 Sunt seturi de bobine standard. Pinul 1 e pentru neutrodinare. Acolo unde-i necesar. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Septembrie 3, 2022 Partajează Postat Septembrie 3, 2022 Schema este din "cartea albastra", cea de pe vremea cand nu aveam alta sursa de informare. Intre timp, de pe forum, am salvat mai multa informatie. Acel rezistor, in paralel cu bobina, micsoreaza factorul de calitate al circuitului oscilant, prevenind intrarea in oscilatie (acrosaj). Se monteaza doar daca se constata oscilatii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum