Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PIC 18F87K22 si TFT (+TP) ILI9341


Postări Recomandate

Dupa lupte ce au durat 2 seri, l-am dat pe brazda. Avatarul meu este pe TFT :91.

 

Am clonat Smart GLCD de la Mikroe, adaptandu-l pentru un TFT. Acelasi PIC 18F87K22 cu comunicatie FT232RL. Totul alimentat la 2,8V ca sa se pupe cu TFT de 2,8" cu driver ILI9341 (luat de pe eBay). Port pentru card SD este disponibil, de asemenea.

 

Am folosit bootloader-ul de la Smart GLCD ca sa transfer programul odata creat. In prealabil, se scrie firmware-ul in PIC ca sa stie sa functioneze prin 232.

 

Am pornit proiectul in Visual TFT, dar i-am dat de cap la editare in MikroBasic. A fost un proces de trial and error... fiind putina informatie de la Mikroe. Iar unde era, nu se explica de ce. In special partea de TP.

 

De exemplu: nu spune cum sa setezi ADC-urile pentru coordonatele X si Y (te intreaba pe ce AN-uri, dar nu zice de ce e asa). Daca nu initializezi modulul ADC si activezi intrarile ca analoage, se reseteaza PIC-ul intr-o veselie. Adica se reseteaza daca nu setezi corect TP-ul. Nu inteleg, inca, de ce.

 

Contrastul TFT-ului nu e nemaipomenit, iar backlit-ul se mai poate da mai luminos. TP este destul de sensibil la buricele degetelor.

 

Placuta de prototip a suferit niste schimbari, evident, si d-aia nu voi posta inca documentatie. Cat inaintez cu proiectul mai pun ceva info aici.

 

Poza cu prototipul:

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Felicitari Mircea, se deschid portile pentru multe proiecte interesante :)

Daca treci peste munca de chinez cu "numaratul de pixeli" poti face interfete grafice pentru proiecte care se vor apropia de profi.

Singura problema este sa tii cont si sa faci "redraw" doar la sectiunile care se schimba pe ecran altfel are ceva lag (intarziere) pana afiseaza noua imagine.

Link spre comentariu

Pana acum n-am facut nimic cu tft-uri de-astea (in afara de "pornit" unul SPI pentru un coleg), asa ca intreb si eu.

Din cate stiu eu exista si unele cu controller incorporat si interfata spi. Si mai stiu ca sunt destul de ieftine. Care-s avantajele celui de mai sus, incat sa merite munca de chinez batran ca sa lipesti toate sarmele alea?

Link spre comentariu

Eu pot sa va dau un link de pe TME, dar un display cu capacitive touchscreen costa 130-140 de ron. Fara poate fi mai ieftin.

 

Din ce am vazut, in industrie nu se folosesc cu driver incorporat incat sunt ceva mai scumpe. Astfel incat se prefera ca driverul sa fie direct pe pcb.

 

Eu mi-am cumparat unul deja si am si comandat de pe oshpark cablajul dar astept de aproape o luna sa imi vina (m-am apucat de facut licenta).

 

Din ce am inteles ca sa scapi de delayul la afisare ai 2 chestii pe care le poti imbunatati: 

1. Sa nu mai folosesc SPI-ul ci o trimitere paralela.

2. Sa folosesc microcontrollerele mai potente (ARM-uri M4 de exemplu).

 

P.S.: De ce nu folosesti o mufa FFC/FPC? Ai scapa de chinul lipiturilor alea.

Editat de Iliescu Mihai
Link spre comentariu

La urmatoarea placa pun si conector. Placa am conceput-o cand TFT era pe drum din China. Nici nu stiam care erau dimensiunile, datasheet chinezesc.Sunt fire multe ca e pe 16 biti. Credeam ca va merge pe 8, dar uite ca nu a vrut. Am alt TFT pe 8 biti, dar nu sunt acasa ca sa pot face un PCB nou.Merci pentru informatia cu conectorul.

Link spre comentariu

Daca vreti sub forma de shield: https://www.adafruit.com/search?q=tft

Dar touchul din ce tin minte e doar rezistiv, nu si capacitiv.

 

Cu touchscreen pe tme: http://www.tme.eu/en/details/rvt28aetnwc00/tft-displays/riverdi/

Si fara touchscreen: http://www.tme.eu/en/details/rvt28aetnwr00/tft-displays/riverdi/

 

Toate 3 sunt CU driver integrat.

Editat de Iliescu Mihai
Link spre comentariu

Frumos proiect !Intreb si eu de curiozitate ... Daca perifericul este pe 16 biti si dorim si o cumunicatie rapida nu e mai ok sa folosim un micro tot pe 16 biti ?

Inca nu cunosc limitele a ceea ce vreau sa fac. Probabil, ca intr-o zi, o sa depasesc nivelul de 8 biti.@LiviuM, acum daca ma gandesc mai bine, imi sunt de folos libere cele 2 porturi SPI sa fac si altele. Deocamdata nu stiu unde voi merge daca tot am deschis usa asta :).Fara probleme, orice sfat si parere sunt de considerat.
Link spre comentariu

Liviu, display-urile cu comunicare SPI (si touch) gen cele de aici http://www.ebay.com/itm/240x320-2-8-SPI-TFT-LCD-Touch-Panel-Serial-Port-Module-with-PCB-ILI9341-5V-3-3V-/371278122006?hash=item5671e68c16:g:oNoAAOSwEeFU~V7D s-ar parea ca sunt ceva mai lente la afisarea pe ecran decat cele cu comunicatie paralela.

 

Probabil ca se pot folosi procesoare mai rapide dar din testele mele facute cu un Arduino Mega si cu un Arduino Due (ARM based) diferentele nu sunt semnificative (am folosit libraria :) UTFT si cu testele de acolo acum ceva timp, cand am ajutat o studenta care facea "internship" la servici, pt proiectul de diploma).

 

@djvas, inbunatatirea nu este semnificativa daca se trece pe controlere 16biti nici cand comunicatia este paralela nici cand este SPI.

Adevarata imbunatatire apare cand se foloseste buffering-ul in RAM.

 

Ca si chestie, remarc ca s-au nesimtit chinezii pe Aliexpress de cand s-au lansat pe piata din US. Preturile pe eBay au devenit semnificativ mai ieftine (chiar si 50%) pentru anumite produse.

 

LE: Si daca tot le vad asa frumoase .... ia sa fac eu o comanda de cateva :) de la seller-ul asta. Parca vin mai repede din HK.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări