Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

JBL TI 5000

Bogdi16

Postări Recomandate

acum ca tot suntem la capitolul gica-contra,si eu as putea spune ca multe din brandurile indicate mai sus nu sunt cu nimic mai "specializate" in hifi,doar ca unele sunt mai bine finisate pt ca platesti acest lucru.Atata timp cat la multe din ele parametrii declarati au tolerante f largi,despre ce naiba discutam...ca doar nu ascultam grafice

Recent am avut pe mana o medie de la PHL,care este tot un brand PRO,ca tot incurcam iar sectorul de sonorizare cu cel de studio,si anume modelul 1130 ,si pot spune ca m-a impresionat putin dupa atata timp  comparativ cu multe difuzoare hifi care mi-au trecut prin mana

trebuie avut in vedere si un aspect f important,de la niste difuzoare si cutii bune pana la incinte acustice nu este un drum lin,multi incepatori cad in plasa *copy-paste* de pe diverse site-uri crezand ca vor obtine ce doresc sau acelasi lucru precum constructorul initial,ori acest lucru s-a dovedit a fi de cele mai multe ori doar vise

renunta la acest gand cu clonarea,pt ca nu detii componentele originale si cel mult vei obtine o cutie cu difuzoare, asemanatoare cu cele JBL

Asculta cat mai multe intai sa vezi drumul pe care sa-l urmezi,ceea ce-i place altuia e posbil sa nu-ti placa si tie.Bugetul este suficient pt niste boxe superperformante,doar sa mergi pe drumul bun

referitor la amplificator,acesta va trebui ales in functie de boxe.Daca vei merge pe difuzoare cu spl mic sau multe in aceeasi incinta,dupa cum a spus si Toader,vei avea nevoie de un amplificator mai puternic(si implicit mai scump daca vrei si calitate) pt ca au nevoie de curent si control,altfel suna bubuit si sters si o sa te intrebi pe ce ai dat banii.Nimic nu este simplu..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Bogdi16

8

• Dominicue

4

• ahegyes

3

• Toader

3

Top autori în acest subiect

O idee ar fi sa te uiti cateva saptamani pe site la Troel's, poate alegi un proiect complet documentat. De preferat ceva clasic, in 3 cai, ca sa te incadrezi in buget.

Link spre comentariu

acum ca tot suntem la capitolul gica-contra,si eu as putea spune ca multe din brandurile indicate mai sus nu sunt cu nimic mai "specializate" in hifi,doar ca unele sunt mai bine finisate pt ca platesti acest lucru.Atata timp cat la multe din ele parametrii declarati au tolerante f largi,despre ce naiba discutam...ca doar nu ascultam grafice

Recent am avut pe mana o medie de la PHL,care este tot un brand PRO,ca tot incurcam iar sectorul de sonorizare cu cel de studio,si anume modelul 1130 ,si pot spune ca m-a impresionat putin dupa atata timp  comparativ cu multe difuzoare hifi care mi-au trecut prin mana

trebuie avut in vedere si un aspect f important,de la niste difuzoare si cutii bune pana la incinte acustice nu este un drum lin,multi incepatori cad in plasa *copy-paste* de pe diverse site-uri crezand ca vor obtine ce doresc sau acelasi lucru precum constructorul initial,ori acest lucru s-a dovedit a fi de cele mai multe ori doar vise

renunta la acest gand cu clonarea,pt ca nu detii componentele originale si cel mult vei obtine o cutie cu difuzoare, asemanatoare cu cele JBL

Asculta cat mai multe intai sa vezi drumul pe care sa-l urmezi,ceea ce-i place altuia e posbil sa nu-ti placa si tie.Bugetul este suficient pt niste boxe superperformante,doar sa mergi pe drumul bun

referitor la amplificator,acesta va trebui ales in functie de boxe.Daca vei merge pe difuzoare cu spl mic sau multe in aceeasi incinta,dupa cum a spus si Toader,vei avea nevoie de un amplificator mai puternic(si implicit mai scump daca vrei si calitate) pt ca au nevoie de curent si control,altfel suna bubuit si sters si o sa te intrebi pe ce ai dat banii.Nimic nu este simplu..

Salut

Ai punctat foarte bine ideia cu " nu ascultam grafice" Tin minte ca era nebunie pe forum acum 7-8 ani cand era foarte in voga sa calculezi tot felul de incinte cu  difuzoare ai caror parametrii erau de o provenienta indoielnica si stateam si ne minunam ca ce bine trebuie sa "sune" acel grafic. 

Am inceput acest topic tocmai in ideia ca sunt in necunostiinta de cauza cand vine vorba de partea Hi-Fi sa zic asa.Scopul final nu era de a clona neaparat acele JBL-uri, ele erau un etalon a ceea ce as vrea sa fac. Pe partea de Pro lucrurile parca sunt mai simple sau probabil cunoscandu-le dupa un anumit timp ajung banalitati. 

Citeam acum cativa ani un articol interesant referitor la alegerea amplificatorului in functie de boxe, cred ca era de la JBL articolul si daca caut bine e aici pe forum pe undeva. Ei spuneau ca ideal ar fii ca amplificatorul sa fie de cel putin 2x mai puternic decat puterea nominala a boxelor. Pe undeva la vremea aceea se traia parca cu impresia ca puterea prea mare arde difuzorul cand defapt distorsiunile ard difuzoare, lucru inca greu de crezut in randul marilor muzicanti de pe meleagurile noastre.

Cu stima

Cu stima

Editat de Bogdi16
Link spre comentariu

Da, nu ascultam grafice si nici nu conteaza ce fel de fifuzoare folosim (PRO, sau NON-PRO ca sa nu se mai faca confuzie intre studio si sonorizare). Conteaza ca ceea ce ascultam sa ne placa si sa ne incate sufletele. As putea sa vin cu argumente tehnice pro si contra difuzoarelor PRO sau NON-PRO dar nu am sa fac asta. In schimb am sa spun asa: fiecare dintre noi are anumite gusturi. Unoral le place un sunet mai vioi,sau mai rapid, sau mai laid back, sau mai nu stiu cum...... EU cred ca alegerea trebuie facuta dupa acest criteriu, si anume tipul de sound care ii place unui sau altuia.

Difuzoarele PRO au un anumit caracter. Cele NON-PRO au alt caracter, fiecare alege ce ii place. Mie imi plac difuzoarele NON-PRO, asta cred ca e clar pt toata lumea. In rest, ce sa mai zic.....

Un aspect foarte important, pe langa amplificare (care pt. difuzoare NON-PRO intradevar trebuie sa fie ceva mai serioasa, Aia cu 600W pt un dif de 7" mi se pare o exagerare-totusi) este alegerea difuzoarelor si in functie de spatiul de auditie. Adica daca vrei un 2 basi de 12" si ii bagi in 20mp - posibil sa ai surprize neplacute, in timp ce aceleasi difuzoare de 12" in 60mp sa fie sublime.

In sfarsit, sunt multe de povestit si orice alegere ai face sigur o sa fie cineva care sa comenteze si sa spuna ca ai ales gresit.

Link spre comentariu

Eu nu le vad asa,pro sau non-pro,sa nu generalizam,difuzorul trebuie sa aiba parametrii si constructia potrivita pt acea utilizare iar in alegerea implementarii practice trebuie sa se respecte regulile specifice proiectarii incintelor de auditie,in caz contrar vor avea caracter sau coloratii neplacute.SI cele hifi au coloratii urate folosite in zone nepermise.Concluzia ar fi ca nu toate difurile pro sunt potrivite pt hifi iar o incinta bine facuta nu trebuie sa aibe caracter evident ,ca e pro sau hifi.SI firmele pro fac difuzoare cu distorsiuni mici,liniare etc,potrivite pt auditie, dar aspectul este clasic de pro pt ca le produc cu  aceleasi materiale si matrite ca suratele lor .Poate de aici apare confuzia,pt ca eu nu vad nimic pro la un tweeter cu calota textila,flansa clasica de 10cm si un spl  comun de 88-89db,sau la un midbas de 17cm,60w , suspensie de cauciuc si 89db in loc de 87(pt ca s-a renuntat putin la basul f jos in detrimentul unui midbas mai bun si medie mai clara,basul f jos oricum fiind greu de redat bine din suprafata mica)

Ai punctat foarte bine ideia cu " nu ascultam grafice" Tin minte ca era nebunie pe forum acum 7-8 ani cand era foarte in voga sa calculezi tot felul de incinte cu  difuzoare ai caror parametrii erau de o provenienta indoielnica si stateam si ne minunam ca ce bine trebuie sa "sune" acel grafic. 

calculatorul a fost si este o unealta care ne ajuta enorm si scuteste timp pretios,DAR nu gandeste pt noi.In voga era doar prostia si lenea,pt ca toti vor mura-n gura fara sa gandeasca,nu ar pune mana pe o carte sa inteleaga ce naiba calculeaza acolo dar si rezultatele erau pe masura...

pro sau hi-fi, conteaza si stilul de muzica, degeaba ai boxe hi-fi daca asculti rock si invers, eu inca sper la ceva moale sa umple camera

o boxa daca este bine facuta nu 'stie' sa faca distinctie intre genuri de muzica,ea reda ce primeste,faptul ca o poate face cu fidelitate(reproduce cu acuratete semnalul primit) sau nu,nu are legatura decat cu implementarea aleasa de constructor.La fel cum un difuzor de banda larga nu poate produce cutremur pe joase,la fel nici un subwofer nu poate produce medii-joase ca un woofer

Dupa cum a spus si Ahegyes ar fi multe de povestit,dar cand cauti cai verzi pe pereti va fi greu sa gasesti ceva sa te multumeasca.Brandul sau pretul nu sunt singurele criterii dupa care se pot alege echipamentele.Multi au plans dupa bani alegand astfel

Link spre comentariu

Partea buna din toata discutia noastra e ca toti avem cate un pic sau mai mult dreptate. De cate ori nu vedem Dj renumiti cu pupitre de mii de euro si cabluri de semnal chinezesti cu 2 lei. Asta denota lipsa de cunostiinte cat si de interes, Daca rezultatul final ar depinde NUMAI de boxele folosite ar fii prea usor...din pacate obtinerea unui sunet final bun este o adevarata ecuatie.

u nu le vad asa,pro sau non-pro,sa nu generalizam,difuzorul trebuie sa aiba parametrii si constructia potrivita pt acea utilizare iar in alegerea implementarii practice trebuie sa se respecte regulile specifice proiectarii incintelor de auditie,in caz contrar vor avea caracter sau coloratii neplacute.SI cele hifi au coloratii urate folosite in zone nepermise.
Concluzia ar fi ca nu toate difurile pro sunt potrivite pt hifi iar o incinta bine facuta nu trebuie sa aibe caracter evident ,ca e pro sau hifi.

Din start difuzoarele Pro nu sunt proiectate sa lucreze in spatii mici !! Cu asta cred ca putem cadea de comun acord. Un difuzor Pro care are 96-97 Spl  cu o putere nominala de 400-500W niciodata nu o sa sune cum trebuie sa sune intr-o camera de apartament. Ca sa nu mai vorbim de un Bass Pro de 18" , din nou doar vecinii se vor "bucura" de el. Pur si simplu nu sunt proiectate sa lucreze in astfel de spatii.

Dupa cum a spus si Ahegyes ar fi multe de povestit,dar cand cauti cai verzi pe pereti va fi greu sa gasesti ceva sa te multumeasca.Brandul sau pretul nu sunt singurele criterii dupa care se pot alege echipamentele.Multi au plans dupa bani alegand astfel

EU personal nu am alergat niciodata dupa un brand anume, poate cand a fost vorba de masini m-am lasat influentat intr-o oarecare masura. Dar spre surprinderea mea am avut surpriza sa dau peste anumite difuzoare no name care sa sune incredibil raportat la pretul de achizitie. Totusi nu oricine are de dat 200 euro pentru un difuzor de 8"......Din pacate marea majoritatea dintre cei de pe forum pasionati pot doar sa viseze la anumite proiecte de peste hotare, dar asta e alta discutie.

Cu stima

Bogdan.
Editat de Bogdi16
Link spre comentariu

difuzoarele de putere f mare sunt f rigide si nu sunt potrivite pt fidelitate,ci pt sonorizari.Am crezut ca le-am delimitat intre ele ,PA-studio.La fel cum o boxa pe 2 cai cu 15' +driver nu o sa redea media la fel de curat ca un sistem pe 3 cai din cauza pbmelor de racordare ,la fel nici un subwofer de 18' si 1000w nu o sa redea basul jos ca un difuzor cu parametrii adecvati.Secretul sta in caracteristicile potrivite,nu in marime.Te asigur ca nu 18' este pbma pt care nu suna cum ar trebui(bine,dar nu in camera de apartament unde chiar nu prea incap fizic)ultima fraza nu iti era adresata tie

Link spre comentariu

Ahegyes, nu e o exagerare.Cu un amplif de 600 au fost tinute in frau, controlate bien.Sa nu crezi ca s-a dat cu maximul in ele.Ar fi fost o nebunie.Doar ca  difuzoarele mai blege, gen 84, 85 spl, au nevoie de puteri de calitate si de wati multi.De ce multi renunta la Dynaudio?Pentru ca ale pune in valoare, la adevarata valoare ai nevoie de scule muuult mai scumpe ca ele.

Editat de Toader
Link spre comentariu

Nu e chiar asa de simplu cu watii astia si puterile astea.

Spl-ul e foarte important, diferenta dintre un difuzor cu 85DB/1w/1m este foarte mare fata de un difuzor de 88Db/1w/1m. Pentru a calcula ce SPL vei obtine (aproximativ) dintr-un difuzor de 85 sau unul de 88 DB la puterea maxima, v-a trebuii sa dublezi puterea pentru fiecare 3 DB in plus. Astfel ca daca are la 85Db/1W/1m pentru 88 Db va trebui sa bagi 2 w in difuzor 

85Db ---1W                                                                                            

88Db---2w

91Db---4W

94Db---8W

97Db---16W

100Db---32W

103Db---64W

106Db---128W

109Db---256W  

samd.

Mai jos un Tabel comparativ 

200 dB Bomba atomică ca Hiroshima și Nagasaki                                               

180 dB Explozie de Krakatoa vulcan (160 de km).

Lansarea rachetei 

142,2 dB Zgomot record de Guinness într-un stadionde 2

140 dB Pragul durerii. Masina de Formula 1

130 dB Aeronave la decolare 

120 dB Motor de aeronavă de funcționare.Pirotehnice. 

110 dB Concert. Act civic

100 dB Sfredel electric 

90 dB Trafic

80 dB Tren

70 dB Aspirator

50/60 dB Aglomerare de persoane / mașină de spălat vase

40 dB Conversație 

20 dB Bibliotecă

10 dB Respirație liniștită

Astfel poti sa iti dai seama cat de important e o diferenta de cativa Db in alegerea unui difuzor. Evident alegerea e mai profunda de un simplu calcul matematic. Dar asa pentru cultura generala e bine de stiut.

Bogdan

Editat de Bogdi16
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări