dany_cta Postat Ianuarie 8, 2016 Partajează Postat Ianuarie 8, 2016 (editat) Ideea este super mai ales pentru avansuri. La mine motorul strungului a crapat si acum studiez modalitatea de remediere a problemei. Iau in calcul si posibilitatea ca in locul motorului clasic si trenului de fulii pentru schimbarea vitezelor, sa pun un motor CNC corect dimensionat pentru antrenarea axului principal al strungului cu comenzile electronice aferente. Ideea este super pentru avansuri dar eu am construit-o pentru filetare. Pentru avansuri simple se poate folosi si un motor DC fara nici o complicatie cu drivere, arduino, soft si encodere. Legat de filetare acum 5minute am facut filetul la surubul cu bile care era prins aseara (in timpul filmarii) in strung. Am atasat o poza. Filetarea a durat 5minute maxim, dar aici este un caz in care filetarea trebuie facuta pe strung, otelul surubului este mai tare decat filiera (hss-ul nu il zgarie). Nu se poate folosi un motor stepper pentru axul strungului pentru ca motoarele steppere sunt foarte limitate in rpm, cu cat e motorul mai mare cu atat mai jos este rpm-ul, doar conectat 1-1 pe axul strungului poate ar reusi cu greu sa sustina turatia necesara dar nu ar mai avea nici un fel de cuplu si ar muri imediat in sarcina pentru ca nu mai are cutia de viteze. Servomotoarele care se pot folosi acolo sunt mult prea scumpe (depasesc lejer costul strungului de cateva ori). Dupa cum am specificat eu mi-am construit solutia pentru cazul meu, cu masuratori exacte si o gramada de teste cu comparatorul, doar am specificat aici ca alternativa la pinioanele mecanice lipsa si upgrade-ul pentru metric-inch. Ar fi destul de greu sa calculez rapoartele si masuratorile pentru fiecare tip de strung in parte si cu siguranta nu este un lucru care sa se poata face offtopic aici. Revenind la domnul ola, poate ne pune el vre-un articol despre cutii de viteza electronice dintr-o carte veche romaneasca, ca a avut grija sa imi baneze contul meu la care am muncit si contribuit pe forum, pentru un citat in limba engleza. unele sarituri care se vad nu sunt din cauza ca ar avea cutia de viteze mers in trepte (nu are, e foarte cursiv) ci pentru ca este otelul extrem de tare si arunca cutitul. De fapt cred ca pe toate suruburile cu bile cu filetul taiat la cutit se vad scaritele respective, mult mai pronuntate la cele pe care le-am cumarat gata facute de producator. ps: poze este facuta de la 5cm pe un ax subtire cat degetul. In a doua poza este acelasi surub fara nici un fel de curatare sau cosmetizare (se vede si spanul unde s-a oprit cutitul la filetare), doar l-am sters cu un servetel de ulei si l-am scos la lumina si i-am facut o poza de la o distanta mai normala. Scuzati offtopicul si spamul, doar am vrut sa arat ca se poate, cutia electronica este o alternativa superioara celei mecanice, si in calitatea lucrarilor si in exploatare. Eu recomand cu caldura investitia intr-o cutie electronica in loc de cea mecanica mai ales la strungurile mici unde pierzi 20minute doar ca sa schimbi setul de roti dintate si sa le reglezi. La electronica totul se face instant cu o rotire de buton si finete maxima. Editat Ianuarie 8, 2016 de dany_cta Link spre comentariu
bogdan_luben Postat Ianuarie 8, 2016 Partajează Postat Ianuarie 8, 2016 Salut, tu imi dai de gandit. Am un servo gigantic cu controler (si reductor) la vanzari si chiar daca pretul este fff mic nu am reusit sa-l dau. Asa ca pote ii gasesc o intrebuintare ca motor de actionare principal al strungului si impreuna cu un stepper pt avans sa-mi fac "strungul electronic". Dar voi avea nevoie de ajutorul tau, de sfaturile tale. Link spre comentariu
dany_cta Postat Ianuarie 8, 2016 Partajează Postat Ianuarie 8, 2016 Ce ai tu acolo este o bestie de motor. Nu l-as pune pe strung mititel, poate pe al tau ar merge, dar un strungulet 7x14 ar putea sa aiba probleme grave daca blocheaza un motor de-ala (si eu il mai blochez din cand in cand). Cutia de viteze electronica nu are nevoie de motorul principal al strungului mai puternic, din contra. In timpul filetarii o mare parte din puterea motorului se duce in pinioane si avans (as zice chiar 50% sau mai mult) folosind cutie electronica motorul principal este liber, el nu mai trage toate pinioanele si sania, el invarte numai piesa, exista alt motor care se ocupa de avans. Link spre comentariu
bogdan_luben Postat Ianuarie 8, 2016 Partajează Postat Ianuarie 8, 2016 (editat) Nu voiam sa-l pun pt ca este mai puternic, ci pentru ca are deja encoder incorporat si cum sanse sa-l vand nu exista... Oricum nu am habar daca poate fi comandat cu arduino. Editat Ianuarie 8, 2016 de bogdan_luben Link spre comentariu
Vizitator Andrei Bucur Postat Ianuarie 9, 2016 Partajează Postat Ianuarie 9, 2016 excelenta solutie. m-am apucat de citit in directia asta, costul de fabricatie al rotilor se apropie de setul nou, si e cam pe unde sunt componentele astea. sa vedem ce iese acum. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum