Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie electrica fara doze de legatura


lucian_v

Postări Recomandate

La multi ani,

 

Doresc sa va intreb daca este o greseala sa fac instalatia electrica a casei fara doze de legatura in pereti. Mai exact, langa tabloul electric voi mai pune un tablou de legaturi, astfel incat cablurile de la umini si de la intrerupatoare vor merge direct acolo toate.

 

La prize, unde am mai mult de o priza pe un circuit am adancit doza si am facut legaturile in ea si apoi am plecat la urmatoarea priza.

 

Avand in vedere ca respect indicatiile din normativ, este vreo problema in afara celei de consum de cablu daca fac asa?

 

Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • lucian_v

    4

  • v67

    2

  • PINTI

    1

  • elektronu85

    1

Top autori în acest subiect

Nu este absolut nici o problema, unele constructii civile au precizat in proiect tocmai acest aspect, sa nu apara doze de ramificatie in instalatiile electrice. Singurul inconvenient este, dupa cum ati spus si dvs, cel al consumului marit de conductor. De asemenea exista doze de aparat special proiectate pentru asa ceva in sensul ca sunt ceva mai adanci decat dozele clasice tocmai pentru a permite legarea conductoarelor in spatele aparatelor.

 

Nu ati precizat ce fel de aparate veti folosi, cele clasice sau modulare??

Link spre comentariu

Sa fiu sincer nu am luat o decizie in acest sens, inca ma gandesc daca sa pun clasice sau modulare....probabil vor fi ambele, depinde de situatie...

Are vre-o influenta asta? Aveti vre o recomandare in acest sens?

 

Multumesc

Link spre comentariu

Multe instalatii electrice le-am realizat in acest fel. Proprietarii nu voiau sa aibe doze in camere. Totul a fost OK.

Singurul neajuns, cum au specificat si colegii mai sus, este consumul mare de cablu.

Link spre comentariu

Alt neajuns ar fi traseul lung al conductorilor si probabil multe curbe in functie de configuratia locuintei.In caz ca trebuie schimbate ceva conductoare(stiu,nu prea e cazul,dar daca?) nimeni nu ar vrea sa sparga peretii pentru ca nu se pot inlocui firele.

Link spre comentariu

Va multumesc frumos pt raspunsuri.Poate ca suna ca o intrebare prosteasca dar imi puteti explica diferenta intre o siguranta bipolara si onsiguranta p+n ? Va multumesc

Link spre comentariu

Am inteles, stiam ca una are protectie pe ambele una doar pe faza. Deci trebuie sa caut bipolare (cu protectie pe ambele(faza+nul)) .

 

p+n are protectie doar pe faza

 

Va multumesc

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Situatiile in care este necesara inlocuirea unui conductor sunt extrem de rare, daca instalatia este dimensionata si executata in conformitate cu Normativul.

Observ ca in ultimii ani s-a creat un fel de „fetis” legat de aceasta posibilitate, care trebuie „musai” sa existe. As reaminti doua aspecte

1.Si in prezent se fabrica cabluri de tip punte (ca INTENC-ul de pe vremuri, dar cu conductoare din cupru) destinate ingroparii directe in slituri, si se utilizeaza fara nicio problema. In plus, exista si alte cabluri (de exemplu CYKY) care, de asemenea, pot fi instalate in montaj ingropat direct.

2.Normativul nu ne obliga sa avem acces permanent la conductoare sau cabluri. Necesitatea acestui acces este stabilita de proiectant, in functie de conditiile de la fata locului si de cerintele beneficiarului.

In aceste conditii, consider ca o instalatie executata fara doze de ramificatie si fara respectarea conditiei celor maxim 3 coturi la 90 grade intre doua doze nu contravine cu nimic prevederilor Normativului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări