Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O parere legata de un amplificator 800W/4Ohmi 450W/8ohmi

moro

Postări Recomandate

am descoperit zilele astea pe net o schema dea'lu Holton

schema despre care e vorba am puso la mine pe ftp

http://www.castana.as.ro/semiconductori/AV800.pdf

schema mi se pare destul de dragutza si pe mine m'ar interesa numa pt 450W pe 8 ohmi ... acolo in datasheet ala zice de un transformator de 2KW pt varianta stereo dar aia sigur pt echiparea cu difuri de 4 ohmi eu ma gandeam sa ii pun un traf mai mic numa pt 8ohmi ,ma gandeam la ceva de 1500W si inca ceva legat de finali is 7 finali pe o ramura si rezulta ceva de genu 115W/final la o putere de 800W/4Ohmi... acuma ma gandeam daca se poate micsora nr de tranzistoare finale undeva la 4 finali si atunci ar veni cam tot 115W/final la 450W/8ohmi deoarece ma intereseaza numa 450W pe 8ohmi ... dece zic asta poa ca ar fi un pic ,,exagerat'' sa pun 7 tranzistoare cu Pd=200W pt 450W

si inca ceva legat de schema aia ... in ,,manual'' legat de piese acolo pe schema R3 este 100ohmi si pe lista zice ca R3=120ohmi nush ce sa zic da ma gandesc ca poa 20ohmi ar conta (sau nu?) .... schema sare ,,la ochi'' tare cu acea de 300W RMS de AIci

aaa era sa uit la tranzistori aia ,,de alimentare a IRF'urilor prefinale'' :) este vorba de tranzistoarele alea 2'a PNP si celelalte 2 NPN'uri mentzionate mai sus

ce ma intereseaza aici este daca pot monta MJE340 si MJE350 in locul acelor 2Sc'2Sa'uri

Va Multumesc :P

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csl1131

3

• moro

2

• 4 luni mai târziu...

apropo de asta, AV800.....

mai devreme nu am avut altceva mai bun de facut decat sa ma apuc sa caut greselile la cablajul ala....

si iata ce am gasit:

cablajul e bun... numai ca unele piese sunt puse rau...

piesele corectate sunt cele cu rosu... de

AICI

sau AICI o varianta mai mica a pozei de mai sus..care e imensa... :lol:

si ce m-am gandit..dece sa nu pun si o pimitare la curent pe cablaju ala... ca doar am loc...

siIATA ce mi-a iesit...

si AICI o versiune a pozei mai mica....(aia prima e imensa...) :lol:

ce e incercuit cu mov, acolo am modificat si traseele... si si piesele...(in principal pozitionarea la unele...)

rezistentele care sunt numai un R pe ele alea sunt niste fire efectiv(strap-uri) iar cele D3, D4, cei 2 tranzistori care nu ai nume,si rezistentele RR alea le-am pus eu in plus fata de ce era la inceput ....

care nu mai are ce face, sa ma verifice daca nu am gresit cumva... :d :d

Link spre comentariu
Vizitator ipacretzu'

Treaba e ca nu poti sa pui numai 4 finali cum vrei tu (cum am vrut sa pun si eu dealtfel) pentru simplul motiv ca o sa iesi din SOA (Safe Aperating Area) cu finalii si o sa iasa fum din ei.Fa o simulare in Orcad daca vrei si ai sa te lamuresti pe unde te situezi cu puterea disipata pe tranzistor si compara dup-aia cuceea ce scrie in datasheet-ul finalului; rezultatul o sa fie o suprasolicitare in curent a tranzistorului pentru un Vce (sau Vds) dat.Spor la simulat (e modul cel mai bun sa vezi daca o schema e buna si daca e sa o duci la limitele ei maxime; ATENTIE MARE ! Nu uita sa lasi loc pt solicitarile inverse in curent si tensiune ale finalilor ca doar lucrezi cu o sarcina inductiva in iesire si ca sa fii sigur ca nu iese fum ia si tu cazul cel mai defavorabil)

Link spre comentariu

Treaba e ca nu poti sa pui numai 4 finali cum vrei tu (cum am vrut sa pun si eu dealtfel) pentru simplul motiv ca o sa iesi din SOA (Safe Aperating Area) cu finalii si o sa iasa fum din ei.Fa o simulare in Orcad daca vrei si ai sa te lamuresti pe unde te situezi cu puterea disipata pe tranzistor si compara dup-aia cuceea ce scrie in datasheet-ul finalului; rezultatul o sa fie o suprasolicitare in curent a tranzistorului pentru un Vce (sau Vds) dat.Spor la simulat (e modul cel mai bun sa vezi daca o schema e buna si daca e sa o duci la limitele ei maxime; ATENTIE MARE ! Nu uita sa lasi loc pt solicitarile inverse in curent si tensiune ale finalilor ca doar lucrezi cu o sarcina inductiva in iesire si ca sa fii sigur ca nu iese fum ia si tu cazul cel mai defavorabil)

dece nu????deci teoretic ar venii asa:800W/4 ohmi-> 20Apeak curent ->2.85Apeak/final500W/8 ohmi->11.1A peak->4 finali->2.774A peak/final...deci teoretic ar cam..merge...practic e alta poveste...pt ca daca stiu bine..astea de 8 ohmi au inductanta mai mare decat cele de 4 ohmi..sau oricum variaza mai mult ca la 4 ohmi...si de aceea trebuie cam 5 perechi.....sau..daca vrei neaparat sa exagerezi, ca sa fii 200% sigur, poti pune chiar 6...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări