Untold Postat Ianuarie 14, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 (editat) ......................................................Se ajusteaza pana ai RRActualitati in centrul scalei (855kHz) si Antena Satelor (603kHz) cu variabilul aproape inchis, Iar pe UL 153kHz tot Antena Satelor tot cu variabilul aproape inchis. Foloseste o singura sectiune daca cv e de Selena........................................ Multumesc pentru sugestii, la mine in zona nu prind pe medii Antena Satelor (603 Khz) ci doar pe 153 Khz pe UL. Pe medii se prind bine RR Act, Radio Iasi si inca alte cateva posturi rusesti, unguresti parca si ceva telegrafie (pe medii sau sunt armonici?). Cv-ul de Selena nu musai sa-l folosesc, mai am doua de Gloria si unul tot cu 2 sectiuni, mai vechi, fara reductor. O sa fac teste cu toate. Un link cu tot ce-mi trebuie pt realizarea bobinei spider coil. http://makearadio.com/coils/spider.php Editat Ianuarie 14, 2016 de Untold Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 (editat) CV - ul de Selena ( 3 sectiuni ... ) ar merge la un receptor superheterodina cu ARF acordat , sau la un preselector ... 3 circuite decalat - acordate , se poate regla banda cu usurinta . Zgomot mai mic , amplificare mare ... posibil reglabila ( asta nu tine de nr . de sectiuni ) . Alta " liga " , ambele constructii ... in fine ! Editat Ianuarie 14, 2016 de gauss Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 14, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Si un tabel de conversie, gauge--->mm, foarte util pentru mine, habar n-am cat inseamna de ex, 40 gauge. (dupa tabel, 0, 079mm). AWG to Metric Conversion Chart.pdf Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 Semnale telegrafice pe unde lungi se puteau auzi la noi (in sudul tarii) pe 268 kHz: http://ourairports.com/navaids/OPW/Otopeni_NDB_RO/#lat=44.557701110839844,lon=25.984600067138672,zoom=10,type=Satellite sau pe unde medii pe 521kHz: http://ourairports.com/navaids/BSW/Baneasa_Southwest_NDB_RO/#lat=44.47209930419922,lon=25.95199966430664,zoom=10,type=Satellite N-am mai scanat de mult in CW/SSB-mode undele lungi si medii (chiar am s-o fac din curiozitate), drept urmare nu mai stiu daca sunt active emitatoarele de mai sus. Se mai pot auzi semnale telegrafice pe UM intre 1800 ... 1850 kHz, daca receptorul e home made banda de receptie poate trece de 1605 kHz (apropo de realizarea precisa a bobinelor) Se pot auzi si alte armonici ale unor statii pe unde lungi pentru informare meteo (Germania, Polonia, Rusia) care emit in rtty sub 150 kHz. Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 15, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 ................... N-am mai scanat de mult in CW/SSB-mode undele lungi si medii (chiar am s-o fac din curiozitate), drept urmare nu mai stiu daca sunt active emitatoarele de mai sus. Se mai pot auzi semnale telegrafice pe UM intre 1800 ... 1850 kHz, daca receptorul e home made banda de receptie poate trece de 1605 kHz (apropo de realizarea precisa a bobinelor) . E foarte posibil ca bobina facuta atunci sa fi fost denaturata..semnalele telegrafice le-am receptionat undeva spre capatul maxim al cursei cv-ului si cu reactia impinsa dincolo de acrosaj...oare sa fi receptionat SSB? Aveam parca si-un film pe youtube...il caut si dau linkul, poate se lamureste treaba.. Ieri mi-am achizitionat piesele atat pt radio cat si pt amplificatorul simulat de Dl. Lazaroiu..azi m-apuc de plantat si de facut suportul pt bobina fund de cos. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 (editat) SSB sau telegrafie nemodulata ... e banda de radioamatori . Incepe la 1810 kHz . Semnalele sant ( relativ ) rare , si slabe ... trebuie antena si receptor , demne de aceste nume . Si propagare . Si ceva disponibilitate si rabdare , apar la ore nepotrivite ... Multe alte conditii ( in mare parte restrictive ) si (sau ) greu de indeplinit , intre care si o locatie promitatoare , fac sa fie denumita Top Band ... ceea ce nu impiedica legaturi cu W sau JA ... e dept , se obtin dupa multa munca , noroc si BANI . Antenele sant " tragedia " , Beverage sant cele mai raspandite ... Dac e numai receptie ( cum fac eu ... ) , o activa bine aleasa , o locatie fara zgomot si un receptor din clasa superioara pot oferi surprize placute ... Editat Ianuarie 15, 2016 de gauss Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 15, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 (editat) Asaaaa, carevasazica, azi am progresat nitel: am lipit pe placa aproape toate componentele si am facut un suport pentru bobina spider: am decupat sablonul de pe hartie, l-am lipit pe o bucata de plastic (o bucata de banner publicitar rupt gasit pe jos prin piata), apoi am taiat cu soricelul dupa sablon. Plasticul e gros de aprox. 5mm iar diametrul suportului de bobina e de aproape 130 mm (128), dupa amiaza bobinez, nu inainte de a curata cu un cutter sau o pila, suportul de bavurile rezultate in urma taierii. P.S. Am aflat toate tipurile de reactii. Editat Ianuarie 15, 2016 de Untold Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 (editat) Foarte frumos lucrat asteptam sa-i auzim glasul ! O intrebare referitoare la finala audio: nu are depus stratul argintiu ( partea de sus a sticlei) din fabricatie, sau (fereasca-sfantu') e albit, ceea ce inseamna ca a luat aer? ... din poza nu se vede prea bine ... In ce priveste banda receptionata, personal as "gresi" putin bobina de unde medii spre o inductanta ceva mai mica, in asa fel incat receptorul sa urce spre 1900 kHz. E perfect adevarat ce spune @gauss, pentru receptionarea semnalelor din Top Band trebuie receptoare si antene pe masura, dar (nu de putine ori) propagarea devine spectaculoasa pe medii si scurte, receptorul cu reactie demoduleaza nativ semnale telegrafice (CW) sau vocale (in SSB), si poti avea surprize placute, cu o antena exterioara buna. Ca sa vezi cat e de capricioasa propagarea: in banda de 7 MHz sunt dimineti in care statii SSB portabile cu numai 5 W se aud si lucreaza cu statii din toata tara (!!!), in alte zile se aud prost si cele cu 100 ... 300 W , cateodata merge mai bine pe distante enorme si mai prost pe distante mici, functie de ora si de damblalele ionosferei. Intr-o dimineata vorbea un american din Florida cu un austriac (amandoi de acelasi calibru, 1kW in antene), americanul se auzea precum "Romania Actualitati", austriacul mai slab, desi era la doi pasi de Romania Pe medii, in timpul noptilor de iarna se pot auzi de asemenea statii foarte indepartate. Editat Ianuarie 15, 2016 de +_Florin_+ Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 15, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 O intrebare referitoare la finala audio: nu are depus stratul argintiu ( partea de sus a sticlei) din fabricatie, sau (fereasca-sfantu') e albit, ceea ce inseamna ca a luat aer? ... din poza nu se vede prea bine ... Nu, asa este ea din nascare. Mai am inca una la fel si e tot asa. Am gasit o poza cu una noua, arata tot asa, fara stratul ala argintiu. Si-apoi, daca din doua pe care le am nu e buna niciuna, am o pentoda tot subminiatura, 6P30B care se pupa bine cu 6N17B din atac. Si eu abia astept sa-l termin, si da, cred ca am sa-i "gresesc" nitel bobina, pt cv de 365pF ii trebuie 240uH, pt cv de 500 pF, 180uH. Sa vedem ce-o sa iasa... Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 Asteptam sa ne dai vesti bune ... cu siguranta cred ca vor fi ! Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 (editat) Pe suportul bobinei este lipit sabonul dupa care am decupat, am folosit o hartie autoadeziva A4 pe care am listat-o la imprimanta cu desenul sablonului. Plasticul ala este rosu cu alb, amestecat, s-ar vedea urat daca as dezlipi hartia. Ca hartia aia sa nu se deterioreze in timp, dupa bobinare, as putea da peste tot un strat de lac incolor? Ar putea afecta Q-ul bobinei sau inductanta? Stiu ca, pe vremea cand faceam filtre de HBO, si o foita de hartie daca bagam intre spirele bobinei, aparea un usor dezacord (apareau dungile alea).. P.S. @Gauss: interesante informatiile cu banda de radioamatori de pe frecventele incepand de la 1810Khz...eu credeam ca radioamatorii lucreaza doar in scurte si-n 144-145Mhz. Am vrut sa va trimit un m.p. dar se pare ca aveti casuta plina ori dezactivata. Eventual, lasati-mi o adresa de e-mail ori un nr de telefon, multumesc. Editat Ianuarie 16, 2016 de Untold Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 (editat) O sa o golesc ... cred ca e plina . Am neglijat aspectul . On - topic ... hartia introdusa intre spirele bobinei de HBO introducea o capacitate parazita ( mica ) suficienta sa " traga " frecventa filtrului , foarte stricta . Ideal era filtrul " ac " , de fapt era un circuit oscilant serie , rejector , pentru perturbatorul prezent care facea imposibila receptia canalului mult - dorit . Pentru lacuirea bobinei , ar trebui un lac care dupa uscare sa " lase " o pelicula fina , cu constanta dielectrica foarte mica , in ideea reducerii capacitatilor parazite . Pe vremuri , faceam acest gen de lac din polistiren dizolvat in benzen sau acetona ... " scartaietoare " sau fragmente din riglele transparente de desen ( pilitura era ideala ) , chiar plexiglas ... Avand in vedere frecventele ( relativ ) joase la care veti lucra , nu e chiar o tragedie , mai ales ca inteleg ca lacuiti hartia inainte de bobinare , desi i - ar prinde bine si bobinei ( la final ) , foarte diluat si de la distanta . Merge si lac de cablaje ( spray ) ... in fine ! In legatura cu radioamatorii , mai exista o banda ( 137 kHz ) , nu mai stiu ce e pe - acolo , intr - o vreme era considerata " moarta " ... https://en.wikipedia.org/wiki/2200-meter_band Editat Ianuarie 16, 2016 de gauss Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 (editat) M-am apucat sa bobinez. Deocamdata am 28 de spire, merge a naibii de greu, e migalos rau si mai ales ca sarma e subtire. O sa-i fac 50 spire cu priza la spira 30-35 pt UM (de aia m-am si oprit), insa nu stiu un lucru: bobina de reactie, o pot bobina langa cea de acord, la 3-4-5 mm distanta? Sau sa mai fac un suport fund de cos mai mic pentru cele cateva spire si sa-l asez fata in fata cu bobina mare? Din pacate, n-am mai avut timp si rabdare sa fac o bobina de test din CuEm simplu....inclin sa cred ca o sa mearga, eventual daca sunt prea multe 50 spire pt UL, pot scoate cateva spire. Important e ca am cu ce sa-i masor inductanta. Daca pentru UM ar fi de 240uH, pentru UL cat ar trebui sa fie? Pe un site zicea unul ca ar trebui sa aiba 1000uH pt UL...adica 1mH? Nu e cam mult? Editat Ianuarie 16, 2016 de Untold Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 Exista formula de calcul "inginereasca", din care se poate scoate L sau C, dupa caz: C = 25330/ (f x f x L); f[MHz], L[uH], C[pF]. Am scris f x f pentru ca n-am cum sa scriu "f patrat". C-ul real il consideri mai mic cu 10 ... 20pF, care reprezinta capacitatea distribuita intre spirele bobinei (capacitatea proprie a acesteia). Poti face cum vrei bobina de reactie, varianta pe suport separat iti da posibitatea de a regla cuplajul dintre bobine prin indepartarea/apropierea bobinei de reactie de cea de acord. Link spre comentariu
puriu Postat Ianuarie 17, 2016 Partajează Postat Ianuarie 17, 2016 "f patrat" se scrie f2, dupa care se selecteaza cu mouse-ul caracterul 2 si se de click pe butonul din bara de deasupra stanga pe care scrie x2. La fel se scrie f2, f2, f2, f2 si f2. Pentru ca optiunea sa dispara, se mai da click o data pe acelasi buton. Revenind la topic, orice metoda de reglare a reactiei este valabila. Cele mai comode metode sunt cele care nu dezacordeaza circuitul (mai grav pe US), respectiv ECO cu reglajul tensiunii de ecran si metoda reglajului curentului de filament (metoda foarte veche, dar buna). In cazul ECO, la lampile cu incalzire directa trebuie adaugata si o bobina de soc in serie cu filamentul. In cazul reglajului tensiunii de ecran, se alege un cuplaj al reactiei cat mai slab, pentru a nu se lucra cu tensiune prea mica pe ecran. Circuitul de acord (bobina, condensatorul, antena si circuitul de intrare impreuna) trebuie sa aiba factor de calitate cat mai mare. Nu este obligatoriu sa fie "fund de cos" decat daca nu se foloseste o antena exterioara. Bobina de UM trebuie sa aiba sarma groasa sau lita de radiofrecventa (Google: Litz wire) cu zeci sau sute de fire emailate subtiri rasucite. Pentru UM se foloseste firul de 0,06 - 0,08 mm. Nu se foloseste peste 3 MHZ, unde firul ar trebui sa aiba sub 0,02 mm. Semnalele telegrafice de pe UM (300 - 600 kHz) provin de la radiofaruri, posturi cu localizare precisa ce emit continuu purtatoare modulata cu un indicativ Morse, de exemplu IAS pentru aeroportul din Iasi. Intre 1604 si 1750 kHz, in Europa, se pot receptiona posturi de UM pirat, cele mai apropiate fiind in Grecia. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum