gauss Postat Ianuarie 19, 2016 Partajează Postat Ianuarie 19, 2016 (editat) Pe vremuri cooperativa Radioprogres producea si comercializa un "set " de bobine ... UL . UM . US . , pe aceeasi carcasa de pertinax , cu cose in partea de jos , denumita AUDION . Si - o mai aminteste cineva ? A facut " deliciul " copilariei mele ... http://www.okazii.ro/sisteme-audio/aparat-radio/bobina-audion-radio-progres-noua-de-colectie-a122790599 Daca link -ul e considerat reclama , rog sa fie sters ! ... Editat Ianuarie 19, 2016 de gauss Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 19, 2016 Partajează Postat Ianuarie 19, 2016 Pentru US am facut bobinele pe teava de PVC la care i-am atasat on conector DIN tata iar pe aparat montam conector DIN mama din plastic. Pentru diametre ceva mai mari am folosit conectori cu 9 pini ce se potrivesc în socluri de tub noval standard sau magnoval. Conectorii i-am luat la un târg de radioamatori. Pentru diametre si mai mari am folosit tuburi de plastic (PMMA?) ce erau folosite ca miezuri la niste suluri de folii de ambalat. Un amic mi le-a spiralat pe strung la pasul necesar. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 19, 2016 Partajează Postat Ianuarie 19, 2016 Culoturi octal inalte , gen 6P3S ... obtinute prin spargerea tuburilor uzate ... Aveam ( capatate ... ) niste socluri de calit . Am folosit si la un grid - dip - metru ... In culot , ce se nimerea ... borcanase de medicamente din plastic ... tuburi ( mosoare ) de carton de la hartia igienica , unele erau rigide si foarte fin roluite ... ceruite sau lacuite , bucati de cotoare de la undite de bambus ... si altele . Fixate cum puteam mai bine , solutii se gaseau ... . Pentru " spiralare " , bobinam bifilar sau trifilar , apoi inlaturam un fir sau doua . Ceruire , lacuire ... ce bun era PALUX - ul pentru parchet ... Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 20, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 Uitandu-ma azi la bobina de scurte, bag seama ca e rigida bine. Siliconul ala cu care am fixat spirele, cand e rece e rigid al naibii, am tras de spire cu mana si nu prea se misca. Oricum, e prima bobina de scurte pe care am facut-o in acest mod. Si cum variante mai sunt, testez varianta mea si o voi schimba daca apar probleme in functionare. Dar oricum cred ca schimb bobina de scurte, e urata cu scuipinolul ala printre spire. Insa modalitatea de conexiune cu radioul va ramane aceeasi (banane). Colac peste pupaza, azi am masurat niste condensatori si un soc RF cu LC-metrul si dupa cateva masuratori normale, nu-l mai pot calibra-aduce la 0. Arata o capacitate mica cand e pe C-metru si o inductanta tot mica cand e pe L-metru. Asta cu bornele in gol dar si cu ele scurticircuitate iar butonul de reset n-are niciun efect la apasare.....de masurat, masoara, pe display indica valoarea masurata... Ce sa fie? Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 O coincidenta ... o eventuala defectiune poate surveni oricand . E ceva gen multitester ? ... ma rog , manufacturat , d ' asta cu microcontroler ? ... Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 20, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 (editat) E facut de cineva de pe acest forum si e cu microcontroler PIC16F628A. Pana acum a functionat ireprosabil, am masurat multi cond si bobine cu el. Nu m-am invrednicit insa sa-i fac o carcasa, sta asa, in fundu' gol... Si nu, nu s-a petrecut niciun scurtcircuit intre firele de alimentare, clestisorii de masura, butonul de on/off sau cel de reset, am fost atent mereu inainte sa-i cuplez sursa de alimentare.. In fine, vad eu....daca nu-i dau de cap, o sa iau legatura cu taticul lui, el tre' sa stie buba... Editat Ianuarie 20, 2016 de Untold Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 (editat) N - am sugerat o manipulare incorecta . Nu ma puteti invinui de asa ceva . Am scris doar ca " se intampla " ... O punte RLC cu care se poate face treaba linistit in RF e mai scumpa ca un receptor profesional " mediu " ... https://www.conrad.de/de/motech-mt-4080a-lcr-messg-121307.html Eu n - am avut ce face ... si am achizitionat asa ceva . Numai clestele Kelvin si te " seaca " ... eu l - am luat neieftenit , odata cu puntea , care era si mai scumpa ... in fine ! https://www.conrad.de/de/motech-4-draht-kelvin-klemmen-tl08c-passend-fuer-lcr-handmessgeraet-mt-4080-a-12-13-07-121397.html?sc.ref=Product%20Details Editat Ianuarie 20, 2016 de gauss Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 20, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 (editat) Nu va invinuiesc, Doamne fereste. Am zis asta ca sa ma conving pe mine, in primul rand. Pe mine m-a costat doar 50 de lei LC-metrul, n-am investit niciodata bani multi in scule, aparatura sau instrumente de masura, pentru simplul motiv ca nu lucrez in domeniu. Ce fac, e din pasiune pura dar nici nu-mi permit sa dau atatia bani, chiar pe o scula performanta. Cele mai multe pe care le-am vazut si-am masurat oarece cu ele, sunt instrumentele de la Fluke (m-am jucat vreo 3 luni cu unul relativ simplu, dar cu autoscalare). Cat despre radio, am mai lipit vreo doua piese la el: socul RF si un condensator. Deh, la serviciu am timp si spatiu limitate, acasa n-am infrastructura, fac si eu ce pot si cand pot, desi abia astept sa-l termin si sa-i aud tiuitul. Editat Ianuarie 20, 2016 de Untold Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 (editat) Desigur . Va merge ... poate nu din prima . Dar veti fi uimit de performante . Cred ca am sa ma apuc si eu de unul , cu tuburi la baterie . Sau nuvistori ... macar intrarea . In adolescenta , am facut o superheterodina cu RV12P2000 ... ce - am mai muncit la ea ... era sa abandonez . Am mai scris intr - un topic vechi . Dar a iesit ... la final , n - am dormit cateva nopti . Ascultam in continuu , am lipsit si de la liceu . Aproape ca nici nu mai mancam ... mi se invinetisera urechile de la casti , parintii dormeau noaptea ... Editat Ianuarie 20, 2016 de gauss Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 20, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 12J1L, e clona ruseasca a lui RV12P2000, sunt multe substituiri prin aparantele antice ale colectionarilor sau clone care merg cu copia sovietica.... Oricum e un tub super, mie mi-a mers foarte bine radioul in AM cu 12J1L si asta la 12V anodica si filament. Amintiri frumoase, eu am fost la radioclubul casei pionierilor si soimilor patriei, mergeam la "vanatoare de vulpi" cu receptoare construite de cei mai avansati dintre noi, vulpea o facuse Dl. Saveanu, prin padurea Garboavele...ce vremuri...nici nu stiu daca mai traieste Dl. Saveanu George (radioamator pe atunci, Y04KCN)....s-ar merita deschis un topic separat cu amintiri...tehnice... Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 20, 2016 Partajează Postat Ianuarie 20, 2016 Sant statii ( militare ) ... droaie ... cu 12J1L . Mai e si 2J27L , am avut un R-311 ... si vechile 2K2M , SO-257 , de la A7b ... in fine ! Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 31, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 31, 2016 Tot bantuind pe net, am mai gasit o varianta a reactiei cu acord cu cv: De maine ma apuc sa finalizez radioul. N-am mai lucrat la el fiindca am asteptat niste material pentru carcasa. Acum ca a venit, vreau sa iasa ceva cat de cat deosebit. Nu zic inca, vreau sa fie o surpriza si pt mine.. Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 1, 2016 Partajează Postat Februarie 1, 2016 Este interesantă varianta asta de reacţie cu condensatorul variabil tip "fluture"... Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 1, 2016 Partajează Postat Februarie 1, 2016 Fluture sau diferential? Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 1, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2016 (editat) Pe site-ul unde se vorbeste de acest tip de reactie, cv-ul se cheama diferential. Cv-ul de Gloria are 2 sectiuni de 270-365 pF si 2 mai mici pt FM. Cele 2 sectiuni pt AM nu sunt egale, cel putin asa se vede la al meu. Probabil ca sunt de 270pF si 365pF, nu m-am ostenit sa pun capacimetrul pe ele. Cv-ul diferential nu se poate face din cele 2 sectiuni cu rotorul la masa?( ca tot este comun si e la masa cv-ului). Si inca o schema cu cv diferential. Editat Februarie 1, 2016 de Untold Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum