cipri_mury Postat Ianuarie 10, 2016 Partajează Postat Ianuarie 10, 2016 Eu bobinez "universal" cu mana libera de 50 de ani si imi iese foarte bine, chiar si la circuite pentru 10 kHz. Totul este ca sarma sa aiba si matase, altfel e foarte greu. Cu putin exercitiu poate aproape oricine. N-as construi o masina cu care sa fac 10 bobine pe an. Pentru bobine fagure am folosit intotdeauna suporturi radiale, de la ace cu gamalie pana la electrozi de sudura. Nu cred ca se justifica o masina pentru astfel de bobine, poate la o fabrica de aparate vintage. Si un transformator toroidal se poate bobina manual dar depinde de rabdarea si indemanarea omului. Link spre comentariu
viopa Postat Ianuarie 10, 2016 Partajează Postat Ianuarie 10, 2016 (editat) Are cineva de vanzare sarma CuEm +Matase de 0,1 mm pentru bobine? Cred ca bobinarea transformatorului toroidal nu isi are locul aici. Ati gresit topicul.Rugati moderatorul sa il mute. Editat Ianuarie 10, 2016 de viopa Link spre comentariu
cipri_mury Postat Ianuarie 10, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2016 Tot bobinare este pana la urma.Eu doar vroiam sa se vada ca este posibil si asa ceva in mod manual desi este mult mai mult de lucru.Acuma sunt convins ca stiati asta toti care postati aici dar na,mi-am facut si eu oleaca de lucru.Moderatorul poate sa-mi stearga postarile daca doreste caci nu este nicio problema. Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 10, 2016 Partajează Postat Ianuarie 10, 2016 Si un transformator toroidal se poate bobina manual dar depinde de rabdarea si indemanarea omului. Ce se prezinta in acel clip este total gresit,si prezinta si pericol de incendiu:bobinajul NU se executa pe carton de ambalaj,ci pe carton electrotehnic special denumit PRESPAN. Ca sa nu mai spun ca in activitatea de bobinaj a transformatorului toroidal,ca materiale electroizolante se folosesc:folia PET,sau banda de Polyester-adica materiale plastice-nehigroscopice(nu absorb umezeala) Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 10, 2016 Partajează Postat Ianuarie 10, 2016 Ce se prezinta in acel clip este total gresit Si modul de calcul sau de realizare in regim de amator tot gresit e?Acum fie vorba intre noi,daca un incepator se apuca de asa ceva,nu se apuca de trafuri de 1500VA.Si la materiale, chiar daca i se explica ce trebuie sa foloseasca,tot ce va avea pe langa casa va folosi,fie ca e corect,fie ca nu,ca asta e omul...Eu zic, pt o imagine generala asupra starii de fapt e util videoclipul.Pt restul,cine vrea,nu are decat sa faca o calificare la locul de munca la o firma specializata de bobinaj.Dupa un asemenea stagiu,daca va indrazni sa arate ce a invatat,cu siguranta se vor gasi comentarii. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Ianuarie 10, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2016 (editat) Nu zic ca nu va cred deoarece eu nu sunt cu pregatire in domeniu din pacate ,dar vroiam doar sa scot in evidenta bobinarea manuala a transformatorului.Iar apropo de specializarea in bobinaj in cazul realizarii unui transformator mai este vorba si despre alte lucruri care trebuiesc facute iar intrebarea mea este daca le inveti si pe acelea acolo?Acuma na,nu putem compara realizarea unei bobine cu a unui transformator . Editat Ianuarie 10, 2016 de cipri_mury Link spre comentariu
daniel_88 Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 Cu răbdare şi indemânare oricine poate bobina manual. Eu personal, bobinez numai manual. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 (editat) andrei daca se incinge bobinajul atat de tare cat sa aprinda cartonul traful este deja defect! la tor doar sec am bobinat! Editat Ianuarie 11, 2016 de Emil 1986 Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 Gandeste-te ca poate functiona bine si frumos,bobinaj rece,totul OK.Si se scurtcircuiteaza puntea redresoare,sigurantele sunt sarme-sau nu exista-si transformatorul devine TORTA,Si daca mai este si intr-o cutie de lemn(un amplif.de amator,de exemplu),ia foc si locuinta.Este total aiurea a izola un transformator cu carton de ambalaj. Am scris cele de mai sus ca,incepatorul sa isi formeze o idee corecta. Link spre comentariu
daniel_88 Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 Domnule Andrei, 90% din materialele izolatoare folosite în bobinaj sunt inflamabile, pe baza de celuloză, adică hârtie. In afara de tuburile siliconice care sunt ignifuge, şi materiale speciale in clasă H, toate ard. Asta inseamnă ca toţi bobinatorii sunt începatori ... Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 Transformator izolat cu carton de ambalaj este ca in reclama cu Dorel si siguranta. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 Daca temperatura in interiorul bobinajului ajunge sa aprinda izolatorul dintre straturi, atunci si integritatea stratului de email de pe sarma e praf si transformatorul poate fi bun de aruncat (sau rebobinat). Pentru izolatia exterioara/finala merge si carton de ambalaj peste un strat "preventiv" de banda izolatoare, la izolatiile inter-strat hartie subtire uleiata sau hartie care rezista la temperatura (din pungile in care se coc puii la cuptor) , ori banda de teflon. Intre primar si secundar(e), ori prespan ori in lispa acestuia hartie /banda izolatoare/iar hartie. Am bobinat (manual sau cu mecanisme improvizate) multe transformatoare asa si n-am avut vreodata neplaceri. Nu au ce cauta sarme in locul sigurantelor. Apoi daca transformatorul ar fi perfect inifug si n-ar lua foc, ar face-o firele, mufa de plastic, plasticul din intrerupatorul on/off etc in cazul unui scurt-circuit. Link spre comentariu
leo 17 Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 eu unul refolosesc pt bobinarea trafurilor si ies toate ok ,hartia din condesatoarele electrolitice vechi ,mi am facut un stoc din ele si le folosesc expres pt izolatia intre straturi cat si pt primar secundar ,iar pt constructia carcasei trafului, textolitul sasiurilor tv dupa ce imprealabil am indepartat componentele si traseile din cu ..daca traful e maricel si imi trebuie o carcasa mai rezistenta (la carcasa ma refer la suportul bobinelor )pun doua straturi de textolit lipite cu poxipol . Link spre comentariu
QQme Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 (editat) Cred ca ai gresit,scriind electrolitice.,numai cu hirtie. Editat Ianuarie 11, 2016 de QQme Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 nu, n-a greşit, vechile electrolitice bobinate foloseau şi folie de plastic, nu doar hârtie parafinată.de fapt, hârtia parafinată era "marca" anilor 50, din anii 60 s-a folosit aproape exclusiv folia de plastic... mă rog, îi spune niţel mai altfel, dar cum nu suntem chimişti să deosebim ochiometric polipropilena de propilena chioară... "plastic" sunt toate! :)am şi eu o "bobină" de-asta, plus 2 sau 3 asemenea condensatoare, nu le-am aruncat din exact acelaşi motiv, să recuperez "bobina" de plastic izolant, pentru că după 15-25 de ani de la fabricaţie, în care au stat mai mult nefolosite, nu cred că mai sunt bune de ceva... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum