Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce tip de reactie sa aleg?

Untold

Postări Recomandate

• Răspunsuri 86
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

37

• gauss

20

• +_Florin_+

10

• franzm

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Condensatorul diferential este necesar atunci cand reglajul reactiei nu trebuie sa influenteze deloc acordul (CW, SSB). Capacitatea dintre cele doua statoare, in paralel cu bobina de reactie, ar trebui sa ramana constanta la miscarea rotorului. Condensatorul fluture merge mai prost decat un variabil simplu in aceasta functie. Cine gaseste un condensator diferential in ziua de azi, bravo lui!

Link spre comentariu

Asaaaa, carevasazica, azi am mai lipit vreo 3 sarme si-am dat drumu' la magaoaie: etajul final simulat de Dl. Lazaroiu a functionat din prima, am pus un traf de retea ca traf de iesire, difuzorul bazaie ca un stup de viespi cu degetu' aratator la intrare, pe c-ul de 10 nF...nu stiu cu cel mijlociu cum bazaie, inca n-am incercat...  :rade:

Buun, mai am de lipit bobinele, cond variabil, potentiometrul de reactie si volum, o sa tesetez ambele tipuri de reactie: cea cu condensator variabil si cea cu potentiometru. Si am sa testez si cu amandoua, sa vad cum lucreaza.

Posted Image

P.S. Cred ca etajul final cu 6N17B (6N16B) si 6S31B ar merge de minune pt un amplicator de casti, si-asa foloseste doar o trioda din 6N17B...iar la 220mW e arhisuficient, iar traful de iesire va avea sectiunea mica!

Cu un 6N17B si doua 6S31B ar iesi un amplificator super fain si miniaturizat pt casti. Plus ca e la Ua redusa, 80V.

Rares, ochiu' ca sarmaua!  :57

Editat de Untold
Link spre comentariu

Da, am mai vazut tot prin scheme radio configuratia asta. Dar, prima oara n-am vazut, am vazut doar ca e intoarsa la masa prin filament (grila).

Sa fie un soi de reactie pozitiva sau ce?  Ca-s habarnist rau.

Inca o schema cu g1 la +:

post-221025-0-43361000-1455278608_thumb.jpg

Editat de Untold
Link spre comentariu

@Gauss: Am gasit o schema faina de radio cu tub la baterie. Bine, e cam hibrid, dar mi se pare simplu si functional.

Posted Image

Schemele pe care le - am testat eu le - am alimentat la 9 V anodica ( 2 baterii 3R12 inseriate ) , si 1,5 V filament ( un element R 20 ) . Tub DL 96 , RDG - ist . Filamentele in paralel . Din astea am avut . Ofereau auditie confortabila in casti radio 2 x 2.200 ohmi . " Alimentarea " dura cel putin 1 an , cu auditie zilnica , cel putin 1 ora ...

P .S . - off - topic : saptamana viitoare ar trebui sa soseasca ce v - am promis ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

E normal sa fie hibrid la 9 V, dar polarizarea tranzistorului PNP cu curent anodic (reglabil din reactie) este gresita. Corect, dupa bobina de soc se pune o rezistenta de sarcina de 1 - 2 kilo, un condensator de cuplare, un potentiometru de volum si un amplificator cinstit cu 1 - 2 tranzistoare de orice tip. Condensatorul C4 din grila 1 nu este nevoie sa fie ajustabil. Un condensator ceramic de 100 - 200 pF este suficient pentru orice banda. Rezistenta de grila R1 trebuie sa aiba cel putin 1 megogm. Antena trebuie sa fie cuplata mai slab, de exemplu pe o priza 1/5 a bobinei L2. Cuplajul L1 - L2 este critic, trebuie reglat prin incercari. Solutia cu doua circuite acordate este dificila si nu aduce cine stie ce performanta. Bobina de soc necesita pricepere: inductanta mare, capacitate proprie foarte mica (galeti cu inductanta crescatoare catre amplificator), cuplaj neutru cu bobina de intrare.

Link spre comentariu

@gauss: Multumesc tare mult!

@puriu: Multumesc pentru explicatii, bine documentate si la obiect de fiecare data!

Daca as face acel radio, i-as pune in locul tranzistorului un LM386, la 9V zbarnaie!

Cu optimizarile specificate de Dvs, desigur.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Tinand cont ca radioul cu tubuletul 6J33A-B il voi alimenta la 80V anodica precum amplificatorul final proiectat de Dl. Lazaroiu, omisesem sa ma uit in datasheet sa vad la ce tensiune max. se poate cupla G2.

Vazand ca Ug2 este de 100V, ar fi mai bine daca as pune in serie cu G2 un rezistor de 47-100K care sa duca la pot de reactie? Sau, ar fi suficient doar valoare potentiometrului?

N-as vrea ca Ug2 sa fie nici macar 80V, ci mai scazuta, alt tub nu mai am, e singurul, n-as vrea sa-l nenorocesc. Bine, l-as putea inlocui cu 6J1P, am vreo 10 buc. NOS...dar...nu mai e cu tuburi subminiatura...

Link spre comentariu

Mai sigur se monteaza o rezistenta in serie cu  potentiometrul (nu cu g2), astfel incat tensiunea la bornele acestuia sa fie mai mica de 80V. Cursorul fiind legat la g2 poti regla tensiunea pe aceasta de la zero la valoarea maxima dorita. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări