Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda laser DVD


Vizitator Cristian Giurgea

Postări Recomandate

Vizitator Cristian Giurgea

Salut, am un DVD gata pentru stricat si vreau sa construiesc un dispozitiv care sa comande laserul de genul : scrie, citeste ... si cam atit. Vreau sa stiu ce-mi trebuie si cine de pe aici stie specificatia pinilor . Daca exista poze e si mai bine. Maturisesc ca nu am mai desfacut un DVD niciodata.Daca nu exista nici o solutie pentru DVD, dar exista pentru CD, e buna si aia. Mersi multCristi

Link spre comentariu

Sunt o multime de lucruri care trebuie controlate pentru a scrie/citi de pe un CD sau DVD.La citire trebuie sa sa invarti discul, sa aprinzi laserul pe citire, sa focalizezi, sa urmaresti pista de date, etc. La scriere mai trebuie in plus sa calibrezi puterea de scriere, ca sa nu mai vorbesc de procesarea datelor care iti vin pe interfata IDE, sa vezi formatul de scriere, cereri de salt la alta pista, starea bufferelor, butoanele de pe cutie, CRC-uri si retry-uri, decriptari pentru zona la DVD si o multime de alte maruntisuri descurajant de complicate.E o intreaga uzina in DVD-ul tau, sa sti!Asa ca defineste mai clar ce intelegi tu prin a comanda laserul scrie/citeste? Ce vrei sa faci, mai exact?

Link spre comentariu
Vizitator Cristian Giurgea

Salut RoGeorge,eu nu vreau sa fac ceva atit de complicat. Pe mine ma intereseaza sa misc un laser de cd / dvd deasupra unei suprafete de CD pe care este scris 0xFF astfel incit cind ajung pe spirala sa am 1 logic, cind ies de pe ea, sa am 0 logic. Suprafata poate fi si o suprafata scrisa cu LightScribe, pe partea cealalta. Nu ma intereseaza nici erorile, nici formatul. Pur si simplu un dispozitiv care ia la intrare o suprafata de CD scrisa cu 0xFF, misca laserul deasupra ei si basculeaza iesirea in 0 si 1, dupa cum trece peste spirala sau nu. Deci, practic puterea puterea laserului trebuie sa fie constanta si trebuiesc niste pini pe care sa dea 1 si 0.Considera ca miscarea laserului se face pe o singura axa X, din centru spre extremitate. Cristi.

Link spre comentariu
Vizitator Cristian Giurgea

Si inca o kestie. Sunt constient ca nu pot sa am 0xFF din cauza datelor aditionale scrise de orice arzator de cd-uri, pentru corectia erorilor. Poate pot eu, prin comenzi ATA, sa scriu 0xFF peste tot ( cu un program ). Daca nu, folosesc partea cealalta, scrisa cu un LightScribe.

Link spre comentariu

Tot foarte complicat mi se pare...Daca vrei sa il folosesti pentru masurat distante, pe post de subler sau micrometru, mai bine cumperi unu gata facut.Oricum trebuie mai intai sa focalizezi pe suprafata inscriptionata. Capetele optice sunt prinse pe o suspensie comandata electromagnetic care se comanda pe axa Y pentru focalizare si pentru a urmari suprafata CD-ului care nu e perfect plana yar pe axa X ca sa poata urmari pistele, pentru ca orice CD poate fi putin excentric si atunci pista nu mai seamana cu un cerc, devine un oval care trebuie urmarit.Aici nu sunt sigur dar am impresia ca la CD nu e ca la HDD-uri sau ca la diskete unde fiecare pista este un "cerc". Parca la CD-uri era ca la discurile de vinil, informatie e scrisa pe o spirala de la inceputul pana la sfarsitul inregistrarii, nu pe cercuri concentrice. Asa ca trebuie sa nu invarti CD-ul ca sa nu iti dea spirala pulsuri false la fiecare tura.Din ce stiu eu nu ai sanse sa poti comanda un CD sa scrie ce vrei tu. Am impresia ca tu vrei de fapt sa "topesti" in mod continuu o pista. Soft-ul CD-ului nu te lasa sa faci asa ceva, pentru ca toata functionarea lui se bazeaza pe alternanta pit-urilor. Cand ai prea multi biti la fel se baga biti "stuffed - impanati :)" ca sa nu ai o zona continua prea lunga, cu acelasi tip de biti.Poate daca incerci sa comanzi direct suspensia capului optic, diodele laser, fotodioda si motoarele ai sanse mai mari...Intr-adevar, cel mai simplu pare sa folosesti fata scrisa cu lightscribe si sa incerci sa detectezi "alb/negru", cred ca o sa ai rezolutie mai mica decat daca ai citi fata cu pistele de date.Mult mai simplu mi se pare sa iei un cap de mouse optic si sa il prinzi cumva pe carul cu capete de la DVD. Gasesti mouse optic la 800 dpi cu mai putin de 20 de RON. Exista si mousi la 2000-3000 dpi, evident mai scumpi, daca iti trebuie precizie mai mare. Poti sa cauti second hand daca nu faci productie de serie sau sa ceri sample de la producatori pentru integratul care citeste deplasarea.Sunt tare curios daca iti iese ce vrei. Sa postezi te rog, daca gasesti o solutie.

Link spre comentariu
Vizitator Cristian Giurgea

Salut RoGeorge,o sa folosesc solutia cu sistemul lightscribe. Sper ca ala scrie alternativ, 0.5 microni negru si 1.1 microni alb. Nu pot sa folosesc un mouse de 4000 dpi ( desi asta cred ca inseamna vreo 6 microni ) pentru ca e cam mult, in plus softul de detectie a miscarii la mouse nu detecteaza prompt, mai are si scapari. Eu vreau sa stiu la fiecare pas. Laserul il agatz de ceva, important este sa imi furnizeze semnalul 1,0 la fiecare trecere. Pot sa garantez miscarea pe orizontala. Va trebui sa afgatz fotodioda astfel incit laserul sa se reflecte exact pe ea, cind trece prin "1". Discul va sta imobilizat pe suprafata, iar miscarea laserului se va face de la centru spre margine. Cu alte cuvinte pot sa masor o cursa de vreo 4 cm, cu precizie 0.5 microni si apoi 1.1 microni ( vise erotice :) )...Zilele astea o sa-mi cumpar un microscop optic care mareste de peste 1000 de ori ca sa pot sa supraveghez operatiunea la nivel optic. Anyway, mersi de raspunsuri. In caz ca poti sa-mi furnizezi o schema de citit 1 sau 0 de la fotodioda este super.Toata constructia nu are nici o treaba cu CD-ROM-ul computerului. NU fac decit sa iau laserul si fotodioda de la el. Dispozitivul masoara deplasarea unor mese. O masa sta fixa, pe ea sta CD-ul. Pe cealalta ( sus ) sta laserul lipit cu ceva, fotodioda, si cablurile care intra la microcontroler, care primesc 1 si 0. Asta e toata ideea. Daca ai sugestii sau idei, e binevenit.Cristi.

Link spre comentariu

Softul din mousii optici se bazeaza pe algoritmi de optical flow. Daca suprafata e convenabila nu pierde nimic. Doar daca miscarea e prea rapida. Dar, zici ca nu e suficienta rezolutia asa ca incearca cu DVD-ul. Vezi ca dioda LASER nu se aprinde ca LED-ul, sunt integrate specializate care contin bucle de reglaj al curentului pentru controlul diodelor LASER.Sper ca sti ca laserul din unitatile de CD/DVD nu prea emit in spectrul vizibil si ca nu e bine sa-ti bagi laserul in ochi, mai ales cu microscopul! :)Si eu as vrea un microscop, pentru altceva, daca gasesti sa imi zici unde/si cu cat, te rog.Sa pui niste poze sa vedem ce a iesit. Bafta! :weedman:

Link spre comentariu
Vizitator Cristian Giurgea

RoGeorge,

 

microscopul este cam 3 - 400 de euroi. Iti pot recomanda

http://www.ma-astro.de/bock/item.php5?i ... b8b8af97c3 si http://www.ma-astro.de/bock/item.php5?i ... lerieaktiv. Acum depinde cit vrei sa dai pe el.

Trebuie sa recunosc ca nu prea stiu cum lucreaza laserul de la cd / dvd. Credeam ca este un laser in zona de unda rosie ... whatever... zici ca se poate scoate de la un CD ROM laserul de citire, cu tot cu dioda astfel incit sa-l pot controla pentru comanda de citire / scriere ( la nivel de bit, nu cu corectii si alte alea ) ?... Daca nu, nu as putea folosi un alt laser?

Uite ca mi-a mai venit o idee, cit tastez... al doilea link pe care ti l-am dat e va duce la un ocular digital. Asta, combinat cu un zoom de vreo 10-15 ori poate vedea linistit desenul micronic facut de un lightscribe... si atunci lucrez cu un algoritm de recunoastere optic, lasind laserul in plata Domnului.... ;) Trebuie insa indicata citirea imaginii dintr-o arie mica, pentru ca am nevoie de fps mare la o viteza de 10 -15 mii de microni / sec ...

Link spre comentariu

- bagi mina in foc ca acest mouse cu acest pad imi da dot cu dot?- NU!Mai ales ca alea din link-ul tau sunt PAD-uri :smt003 , nu mouse :smt003 Vezi ce zice lumea si pe la sectiunea de CNC-uri de pe forumul asta, acolo au si ei nevoie de miscari cu precizie si repetabilitate mare.

Link spre comentariu
Vizitator Cristian Giurgea

tocmai am aflat ca suprafata CD-ului este continua ( ca sa zic asa, miscarea laserului este restrictionata la spirala ), si deci se poate arde oriunde. Cu alte cuvinte, singurele probleme sunt setarea puterii laserului pentru scriere, apoi setarea pentru citire si culegerea informatiei de 1,0 la parcurgere. In afara de asta mai este si problema demontarii astfel incit sa existe aceeasi refractie cind e montat pe tavanul placii mele ca si atunci cind era in cd ( sa fie acelasi unghi laser->placa->fotosenzor )

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări